Page Nav

HIDE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad


Breaking News:

latest

Οι 14 στάσεις που θα κάνετε σε ένα ταξίδι στη Σόφια

      Ένα από τα πιο εύκολα, γρήγορα και οικονομικά ταξίδια είναι η Σόφια! Η Skyscanner έφτιαξε για εσάς τη λίστα με τις ...

      Ένα από τα πιο εύκολα, γρήγορα και οικονομικά ταξίδια είναι η Σόφια!



Η Skyscanner έφτιαξε για εσάς τη λίστα με τις καλύτερες προτάσεις για ένα ταξίδι στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, για να γυρίσετε γεμάτοι εμπειρίες!



Ένας από τους καλύτερους προορισμούς στα Βαλκάνια σάς επιφυλάσσει εκπλήξεις και εικόνες που θα σας αποζημιώσουν για την επιλογή σας! Πάρτε ιδέες για το τι να δείτε και να κάνετε από την παρακάτω λίστα και ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στη Σόφια!




Τι να δείτε και να κάνετε σε ένα ταξίδι στη Σόφια!

1. Μπείτε στον Καθεδρικό της Σόφιας




Μερική άποψη των τρούλων του Καθεδρικού Ναού Αλεξάντερ Νιέφσκι στη Σόφια, Βουλγαρία
Ο Καθεδρικός Ναός Αλεξάντερ Νιέφσκι είναι το πιο επιβλητικό μνημείο και σήμα-κατατεθέν της πρωτεύουσας της Βουλγαρίας. Επομένως, δεν γίνεται να τον χάσετε εάν κανονίσετε ένα ταξίδι στη Σόφια.




Το μέγεθός του θα σας εντυπωσιάσει και ιδιαίτερα εάν σκεφτείτε ότι ο ναός χωράει μέχρι και 10.000 άτομα! Το σύμβολο της Σόφιας χτίστηκε τη δεκαετία του 1880 για να τιμήσει ο Βουλγαρικός λαός τους Ρώσους απελευθερωτές της χώρας μετά τον ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1878. Το νεο-βυζαντινό αρχιτεκτονικό στιλ του ναού με τους τρούλους, τα μωσαϊκά, τους θρόνους από όνυχα και αλάβαστρο και τους πολυτελείς πολυελαίους ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές εκείνη την εποχή στη Ρωσία. Τα μάρμαρα του ναού «ταξίδεψαν» έως εδώ από το Μόναχο, το μέταλλο από το Βερολίνο και τα μωσαϊκά από τη Βενετία.


Ακολουθήστε μας και στο instagram



O Καθεδρικός Ναός Αλεξάτνερ Νιέφσκι της Σόφιας από μακριά.
Στο εξωτερικό του θα εντυπωσιαστείτε από τους επίχρυσους τρούλους και τις 12 καμπάνες και στο εσωτερικό του από την… έλλειψη καθισμάτων. Λέγεται ότι ο λόγος που ο ναός δεν έχει καθίσματα είναι επειδή θεωρούνταν ασέβεια το να κάθονται οι πιστοί στη λειτουργία.
Tip: Ο ναός είναι ανοιχτός καθημερινά με ελεύθερη είσοδο (7 π.μ. – 6 μ.μ). Απαγορεύεται όμως να φωτογραφίσετε ή να βιντεοσκοπήσετε το εσωτερικό του. Ο κοντινότερος σταθμός μετρό ονομάζεται «Sofia University».


Κλείστε από ΕΔΩ για τις διακοπές και τα ταξίδια σας ακτοπλοϊκά,αεροπορικά και ξενοδοχεία και κερδίστε επιστροφή χρημάτων !!!


2. Περάστε από τη ροτόντα του Αγίου Γεωργίου




Άποψη της ροτόντας του Αγίου Γεωργίου στο κέντρο της Σόφιας.
Η χριστιανική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στην «καρδιά» του αρχαίου οικισμoύ του Ινδροευρωπαϊκού φύλου των Θρακών. Είναι κυλινδρική, κατασκευασμένη με κόκκινα τούβλα και αποτελεί το παλαιότερο μνημείο στη Σόφια, αφού χρονολογείται από τον 4ο αιώνα μ.Χ.

