Page Nav

HIDE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad


Breaking News:

latest

Ταξίδι στη Βουδαπέστη: Αξιοθέατα, συμβουλές, ιδέες για το ταξίδι!

Δεν αποκαλείται τυχαία ως το «Παρίσι της Ανατολής». Γοητευτική και ρομαντική, η Βουδαπέστη συνδυάζει αρμονικά το παλιό ...

Δεν αποκαλείται τυχαία ως το «Παρίσι της Ανατολής».


Γοητευτική και ρομαντική, η Βουδαπέστη συνδυάζει αρμονικά το παλιό με το καινούριο.

 Απολαύστε μια βαρκάδα στα νερά του Δούναβη, κάντε αναζωογονητικές βουτιές στα φημισμένα ιαματικά λουτρά της και διασκεδάστε με την ψυχή σας στα περίφημα ruin bars.

Τι λέτε; Πάμε να γνωρίσουμε τη Βουδαπέστη;


1. Οι γέφυρες που ενώνουν τη Βούδα και την Πέστη



Η Βουδαπέστη θα σας γοητεύσει από την πρώτη στιγμή. Ο Δούναβης χωρίζει τη Βούδα (στα δυτικά) από την Πέστη (στα ανατολικά), όμως οκτώ εντυπωσιακές γέφυρες τις ενώνουν και πάλι. Η παλαιότερη εξ αυτών είναι η περίφημη Γέφυρα των Αλυσίδων (Chain Bridge). Έχει μήκος 375 μέτρα και οι εργασίες κατασκευής της οποίας ολοκληρώθηκαν το 1849. Όταν πέφτει η νύχτα και ανάβουν τα φώτα της πόλης, η Γέφυρα των Αλυσίδων στολίζει το Δούναβη σαν ένα λαμπερό περιδέραιο.
Βουδαπέστη

Η Γέφυρα της Ελευθερίας (Liberty Bridge) χτίστηκε ανάμεσα στο 1894 και 1896 και έχει μήκος 333 μέτρων. «Ενώνει» την πλατεία Fővám (το όνομά της σημαίνει «πλατεία τελωνείου») -όπου βρίσκεται και η Κεντρική Αγορά- από την πλευρά της Πέστης, με το ξενοδοχείο Gellért και τα ιαματικά λουτρά στη μεριά της Βούδας. Από εδώ μπορείτε να συνεχίσετε τη βόλτα σας στο λόφο Γκέλερτ και να επισκεφθείτε ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα θρησκευτικού τουρισμού της Βουδαπέστης: το παρεκκλήσι Sziklatemplom, που βρίσκεται μέσα σε μια φυσική σπηλιά.
Μία ακόμη πολύ γνωστή γέφυρα, που τραβά το ενδιαφέρον των επισκεπτών, είναι η Γέφυρα της Μαργαρίτας (Margaret Bridge). Είναι η δεύτερη παλαιότερη γέφυρα της ουγγρικής πρωτεύουσας. Έχει μήκος 607 μέτρα και οδηγεί στο ομώνυμο νησάκι της Βουδαπέστης.

2. Ιαματικός τουρισμός στη Βουδαπέστη

Χαμάμ, Βουδαπέστη

Οι κάτοικοι της πόλης ορκίζονται στα πλεονεκτήματα, που προσφέρει η τακτική επίσκεψη στα ιαματικά λουτρά της. Και δεν είναι λίγα! Με τη μέση θερμοκρασία των νερών να μην πέφτει κάτω από τους 27-30 βαθμούς Κελσίου στην πιο… κρύα εκδοχή τους, τα ιαματικά λουτρά της Βουδαπέστης είναι μια εμπειρία που πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε δώρο στον εαυτό σας!

Τα πιο διάσημα είναι τα λουτρά Széchenyi. Διαθέτουν τόσο εσωτερικές όσο και εξωτερικές πισίνες, καθώς επίσης αίθουσες για σάουνα και ατμόλουτρα. Οι ιαματικές πηγές ανακαλύφθηκαν το 1879 και είναι οι πιο βαθιές και πιο θερμές της ουγγρικής πρωτεύουσας. Χαλαρώστε στην εξωτερική πισίνα περιτριγυρισμένοι από ένα εντυπωσιακό κτίριο νέο-μπαρόκ ρυθμού και απολαύστε βουτιές ευεξίας κι αναζωογόνησης.

