Page Nav

HIDE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad


Breaking News:

latest

Μπολόνια: Ταξίδι στον γαστρονομικό παράδεισο της Ιταλίας

Μια μεσαιωνική φοιτητούπολη ντυμένη στο κόκκινο, η Μπολόνια είναι νεανική, με ιστορικά palazzi και στοές, ολοζώντανη νυχτερινή ζω...

Μια μεσαιωνική φοιτητούπολη ντυμένη στο κόκκινο, η Μπολόνια είναι νεανική, με ιστορικά palazzi και στοές, ολοζώντανη νυχτερινή ζωή και μερικά από τα πιο λιγουρευτά πιάτα της Ιταλίας.


Ένας ταξιδιωτικός οδηγός με 10 αξιοθέατα και προτάσεις θα σας πείσει να βάλετε τη Μπολόνια στον χάρτη των διακοπών - και μην ξεχάσετε να πακετάρετε μορταδέλα κι ένα μπουκάλι κρασί για το σπίτι!


Πριν δοκιμάσετε τα τορτελίνια και την ντόπια παρμεζάνα, ένα βίντεο με τα ωραιότερα αξιοθέατα της Μπολόνια θα σας ανοίξει την όρεξη για ταξίδι!



1. Πάρτε μια πρώτη γεύση στην Piazza Maggiore


O Πύργος του Ρολογιού στο Παλάτσο ντ' Ακούρσιο από ψηλά

Η καρδιά της Μπολόνια χτυπάει στην Piazza Maggiore. Εδώ θα δείτε μερικά απ’ τα γνωστότερα αξιοθέατα της πόλης, και θα πιείτε καφέ και spritz χαζεύοντας τον κόσμο που σουλατσάρει. Θ’ αναγνωρίσετε το Palazzo d’ Accursio, επίκεντρο της πολιτικής ζωής της πόλης απ’ τους μεσαιωνικούς χρόνους, απ’ το άγαλμα του Πάπα Γρηγορίου ΙΓ΄και τον Πύργο του Ρολογιού, ενώ άλλα διάσημα κτίρια περιλαμβάνουν το Palazzo del Podestà, το Palazzo Re Enzo, τη Βασιλική του San Petronio και το σιντριβάνι του Ποσειδώνα στην Piazza del Nettuno – κλασικό σημείο ραντεβού των Μπολονέζων!

Το σιντριβάνι του Ποσειδώνα φωτισμένο το βράδυ

Το άγαλμα του Ποσειδώνα, που κυριαρχεί στο ομώνυμο σιντριβάνι, αναστηλώθηκε πλήρως έπειτα από εκτεταμένες εργασίες κι επιτέλους θα το δείτε στην καλύτερη φόρμα του. Το παράδοξο είναι ότι ο τετράμετρος γίγαντας συλλήφθηκε ως σύμβολο της γενναιοδωρίας και της πρότυπης διακυβέρνησης του παπισμού, αλλά συνεπαίρνει με τον αισθησιασμό του – απ’ τους καλοσχηματισμένους μύες του Ολύμπιου Θεού μέχρι τα μίνι σιντριβανάκια που τρέχουν απ’ τα… στήθια των Νηρηίδων!

2. Ο San Petronio


Η μισοτελειωμένη πρόσοψη του Σαν Πετρόνιο από μάρμαρο και τούβλο

Αφιερωμένη στον επίσκοπο της Μπολόνια τον 5ο αιώνα και προστάτη άγιο της πόλης, η Βασιλική του San Petronio εντυπωσιάζει με το μέγεθός της. Πρόκειται για μία απ’ τις μεγαλύτερες εκκλησίες της Ευρώπης και του κόσμου, γεγονός που θα απορροφήσετε καλύτερα μόλις εισέλθετε στο εσωτερικό της. Η κατασκευή της ξεκίνησε το 1390, αλλά οι εργασίες συνεχίστηκαν για αιώνες – παρ’ όλ’ αυτά, φαίνεται ότι δεν τέλειωσαν ακόμα!