Κοιτώντας ψηλά στον κεντρικό εσωτερικό θόλο θα δείτε τις διάσημες νωπογραφίες, για τις οποίες η εκκλησία είναι διάσημη. Οι νωπογραφίες δημιουργήθηκαν από τον 6ο έως τον 14ο αιώνα, την περίοδο που η εκκλησία είχε μεταμορφωθεί σε τζαμί. Σήμερα γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο, «βλέποντας» στη ροτόντα, είναι χτισμένα το Προεδρικό Μέγαρο, το Υπουργείο Παιδείας και ένα πολυτελές ξενοδοχείο.

Tip: Ο ναός είναι ανοιχτός καθημερινά με ελεύθερη είσοδο (11 π.μ.-5 μ.μ.)

3. Περπατήστε τη λεωφόρο Vitosha







Μοντέρνο γλυπτό στο μέσο της λεωφόρου Vitosha στη Σόφια, Βουλγαρία
Στη λεωφόρο Vitosha, τον πιο trendy δρόμο της Σόφιας, είναι συγκεντρωμένες οι περισσότερες στιλάτες (και ακριβές) μπουτίκ ρούχων και αξεσουάρ. Κατηφορίζοντάς την μπορείτε να κάνετε τις αγορές σας ή να χαζέψετε τις βιτρίνες, βλέποντας στο βάθος της λεωφόρου να ξεπροβάλει το όρος Vitosha. Πολύ πιθανό να δείτε τις κορυφές του βουνού κατάλευκες από το χιόνι, που τις καλύπτει τους περισσότερους μήνες του χρόνου.

Ακόμα και εάν δεν έχετε διάθεση να ψωνίσετε, η λεωφόρος Vitosha είναι ένα ωραίο σημείο για να ξαποστάσετε στο ταξίδι σας στη Σόφια. Πιείτε τον καφέ σας στα τραπεζοκαθίσματα ή τα παγκάκια που καταλαμβάνουν τον όμορφο και αναμορφωμένο -σε πρότυπα αρ νουβό- πεζόδρομο και καταστρώστε τα πλάνα σας για τη συνέχεια.



 Σόφια: low-budget περιπέτειες στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας 


4. Βγάλτε selfie μπροστά στο Μνημείο του Σοβιετικού Στρατού




Γκράφιτι με ένα παιδί που σημαδεύει με τη σφεντόνα στους τοίχους της Σόφιας.
Χτισμένο το 1954 και αφιερωμένο στους σοβιετικούς στρατιώτες και συμμάχους της Βουλγαρίας στον Β’ Παγκόσμιο, το Μνημείο του Σοβιετικού Στρατού επιτελεί σήμερα έναν πολύ διαφορετικό ρόλο.

Το 2011 ήταν η πρώτη φορά που οι χάλκινοι στρατιώτες του μνημείου βάφτηκαν ως διάσημοι υπερήρωες και χαρακτήρες της σύγχρονης ποπ κουλτούρας. Έτσι, αντί για τους Σοβιετικούς στρατιώτες, ο επισκέπτης έβλεπε έναν στρατό με τον Σούπερμαν, τον Ρόναλντ ΜακΝτόναλτ, τον Άγιο Βασίλη, τον Τζόκερ, την Wonder Woman κ.ά.

Αυτό που ξεκίνησε αρχικά ως αστείο, πήρε στη συνέχεια την μορφή του πολιτικού ακτιβισμού. Οι φιγούρες βάφτηκαν ροζ τιμώντας την επέτειο της καταστολής της «Άνοιξης της Πράγας». Στη συνέχεια, τα πρόσωπά τους καλύφθηκαν για να μοιάζουν με τα μέλη της ρώσικης αναρχικής μουσικής κολλεκτίβας Pussy Riot, ενώ αργότερα βάφτηκαν στα χρώματα της σημαίας της Ουκρανίας.



