Page Nav

HIDE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad


Breaking News:

latest

Ταξίδι στη Χίο: Τι πρέπει να δείτε – και να φάτε!

Χίος , γη της μαστίχας και του… φανταχτερού ρουκετοπόλεμου. Η μοναδικότητα της μυροβόλου νήσου όμως δεν σταματά στα μαστιχόδ...

Χίος, γη της μαστίχας και του… φανταχτερού ρουκετοπόλεμου.


Η μοναδικότητα της μυροβόλου νήσου όμως δεν σταματά στα μαστιχόδεντρα, ούτε σε ξακουστές παραλίες όπως τα Μαύρα Βόλια.

Εδώ θα βρείτε καλοδιατηρημένα μεσαιωνικά χωριά και άγρια φύση για εξερεύνηση, σπήλαια, καστροπολιτείες - και, φυσικά, γεύσεις να γλείφετε τα δάχτυλά σας!



Κλείστε από ΕΔΩ για τις διακοπές και τα ταξίδια σας ακτοπλοϊκά,αεροπορικά και ξενοδοχεία και κερδίστε επιστροφή χρημάτων !!!


1. Eξερευνήστε τη Χώρα της Χίου



Οι τέσσερις γραφικοί ανεμόμυλοι της Χίου

Από τα νεοκλασικά αρχοντικά, τις ταβέρνες και τα μαγαζιά της Απλωταριάς στην καρδιά της πόλης μέχρι το γενοβέζικο κάστρο – που κατοικείται συνεχώς από τη δημιουργία του – η εξερεύνηση της Χώρας της Χίου είναι από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να βάλετε στη λίστα σας.

Η καστροπολιτεία στο βόρειο κομμάτι του λιμανιού είναι ένα μάθημα ιστορίας από μόνη της, με αξιοθέατα διαφορετικών περιόδων και στυλ, όπως τα οθωμανικά λουτρά και το Μουσείο Ιουστινιάνη. Από μουσεία, βέβαια, έχετε μεγάλη επιλογή:

Το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό (στο Μετζιτιέ Τζαμί του 19ου αιώνα), το Ναυτικό Μουσείο, το Λαογραφικό Μουσείο Αργέντη εντός της Βιβλιοθήκης Κοραή και η Δημοτική Πινακοθήκη Χίου σας περιμένουν, ανάμεσα σ’ άλλα. Αν σας αρέσει να συνδυάζετε διακοπές και πολιτισμό αξίζει επίσης να τσεκάρετε και το πρόγραμμα εκδηλώσεων στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο.


Μη χάσετε, φυσικά, και έναν περίπατο μέχρι τους τέσσερις ανεμόμυλους της Χίου στα Ταμπάκικα, που προσφέρουν μοναδικά φωτογραφικά ενσταντανέ δίπλα στο κύμα ενώ, αν ο υδράργυρος χτυπήσει κόκκινο, νότες δροσιάς χαρίζει και ο υπέροχος Δημοτικός Κήπος με τα φοινικόδεντρα!

2. Σεργιανίστε στα μοσχοβολιστά Μαστιχοχώρια



Καλντερίμι στο Πυργί

Χίος χωρίς μια επίσκεψη στα Μαστιχοχώρια, τους γραφικούς μεσαιωνικούς οικισμούς που περιβάλλονται από μαστιχόδεντρα στα νότια του νησιού, δεν νοείται. Καλοδιατηρημένα καστροχώρια, όπως τα Μεστά, σας περιμένουν για να περιηγηθείτε σ’ έναν λαβύρινθο από λιθόστρωτα καλντερίμια και ατμοσφαιρικές καμάρες, ενώ εδώ θα δοκιμάσετε αυθεντικά παρασκευάσματα από μαστίχα, ντόπιο μεστούσικο κρασί και σούμα, ένα απόσταγμα από σύκα.

Το μεγαλύτερο απ’ τα 24 Μαστιχοχώρια, το Πυργί, φημίζεται και για τα “ξυστά”, όπως αποκαλούνται τα κτίσματα διακοσμημένα με γοητευτικά μαυρόασπρα μοτίβα. Λίγο πιο έξω απ’ το Πυργί βρίσκεται και το μοντέρνο Μουσείο Μαστίχας, που άνοιξε πρόσφατα και θα σας μάθει περισσότερα για την παραγωγή και την καλλιέργεια του φημισμένου χιώτικου προϊόντος, που καλλιεργείται αποκλειστικά στη Νότια Χίο.

