Page Nav

HIDE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad


Breaking News:

latest

3+1 ρομαντικοί προορισμοί για… φίλημα

Αν θέλουμε να βρεθούμε μόνοι “εκτός έδρας” και να χαθούμε σε άλλους ορίζοντες, υπάρχουν παραμυθένια μέρη στα οποία μπορούμε να αποδράσ...

Αν θέλουμε να βρεθούμε μόνοι “εκτός έδρας” και να χαθούμε σε άλλους ορίζοντες, υπάρχουν παραμυθένια μέρη στα οποία μπορούμε να αποδράσουμε και να μοιραστούμε αληθινές εμπειρίες και αξέχαστες στιγμές με όποιον ή όποια είναι το χτυποκάρδι μας.



της Έλενας Κιουρκτσή




Δεν ωφελεί να καρτεράς. Αν είναι να ’ρθει, θε να ’ρθεί. Κλειστά όλα να ’ναι, θα τη δεις άξαφνα μπρος σου να βρεθεί, κι ανοίγοντας τα χέρια της πρώτη θα σ’ αγκαλιάσει. Ειδέ, κι αν έχεις ανοιχτή την πόρτα για να τη δεχτείς, και σαν φανεί τρέξεις σ’ αυτή κι εμπρός στα πόδια της συρθείς, αν είναι να ’ρθει, θε να ’ρθεί, αλλιώς θα προσπεράσει…”.




Το απόσπασμα από το ποίημα “Αγάπη” του Κώστα Ουράνη αποτυπώνει με τον πιο γλαφυρό τρόπο την επιθυμία να ερωτευτούμε, να γνωρίσουμε το άλλο μας μισό, να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε. Με αυτόν τον στίχο έκανε πρόταση γάμου ο πατέρας μου στη μητέρα μου, με αυτόν κατά νου γνώρισα τους άντρες της ζωής μου και, παρότι είναι πολύ νωρίς, καμιά φορά τον σιγοψιθυρίζω στον γιο μου.

Ο έρωτας, τελικά, μας βρίσκει παντού, αρκεί να θέλουμε να ματώσουμε από τα βέλη του. Και από μόνος του μάς ταξιδεύει εκεί που χωράνε αποκλειστικά και μόνο δυο.






briz

Το ταξιδιωτικό “κουαρτέτο” του έρωτα

1. Μπριζ, Βέλγιο: Παραμύθι με όνομα
Μεσαιωνική ατμόσφαιρα, παραμυθένια στενά, υπέροχα γεφυράκια και λουλουδιασμένα μπαλκόνια που “κρέμονται” πάνω από κανάλια. Αυτή η πανέμορφη βελγική πόλη ανέκαθεν ασκούσε ακαταμάχητη έλξη σε ερωτευμένα ζευγάρια κάθε ηλικίας και εθνικότητας, που αποζητούσαν ήσυχους προορισμούς με ρομαντικές προκλήσεις. Και όλα αυτά πλημμυρισμένα από το άρωμα της βελγικής σοκολάτας και της βάφλας, που κυριαρχεί σε κάθε της γωνιά. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν δεν είμαστε ερωτευμένοι, θα ερωτευτούμε την ίδια την Μπριζ.

Must see and do
Τα μεσαιωνικά πεντακάθαρα καλντερίμια, τους καθεδρικούς με τα μπαρόκ αγάλματα, τα χρωματιστά σπιτάκια και τα γοτθικά κτίσματα.

Αξίζει μια βαρκάδα στα πεντακάθαρα και ατμοσφαιρικά κανάλια. Είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσουμε την πόλη. Μπορούμε να επιλέξουμε ένα από τα πέντε σημεία επιβίβασης που βρίσκονται στην Μπριζ και, μέσα από τους υδάτινους δρόμους της, να γνωρίσουμε την καλαίσθητη μεσαιωνική αρχιτεκτονική της.

Στο κέντρο τέχνης Art O Nivo θα θαυμάσουμε καινοτόμα έργα, μαθαίνοντας το πώς συνδέονται η αρχιτεκτονική και η τέχνη, ενώ στο κλασικό Groeningemuseum βέλγικοι και φλαμανδικοί πίνακες των τελευταίων έξι αιώνων θα μας γοητεύσουν.

