Page Nav

HIDE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad


Breaking News:

latest

Άμστερνταμ: Η “ΒΕΝΕΤΙΑ” του Βορρά

Το πάλαι ποτέ ψαροχώρι του 13ου αιώνα είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις πιο πολυπολιτισμικές πόλεις της Ευρώπης , η οποία συντηρεί τους...

Το πάλαι ποτέ ψαροχώρι του 13ου αιώνα είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις πιο πολυπολιτισμικές πόλεις της Ευρώπης, η οποία συντηρεί τους μύθους της παραμένοντας ένας ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός.



της Έλενας Κιουρκτσή



Τα κανάλια του μεσαιωνικού κέντρου, τα πολύχρωμα λουλούδια στις υπαίθριες αγορές, τα ενδιαφέροντα μουσεία και τα γραφικά δρομάκια με τα όμορφα κτίρια ενέπνευσαν τους Ολλανδούς να χρησιμοποιούν τη λέξη “gezellig” για το Άμστερνταμ, που σε ελεύθερη απόδοση σημαίνει “αυτό που σε κάνει να αισθάνεσαι οικειότητα και καλή διάθεση”.




Και επειδή από τη θεωρία στην πράξη σε κάποια πράγματα υπάρχει μια σημαντική απόσταση, εμείς, ευρισκόμενοι στο Άμστερνταμ, θα λέγαμε πως ο μύθος της ανεκτικότητας στο διαφορετικό καλά κρατεί και ότι, στην ουσία, πρόκειται για μια πόλη φιλική στον επισκέπτη, αλλά όχι απαραίτητα με φιλικούς κατοίκους. Ταυτισμένη με τα “κόκκινα φανάρια” και τα coffee shops, στην πραγματικότητα μπορεί να προσφέρει περισσότερα από όσα λέγονται γι’ αυτήν, αρκεί να σε ενδιαφέρει να τη γνωρίσεις λιγότερο επιφανειακά και με περισσότερη ωριμότητα. 
Άμστερνταμ σημαίνει:

_ Το ιστορικό κέντρο με τα κανάλια
Πρόκειται για το “δαχτυλίδι” των ομόκεντρων καναλιών στο ιστορικό κέντρο της πόλης με τα επικλινή κτίρια, των οποίων η αρχιτεκτονική προσδίδει διαφορετικό χαρακτήρα σε κάθε κανάλι.
Η UNESCO ενέταξε το Canal District της πόλης στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως την πρώτη τεχνητή συνοικία καναλιών του κόσμου.







Το θέλεις ακόμα ποιο φθηνά; Κανε Δωρεάν εγγραφή στο pigogo και κλείσε το εισιτήριο και το ξενοδοχείο από το pigogo για να πάρεις επιστροφή χρημάτων για ακόμα μεγαλύτερο κέρδος!!!



_ Οι πλατείες
Αξίζει να περιηγηθούμε στην πολυσύχναστη πλατεία Dam (που είναι και η πιο κεντρική πλατεία της πόλης), όπου μπορούμε να επισκεφτούμε το Koninklijk Paleis (Βασιλικό Παλάτι), την επίσημη κατοικία του βασιλιά Willem-Alexander και της οικογένειάς του, όπου και πραγματοποιούνται τακτικές ξεναγήσεις. Κάθε χρόνο, δε, στις 27 Απριλίου, που είναι και η Μέρα του Βασιλιά, διοργανώνεται ένα τεράστιο street πάρτι.

Δημοφιλείς στους επισκέπτες είναι και οι πλατείες Rembrandtplein, με τα δεκάδες μπαράκια και clubs, καθώς και η Nieuwmarkt, Westmarket και Noordermarket, με τις παλιές αγορές. Όσον αφορά την πολυδιαφημισμένη Leidseplein, εκεί επικρατεί οχλαγωγία, και όλο και κάποιος… ολόγυμνος θα κάνει εμφάνιση, τύπου event.




_ Το Red Light District
Η συνοικία των “κόκκινων φαναριών”, όπου κορίτσια για κάθε γούστο στέκονται πίσω από τις βιτρίνες του σεξ περιμένοντας πελάτες, συνιστά ένα προσοδοφόρο έσοδο για την πόλη και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον τουριστών που θέλουν να κάνουν χάζι και να τραβήξουν φωτογραφίες, ενώ αυτό απαγορεύεται ρητά και ξεκάθαρα. Όπως μας εξήγησε μια κοπέλα ελληνικής καταγωγής που εργάζεται εκεί, ο λόγος είναι ότι οι περισσότερες είναι φοιτήτριες και δεν θα ήθελαν να το μάθουν οι οικογένειές τους. Η γειτονιά παραμένει ασφαλής και είναι πολύ πιο ωραία και ανθρώπινη για βόλτα κατά τη διάρκεια της ημέρας.