Εντύπωση κάνει η πρόσοψή της, μισή καλυμμμένη με λευκό και κόκκινο μάρμαρο, ενώ το πάνω μισό, που φτάνει τα 51 μέτρα, καλύπτεται μόνο από τούβλο. Στο τεράστιο εσωτερικό της θα βρείτε 22 παρεκκλήσια, αλλά και τη μεγαλύτερη μεσημβρινή γραμμή του κόσμου σε στεγασμένο χώρο (φτάνει τα 67,72 μ.), που εφηύρε ο διάσημος Ιταλός αστρονόμος Gian Domenico Cassini το 1656. Μια αχτίδα ηλίου, που εισέρχεται από μια τρύπα 27 μ. ψηλά, πέφτει ακριβώς πάνω στη γραμμή μετρώντας έτσι το πέρασμα των ημερών!

Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Πέμ. 7.45 π.μ.-1 μ.μ. & 2 μ.μ.-6 μ.μ. Παρ.-Κυρ. χωρίς διάλειμμα.
Τιμή: Είσ. Ελεύθερη. 2€ για φωτογραφίες.


3. Τα χρώματα και αρώματα του Quadrilatero



Αφήστε την Piazza Maggiore και κατευθυνθείτε ανατολικά, προς τον λαβύρινθο από στενά που συνθέτουν τη μεσαιωνική αγορά του Quadrilatero. Είναι σαν ένα μάθημα ιστορίας της Μπολόνια, με απίστευτες ιταλικές γεύσεις και κοκτέιλ ενδιάμεσα! Κοσμηματοπωλεία, άφθονοι πάγκοι με φρέσκα προϊόντα, ντελικατέσεν και botteghe που έχουν διατηρήσει τις διακοσμητικές λεπτομέρειες των ιστορικών καταστημάτων της περιοχής συναγωνίζονται για την προσοχή σας: Αλλαντικά που κρέμονται απ’ τα ταβάνια και γιγάντια κεφάλια παρμεζάνα, ψωμιά, φρούτα και λαχανικά σας προκαλούν να δοκιμάσετε τις γεύσεις τους. Ο οικογενειακός φούρνος Paolo Atti & Figli βρίσκεται στη via Caprarie απ’ το 1900 και ενδείκνυται για παραδοσιακό πανετόνε και σπιτικά τορτελίνια.

Κοπέλα που πίνει εσπρέσο σ' ένα καφέ του Κουαντριλατέρο

Eδώ θα βρείτε το απογευματάκι και το ιδανικό στέκι για aperitivo, που γενικά μεταφράζεται σε spritz (αφρώδης οίνος, σόδα και Καμπάρι ή Άπερολ) με μια επιλογή από λιγουρευτούς μπολονέζικους μεζέδες που θα σας ανοίξουν την όρεξη πριν το δείπνο. Eναλλακτικά πιάστε θέση με τους ντόπιους στα μεγάλα τραπέζια της ιστορικής Osteria del Sole (Vicolo Ranocchi, 1/d), που άνοιξε το 1465, παραγγέλνοντας ένα ποτήρι κρασί και τσιμπώντας γευστικούς μεζέδες που θα φέρετε οι ίδιοι απ’ τα γύρω μαγαζιά!

4. Oι πύργοι της Μπολόνια


Πανοραμική άποψη της Μπολόνια με τους δύο πύργους να ξεχωρίζουν

Στα τέλη του 12ου αιώνα στη Μπολόνια υπήρχαν τουλάχιστον 100 πύργοι. Σήμερα, μετά από πυρκαγιές, κεραυνούς και πολέμους, δεν επιβιώνουν πάνω από 20. Δύο απ’ αυτούς πάντως είναι τα κατεξοχήν σύμβολα της πόλης: Ο Garisenda και ο Asinelli, και στέκονται χρόνια δίπλα-δίπλα σαν καλά φιλαράκια στην πλατεία της Porta Ravegnana!