Τα λουτρά Gellért είναι επίσης πολύ δημοφιλή στους τουρίστες χάρη στα περίτεχνα ψηφιδωτά και βιτρό που στολίζουν τις εσωτερικές αίθουσες. Για μια ξεχωριστή εμπειρία τούρκικου χαμάμ, επιλέξτε τα ιαματικά λουτρά Rudas και Veli Bej.

3. Το πελώριο κτίριο του ουγγρικού Κοινοβουλίου

Ουγγρικό Κοινοβούλιο, Βουδαπέστη

Είναι το σύμβολο της πρωτεύουσας της Ουγγαρίας και μάλλον δικαιολογημένα… λόγω του τεράστιου μεγέθους του. Είναι το τρίτο μεγαλύτερο κτίριο Κοινοβουλίου στον κόσμο και εκτείνεται σε μήκος 250 μέτρων στην όχθη του Δούναβη από την πλευρά της Πέστης.

Οι εργασίες κατασκευής του διήρκεσαν 19 χρόνια και ολοκληρώθηκαν το 1902. Το «στολίζουν» 365 πύργοι γοτθικού ρυθμού και το πιο ψηλό του σημείο φτάνει τα 96 μέτρα. Για τη διακόσμησή του έχουν χρησιμοποιηθεί 40 κιλά χρυσού, ενώ διαθέτει 690 αίθουσες, 27 πύλες και 29 σκάλες συνολικού μήκους… 20 χιλιομέτρων!

Ώρες λειτουργίας: Απρίλιος-Οκτώβριος (08:00-18:00), Νοέμβριος-Μάρτιος (08:00-16:00). Οι ώρες επίσκεψης στο ουγγρικό Κοινοβούλιο δεν ισχύουν, όταν διεξάγονται συνεδριάσεις της Ολομέλειας.
Τιμή εισιτηρίου: Για πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης περίπου 8€. Για πολίτες τρίτων χωρών περίπου 19€.

Tip: Αν θέλετε να επισκεφθείτε το εσωτερικό του ουγγρικού Κοινοβουλίου καλό θα ήταν να αγοράσετε τα εισιτήριά σας εκ των προτέρων μέσω διαδικτύου. Το Κέντρο Επισκεπτών εκδίδει περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων την ίδια μέρα και η πιθανότητα να χάσετε πολύτιμο χρόνο στην αναμονή είναι μεγάλη.

4. Περιπλανηθείτε στη συνοικία του Κάστρου της Βούδας

Κάστρο της Βούδας

Το Κάστρο της Βούδας βρίσκεται στην περιοχή Varhegy και προσφέρει πανοραμική θέα προς το Δούναβη και την πόλη της Βουδαπέστης. Ανήκει στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και είναι από τα πιο επισκέψιμα αξιοθέατα της πρωτεύουσας της Ουγγαρίας.

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 13ο αιώνα, όμως έχει δεχθεί πολλές αρχιτεκτονικές παρεμβολές στο πέρασμα των αιώνων. Σήμερα συνδυάζει στοιχεία μεσαιωνικά, μπαρόκ κι αναγεννησιακά. Στα βασιλικά ανάκτορα στεγάζεται η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της χώρας, η Εθνική Πινακοθήκη και το Μουσείο Ιστορίας.