“Tulipmania”
Οι βολβοί τουλίπας χρησιμοποιούνταν ως νόμισμα τον 17ο αιώνα, κατά τη χρυσή εποχή των Κάτω Χωρών. Γνωστή ως “Tulipmania”, το φαινόμενο της εμπορίας βολβών για υπέρογκα χρηματικά ποσά ή ακόμη και η ανταλλαγή τους με ακίνητα έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις πρώτες χρηματοοικονομικές φούσκες. Στις μέρες μας, η “Tulipmania” είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το πάθος των Ολλανδών για το συγκεκριμένο λουλούδι που φύεται σε όλη την Ολλανδία.
Περισσότερα για την ιστορία της τουλίπας θα μάθουμε στο Amsterdam Tulip Museum (Prinsengracht 116, http://www.amsterdamtulipmuseum.com/nl/).
Επιπλέον, υπάρχει και η Εθνική Ημέρα Τουλίπας (κάθε χρόνο, το τρίτο Σάββατο του Ιανουαρίου), όπου οι Ολλανδοί καλλιεργητές εκθέτουν 200.000 τουλίπες σε έναν κήπο ειδικά διαμορφωμένο για την περίσταση, στην πλατεία Dam. Τον δε Απρίλιο λαμβάνει χώρα το Φεστιβάλ Τουλίπας. Ο βασικός στόχος του είναι, κατά τους διοργανωτές, να αντιστοιχήσει μια τουλίπα σε κάθε κάτοικο του Άμστερνταμ – με τον αριθμό να ανέρχεται σε 800.000 τουλίπες μέσα στην πόλη.

amsterdam2





Το θέλεις ακόμα ποιο φθηνά; Κανε Δωρεάν εγγραφή στο pigogo και κλείσε το εισιτήριο και το ξενοδοχείο από το pigogo για να πάρεις επιστροφή χρημάτων για ακόμα μεγαλύτερο κέρδος!!!


_ Τα μουσεία
Το Άμστερνταμ αριθμεί περισσότερα από 60 μουσεία.
Στο Museumplein, θα συναντήσουμε το Rijksmuseum (Εθνικό Μουσείο για τις Τέχνες και την Ιστορία της πόλης), το Μουσείο Βαν Γκογκ και το Stedelijk Museum Μοντέρνας Τέχνης. Στο Nieuwmarkt βρίσκεται το Museum Het Rembrandthuis με την εντυπωσιακή συλλογή έργων του Ρέμπραντ, ενώ άλλα μουσεία που παρουσιάζουν ενδιαφέρον είναι εκείνο της Άννας Φρανκ, το Εβραϊκό Ιστορικό Μουσείο και το Μουσείο Αντίστασης Verzetsmuseum στη συνοικία Plantage. Και σε μια πόλη όπως το Άμστερνταμ, δεν θα μπορούσε να λείπει το Sexmuseum, το Erotic Museum και το Μουσείο για την Κάνναβη.

Για να αποφύγουμε τις τεράστιες ουρές σε μουσεία και αξιοθέατα, καλύτερα να κλείνουμε online τα εισιτήριά μας. Αν σκοπεύουμε, δε, να κινηθούμε με συγκοινωνίες, συμφέρει να προμηθευτούμε μια κάρτα “I amsterdam City Card” (www.iamsterdam.com/en/i-am/i-amsterdam-city-card).


_ Οι εκκλησίες
Τρεις από τις πιο όμορφες εκκλησίες του Άμστερνταμ είναι η προτεσταντική Zuiderkerk (Νότια Εκκλησία) του 17ου αιώνα στην περιοχή Nieuwmarkt, η Oude Kerk (Παλιά Εκκλησία), που αποτελεί όχι μόνο την παλαιότερη εκκλησία, αλλά και το παλαιότερο κτίριο του Άμστερνταμ από το 1213, και η Westerkerk (Δυτική Εκκλησία) με πανοραμική θέα.



_ Τα πάρκα
Το μεγάλης έκτασης δημόσιο πάρκο Vondelpark, στην περιοχή Amsterdam-Zuid, φιλοξενεί πάνω από 10 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Όταν ο καιρός είναι καλός, οργανώνονται υπαίθριες συναυλίες και άλλα happenings. Άλλα ενδιαφέροντα πάρκα είναι το Sarphatipark και το Westerpark, ενώ και ο Βοτανικός Κήπος Hortus Botanicus (ένας από τους παλαιότερους στον κόσμο), είναι συναρπαστικός.