Η θέα της Σόφιας από ψηλά.
Μετά από κάθε «εικαστική παρέμβαση», το μνημείο καθαρίζεται, άρα δύσκολα θα το πετύχετε βαμμένο στο ταξίδι σας στη Σόφια. Ωστόσο οι εικόνες του πάντα προλαβαίνουν να κυκλοφορήσουν στο διαδίκτυο. Είτε το πάρετε έως καλλιτεχνική έκφραση είτε ως βανδαλισμό, το σίγουρο είναι ότι το μνημείο αυτό δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο. Ούτε καν τις κυβερνήσεις της Βουλγαρίας και της Ρωσίας, που δηλώνουν προβληματισμένες για τις ανεξέλεκτες διαστάσεις που έχει πάρει το θέμα αυτής της ιδιότυπης βεβήλωσης.

Tip: Το πάρκο και ο χώρος που εκτείνεται γύρω από το μνημείο είναι το αγαπημένο σποτ της νεολαίας, των γκραφιτάδων και των σκεϊτάδων, που εκφράζουν μια διαφορετική κουλτούρα.


5. Δείτε την εκκλησία της Μπογιάνα




Κάτοψη της εκκλησίας Μπογιάνα στη Βουλγαρία
Στη ρίζα του όρους Vitosha, σε μια ονειρική καταπράσινη τοποθεσία, θα πετύχετε τη μεσαιωνική Εκκλησία της Μπογιάνα, ένα μνημείο που συμπεριλαμβάνεται στη λίστα της UNESCO.

Το χτίσιμο του ναού έγινε σε τρεις φάσεις, από το 1000 έως το 1800 μ.Χ., ωστόσο οι σημαντικότερες λεπτομέρειες μπήκαν κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας κοντά στο 1200 μ.Χ. Και όταν λέμε σημαντικότερες λεπτομέρειες, εννοούμε τις εκπληκτικές νωπογραφίες, που αναπαριστούν 240 βιβλικές και ιστορικές προσωπικότητες στο στιλ που ακολούθησαν 200 χρόνια αργότερα οι καλλιτέχνες της Αναγέννησης.

Tip: Η εκκλησία παραμένει ανοιχτή και επισκέψιμη όλο τον χρόνο, ωστόσο οι επισκέψιμες ώρες αλλάζουν ανά εποχή. Για να την πετύχετε ανοιχτή προτιμήστε κάποια ώρα μεταξύ 9.30 π.μ.-5 μ.μ.

6. Ανεβείτε στο όρος Vitosha




Οι χιονισμένες πλαγιές του όρους Vitosha κοντά στη Σόφια, Βουλγαρία
Το όρος Vitosha ξεκινά να αναπτύσσεται στα νότια περίχωρα της πόλης. Εάν δεν έχετε νοικιάσει αυτοκίνητο, εντοπίστε το τελεφερίκ στο Simenovo και ανεβείτε στο βουνό χωρίς κόπο.

Το τελεφερίκ θα σας αφήσει στο χιονοδρομικό κέντρο Aleko, ένα από τα κορυφαία σε όλη τη χώρα. Από εκεί, θα δείτε πως η ανάβαση στην υψηλότερη κορυφή του βουνού, την Μαύρη Κορυφή στα 2.290 μέτρα υψόμετρο είναι αρκετά εύκολη, όταν φυσικά ο καιρός είναι καλός. Γι’ αυτό προτιμήστε να κάνετε αυτή τη δραστηριότητα από την άνοιξη έως το φθνόπωρο.

Στο όρος Vitosha θα απολαύσετε περπάτημα, σκι και snowboard στο χιονοδρομικό, ποδηλασία και φυσικά πανοραμική θέα στην πόλη, που απλώνεται στη βάση του βουνού. Θα είναι σίγουρα ένα από τα highlights του ταξιδιού σας στη Σόφια!