Ο ψηλότερος απ’ τους δύο είναι ο πύργος Asinelli, που χτίστηκε απ’ την ομώνυμη οικογένεια απ’ το 1109 – 19 και ξεπερνά τα 97 μέτρα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών, το ύψος του αντιστοιχεί σε 12.270 βρασμένες ταλιατέλες τοποθετημένες πλάι-πλάι! Θα πρέπει ν’ ανεβείτε 498 σκαλιά για ν’ απολαύσετε το πανόραμα απ’ την κορυφή του, ενώ στη στοά στη βάση του θα βρείτε μαγαζάκια κι ατελιέ, ακριβώς όπως στον Μεσαίωνα. Το μικρό αδερφάκι του, ο Garisenda, είναι μόλις 47 μέτρα ύψος – αλλά παρ’ ολ’ αυτά ξεχωρίζει γιατί γέρνει περισσότερο!

Oι δύο πύργοι της Μπολόνια μέσα απ' τα στενά του ιστορικού κέντρου

Ώρες λειτουργίας: 1 Μαρ.-5 Νοεμ. 9.30 π.μ.-7.30 μ.μ.
Τιμές: 5€, μειωμ. 3€.

5. Η μαγεία του Santuario Bologna Beata Vergine di San Luca



Το ανέβασμα στο Santuario Bologna Beata Vergine di San Luca (Iερό του Αγίου Λουκά, εν συντομία), την ιστορική εκκλησία που φιλοξενεί το ιερό εικόνισμα της Παρθένου Μαρίας του Αγίου Λουκά, θέλει αφοσίωση και γερά πόδια! Η επική στοά που σας ανεβάσει εκεί αποτελείται από 666 θόλους, που συνολικά καλύπτουν 3.8 χλμ. Αν θέλετε ν’ απολαύσετε την πανοραμική θέα 180 μοιρών απ’ την ταράτσα της εκκλησίας, μια ατραξιόν που άνοιξε μόλις τον Απρίλη του 2017, θα πρέπει ν’ ανεβείτε επιπλέον την παλιά στριφογυριστή σκάλα με τα 100 σκαλιά.

Μερικοί απ' τους 666 θόλους στη στοά που οδηγεί στο ιερό του Αγίου Λουκά

Εναλλακτικά, μπορείτε να πάρετε αμάξι, λεωφορείο, ή ποδήλατο (αν και οι απότομες στροφές στο δρόμο είναι, επίσης, διαβολικά εξουθενωτικές). Η διαδρομή προς το ιερό του λόφου Γκουάρντια με τα πόδια, παρέα με ντόπιους και ξένους, όσο κι αν είναι κουραστική θα σας ανταμείψει πάντως με μια διαφορετική, πανέμορφη ματιά στη Μπολόνια!

Η εκκλησία του Αγίου Λουκά πάνω στον καταπράσινο λόφο Γκουάρντια

Διεύθυνση: Via di San Luca, 36
Ώρες λειτουργίας: Τετ-Παρ., Σάβ. 9.30 π.μ.-12.30 μ.μ. & 2.30-7 μ.μ. Κυρ. 9.30 π.μ.-12.30 μ.μ. & 1.30-7 μ.μ.
Τιμές: Είσ. Ελεύθερη. Για την ταράτσα προτείνεται δωρεά 5€, μειωμ. 3€.

6. Μουσείο της Ιστορίας της Μπολόνια στο Palazzo Pepoli



Στο μεσαιωνικό palazzo Pepoli της Via Castiglione στεγάζεται το Μουσείο της Ιστορίας της Μπολόνια, ένα multimedia μουσείο αφιερωμένο στην ιστορία, την κουλτούρα και τις μεταμορφώσεις της πόλης τα τελευταία 2.500 χρόνια – απ’ την άνθηση του ετρουσκικού πολιτισμού μέχρι σήμερα.
Mια συνεργασία του διεθνώς διακεκριμένου Ιταλού αρχιτέκτονα Mario Bellini και του πρωτοποριακού γραφίστα Italo Lupi, το μουσείο μετατράπηκε σ’ έναν μοντέρνο χώρο για όλες τις ηλικίες, με θεματικές αναφορές και πληροφορίες που συμπληρώνουν τα υπόλοιπα μουσεία της πόλης. Αντικείμενα, εικόνες και εικονικές ξεναγήσεις θα σας μάθουν περισσότερα για τα χρόνια της αναγέννησης, την “Πόλη από Νερό” – μια και η Μπολόνια έχει κανάλια – και την “Πόλη των Γλωσσών”. Ακόμα καλύτερα, θα “πετάξετε” πάνω απ’ τη μεσαιωνική Μπολόνια – και θα δείτε επιτέλους πώς χτίστηκαν και όλα αυτά τα portici (στοές)!


Διεύθυνση: Via Castiglione 8.
Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Κυρ. 10 π.μ.-7 μ.μ.
Τιμές: 10€, μειωμ. 8€.

7. Πίσω στο σχολείο!



Το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια ιδρύθηκε το 1088 και είναι το παλαιότερο του δυτικού κόσμου. Το κυρίως κτίριό του μέχρι το 1803 ήταν το Archiginnasio, που χτίστηκε στις αρχές του 1560. Το εκπληκτικό παλάτι ξαναχτίστηκε έπειτα από βομβαρδισμούς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και σήμερα θα έχετε την ευκαιρία να περιπλανηθείτε σε ατμοσφαιρικούς χώρους, όπως η στοά με τους 30 θόλους που πλαισιώνει την κεντρική αυλή.


Δύο μεγάλες σκάλες θα σας οδηγήσουν στην πλούσια διακοσμημένη Αίθουσα Stabat Mater, αντιπροσωπευτική του παλαιού πανεπιστημίου. Ακόμια πιο συναρπαστικό, όμως, είναι το Teatro Anatomico, που φτιάχτηκε το 1637 για τα μαθήματα ανατομίας στους μαθητευόμενους γιατρούς. Στο κέντρο θα δείτε το τραπέζι όπου γινόταν η αυτοψία των πτωμάτων – ενώ τόσο τα ξυλόγλυπτα πάνελ, όσο και η ιστορία του χώρου πραγματικά εντυπωσιάζουν! Μπορείτε να ρίξετε κλεφτές ματιές και στη βιβλιοθήκη, που όμως είναι κλειστή για το κοινό.

Διεύθυνση: Piazza Galvani 1.

Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. 10 π.μ.-6 μ.μ. Σάβ. έως 7 μ.μ. Κυρ. έως 2 μ.μ.

Τιμές: 3€.


8. Ο μυστηριώδης Santo Stefano


Eσωτερική αυλή στο σύμπλεγμα του Σάντο Στέφανο

Στην ομώνυμη πλατεία του ιστορικού κέντρου μπορείτε να πάρετε μια πρώτη γεύση απ’ το συγκρότημα του Santo Stefano, γνωστού και ως Siete Chiese (Επτά Εκκλησίες). H βασιλική έχει τις ρίζες της στον 5ο αιώνα, και παρότι πλέον απομένουν μόνο τρεις απ’ τις επτά εκκλησίες, θα συναντήσετε μια ατμόσφαιρα μεσαιωνικού μυστηρίου στον λαβύρινθο από μοναστήρια και εσωτερικές αυλές. Ξεχωρίζει η αυλή Πιλάτο με τη μαρμάρινη λεκάνη, και η αυλή του βενεδικτινού μοναστηριού με τη δίπατη στοά. Στην πιο λιτή εκκλησία των Αγίων Vitale και Agricola θα δείτε τους τάφους των αγίων, αλλά κι ότι απέμεινε απ’ τα μωσαϊκά στο πάτωμα του 6ου αιώνα. Το μουσείο φιλοξενεί ζωγραφική, αγάλματα και άλλα έργα τέχνης από διαφορετικές περιόδους, ενώ στο μαγαζάκι του χώρου μπορείτε να αγοράσετε προϊόντα όπως μέλι, που φτιάχτηκαν απ’ τους μοναχούς που κατοικούν εκεί!

Η αυλή του μοναστηριού στον Σαν Στέφανο φωτισμένη το βράδυ

Τip: Κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο του μήνα στην πλατεία του Αγίου Στεφάνου θα βρείτε αγορά με αντίκες και άλλα σουβενίρ – όπως βινύλια του αγαπημένου τραγουδοποιού της Μπολόνια Lucio Dalla.

Διεύθυνση: Via Santo Stefano 24.

Ώρες λειτουργίας: 9.15 π.μ.-6 μ.μ. τον χειμώνα. Έως 7.15 μ.μ. το καλοκαίρι.

Τιμές: Είσ. Ελεύθερη, με δωρεά.

9. Το φαγητό (γιατί τα αξιοθέατα είναι στην πραγματικότητα μόνο ένα διάλειμμα)



Η περιοχή της Εμίλια-Ρομάνια αποτελεί επίκεντρο της ιταλικής κουζίνας, και στη Μπολόνια, γνωστή για προφανείς λόγους και ως “Η Χοντρή”, θα κάνετε απίστευτα ψώνια για το σπίτι – από μορταδέλα και παρμιτζάνο-ρετζάνο μέχρι λευκό κρασί Pignoletto. Εδώ το φαγητό είναι ιεροτελεστία! Απ’ τα πιο κλασικά πιάτα είναι οι ταλιατέλες ραγού μπολονέζ, η κοτολέτα αλά μπολονέζ, το bollito misto (μικτό βραστό με κρέατα και λαχανικά), και η zuppa inglese (η λεγόμενη “αγγλική σούπα” είναι στην ουσία κάτι ανάλογο του τιραμισού). Όρεξη να ‘χετε!


Πέρα απ’ την Mercato di Mezzo (Via Clavature 12) στο Quadrilatero, επιβάλλεται μια επίσκεψη στην ιστορική αγορά Mercato delle Erbe (Via Ugo Bassi 25) για σαλάμια, τυριά και λάδι, αλλά και για aperitivo στα γύρω μπιστρό. Λίγο πιο έξω άνοιξε πρόσφατα η υπερπαραγωγή του Fico Eataly World, το μεγαλύτερο πάρκο αγροτικών προϊόντων στον κόσμο, όπου μπορείτε να πιάσετε έμπειρους μάστορες της κουζίνας εν δράσει. Αν χρειαστείτε λίγη βοήθεια από τους ντόπιους, αντί να ψάχνετε στα τυφλά, κλείστε μία απ’ τις ξεναγήσεις του Τaste Bologna, με έμφαση σε κλασικές γεύσεις της πόλης, την πίτσα, το παγωτό ή το εσπρέσο!

10. Ταξίδια με το γκάζι στο φουλ



Η Εμίλια-Ρομάνια δεν λατρεύει μόνο το φαγητό, αλλά και την ταχύτητα. Ξεκινήστε απ’ το μουσείο των μοτοσυκλετών Ducati (Via Cavalieri Ducati 3, Borgo Panigale) και το μουσείο Lamborghini (Via Modena 12, Sant’Agata Bolognese), στην ευρύτερη περιοχή της Μπολόνια, και συνεχίστε με το μουσείο Ferrari (Via Dino Ferrari 43) στο Μαρανέλο και το Casa Enzo Ferrari (via Paolo Ferrari 85) στη Μοδένα. Ένα λεωφορείο θα σας μεταφέρει ανάμεσα στα δύο τελευταία μουσεία – ή μπορείτε να νοικιάσετε αυτοκίνητο και να συνδυάσετε μια εκδρομή σε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος για τους φίλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού στην περιοχή!


gr.skyscanner.com


Αν θέλεις κάνε μια κοινοποίηση της σελίδας να ρίξουν μια ματιά και οι φίλοι σου, γιατί ίσως να ενδιαφέρεται και κάποιος άλλος να κάνει τις διακοπές του και έτσι να μεγαλώσει η παρέα.



Απίστευτες προσφορές σε δωμάτια...κάντε κράτηση από εδώ και κερδίστε το 10% !


Εσύ έκανες εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube ;

Αν όχι ,κάνε εγγραφή εδώ για να ενημερωθείς αμέσως για όλα τα καινούργια ταξιδιωτικά βιντεάκια που ετοιμάζουμε από τα ταξίδια μας !!

Δεν υπάρχουν σχόλια