_ Η περιοχή Jordaan
Υπήρξε κάποτε το “γκέτο”, στο οποίο διέμεναν αποκλειστικά μετανάστες και πάμφτωχοι εργάτες. Παρότι υπήρχε η σκέψη η συγκεκριμένη συνοικία να κατεδαφιστεί, οι Αρχές θέλησαν να αναδειχθεί ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της και, πλέον, συγκεντρώνει την μποέμ κοινότητα της πόλης μαζί με φοιτητές και καλλιτέχνες. Αν και κάπως υπερεκτιμημένη για την αρτιστίκ πλευρά της…

Ζωή ποδήλατο
Το Άμστερνταμ διαθέτει 400 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων, καθιστώντας έτσι το ποδήλατο το δημοφιλέστερο μέσο μετακίνησης. Καθότι η ολλανδική πρωτεύουσα είναι η πιο πολυσύχναστη ποδηλατική πόλη της Ευρώπης, ίσως ο καλύτερος τρόπος για να την εξερευνήσουμε είναι να νοικιάσουμε ποδήλατο από μία από τις πολλές εταιρείες ενοικίασης που θα βρούμε εκεί, αλλά και online.
Πολλή προσοχή στους πεζούς τουρίστες που δεν έχουν συνηθίσει να έχουν στη χώρα τους ποδηλατοδρόμους –όπως, καλή ώρα, εμείς οι Έλληνες– και κινδυνεύουν να… ποδηλατοχτυπηθούν. Γι’ αυτό κοιτάμε προσεκτικά και από τις δύο πλευρές όταν διασχίζουμε τις λωρίδες για τα ποδήλατα και δεν περπατάμε ποτέ κατά μήκος τους.

amsterdam3




Το θέλεις ακόμα ποιο φθηνά; Κανε Δωρεάν εγγραφή στο pigogo και κλείσε το εισιτήριο και το ξενοδοχείο από το pigogo για να πάρεις επιστροφή χρημάτων για ακόμα μεγαλύτερο κέρδος!!!



Χρήσιμες πληροφορίες

Διαμονή: Το Room Mate Aitana βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και είναι ιδανικό για όσους ενδιαφέρονται για τη νυχτερινή ζωή, αλλά και για όσους θέλουν να γνωρίσουν την αρχιτεκτονική της ολλανδικής πρωτεύουσας. Από 126 ευρώ το δίκλινο (Jdok 6, Τηλ.: +31 20 891 4800, https://room-matehotels.com/en/aitana/). Το Motel One Amsterdam βρίσκεται σε καλή τοποθεσία, αρέσει πολύ σε ζευγάρια και διαθέτει εξαιρετικό σέρβις. Από 106 ευρώ το δίκλινο (Europaboulevard 23, Τηλ.: +31 20 820 4777, amsterdam@motel-one.com).
Το The Flying Pig (ένα από τα τρία της ομώνυμης αλυσίδας στην πόλη) διαθέτει φωτεινά δωμάτια και αξιοπρεπές πρωινό. Από 87 ευρώ το δίκλινο (Vossiusstraat 46/47, Τηλ.: +31 20 400 4187, www.flyingpig.nl).
Γενικά, αν μας ενοχλεί η φασαρία και η πολυκοσμία, κεντρικά αλλά πιο ήσυχα για διαμονή είναι στα Vondelpark, Western Canal Ring, Jordaan και De Pijp.


Coffee shops: Είναι διάσπαρτα στην πόλη, αφού άλλωστε το Άμστερνταμ φημίζεται για αυτά, με το Dampkring (Handboogstraat 29, http://dampkring-coffeeshop-amsterdam.nl/the-best-coffeeshop-in-amsterdam/) και το Abraxas Jonge (Roelensteeg 12-14, http://abraxas.tv/) να συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο δημοφιλή.

Φαγητό: Για ολλανδικές παραδοσιακές γεύσεις, ενδείκνυται το La Falote (Roelof Hartstraat 26, Τηλ.: +31 20 662 5454, https://lafalote.nl/) και η Bistro Bij Ons (Prinsengracht 287, Τηλ.: +31 20 627 9016, www.bistrobijons.nl). Στο Greetje η τοπική κουζίνα έχει πιο μοντέρνα προσέγγιση και οι σεφ αξίζουν τα συγχαρητήρια για το μεράκι και τη φαντασία τους (Peperstraat 23-25, Τηλ.: +31 20 779 7450, www.restaurantgreetje.nl). Το Rob Wigboldus Vishandel ξεχωρίζει για το αυθεντικό fast food με θαλασσινά του Άμστερνταμ (Zoutsteeg 6). Μια ξεχωριστή περίπτωση είναι το Bistro Neuf, ένα μικρό και φιλόξενο εστιατόριο που έχει ως στόχο να επιβαρύνει το δυνατόν λιγότερο το περιβάλλον. Ενδιαφέρουσα η ποικιλία από κρασιά που διαθέτει (Haarlemmerstraat 9, Τηλ.: +31 20 400 3210, https://bistrotneuf.nl/). Και για κάτι πιο εξωτικό, βραβευμένο με αστέρι γαστρονομίας Michelin την περασμένη χρονιά, το Tempo Doeloe (ινδονησιακή κουζίνα) διαθέτει πλούσιο μενού, με κορυφαίο το rijsttafel (πολλά μικρά πιάτα που μπορεί να φτάνουν και… 40, τα οποία συνοδεύονται από ρύζι μαγειρεμένο με διάφορους τρόπους (Utrechtsestraat 75, Τηλ.: +31 20 625 6718, http://www.tempodoeloerestaurant.nl/).