Ώρες λειτουργίας Εθνικής Πινακοθήκης: Τρίτη-Κυριακή (10:00-18:00). Δευτέρες κλειστά.
Ώρες λειτουργίας Μουσείου Ιστορίας: Μάρτιος-Οκτώβριος (10:00-18:00), Νοέμβριος-Φεβρουάριος (10:00-16:00). Δευτέρες κλειστά.
Προμαχώνας των Ψαράδων

Οι αυλές του Κάστρου της Βούδας παραμένουν ανοιχτές όλη τη μέρα, όπως και η ευρύτερη περιοχή γύρω από αυτό. Μη χάσετε την ευκαιρία να περιπλανηθείτε στη συνοικία του Κάστρου το σούρουπο και να απολαύσετε τη θέα από τον περίφημο Πύργο των Ψαράδων. Οι επτά πύργοι του προμαχώνα συμβολίζουν τις επτά φυλές των Μαγυάρων.

Μπροστά από τον Προμαχώνα των Ψαράδων βρίσκεται η καθολική εκκλησία του Ματθαίου (Mátyás Templom). Τον 11ο αιώνα στην ίδια θέση βρισκόταν η Εκκλησία της Παναγίας. Ο ναός ανακατασκευάστηκε το 14ο αιώνα και πήρε το όνομά του από τον βασιλιά Ματθαίο. Κατά τη διάρκεια της τουρκικής κατοχής λειτούργησε ως τζαμί, ενώ μετά τις εκτεταμένες καταστροφές που υπέστη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου ανακατασκευάστηκε και ανακαινίστηκε σε γοτθικό ρυθμό.

Ώρες επίσκεψης για το κοινό: Δευτέρα-Παρασκευή (09:00-17:00), Σάββατο 09:00-12:00, Κυριακή 13:00-17:00

Τιμή εισόδου: 5€

Tip: Αν θέλετε να ανεβείτε στον πύργο του ναού θα πληρώσετε εισιτήριο 5€. Η πρόσβαση επιτρέπεται ανά μία ώρα από τις 10:00 έως τις 17:00 σε γκρουπ 15 ατόμων. Έχετε υπόψη σας, ότι θα χρειαστεί να ανεβείτε 197 σκαλοπάτια μέχρι την κορυφή.

5. Θέα 360°από τη βασιλική του Αγίου Στεφάνου

Ναός Αγίου Στεφάνου, Βουδαπέστη

Η βασιλική εκκλησία του Αγίου Στεφάνου είναι -μαζί με το ουγγρικό Κοινοβούλιο- το πιο ψηλό κτίριο της Βουδαπέστης, φτάνοντας τα 96 μέτρα σε ύψος. Η ρωμαιοκαθολική, νεοκλασικού ρυθμού εκκλησία είναι η μεγαλύτερη καθολική εκκλησία της πόλης. Χρειάστηκε 54 χρόνια για να κατασκευαστεί με τις εργασίες να ολοκληρώνονται το 1905.
Στο εσωτερικό της χωράνε 8.000 άτομα!

Θα τη βρείτε: στην πλατεία Szt. István

Ώρες επίσκεψης για το κοινό: Δευτέρα-Παρασκευή (09:00-17:00), Σάββατο 09:00-13:00, Κυριακή 13:00-17:00. Είσοδος ελεύθερη.

Tip: Αφού φτάσατε μέχρι εδώ, τι θα λέγατε για μια… ανάβαση στα 364 σκαλοπάτια μέχρι να φτάσετε στην κορυφή του τρούλου; Συνδυάστε το τερπνόν μετά του ωφελίμου! Γυμναστείτε, βελτιώστε την αντοχή σας και… απολαύστε τη μοναδική θέα 360° στη Βουδαπεστη. Κι αν η άσκηση δεν είναι το φόρτε σας, μπορείτε να πάρετε το ασανσέρ μέχρι τα μισά της διαδρομής και να γλιτώσετε μερικά σκαλοπάτια.

Ώρες λειτουργίας: Νοέμβριος-Μάρτιος (καθημερινά 10:00-16:30), Απρίλιος-Μάιος & Οκτώβριος (καθημερινά 10:00-17:30), Ιούνιος-Σεπτέμβριος (καθημερινά 10:00-18:30)
Τιμή εισόδου: 2€

6. Η πολυτελής λεωφόρος Andrássy και η πλατεία Ηρώων

Πλατεία Ηρώων, Βουδαπέστη

Η λεωφόρος Andrássy (Αντράσι) έχει έναν «αέρα» Παρισιού και είναι η «καρδιά» του εμπορικού κέντρου της Βουδαπέστης. Θαυμάστε τα αρχιτεκτονικά «διαμάντια» κατά μήκος της σχεδόν 2 χιλιομέτρων λεωφόρου και αφήνοντας πίσω σας τα πολυτελή καταστήματα και εμπορικά κέντρα καταλήξτε στην πλατεία των Ηρώων.

Tip: Από κάτω σας κατά μήκος της λεωφόρου Andrássy περνά η ιστορική γραμμή Millennium του μετρό της Βουδαπέστης, που είναι η δεύτερη παλαιότερη στην Ευρώπη!

Η πλατεία Ηρώων είναι η μεγαλύτερη της Βουδαπέστης και σχεδιάστηκε το 1896. Εκεί έχουν στηθεί οι ανδριάντες των σημαντικότερων προσώπων στην ιστορία 1.000 ετών της χώρας, καθώς και αγάλματα προς τιμήν των επτά πολέμαρχων των ουγγρικών φυλών. Στο κέντρο της υψώνεται η στήλη της χιλιετίας, ενώ στα δεξιά και αριστερά της βρίσκονται το Μουσείο Καλών Τεχνών και η Αίθουσα Τέχνης Műcsarnok.

Τόσο η λεωφόρος Andrássy όσο και η πλατεία Ηρώων έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Βουδαπέστη

Μην παραλείψετε να:
1. Πιείτε μερικές γουλιές από… «αίμα ταύρου», ένα τοπικό κρασί με πολύ ιδιαίτερο όνομα!
2. Απολαύσετε μια παράσταση με τσιγγάνικα βιολιά!
3. Αγοράσετε σαλάμι Ουγγαρίας και πάπρικα!
4. Δοκιμάσετε τη νόστιμη, παραδοσιακή σούπα γκούλας (goulash). Για γλυκό επιλέξτε το κέικ dobos.
5. Απολαύσετε μια παράσταση στην περίφημη Όπερα της Βουδαπέστης!

7. Στους δρόμους της εβραϊκής συνοικίας

Συναγωγή, Βουδαπέστη

Περιπλανηθείτε στη γοητευτική εβραϊκή συνοικία της Βουδαπέστης και γνωρίστε την πλούσια ιστορία της επιλέγοντας ένα θεματικό περίπατο με ξεναγό. Επισκεφθείτε τη δεύτερη μεγαλύτερη συναγωγή στον κόσμο (και τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη). Η Μεγάλη Συναγωγή βρίσκεται στην οδό Dohány. Χτίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα και η αρχιτεκτονική της βασίζεται στο λεγόμενο μαυριτανικό στιλ, όμως έχουν χρησιμοποιηθεί και βυζαντινές, αναγεννησιακές και γοτθικές αναφορές. Έχει 53 μέτρα μήκος και μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 3.000 άτομα. Εδώ φιλοξενείται και το Εβραϊκό Μουσείο και το Μνημείο Ολοκαυτώματος.

Ώρες λειτουργίας: Νοέμβριος-Δεκέμβριος (Κυριακή-Πέμπτη: 10:00-16:00, Παρασκευή: 10:00-14:00), Μάρτιος-Απρίλιος & Οκτώβριος (Κυριακή-Πέμπτη: 10:00-18:00, Παρασκευή: 10:00-16:00), Μάιος-Σεπτέμβριος (Κυριακή-Πέμπτη: 10:00-20:00, Παρασκευή: 10:00-16:00). Σάββατο κλειστά.

8. Για ποτό στα ruin bars της Βουδαπέστης



Είναι από τα must-do στη Βουδαπέστη. Δε γίνεται να ταξιδέψετε μέχρι εκεί και να μην πιείτε ένα ποτό στα περίφημα ruin bars της ουγγρικής πρωτεύουσας. Παλιά κτίρια, ερειπωμένα και μισο-κατεστραμμένα έχουν μεταμορφωθεί στα πιο ατμοσφαιρικά μπαρ της Βουδαπέστης.

Τα περισσότερα βρίσκονται στην εβραϊκή συνοικία και το πιο γνωστό απ’ όλα είναι το μπαρ Szimpla Kert. Γνωρίστε πώς διασκεδάζει η νεολαία της Βουδαπέστης και απολαύστε το ποτό σας σε ένα από τα καλύτερα μπαρ του κόσμου.

9. Παραμυθένια στάση στο κάστρο Vajdahunyad

Κάστρο Vajhahunyad

© Bobo Boom, CC BY 2.0

Θεωρείται ως ένα από τα πιο όμορφα κάστρα της Ευρώπης. Θα χάσετε την ευκαιρία να το δείτε από κοντά; Το κάστρο Vajhahunyad (Βαϊνταχουνιάντ) βρίσκεται στο πάρκο Varosliget δίπλα σε μια υπέροχη λίμνη!

Το καλοκαίρι μπορείτε να απολαύσετε μια ρομαντική βαρκάδα μέσα στη λίμνη, ενώ το χειμώνα να δοκιμάσετε το ταλέντο σας στις χορευτικές φιγούρες πάνω στον πάγο, καθώς τμήμα της λίμνης μετατρέπεται σε παγοδρόμιο!

Στο κάστρο στεγάζεται και το Μουσείο Ουγγρικής Γεωργίας. Αν ταξιδεύετε με παιδιά είναι μια καλή πρόταση για μια ξεχωριστή εκπαιδευτική έξοδο, καθώς εντός του μουσείο προσφέρονται διαδραστικές δραστηριότητες για τους μικρούς φίλους.

10. Ο σιδηρόδρομος των παιδιών



Για τους γονείς που ταξιδεύουν με παιδιά μια ακόμη ξεχωριστή πρόταση είναι ο Σιδηρόδρομος των Παιδιών. Βρίσκεται στους λόφους της Βούδας και το προσωπικό που τον λειτουργεί είναι όλοι… ανήλικοι! Υπό την επίβλεψη των μεγάλων τα παιδιά είναι υπεύθυνα για την έκδοση και τον έλεγχο των εισιτηρίων, την κυκλοφορία των συρμών κά. Το τρένο κάνει στάση σε διάφορα γνωστά σημεία της περιοχής. Η εμπειρία είναι σίγουρα ιδιαίτερη!

11. Γυρίστε πίσω στο χρόνο στη βιβλιοθήκη Szabó Ervin

Βιβλιοθήκη Ervin Szabo

© Dimitris Kamaras, CC BY 2.0

Είναι ένας από τους κρυμμένους θησαυρούς της Βουδαπέστης, που ενδεχομένως δε θα βρείτε σε ταξιδιωτικούς θησαυρούς. Μια επίσκεψη στη βιβλιοθήκη Szabó Ervin (παλάτι Wenckheim) θα σας ταξιδέψει πίσω στο χρόνο. Χτίστηκε στο τέλος του 19ου αιώνα από έναν ούγγρο αριστοκράτη. Η πολυτέλεια αλλοτινών εποχών είναι εμφανής στις περίτεχνες αίθουσες της βιβλιοθήκης, που φωτίζονται από εντυπωσιακούς πολυέλαιους.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή (10:00-20:00) & Σάββατο (10:00-16:00). Κυριακή κλειστά.


gr.skyscanner.com


Αν θέλεις κάνε μια κοινοποίηση της σελίδας να ρίξουν μια ματιά και οι φίλοι σου, γιατί ίσως να ενδιαφέρεται και κάποιος άλλος να κάνει τις διακοπές του και έτσι να μεγαλώσει η παρέα.



Απίστευτες προσφορές σε δωμάτια...κάντε κράτηση από εδώ και κερδίστε το 10% !


Εσύ έκανες εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube ;

Αν όχι ,κάνε εγγραφή εδώ για να ενημερωθείς αμέσως για όλα τα καινούργια ταξιδιωτικά βιντεάκια που ετοιμάζουμε από τα ταξίδια μας !!

Δεν υπάρχουν σχόλια