7. Επισκεφθείτε τα Κεντρικά Λουτρά και το Μουσείο Ιστορίας




Η Σόφια είναι μια πόλη γεμάτη ιαματικές πηγές, που προσέλκυαν πλήθος κόσμου από τον μεσαίωνα. Τα οθωμανικά λουτρά, που καταστράφηκαν και χτίστηκαν ξανά από την αρχή, ήταν μέρος της «κληρονομιάς» που άφησε το οθωμανικό καθεστώς. Το 1913, στη θέση των οθωμανικών λουτρών χτίστηκαν τα Κεντρικά Λουτρά, τα οποία παρέμειναν ανοιχτά έως τα μέσα της δεκαετίας του ’80. Αυτό που θα δείτε όταν τα επισκεφθείτε είναι οι εντυπωσιακές εγκαταστάσεις τους σε νεο-βυζαντινό στιλ, ο χαρακτηριστικός θόλος της κορυφής και το κεντρικό σιντριβάνι που αναβλύζει θερμά ιαματικά νερά.

Σήμερα, το κτίριο στεγάζει το Μουσείο Ιστορίας, ένα σύγχρονο μουσείο που εγκαινιάστηκε το 2015 και φιλοξενεί πάνω από 1.000 εκθέματα από το 6.000 π.Χ. μέχρι και σήμερα.
Tip: Ανοιχτό καθημερινά εκτός Δευτέρας, 10 π.μ. – 6 μ.μ. Είσοδος: 6 λέβα (παιδικό εισ.: 2 λέβα, οικογενειακό εισ. : 10 λέβα).


8. Κάντε check-in στους κήπους του Παλατιού Vrana




Το εντυπωσιακό λευκό παλάτι Vrana ήταν ο τόπος κατοικίας του Τσάρου που κυβέρνησε τη Βουλγαρία το διάστημα 1943-46, του Συμεών Β’, πριν εξοριστεί για να επιστρέψει ξανά στην εξουσία ως πρωθυπουργός το 2001-05.

Μπορεί οι χώροι του παλατιού να μην είναι ανοιχτοί για επισκέψεις, όμως ο κήπος που απλώνεται περιμετρικά είναι ένα από τα πιο όμορφα και γαλήνια μέρη που θα δείτε στο ταξίδι σας στη Σόφια. Κάθε ώρα πραγματοποιούνται εδώ ξεναγήσεις σε διάφορες γλώσσες, με τους ξεναγούς να μοιράζονται με το κοινό ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το παλάτι. Μια από αυτές είναι πως κάποτε στο κτήμα λειτουργούσε ένα θηριοτροφείο άγριων ζώων, μέσα στο οποίο ζούσαν οι πρώτοι ελέφαντες σε όλη τη Βουλγαρία!

9. Χαλαρώστε στο πάρκο Borisova Gradina




Το πιο διάσημο και ιστορικό πάρκο της Σόφιας δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1880, κατά τη διάρκεια της «Βουλγαρικής Αναγέννησης». Για να ολοκληρωθεί, χρειάστηκαν 50 χρόνια και τρεις διαφορετικοί αρχιτέκτονες: ο Ελβετός Daniel Neff, ο Αλσατός Joseph Frei και ο Βούλγαρος Georgi Dutev. Την εποχή που ανέλαβε τα ηνία ο τελευταίος, μπήκαν και οι «σοβιετικές πινελιές» στο πάρκο, δηλαδή τα αγάλματα και προτομές που το στολίζουν.

Αν και θα μπορούσε εύκολα να γίνει το αντίθετο, και οι τρεις αρχιτέκτονες παρέμειναν πιστοί στο αρχικό πλάνο και έτσι το πάρκο που θα δείτε σήμερα παρουσιάζει μια ενιαία εικόνα.
Tip: Το πάρκο Borisova Gradina προσφέρεται για έναν ωραίο, χαλαρό απογευματινό περίπατο. Εάν έρθετε εδώ το καλοκαίρι, πολύ πιθανό να πετύχετε και κάποια ανοιχτή συναυλία.


10. Μπείτε στο σπίτι ενός δικτάτορα




Φωτογραφία από το κέντρο της Σόφιας.
…μπαίνοντας στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Βουλγαρίας. Τόπος κατοικίας του δικτάτορα Todor Zhivkov, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στεγάζεται σε ένα «βαρύ» και ογκώδες σταλινικό κτίριο με ένα τεράστιο ανοιχτό προαύλιο.

Το μουσείο φιλοξενεί μια αχανή συλλογή από 65.000 εκθέματα που μπορείτε να δείτε στην επίσκεψή σας, ενώ πολλαπλάσια σε αριθμό είναι αυτά που φυλάσσονται πίσω από κλειστές πόρτες. Μεγάλη, επίσης, είναι η ποικιλία των συλλογών που εκτίθενται στο μουσείο. Από… ενθύμια της αρχαίας φυλής των Οδρυσών, που κατοικούσε στη Βουλγαρία έως τον 1ο αιώνα μ.Χ. μέχρι και διαστημικό εξοπλισμό του 20ου αιώνα!

Tip: Το μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά 9 π.μ.- 5 μ.μ. Είσοδος: 10 λέβα (1 για παιδιά κάτω των 7 ετών).

11. Φωτογραφίστε το παράξενο σπιτι-σαλιγκάρι




Μπροστά σε ένα ιδιαίτερα ασυνήθιστο κτίριο θα βρεθείτε όταν επισκεφθείτε τη συνοικία Simenovo. Το πολύχρωμο σπίτι-σαλιγκάρι, που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Simeonov, βάζει χρώμα σε μια γκρίζα γειτονιά και επιβεβαιώνει πως η Σόφια είναι μια πρωτεύουσα όλο εκπλήξεις.

Απλωμένο σε πέντε ορόφους, το κτίριο είναι βαμμένο με πέντε διαφορετικά χρώματα: κόκκινο, πορτοκαλί, πράσινο, μπλε και καφέ. Φήμες θέλουν το σπίτι-σαλιγκάρι να μην έχει ούτε έναν ίσιο τοίχο και καμία «σωστή» γωνία. Η είσοδος του κτιρίου είναι στο στόμα του σαλιγκαριού, ενώ η καμινάδα στην κορυφή του έχει τη μορφή μιας κίτρινης μέλισσας. Το βράδυ οι κεραίες της μέλισσας φωτίζουν, λειτουργώντας και ως αλεξικέραυνο.

Τίποτα από όλα αυτά που θα δείτε στο σπίτι-σαλιγκάρι δεν έχει μπει εκεί τυχαία και όλα εξυπηρετούν συγκεκριμένο σκοπό. Όλα τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι απολύτως οικολογικά, γεγονός που κάνει το κτίριο φιλικό προς το περιβάλλον, πιστό στο όραμα του δημιουργού του.

12. Αγοράστε σουβενίρ στο υπαίθριο κυριακάτικο παζάρι Bitaka




Κοσμήματα που συναντά κανείς σε υπαίθρια παζάρια σαν το Bitaka.
Θυμίζει περισσότερο παζάρι των ρακοσυλλεκτών παρά οργανωμένη αγορά. Επομένως, μην περιμένετε να εντυπωσιαστείτε με την πρώτη ματιά. Όμως το κυριακάτικο παζάρι Bitaka είναι μια από τις πιο «βουλγαρικές» εμπειρίες που μπορείτε να ζήσετε στο ταξίδι σας στη Σόφια.

Ξεχάστε τα ράφια και τις ταμειακές. Εδώ θα δείτε λόφους από παλιά, συνηθισμένα και περίεργα αντικείμενα, ανάμεσα στα οποία μπορεί να βρείτε και τον «θησαυρό» σας. Από βιβλία και παιχνίδια, παλιά διακοσμητικά, σκεύη, βινύλια, βιντεοκασέτες και εργαλεία, μέχρι ασημικά, ξεχασμένες καρτ ποστάλ από τη δεκαετία του ’60 και σωρούς από ρούχα.

Tip: Αξίζει να έρθετε εδώ μόνο εάν ξυπνήσετε νωρίς το πρωί και μόνο εάν σας αρέσουν τέτοιου είδους εμπειρίες. Σε αντίθετη περίπτωση, μάλλον θα απογοητευτείτε.