Οπουδήποτε γύρω από τη λίμνη του Minnewater, μπορούμε να “αράξουμε” στο γρασίδι ή σε κάποιο πετρόχτιστο γεφυράκι, χαλαρώνοντας με τη θέα: κλαριά από δέντρα αιωρούνται πάνω από τη λίμνη, πάπιες και κύκνοι “βολτάρουν” ευτυχισμένοι, οι γέφυρες λάμπουν από τις ηλιαχτίδες και τα μονοπάτια μάς προσκαλούν για αξέχαστες βόλτες.

Επειδή ο έρωτας περνά από το στομάχι, η Μπριζ είναι πραγματικός παράδεισος για τους καλοφαγάδες καθότι, παρά τη μικρή της έκταση, διαθέτει 16 εστιατόρια βραβευμένα με αστέρι Michelin.

Για σπέσιαλ εξομολογήσεις και τρυφερές στιγμές, ενδείκνυται να επισκεφτούμε το διακοσμημένο με εκατοντάδες τριαντάφυλλα Café Red Rose (Cordoeaniersstraat 16), με μεγάλη ποικιλία από δροσερές βέλγικες μπίρες.
Περισσότερα: www.visitbruges.be

sintra

2. Σίντρα, Πορτογαλία: “Χίλιες και μία νύχτες” α λα Πορτογαλικά
Απέχει λιγότερο από μία ώρα από τη Λισαβόνα, και ο Λόρδος Βύρωνας τη θεωρούσε το πιο όμορφο μέρος της Ευρώπης. Ενδεχομένως γι’ αυτόν τον λόγο, οι κάτοικοι της Σίντρα πιστεύουν πως πέθανε εκεί (και όχι στο Μεσολόγγι), και όλα σχεδόν τα τοπικά μαγαζιά φέρουν το όνομά του. Η Σίντρα Βίλα (Παλιά Πόλη) απαρτίζεται από όμορφα κτίσματα, όπως το Δημαρχείο, το ταχυδρομείο και το Μουσείο της Περιφέρειας. Θα μας θυμίσει κάτι από τις “Χίλιες και μία νύχτες”, καθώς οι επιρροές των Μαυριτανών κατακτητών είναι ακόμη αισθητές.

Must see and do
Το Palacio National de Sintra, που βρίσκεται στην πόλη και ξεχωρίζει από απόσταση λόγω των δυο περίεργων, κωνικών, λευκών καμινάδων του.

Τα τρία παλάτια και το κάστρο, που αποτελούν τμήμα των Πάρκων της Σίντρα (μιας έκτασης 9.600 στρεμμάτων που έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς), συνδυάζοντας τον υστερογοτθικό και μαυριτανικό ρυθμό.

Το Palacio da Pena, το αξιοθέατο με το μεγαλύτερο υψόμετρο. Βρίσκεται κυριολεκτικά μέσα στο υπέροχο δάσος Parque da Pena, κατάφυτο από ντόπια και εξωτικά δέντρα.
Η Cruz Alta, το ψηλότερο σημείο της Σέρα (βουνού στη Σίντρα), απ’ όπου, όταν ο καιρός είναι καλός, μπορεί κανείς να θαυμάσει την ευρύτερη περιοχή, τη γύρω πεδιάδα και το κομμάτι του Ατλαντικού που βρέχει τη Σέρα ντε Σίντρα.