To κεφαλοχώρι της Καλαμωτής και οι Ολύμποι είναι δύο ακόμα καλοδιατηρημένα χωριά – που ιδανικά θα συνδυάσετε σ’ ένα ευωδιαστό road trip σε συνδυασμό με τις γύρω παραλίες. Το κάθε χωριό έχει το δικό του επίνειο και παντού γύρω θα βρείτε ειδυλλιακά σημεία για βουτιές, όπως η Αγία Δύναμη, τα Κάτω Φανά και τα Βρουλίδια κοντά στο Πυργί, αλλά και η βοτσαλωτή Αυλωνιά κοντά στα Μεστά!

3. Κολυμπήστε στα Μαύρα Βόλια



Η Χίος μετρά κάπου 90 παραλίες και δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε γραφικούς όρμους και χρυσαφιές αμμουδιές που δεν πνίγονται απ’ τον τουρισμό, ακόμα και στο απόγειο του καλοκαιριού.
Μια βουτιά, όμως, πρέπει να την ρίξετε οπωσδήποτε στα ποιητικά Μαύρα Βόλια, την πιο ξακουστή μάλλον παραλία του νησιού, που βρίσκεται λίγα βήματα απ’ το λιμανάκι του Εμπορειού.

 Οι βουτιές εδώ είναι μια εμπειρία αλλιώτικη μια και τα μαύρα βότσαλα σε συνδυασμό με τους άγριους πίσω βράχους ενισχύουν τη δραματική όψη του κόλπου, ενώ ακόμα και τα πεντακάθαρα – και πολύ παγωμένα! – νερά παίρνουν μια ανάλογη σκούρα μπλε απόχρωση λόγω του ηφαιστειογενούς τοπίου.

Τα Μαύρα Βόλια, ή Μαύρος Γιαλός, συμπληρώνονται από έναν ακόμα κολπίσκο, το Φώκι – και αμφότερα δημιουργήθηκαν από την έκρηξη του ηφαιστείου του Ψάρωνα δυτικά του ορμίσκου του Εμπορειού. Αν δεν σας φτάνει η καντίνα της παραλίας, οι γειτονικές ψαροταβέρνες στο λιμανάκι προσφέρονται για φρέσκο ψάρι και άλλα “καύσιμα” μετά από άφθονο κολύμπι.


4. Βυθιστείτε στην ιστορία της Νέας Μονής

Αφήστε για λίγο την τουρνέ στις πολυάριθμες παραλίες της Χίου και κατευθυνθείτε προς το κέντρο του νησιού ακολουθώντας τη θεαματική διαδρομή που σας οδηγεί στη Νέα Μονή. Περίπου 15 χλμ. απ’ τη Χώρα, το βυζαντινό μοναστήρι βρίσκεται σε μια καταπράσινη χαράδρα στον Προβατά (γνωστό και ως Προβάτειο Όρος) με θέα που φτάνει στα Μικρασιατικά Παράλια.

 Η πολύπαθη ιστορία του ναού ξεκινά το 1042 και καθοριστικά γεγονότα, όπως η Σφαγή της Χίου το 1822, κατά την οποία λεηλατήθηκε το μοναστήρι και ο μεγάλος σεισμός του 1881 δεν κατάφεραν να αφανίσουν αυτόν τον μυστηριακό τόπο. Πλέον, η Νέα Μονή έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Ο χώρος αξίζει μια επίσκεψη για να θαυμάσετε τη μοναδική τεχνοτροπία των ψηφιδωτών του, ενώ θα βρείτε ακόμα το καθολικό (κυρίως ναός), την τράπεζα όπου δειπνούσαν οι μοναχοί, την κινστέρνα που κατάφερε να διασωθεί απ’ τον 11ο αιώνα, τα κελιά των μοναχών, τα δύο παρεκκλήσια,το μουσείο της Μονής – αλλά και μια ανατριχιαστική συλλογή κρανίων από τη σφαγή.
Διεύθυνση: Νέα Μονή, Καρυές, Ομηρούπολη.

Ώρες λειτουργίας: Χειμερινό ωράριο: 8.30 π.μ.-5.30 μ.μ., καλοκαιρινό: 7 π.μ.-8 μ.μ. Μουσείο: Τρ.-Κυρ. 8 π.μ.-1 μ.μ.
Τιμή: Είσοδος ελεύθερη. Μουσείο 2€, φοιτη.: 1€.

5. Σκαρφαλώστε στον Ανάβατο



Aν νομίζετε ότι πήρατε ήδη γεύση μεσαιωνικού και βυζαντινού μυστηρίου στα Μαστιχοχώρια της Χίου, δεν έχετε δει ακόμα τον Ανάβατο.

 Ένας εγκαταλελειμμένος οικισμός που στέκει στωικά στο κέντρο του νησιού κρυμμένος πίσω από ορεινούς όγκους, ο Ανάβατος – γνωστός και ως “Μυστράς του Αιγαίου” – αξίζει για να περιπλανηθείτε στα σιωπηλά, ξεχασμένα από τον χρόνο καλντερίμια του. Το καστροχώρι αποτέλεσε το φόντο των ανατριχιαστικών γεγονότων της Σφαγής της Χίου το 1822 – στον γκρεμό του έπεσαν μανάδες με παιδιά για ν’ αποφύγουν τους Οθωμανούς – και ερημώθηκε απ’ τον μεγάλο σεισμό του 1881.

Μέχρι πρόσφατα, τουλάχιστον, μετρούσε μία μόνιμη κάτοικο, ενώ ανάμεσα στα εκατοντάδες ερειπωμένα διώροφα κτίσματα θα βρείτε τη βασιλική του Ταξιάρχη και το Τριώροφο, που φιλοξενούσε στο ισόγειο κι ένα ελαιοτριβείο. Η άνοδος στην καστροπολιτεία προκαλεί ασύγκριτα συναισθήματα – και η θέα μαγεύει όπου κι αν ρίξετε το βλέμμα σας!

6. Βόλτες με άρωμα πορτοκάλι στον Κάμπο



Λίγα χιλιόμετρα νότια απ’ τη Χώρα της Χίου σας περιμένουν οι πορτοκαλεώνες του Κάμπου, μια περιοχή που την άνοιξη ειδικά βυθίζεται στο άρωμα των εσπεριδοειδών – όχι μόνο πορτοκάλι, αλλά και λεμόνι και μανταρίνι. Διάσπαρτος από ιστορικά αρχοντικά που κατοικήθηκαν από κοσμοπολίτες Γενοβέζους και Χιώτες από τον 14ο αιώνα κι έπειτα, ο Κάμπος αποκαλύπτει μια περίοδο μεγάλης ακμής για το νησί. Εξερευνήστε τον βήμα-βήμα με τα πόδια για να παίρνετε άνετα φωτογραφίες – αν και πολλά απ’ τα μεγαλειώδη κτίσματα κρύβονται πίσω από επιβλητικούς τοίχους – ή νοικιάστε ποδήλατο. Κάποια απ’ τα καμπούσια αρχοντικά πάντως – αρκετά από αυτά διατηρητέα – είναι ανοιχτά για το κοινό για να θαυμάσετε κοινά χαρακτηριστικά των επαύλεων, όπως τα μεθυστικά μοτίβα των βοτσαλωτών αυλών και τα χαρακτηριστικά μάγγανα.

Αντί να τα επισκεφθείτε απλά μπορείτε και να μείνετε σ’ ένα απ’ αυτά, όπως στον οικογενειακό αγροτουριστικό ξενώνα Αρχοντικό (Οδός Βιτιάδου), περίπου 3 χλμ. απ’ το αεροδρόμιο της Χίου. Τα δωμάτια έχουν θέα στο περιβόλι του γενοβέζικου στυλ κτίσματος για να νιώσετε άρχοντας, όχι αστεία!

7. Γευτείτε ένα-ένα τα τοπικα προϊόντα



Τσούγκρισμα με χιώτικο ουζάκι και μεζέδες

Μαστίχα και πάλι μαστίχα στη Χίο – και διόλου δεν θα βαρεθείτε. Θα την βρείτε “υποβρύχιο”, όπως όταν ήσασταν παιδιά, σε ούζο και λικέρ, σε μαρμελάδες, κουλουράκια, παγωτά, αλλά και στον καφέ. Να που όμως οι λιγουρευτές γεύσεις της Χίου δεν σταματάνε εδώ! Αν περάσατε απ’ τον Κάμπο μάλλον θα έχετε ξεφλουδίσει ήδη μυρωδάτα χιώτικα μανταρίνια και στα Μαστιχοχώρια ίσως κατεβάσατε μερικά ποτηράκια σούμα και ολυμπούσικο κρασί. Οι φαν του τυριού δεν πρέπει να χάσουν επίσης το περίφημο μαστέλο, οι γλυκατζήδες τους μπεζέδες (μαρεγκάκια) και, φυσικά, τα γευστικότατα γλυκά του κουταλιού – κυδώνι, περγαμόντο ή βύσσινο. Αρκετά για να παραγγείλετε κι από ένα σε κάθε νέο καφενέ.