Για ποτό: Εάν μας αρέσει η Heineken, τότε αξίζει μια περιήγηση στο ζυθοποιείο της Heineken Experience για πολλά λίτρα αυθεντικής ολλανδικής μπίρας. Για έντονη νυχτερινή διασκέδαση, οι πιο φημισμένες περιοχές με πληθώρα pub και club είναι στο Rembrandtplein, το Leidseplein, το μεσαιωνικό κέντρο και την περιοχή Red Light District (η τελευταία απευθύνεται σε πιο γκροτέσκο θαμώνες). Το Wynand Fockink Proeflokaal λειτουργεί ως κάβα από τον 17ο αιώνα και συνιστά μια έξοχη επιλογή να πιούμε το ποτό μας σε ένα άκρως ατμοσφαιρικό περιβάλλον (Pijlsteeg 31, https://wynand-fockink.nl/).

Για ψώνια: Το Haarlemmerdijk είναι ένας μακρύς εμπορικός δρόμος γεμάτος με καταστήματα σε όλη τη διαδρομή προς τον κεντρικό σταθμό. Στην πολύχρωμη γειτονιά του Haarlemmerpoort θα βρούμε τα πάντα, από παπούτσια και vintage ρούχα, μέχρι φαγητό και interior design. Το De Negen straatjes (οι εννέα δρόμοι) είναι το ιστορικό κανάλι του Άμστερνταμ που μετατράπηκε σε εννέα στενά δρομάκια κατά τον 17ο αιώνα. Διασταυρώνουν τα κύρια κανάλια μεταξύ του Leidsestraat και της περιοχής Jordaan, και είναι γεμάτα από γκαλερί τέχνης, κοσμηματοπωλεία, μπουτίκ και vintage καταστήματα. Η μεγαλύτερη υπαίθρια αγορά του Άμστερνταμ είναι η Albert Cuypmarkt, με εκατοντάδες πάγκους με τοπικά προϊόντα.

Ολάνθιστη απόδραση: Αρκεί να πάρουμε το τρένο από τον κεντρικό σταθμό του Άμστερνταμ, το οποίο θα μας οδηγήσει, μετά από μία περίπου ώρα, μέχρι τους κήπους Keukenhof (Κήποι της Ευρώπης), στην πόλη Lisse. Εκεί θα μας υποδεχτούν χρώματα και αρώματα από χιλιάδες ανθισμένες τουλίπες, μοβ υάκινθους, ροζ κροκάκια και κατακίτρινους νάρκισσους. Ένα υπέροχο θέαμα που ξεκινά από τα μέσα Μαρτίου και διαρκεί περίπου οκτώ εβδομάδες (https://keukenhof.nl/en/).

Περισσότερες πληροφορίες: www.iamsterdam.com



Αν θέλεις κάνε μια κοινοποίηση της σελίδας να ρίξουν μια ματιά και οι φίλοι σου, γιατί ίσως να ενδιαφέρεται και κάποιος άλλος να κάνει τις διακοπές του και έτσι να μεγαλώσει η παρέα.


 Οι συναλλαγές σε ξένο νόμισμα μπορούν πλέον να πραγματοποιηθούν εύκολα και χωρίς επιπλέον χρεώσεις. 







Το θέλεις ακόμα ποιο φθηνά; Κανε Δωρεάν εγγραφή στο pigogo για να πάρεις επιστροφή χρημάτων για ακόμα μεγαλύτερο κέρδος!!!




Βγάλτε Bitcoin ενώ σερφάρετε !!!








Το θέλεις ακόμα ποιο φθηνά; Κανε Δωρεάν εγγραφή στο pigogo και κλείσε το εισιτήριο και το ξενοδοχείο από το pigogo για να πάρεις επιστροφή χρημάτων για ακόμα μεγαλύτερο κέρδος!!!



Ακολουθήστε μας και στο instagram


Εσύ έκανες εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube ;

Αν όχι ,κάνε εγγραφή εδώ για να ενημερωθείς αμέσως για όλα τα καινούργια ταξιδιωτικά βιντεάκια που ετοιμάζουμε από τα ταξίδια μας !!




Κάντε like στις σελίδες μας και ταξιδέψτε !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια