Page Nav

HIDE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad


Breaking News:

latest

Μάλτα: Εξερευνήσεις στο σταυροδρόμι των πολιτισμών!

      Μια αχνή κουκίδα στον χάρτη της Μεσογείου, το ανεξάρτητο κράτος της Μάλτας είναι ένα μικρό σύμπλεγμα νησιών νότια της Σικελίας. ...

      Μια αχνή κουκίδα στον χάρτη της Μεσογείου, το ανεξάρτητο κράτος της Μάλτας είναι ένα μικρό σύμπλεγμα νησιών νότια της Σικελίας.



Ο καιρός παραμένει καλός το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, ιδανικός για βουτιές σε φυσικές λίμνες και περιπλανήσεις στα χνάρια των Ιωαννιτών Ιπποτών.

Κατεβάστε το APP της Skyscanner
Ταξιδιωτικά Νέα Skyscanner
Πάρτε μια γεύση απ’ τα πιο μεθυστικά τοπία της Μάλτας που παρελαύνουν σ’ αυτό το βίντεο!


1. Περιπλανηθείτε στα στενά της Βαλέτα



Eίναι μια μικρή, πυκνοκατοικημένη πρωτεύουσα μερικών χιλιάδων κατοίκων, αλλά γρήγορα θα καταλάβετε ότι η Βαλέτα είναι ένα ανοιχτό μουσείο! Ξεκινήστε τη γνωριμία σας με τη Μάλτα με μια βόλτα στα στενά της, καθώς λιθόστρωτα, σκαλοπάτια και ανηφόρες πασπαλίζονται με μπαρόκ κτίσματα, πολύχρωμα μικρά μπαλκόνια, γραφικές τρατορίες, καφέ και wine bars.

Το πνεύμα των Ιωαννιτών Ιπποτών, στους οποίους οφείλει η πόλη την ύπαρξή της, πλανάται παντού στην ατμόσφαιρα. Η πόλη και η προκυμαία της φωτίζονται μοναδικά τη νύχτα και δεν θα χορταίνετε βόλτες. Αξιοσημείωτο είναι πώς το 2018 η πρωτεύουσα Βαλέτα μοιράστηκε μαζί με το Λεουβάρντεν της Ολλανδίας τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2018.

Πανοραμική άποψη ενός δρόμου της Βαλέτα με παραδοσιακά ξύλινα μπαλκόνια

Παρ’ όλ’ αυτά, μη χάσετε κάποια classics: το μεσαιωνικό φρούριο Saint Elmo (το μόνο που “στόλιζε” τα γύρω βράχια πριν τη δημιουργία της πόλης τον 16ο αιώνα), με το Πολεμικό Μουσείο εντός των τειχών του, τα τούνελ των Lascaris War Rooms, όπου στεγαζόταν το αρχηγείο για την άμυνα της πόλης κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το Κοινοβούλιο και την πύλη της πόλης του αρχιτέκτονα Renzo Piano, το χρυσοποίκιλτο Teatru Manoel του 1732, το εξαιρετικά καλοδιατηρημένο palazzo του 16ου αιώνα Casa Rocca Piccola, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και, τέλος, τους Κήπους Μπαράκα για την πιο μαγευτική θέα στο Μεγάλο Λιμάνι!




Ένα κόκκινο πλοίο αράζει στο λιμάνι της Βαλέτας


2. Ο συν-Καθεδρικός του Αγίου Ιωάννη



Αν κατά τις περιπλανήσεις σας στη Βαλέτα περάσετε έξω απ’ τον συν-Καθεδρικό του Αγίου Ιωάννη, μην επηρεαστείτε απ’ τη λιτή του πρόσοψη. Το εσωτερικό του είναι η επιτομή του μπαρόκ! Το κτίσμα του 1577 σχεδιάστηκε απ’ τον Girolamo Cassar, που είναι υπεύθυνος και για άλλα χαρακτηριστικά κτίρια της Μάλτας. Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι ολόκληρο το πάτωμα καλύπτεται από 400 τάφους σπουδαίων ιπποτών, ενώ οι 29 ταπετσαρίες που σχεδίασε ο Ρούμπενς, τα αγάλματα και οι τοιχογραφίες του θόλου του Mattia Preti είναι μερικά μόνο απ’ τα έργα που θα σας τραβήξουν την προσοχή. Τίποτα δεν συγκρίνεται, βέβαια, με το αριστούργημα του Καραβάτζο “Ο Αποκεφαλισμός του Αγίου Ιωάννη” του 1608, που είναι και ο μεγαλύτερος πίνακάς του!
Διεύθυνση: Triq San Gwann, Il-Belt, Βαλέτα.
Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. 9.30 π.μ.-4.30 μ.μ. Σάβ. έως 12.30 μ.μ. Κυρ. κλειστά.
Τιμή: 10€, φοιτ.: 7.5€.

3. Το Παλάτι και το Οπλοστάσιο του Μεγάλου Μαγίστρου



Το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου αποτελεί το διοικητικό κέντρο της Μάλτας απ΄το 1571 – την εποχή των Ιωαννιτών Ιπποτών, την περίοδο της βρετανικής αποικιοκρατίας, ενώ σήμερα στεγάζει τη Βουλή των Αντιπροσώπων και το γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

 Διαδοχικοί Μάγιστροι πρόσθεσαν νέα στοιχεία στη διακόσμηση, που σήμερα εντυπωσιάζει με τις τοιχογραφίες του Mattia Perez d’Aleccio που απεικονίζουν τη Μεγάλη Πολιορκία της Μάλτας το 1565, τις σπάνιες γαλλικές ταπετσαρίες Gobelin του 18ου αιώνα, μια σειρά πορτραίτων των κυβερνητών της Μάλτας και μια συλλογή από πανοπλίες. O ιπποτισμός ζει και βασιλεύει στο οπλοστάσιο του παλατιού, που περιλαμβάνει την προσωπική πανοπλία του Μεγάλου Μαγίστρου Λα Βαλέτ, που έδωσε το όνομά του στη πόλη, την πανοπλία παρέλασης του Μαγίστρου Alof de Wignacourt, αλλά και οθωμανικά όπλα απ’ τη Μεγάλη Πολιορκία.

Διεύθυνση: Πλατεία του Παλατιού, Βαλέτα.
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10 π.μ.-4 μ.μ. Οπλοστάσιο 9 π.μ.-5 μ.μ.
Τιμή: Κοινό εισιτ. 12€, μειωμ. 8€.

4. Οι Τρεις Πόλεις



Ιστορικό κτίριο με γιωτ μπροστά του στη Βιτοριόζα

Oι Ιωαννίτες Ιππότες δεν εγκαταστήθηκαν πρώτα στη Βαλέτα, αλλά σε τρεις πόλεις στις αποχρώσεις του μελί, που απλώνονται στα δύο ακρωτήρια του Μεγάλου Λιμανιού ακριβώς απέναντι από τη Βαλέτα: τη Vittoriosa (γνωστή και ως Il-Birgu), τη Senglea (L-Isla) και την Cospicua (Bormla). Τα λιμανάκια τους χρησιμοποιούνταν απ’ τους φοινικικούς χρόνους, ενώ πλέον θα συναντήσετε εκεί παλάτια και γραφικά σοκάκια, εκκλησίες, οχυρά και προμαχώνες, ήσυχες πλατείες, καφέ και αραγμένα γιωτ σε πολύ πιο χαλαρή ατμόσφαιρα απ’ αυτή της πρωτεύουσας, χαρίζοντας αυθεντικές γεύσεις απ’ την καθημερινότητα της Μάλτας.


Τα σημεία ενδιαφέροντος στις Τρεις Πόλεις (τις οποίες μπορείτε να δείτε και πανοραμικά με το φέρι) περιλαμβάνουν το Παλάτι του Εξεταστή – που στέγαζε την Ιερά Εξέταση της Μάλτας – και το Φρούριο St. Angelo στη Βιτοριόζα, την εκπληκτική Εκκλησία της Σύλληψης στην Κοσπίκουα, και τους Gardjola Gardens στους προμαχώνες της Σεγκλέα – ένα απ’ τα ομορφότερα σημεία για ν’ απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα!


Θέα στο Μεγάλο Λιμάνι απ' τους Κήπους της Σεγκλέας

Τip: H πιο ιδιαίτερη εποχή για να επισκεφτείτε τις Τρεις Πόλεις είναι το Πάσχα, όταν λαμβάνουν χώρα πολυπληθείς εκδηλώσεις, όπως η πομπή με τα αγάλματα του ανεστημένου Χριστού τη Μεγάλη Κυριακή.

5. Η μαγεία των μεγαλιθικών ναών




Διάσπαρτη στη Μάλτα θα βρείτε μια συλλογή από μεγαλιθικά μνημεία – μεγάλοι πέτρινοι ναοί που άρχισαν να εμφανίζονται την 4η χιλιετία π.Χ. κι έχουν χαρακτηριστεί ιδιαίτερης αξίας, δεδομένου ότι δημιουργήθηκαν με ελάχιστα μέσα (οι κάτοικοι τότε δεν είχαν στη διάθεσή τους καν μεταλλικά εργαλεία). Αξίζει να επισκεφτείτε στο νησί της Μάλτας τους Ħaġar Qim και Mnajdra (απέναντι απ’ το νησάκι Filfla στο Νότο), αλλά και το συγκρότημα Tarxien, που ξεχωρίζει για τα ανάγλυφά του. Στο Γκόζο ξεχωρίζει το συγκρότημα Ġgantija (ο “Γίγαντας”), που χρονολογείται απ’ το 3600-3200 π.Χ. Κάποιοι απ’ τους λίθους του φτάνουν τα 5 μέτρα μήκος και ζυγίζουν πάνω από 50 τόνους!




6. Ανακαλύψτε το Ħal-Saflieni Hypogeum



Ένας ατμοσφαιρικά φωτισμένος λαβύρινθος περίπου 500 τ.μ., αποτελούμενος από υπόγειες αίθουσες και περάσματα σμιλεμένα στον βράχο συνθέτει το Ħal-Saflieni Hypogeum, στην πόλη Πάολα. Ο χώρος, που χρησιμοποιούνταν ως ναός ή χώρος ταφής, είναι χωρισμένος σε τρία επίπεδα, με το πάνω επίπεδο να χρονολογείται απ’ το 3600-3300 π.Χ., το μεσαίο απ’ το 3300-3000 π.χ. και το κάτω επίπεδο (που φτάνει σε βάθος 10.6 μ. κάτω από τον δρόμο) απ’ το 3150-2500 π.Χ. Ανασκαφές έχουν φέρει στο φως επίσης πήλινα αγγεία, ανθρώπινα κόκκαλα, διακοσμητικά όπως χάντρες και φυλαχτά, και αγαλματίδια. Η οπτικοακουστική παρουσίαση στο χώρο θα σας εξηγήσει επίσης πώς συνδέεται το Hypogeum με τους μεγαλιθικούς ναούς.

Tip: Έχετε υπόψη σας ότι για να διατηρείται το μικροκλίμα του υπογείου επιτρέπεται μόνο ένας μικρός αριθμός επισκεπτών, και τα εισιτήρια εξαντλούνται συχνά εβδομάδες πριν – φροντίστε να κλείσετε εγκαίρως!

Διεύθυνση: Triq Ic Cimiterju, Raħal Ġdid, Πάολα.
Ώρες λειτουργίας: 8 ξεναγήσεις καθημερινά, κάθε μια ώρα 9 π.μ.-4 μ.μ.

7. Βάλτε πλώρη για Γκόζο και Κομίνο



Μια και οι αποστάσεις στη Μάλτα είναι τόσο μικρές, μπορείτε άνετα να οργανώσετε ημερήσιες εκδρομές στα άλλα δύο νησιά που κατοικούνται στο αρχιπέλαγος της Μεσογείου. Αμφότερα τα νησιά του Γκόζο και του Κομίνο προσφέρονται για βουτιές σε υπέροχες παραλίες και καταδύσεις, για τις οποίες τόσο φημίζεται το αρχιπέλαγος. Μην ξεχάσετε τη μάσκα!


Κομίνο

Ένας παραπάνω λόγος για να επισκεφτείτε το Γκόζο (ή να μείνετε σε ένα απ’ τα ξενοδοχεία εδώ) είναι ότι φημίζεται και ως το περίφημο Νησί της Καλυψώς απ’ την Οδύσσεια του Ομήρου. Το τοπίο εδώ είναι άγριο και τα νερά κρυστάλλινα, με γνωστές παραλίες όπως αυτή στον κόλπο Ramla, που φημίζεται για την αμμουδιά της στις αποχρώσεις του χαλκού.

Δυστυχώς το κινηματογραφικό – όπως ίσως θυμάστε κι απ’ το Game of Thrones – Γαλάζιο Παράθυρο κατέρρευσε το 2017, αλλά μπορείτε να κολυμπήσετε ακόμα στην Μπλε Τρύπα, ένα απ’ τα τοπ καταδυτικά σποτ στην περιοχή, να επισκεφτείτε τη Citadella, την καστροπολιτεία που υψώνεται πάνω απ’ την πρωτεύουσα Victoria, αλλά και αξιοπρόσεκτες εκκλησίες, όπως η Ta’ Pinu στο Gharb, που ξεχωρίζει για τα γλυπτά της από μαλτέζικη πέτρα.


Δύο άτομα κολυμπούν στην Μπλε Τρύπα στο Γκόζο της Μάλτας

Στο σχεδόν ακατοίκητο Κομίνο κρύβονταν κάποτε οι πειρατές και οι λαθρέμποροι, και τώρα ήρθε η σειρά σας! Πρόκειται για έναν γαλήνιο, ηλιόλουστο παράδεισο για κολύμπι, θαλάσσια σπορ και πικ-νικ, με αποκορύφωμα τα τυρκουάζ νερά της Blue Lagoon (Γαλάζια Λίμνη), απέναντι απ’ το νησάκι Cominotto, με το γύρω τοπίο να διακοσμείται από μυστηριώδεις σπηλιές.


Λιμανάκι με τυρκουάζ νερά

8. Eκδρομή στη Μντίνα και το Ραμπάτ



Τα στολιστά παράθυρα της Μντίνα

Πρωτεύουσα της χώρας από τα αρχαία χρόνια μέχρι το μεσαίωνα, η Μντίνα, στο κέντρο του νησιού της Μάλτας, είναι το ομορφότερο στολίδι της. H “Σιωπηλή Πόλη”, αλλόκοσμα φωτισμένη το βραδάκι, μετρά μια ιστορία άνω των 4000 χρόνων, και ήταν αγαπημένη των αριστοκρατικών οικογενειών όπως θα καταλάβετε απ’ τα παλάτια που πλαισιώνουν τα σοκάκια της. Πίσω απ’ τα επιβλητικά τείχη της θα βρείτε ένα κράμα μεσαιωνικής και μπαρόκ αρχιτεκτονικής, με αποκορύφωμα το Palazzo Falson και τον Καθεδρικό του Αγίου Παύλου.


Η μεσαιωνική πύλη της Μντίνα

Λίγη ώρα περπάτημα απ’ τη Μντίνα θα βρείτε και το Ραμπάτ (που σημαίνει προάστιο στα αραβικά), γνωστό κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους ως Μελίτα. Η πόλη είναι ακόμα μεγάλο εμπορικό κέντρο της περιοχής, ενώ τα τουριστικά αξιοθέατα εδώ περιλαμβάνουν τη σπηλιά του Αγίου Παύλου – εκεί που έζησε ο άγιος κατά την παραμονή του στη Μάλτα -, τη Ρωμαϊκή Βίλα – όπου θα δείτε πώς ζούσαν οι Ρωμαίοι κατά την κυριαρχία τους στο νησί -, τις κατακόμβες του 3ου αιώνα μ.Χ. και τα καταφύγια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Tip: Aπ’ τις ομορφότερες βόλτες στο νησί είναι να περπατήσετε κατά μήκος του στατιωτικού οχυρώματος Victoria Lines, που έχτισαν οι Βρετανοί το 1897 και προσφέρει υπέροχη θέα στη φύση της Μάλτας. Είναι εύκολα προσβάσιμο απ’ το Ραμπάτ!

9. H ψαραγορά του Marsaxlokk και η κουζίνα της Μάλτας



Το γραφικό λιμανάκι με τις πολύχρωμες ψαρόβαρκες του Marsaxlokk

Με τόσους πολιτισμούς να διασταυρώνονται διαδοχικά στο αρχιπέλαγος ανά τους αιώνες, η κουζίνα της Μάλτας είναι ένα μεσογειακό μείγμα με έντονες σισιλιάνικες και μαυριτανικές νότες. Απ’ τις γεύσεις που αξίζει να δοκιμάσετε είναι το κουνέλι στιφάδο, η tal-lampuki (πίτα με ψάρι) και τα pastizzi (σφολιάτα με τυρί ρικότα ή πουρέ από μπιζέλια). Θα βρείτε επίσης σάλτσες και στιφάδο με βάση το χταπόδι.


Η πιο διαδεδομένη τελετουργία τα κυριακάτικα πρωινά είναι το κατέβασμα στην ψαραγορά του Marsaxlokk, μόλις 6.5 χλμ. απ’ το αεροδρόμιο της Μάλτας στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, όπου θα δείτε ακριβώς την τεράστια ποικιλία που βγάζουν τα δίχτυα της (αν δεν νοικιάσετε αυτοκίνητο θα βρείτε τακτικά λεωφορεία). Ανάλογα με την εποχή θα βρείτε σφυρίδες, μπαρμπούνια, δελφινόψαρα, ξιφίες κ.ά. σε τιμές φθηνότερες απ’ αυτές του εμπορίου – ιδανικό αν νοικιάζετε δωμάτιο ή διαμερίσμα με κουζίνα!

Η αγορά πλέον περιλαμβάνει και ντόπια προϊόντα όπως μέλι και μαλτέζικο κρασί, για να κάνετε τα ψώνια σας και για το σπίτι. Ο καλύτερος τρόπος, πάντως, ν’ απολαύσετε την ψαριά της ημέρας είναι σε μια απ’ τις ταβέρνες που απλώνονται στο γραφικότατο λιμανάκι με θέα τις χαρακτηριστικές ψαρόβαρκες luzzu. Αν μείνετε λίγο παραπάνω, θα ζήσετε ένα ακόμα ονειρικό ηλιοβασίλεμα στο νησί!


Το γραφικό λιμανάκι με τις πολύχρωμες ψαρόβαρκες του Marsaxlokk

10. Το χωριό του Ποπάυ



Aνάλογα με το πώς το βλέπετε, το πολυφωτογραφημένο Χωριό του Ποπάυ στη Μάλτα – που στην ουσία είναι το σετ της μουσικής ταινίας του 1980 “Ποπάυ” με τον Ρόμπιν Γουίλιαμς – είναι ένα κιτσάτο τουριστικό αξιοθέατο ή ένα αλλιώτικο ψαροχώρι που τελικά… έχει πλάκα.

Τα παιδιά σίγουρα θα χαρούν τις εξερευνήσεις, τους άχαρους χορούς με την Όλιβ και τα παιχνίδια που συχνά διοργανώνονται στο χωριό, όπως τραμπολίνο μέσα στη θάλασσα! Τα μπάρμπεκιου και οι βουτιές στα τυρκουάζ νερά δεν θα χαλάσουν επίσης καθόλου τους μεγάλους. Αν δεν θέλετε να διασκεδάσετε με τον Ποπάυ με τις ώρες υπάρχουν πολύ κοντινές παραλίες στο βόρειο κομμάτι του νησιού που αξίζουν μια σύντομη εκδρομή, όπως ο κόλπος της Mellieha (Għadira), και ο παραδεισένιος, όνομα και πράγμα, Paradise Bay κοντά στην Ċirkewwa, όπου φεύγουν τα φέρι για το Γκόζο!

Διεύθυνση: Triq Tal-Prajjet, Il-Mellieħa.
Ώρες λειτουργίας: Νοέμ.-Μάρ. 9.30 π.μ.-4 μ.μ. Απρ-Ιούν. & Σεπτ.-Οκτ. Έως 5.30 μ.μ. Ιούλ.-Αύγ. έως 7 μ.μ.
Τιμή: Από 10.50€, μειω. 8.5€.


gr.skyscanner.com


Αν θέλεις κάνε μια κοινοποίηση της σελίδας να ρίξουν μια ματιά και οι φίλοι σου, γιατί ίσως να ενδιαφέρεται και κάποιος άλλος να κάνει τις διακοπές του και έτσι να μεγαλώσει η παρέα.



Απίστευτες προσφορές σε δωμάτια...κάντε κράτηση από εδώ και κερδίστε το 10% !


Εσύ έκανες εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube ;

Αν όχι ,κάνε εγγραφή εδώ για να ενημερωθείς αμέσως για όλα τα καινούργια ταξιδιωτικά βιντεάκια που ετοιμάζουμε από τα ταξίδια μας !!

Δεν υπάρχουν σχόλια