8. Κάθοδος στο σπήλαιο των Ολύμπων

Δεν θα σας θαμπώσει σε μέγεθος, αλλά αν είστε φαν των σπηλαίων αυτό των Ολύμπων – ένα απ’ τα δύο μόνο που έχουν αξιοποιηθεί τουριστικά στο νησί – θα σας δώσει μια καλή εικόνα της Χίου… εκ των έσω. Πέντε μόλις χιλιόμετρα απ’ το γραφικό Μαστιχοχώρι, το σπήλαιο φτάνει τα 52 μ. σε βάθος και σίγουρα θα σας μαγέψει με τα περίτεχνα σχήματα σταλακτιτών και σταλαγμιτών, που βρίσκονται ακόμα σε ανάπτυξη. Η ξενάγηση κρατά περίπου 20 λεπτά και η απότομη κάθοδος είναι αρκετά δραματική! Αν πάλι έχετε γυρίσει ήδη μεγάλα σπήλαια της χώρας και δεν σας γεμίσει το μάτι η βόλτα αξίζει για να θαυμάσετε την υπέροχη θέα απ΄τον χώρο, που βλέπει θάλασσα από 110 μέτρα ψηλά.

Ώρες λειτουργίας: Ιούν.-Σεπτ. 11 π.μ.-6 μ.μ. εκτός Δευτέρας.
Τιμή: 5€, μειωμ. 3€.

9. Πιάστε θέση για τον ρουκετοπόλεμο στον Βροντάδο



Δεν παίζει να μην έχει πάρει το μάτι σας σκηνές απ’ τον χιώτικο ουρανό, που πραγματικά “ανάβει” το Πάσχα απ’ τις ρουκέτες που εκτοξεύουν οι ενορίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερυθιανής στον Βροντάδο. Αν και ομολογουμένως τα τελευταία χρόνια είχε αυξηθεί αισθητά ο αριθμός των ρουκετών, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να παραπονιούνται για ζημιές – γεγονός που οδήγησε σε μια παύση στο φαινόμενο το 2016 – το βροντερό έθιμο είναι βαθιά χαραγμένο στις μνήμες και τις καρδιές των κατοίκων. Μετά από ένα αρκετά μαζεμένο event πέρυσι, ο αγαπημένος ρουκετοπόλεμος του Βροντάδου στέφθηκε με επιτυχία το 2018, κι ας μην έφθασε τις πάνω από 100 χιλ. ρουκέτες που μετρούσε στις μεγάλες δόξες του!

10. Ανακαλύψτε τις Οινούσσες

Μετά από τα χνάρια των Γενουατών αρχόντων, πάρτε το καραβάκι για το περίφημο σύμπλεγμα των Οινουσσών στα χνάρια των Αιγνουσσιωτών καπεταναίων! Μπορείτε να επισκεφτείτε τις Οινούσσες με καραβάκι απ’ το λιμάνι της Χίου σε λιγότερο από μια ώρα, ή με θαλάσσιο ταξί απ’ τη Λαγκάδα για ακόμα γρηγορότερα. Το άγαλμα της Οινουσιώτισσας γοργόνας θα σας υποδεχτεί κατάλληλα στο λιμάνι της Αιγνούσας.

 Παρά τη φανερή αρχοντιά και τα κομψά καπετανόσπιτα που στολίζουν τον τόπο, οι Οινούσσες γοητεύουν με τη γνήσια φιλοξενία τους, τη φυσική τους ομορφιά, τους μπλε ορμίσκους και τα πεντακάθαρα νερά – αλλά και τη φανερή αγάπη των κατοίκων τους για τη ναυτιλία. Από τα must στο νησί είναι μια επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο των Οινουσσών στο λιμάνι της Αιγνούσας, ένας φόρος τιμής στην πλούσια ναυτική τους παράδοση, ενώ μη χάσετε και ένα πέρασμα απ’ την Ιερά Μονή “Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» στο καταπράσινο βορειοδυτικό κομμάτι του νησιού.


gr.skyscanner.com


Αν θέλεις κάνε μια κοινοποίηση της σελίδας να ρίξουν μια ματιά και οι φίλοι σου, γιατί ίσως να ενδιαφέρεται και κάποιος άλλος να κάνει τις διακοπές του και έτσι να μεγαλώσει η παρέα.



Απίστευτες προσφορές σε δωμάτια...κάντε κράτηση από εδώ και κερδίστε το 10% !


Εσύ έκανες εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube ;

Αν όχι ,κάνε εγγραφή εδώ για να ενημερωθείς αμέσως για όλα τα καινούργια ταξιδιωτικά βιντεάκια που ετοιμάζουμε από τα ταξίδια μας !!

Δεν υπάρχουν σχόλια