Να γευτούμε ντόπιο παλαιωμένο κρασί και να δοκιμάσουμε τα παραδοσιακά γλυκάκια ονόματι pasteis de nata, που σερβίρονται με κανέλα και άχνη ζάχαρη.
Περισσότερα: www.sintraromantica.net/en

venetia

3. Βενετία, Ιταλία: Δεν είναι πόλη, είναι… έρωτας
Γνωστή και ως “Γαληνοτάτη”, παρά τα σκοτεινά σημεία της, όπως ο υπερ-τουρισμός, παραμένει ένας από τους κορυφαίους προορισμούς για ζευγάρια – και ειδικά για μήνα του μέλιτος. Είναι φημισμένη για την όμορφη τοποθεσία της, την αρχιτεκτονική της και τα έργα τέχνης της. Ολόκληρη η πόλη είναι καταγεγραμμένη ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, μαζί με τη λιμνοθάλασσά της. Όσοι, δε, περιμένουν να δουν γάτες από την περίφημη βενετσιάνικη ράτσα suriàn –που σε περιόδους χολέρας εντόπιζε τον δηλητηριώδη ποντικό που έφερε την αρρώστια– και για τις οποίες πολλά έχουν γραφτεί, μάλλον θα δυσκολευτούν. Ίσως γιατί πλέον στη Βενετία κυκλοφορούν πάρα πολλά σκυλιά.

Must see and do
Υπερτιμημένη, κλισέ, αλλά όνειρο ζωής για πολλούς η βόλτα με τη γόνδολα.
Αρχιτεκτονικά κομψοτεχνήματα, όπως η Βασιλική του Αγίου Μάρκου και το Παλάτι των Δόγηδων.
Το Palazzo Ducale είναι το πιο… ποιητικό στολίδι της πλατείας του Αγίου Μάρκου. Βγαλμένο απευθείας από βενετσιάνιο γοτθικό παραμύθι, αποτελείται από τρία διαφορετικά μέρη, διακοσμημένα σε διαφορετικές χρονικές περιόδους απ’ τον 14ο – 15ο αιώνα.

Το Μεγάλο Κανάλι, μια μαγευτική υδάτινη λεωφόρο σε σχήμα “S”, σχεδόν 4 χιλιομέτρων.
Το εντυπωσιακό Ca’ d’ Oro με τη γοτθική πρόσοψη του 15ου αιώνα, το αναγεννησιακό Palazzo Grimani, την μπαρόκ εκκλησία Santa Maria di Nazareth, ή Scalzi, το Fondaco dei Turchi του 13ου αιώνα, και τα μουσεία μοντέρνας τέχνης Palazzo Grassi και Ca’ Pesaro.

Η περίφημη Ponte dei Sospiri – Γέφυρα των Στεναγμών, του 1614, ονομάστηκε έτσι από τους αναστεναγμούς των φυλακισμένων που αντίκριζαν για τελευταία φορά τη Βενετία – και, μαζί, την ελευθερία τους. Μπορεί το μουντό εσωτερικό της να είναι αρχιτεκτονικά αδιάφορο, αλλά οι ματιές μέσα απ’ τα μικροσκοπικά της χωρίσματα προς το υπνωτιστικό τιρκουάζ που αγκαλιάζει το νησί του San Giorgio Maggiore, μαγνητίζουν τις αισθήσεις.

Το μακρόστενο νησάκι της Τζιουντέκα, που είναι το “Μπρούκλιν” της Βενετίας.
Η θέα από τη θολωτή γέφυρα του Ριάλτο, από όπου μπορούμε να ατενίσουμε με το ταίρι μας το μεγάλο κανάλι της πλωτής πόλης, αφήνοντας να ξεχαστεί η όποια δυσάρεστη πλευρά της καθημερινότητάς μας.

Το επιβλητικό εσωτερικό του Αρσενάλε, εκεί που κατασκευαζόταν μια γαλέρα την ημέρα. Ο Δάντης είχε πει ότι ο ήχος της Κόλασης πρέπει να μοιάζει με τα σφυροκοπήματα του Αρσενάλε.
Για γνήσιο ιταλικό παγωτό αξίζει το Bacaro del Gelato και, όσο το απολαμβάνουμε, μπορούμε να κάνουμε βόλτα καθώς νυχτώνει στα χαλαρά και ευχάριστα μπαρ και εστιατόρια του Fondamenta della Misericordia, μακριά από τις ορδές των τουριστών (Fondamenta Misericordia).
Περισσότερα: www.veneziaunica.it

monemvasia

4. Μονεμβασιά, Ελλάδα: “Αξιοθέατη” από μόνη της…
Η μαγευτική καστρούπολη της Πελοποννήσου αποτελεί έναν κοντινό προορισμό, ο οποίος θα μπορούσε να είναι το φυσικό περιβάλλον του ρομαντισμού και ο γενέθλιος τόπος του φλερτ και των ερωτευμένων: γραφικά καλντερίμια, πανέμορφα πέτρινα σπίτια, πολλές εκκλησίες (περίπου 40 στον αριθμό), η θάλασσα από τα τείχη του Επάνω Κάστρου, το ηλιοβασίλεμα, το σπίτι όπου έζησε ο Γιάννης Ρίτσος, η διαμονή στους ρομαντικούς ξενώνες· όλα αυτά συνθέτουν την ερωτεύσιμη διαφορετικότητά της. Στη Μονεμβασιά δεν θα δούμε τίποτα δυο φορές, αφού κανένα σοκάκι, καμία καμάρα και καμιά εκκλησία δεν είναι ίδια με την άλλη. Και αυτό, γιατί διάφοροι πολιτισμοί (βυζαντινός, οθωμανικός, ενετικός και ελληνικός) έχουν αφήσει τα σημάδια τους εκεί μέσα στα χρόνια.


Must see and do
Από την κεντρική πλατεία με το κανόνι, μπορούμε να ανηφορίσουμε προς την ολάνθιστη Άνω Πόλη, η οποία είναι ακατοίκητη, για να περιπλανηθούμε ανάμεσα σε κατοικίες αρχόντων, λιθόστρωτα δρομάκια και βυζαντινές εκκλησίες, μέχρι να φτάσουμε στον Ναό της Αγίας Σοφίας, μια από τις ωραιότερες εκκλησίες της χώρας μας.

Δίπλα από την είσοδο του κάστρου της Μονεμβασιάς, θα βρεθούμε στο σπίτι του Γιάννη Ρίτσου, του σημαντικού Έλληνα ποιητή με τις πάνω από εκατό ποιητικές συλλογές, του οποίου η προτομή αγναντεύει το Μυρτώο Πέλαγος.

Κτισμένη τον 13ο αιώνα, η εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού βρίσκεται στην κεντρική πλατεία, στην οποία γίνονται και πολλοί γάμοι, ενώ την επισκέπτονται και προσκυνητές από όλο τον κόσμο. Πήρε το όνομά της από την εικόνα του Χριστού Ελκόμενου, η οποία μάλιστα είχε κλαπεί το 1979, βρέθηκε το 1980 και επεστράφη στην εκκλησία 32 χρόνια αργότερα.

Απέναντι από τον Ναό του Ελκόμενου Χριστού, βρίσκεται η αρχαιολογική συλλογή του Κάστρου Μονεμβασιάς, που στεγάζεται σε ένα παλιό μουσουλμανικό τέμενος και παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον για τον επισκέπτη που θέλει να γνωρίσει ουσιαστικά και σε βάθος το μέρος.

Ντόπιο κρασί και σπιτικές σπεσιαλιτέ, όπως το σαΐτι (παραδοσιακή πίτα με χειροποίητο φύλλο και γέμιση από σπανάκι ή λάχανα και μυρωδικά, ψημένη στη σχάρα με ελαιόλαδο και τριμμένο τυρί από πάνω), ή και ζουμερά κρεατικά της ώρας, θα μας συναρπάσουν.
Περισσότερα: https://monemvasia.gr/ 






Αν θέλεις κάνε μια κοινοποίηση της σελίδας να ρίξουν μια ματιά και οι φίλοι σου, γιατί ίσως να ενδιαφέρεται και κάποιος άλλος να κάνει τις διακοπές του και έτσι να μεγαλώσει η παρέα.



Απίστευτες προσφορές σε δωμάτια...κάντε κράτηση από εδώ και κερδίστε το 10% !


Εσύ έκανες εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube ;

Αν όχι ,κάνε εγγραφή εδώ για να ενημερωθείς αμέσως για όλα τα καινούργια ταξιδιωτικά βιντεάκια που ετοιμάζουμε από τα ταξίδια μας !!

Δεν υπάρχουν σχόλια