13. Βολτάρετε στο πάρκο γύρω από το Εθνικό Παλάτι Πολιτισμού




Το Εθνικό Παλάτι Πολιτισμού είναι ένα σημείο-ορόσημο του κομμουνιστικού καθεστώτος, από το οποίο θα περάσετε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας στη Σόφια.

Χτισμένο το 1981 για να προπαγανδίζει την τέχνη και την κουλτούρα της κομμουνιστικής κυβέρνησης της Βουλγαρίας, το παλάτι κλείνει μέσα σε μια έκταση 15.000 τμ. εκθεσιακούς και συναυλιακούς χώρους, θέατρα, κινηματογραφικές αίθουσες, γκαλερί κ.λπ. Πολλά από τα δωμάτιά του κοσμούν πίνακες και αγάλματα μεγάλης αξίας. Ξεχωριστή θέση έχει ένας μπρούντζινος ήλιος στην πρόσοψή του, που αναπαριστά τον ήλιο που στόλιζε τα παραδοσιακά βουλγαρικά σπίτια.
Όποια στιγμή και αν έρθετε εδώ, θα δείτε κόσμο να απολαμβάνει το πάρκο μπροστά από το παλάτι περπατώντας, κάνοντας σκέιτ και άλλες δραστηριότητες ακούγοντας τις μελωδίες των υπαίθριων μουσικών.

14. Επισκεφθείτε τις κατακόμβες του ναού της Αγίας Σοφίας




Εντυπωσιακή νυχτερινή λήψη του Καθεδρικού της Σόφιας.
Η εκκλησία από την οποία πήρε το όνομά της η πόλη της Σόφιας χτίστηκε το 500 μ.Χ. στην τοποθεσία που βρισκόταν κάποτε ένας αρχαίος ναός. Τα κόκκινα τούβλα, από τα οποία είναι κατασκευασμένη, της δίνουν μια ιδιαίτερη γοητεία.


Κατά την οθωμανική κατοχή, ο ναός μετατράπηκε και λειτούργησε ως τζαμί για 2 αιώνες. Στον χώρο της εκκλησίας αξίζει να επισκεφθείτε τον υπόγειο χώρο με τις κατακόμβες και τα ερείπια άλλων τεσσάρων εκκλησιών που… προηγήθηκαν στην ίδια τοποθεσία. Έξω από τον ναό της Αγίας Σοφίας θα δείτε το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και τον τάφο του διάσημου Βούλγαρου συγγραφέα, Ιβάν Βάζοβ.



gr.skyscanner.com


Οι απίθανοι καταρράκτες των Τζουμέρκων !!! (ΒΙΝΤΕΟ) 


Ζαγοροχώρια: Πείτε «ναι» σε μια απόδραση στη φύση


Διασχίστε το Φαράγγι του Βίκου και μαγευτείτε από την απίθανη ομορφιά του!


Γιατί το φθινόπωρο είναι τέλεια εποχή για ταξίδια!


4 γραφικά χωριά που συνδυάζουν βουνό και θάλασσα


Πού να πάτε Σαββατοκύριακο τον Σεπτέμβριο


Τέλεια χειμωνιάτικα road trip στη Βόρεια Ελλάδα


Πέντε από τις ωραιότερες διαδρομές με αυτοκίνητο στην Πελοπόννησο



Αν θέλεις κάνε μια κοινοποίηση της σελίδας να ρίξουν μια ματιά και οι φίλοι σου, γιατί ίσως να ενδιαφέρεται και κάποιος άλλος να κάνει τις διακοπές του και έτσι να μεγαλώσει η παρέα.





Ακολουθήστε μας και στο instagram


Εσύ έκανες εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube ;

Αν όχι ,κάνε εγγραφή εδώ για να ενημερωθείς αμέσως για όλα τα καινούργια ταξιδιωτικά βιντεάκια που ετοιμάζουμε από τα ταξίδια μας !!




Κάντε like στις σελίδες μας και ταξιδέψτε !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια