Page Nav

HIDE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad


Breaking News:

latest

Λίμνες της Ελλάδας: Ακολουθήστε μας σε μια μαγευτική βόλτα!

Λίμνες που επιβεβαιώνουν την απόκοσμη και μυστηριώδη αίσθηση, όψη και φήμη τους… Μπορεί η χώρα µας να φηµίζεται για τις φυσι...

Λίμνες που επιβεβαιώνουν την απόκοσμη και μυστηριώδη αίσθηση, όψη και φήμη τους…



Μπορεί η χώρα µας να φηµίζεται για τις φυσικές της οµορφιές, τη θάλασσα, τον ήλιο, τα νησιά, τις παραλίες και τόσα ακόµα αλλά εδώ θα κάνουµε µια «επίσκεψη» σε άλλες οµορφιές της… σε 14 εκπληκτικές λίμνες φυσικές ή τεχνητές σε κάθε µεριά της Ελλάδας που η θέα τους και µόνο είναι εκθαμβωτική!


Κλείστε από ΕΔΩ για τις διακοπές και τα ταξίδια σας ακτοπλοϊκά,αεροπορικά και ξενοδοχεία και κερδίστε επιστροφή χρημάτων !!!


Αν χαλαρώσετε και αφήσετε τις αισθήσεις σας, το τοπίο και µόνο, επιβεβαιώνει την απρόσµενη, απόκοσµη, µυστηριώδη και πανέµορφη αίσθηση, όψη και φήµη τους…


Η ελληνική «Γαλάζια Λίμνη»: Το ακατοίκητο νησί με τις φυσικές πισίνες που «βουλιάζει» από κόσμο (Pics)


Καρτποσταλικές εικόνες, σπάνιοι υγροβιότοποι, τοπία βγαλµένα από τον παράδεισο που όλοι κάποιοι στιγµή στη ζωή τους πρέπει να αντικρισουν! Ακολουθήστε µας σε µια µαγευτική βόλτα στις λίµνες της Ελλάδας!



Από τη Κατερίνα Ρίγκου (krigou@dousiscom.gr)
Φωτο: Αρχείο, Shutterstock




Απίστευτες προσφορές σε δωμάτια...κάντε κράτηση από εδώ !!!



Λίμνη Ζάζαρη






Λίμνη Ζάζαρη, Φλώρινα
Η άγνωστη αλλά τόσο γραφική λίµνη Ζάζαρη είναι µια µικρή και όµορφη λίµνη στα νότια του νοµού Φλώρινας. Είναι µία από τις τέσσερις λίµνες που σχηµατίζονται ανάµεσα στα βουνά Βέρνο, Βέρµιο, Βόρα και Άσκιο, µαζί µε τις Βεγορίτιδα, Χειµαδίτιδα και Πετρών.


Ακολουθήστε μας και στο instagram


Παρόλο που στους περισσότερους είναι άγνωστη, είναι ωστόσο ένας από τους πιο σηµαντικούς υγροβιότοπους της Βόρειας Ελλάδας και µάλιστα µαζί µε τη Χειµαδίτιδα προστατεύεται από το δίκτυο Natura 2000.

Έχει µικρή έκταση, περίπου δύο τετραγωνικά χιλιόµετρα, µέγιστο βάθος περίπου 4,5 µέτρα και βρίσκεται σε υψόµετρο 600 µέτρων. Συχνά τον χειµώνα παγώνει ενώ ο µοναδικός παραλίµνιος οικισµός της είναι το Λιµνοχώρι. Η λίµνη ενδείκνυται για παρατήρηση πουλιών, καθώς στις φιλόξενες γωνιές της φωλιάζουν δεκάδες είδη πτηνών, όπως ερωδιοί αλλά και σπάνια αρπακτικά, όπως ο χρυσαετός, ο θαλασσαετός και η αετογερακίνα. Διοργανώνονται όµως και άλλες δραστηριότητες, όπως βόλτα µε ποδήλατο στην περίµετρο της Ζάζαρης, ποδηλασία βουνού, ιππασία και πεζοπορία.



Λίμνη Ορεστιάδα ή Λίμνη Καστοριάς






Λίμνη Καστοριάς ή Λίμνη Ορεστιάδα

Ακόµα πιο γνωστή και ως Λίμνη Καστοριάς. H Καστοριά είναι από τους προορισµούς εκείνους που µπορούν να υπερηφανεύονται για την οµορφιά τους κάθε εποχή του χρόνου, και δικαίως… Στο γεγονός αυτό συµβάλει σίγουρα η ατµοσφαιρική λίµνη της που τής έχει δώσει µια νότα… µαγείας! Η λίµνη Ορεστιάδα αποτελεί το απόλυτο σήµα κατατεθέν της Καστοριάς, το φυσικό κάλλος, της έχει δοθεί απλόχερα, ενώ κάθε εποχή «µεταµορφώνεται» για να χαρίσει εικόνες που δύσκολα µπορεί κανείς να ξεχάσει!

Το «πλάνο» που θα µείνει για πάντα χαραγµένο στο µυαλό σας από την Καστοριά και το τοπίο της λίµνης είναι τα σµήνη από χαριτωµένα πτηνά να επιδίδονται σε εντυπωσιακές πτήσεις πάνω από τα νερά της, και περαστικούς να τα ταΐζουν, ερασιτέχνες ψαράδες να κάθονται στις ακτές της µε το καλάµι στο χέρι περιµένοντας για ώρες κάτι να τσιµπήσει, παιδιά να κάνουν ποδήλατο και ζευγάρια να περπατούν στο παραλίµνιο! Και όλα αυτά µε φόντο ένα κινηµατογραφικό σκηνικό…

Την πρώτη βόλτα θα την κάνετε οπωσδήποτε στη νότια παραλία έχοντας συντροφιά το ατµοσφαιρικό τοπίο της λίµνης. Must εµπειρία αποτελεί και ο γύρος της λίµνης, µια θαυµάσια, σχεδόν απόκοσµη διαδροµή 7 χλµ. ανάµεσα σε οξιές και πλατάνια! Αν ο καιρός είναι καλός προτιµήστε να τον κάνετε είτε µε τα πόδια είτε µε ποδήλατο (µπορείτε να νοικιάσετε) για να ζήσετε την εµπειρία στο έπακρο! Φυσικά µπορείτε να πάτε και µε το αυτοκίνητο. Ενδιαφέρουσα εναλλακτική βόλτα είναι και ο µεγάλος γύρος (30 χλµ.).



Λίμνη Δοϊράνη






Λίμνη Δοϊράνη, σύνορα Ελλάδα Σκόπια
Η Λίμνη Δοϊράνη είναι διασυνοριακή, ιχθυοτρόφος λίµνη και από της οµορφότερες λίµνες του ελληνικού βορρά  και σπουδαίος υδροβιότοπος στα σύνορα της Ελλάδας µε τα Σκόπια.

Μπορεί να µην είναι τόσο διάσηµη όσο η γειτονική τεχνητή λίµνη Κερκίνη όµως η παράξενη φυσική οµορφιά της τραβάει την προσοχή.  Στις όχθες της θα συναντήσετε «σιωπηλά» παραλίµνια χωριά, πανάρχαια δάση, γοητευτικά παρόχθια τοπία, έναν τόπο ανεπιτήδευτο και αυθεντικό, παλιό όσο ο χρόνος…

Η οροσειρά του βουνού Μπέλες φράζει τον ορίζοντα στα βορειοανατολικά και σκιάζει µε τη στιβαρή παρουσία της το πανέµορφο τοπίο. Η λίµνη είναι δηµιούργηµα αρχέγονων γεωφυσικών διεργασιών και πιθανόν κατάλοιπο της παλιάς λίµνης Παιονίας που έφθανε τα 130.000 στρέµµατα! Η λεκάνη της τροφοδοτείται από πηγές που αναβλύζουν στον πυθµένα της, αλλά κι από γύρω ορεινά ρέµατα που έρχονται από το Μπέλες και τα Κρούσια όρη.

Στα νερά της έχουν εντοπιστεί περί τα 18 είδη ψαριών, ενώ εδώ φωλιάζουν ή αναζητούν προσωρινό καταφύγιο 36 σπάνια είδη ορνιθοπανίδας µε σηµαντικότερα από αυτά τη Λαγγόνα (Phalarocorax pygmeus), τη Χαλκόκοτα (Plegadis falcinellus) και τον Αργυροπελεκάνο (Pelecanus Crispus), είδη που έχουν αναγνωριστεί ως παγκόσµια απειλούµενα.



Λίμνη Δόξα – Φενεός






Λίμνη Δόξα, Ορεινή Κορινθία
Το τοπίο θυµίζει Ελβετία… Ο εκπληκτικός Φενεός µε την πανέµορφη Λίµνη Δόξα είναι µια πανέµορφη περιοχή της Ορεινής Κορινθίας. Η µοναδικότητά της οφείλεται στο µεγάλο οροπέδιο που βρίσκεται ανάµεσα στα βουνά Ζήρεια και Χελµός καθώς και στα 9 χωριά που σχεδόν κυκλικά περιστοιχίζουν την περιοχή του Φενεού. Έλατα, πεύκα και βουνά, που ειδικά τον χειµώνα όταν είναι χιονισµένα, δίνουν στον επισκέπτη την αίσθηση του αλπικού τοπίου.

Η λίµνη Δόξα είναι µία τεχνητή λίµνη που βρίσκεται σε υψόµετρο 900 µέτρων, στον Αρχαίο Φενεό Κορινθίας. Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, και στηρίχτηκε στον χείµαρρο Δόξα που ρέει σε εκείνη την περιοχή. Στο κέντρο της λίµνης υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου, µε πρόσβαση από την µια µεριά της λίµνης, όπου ο επισκέπτης µπορεί να κάνει τον µπάνιο του. Στην περίµετρο της λίµνης ζουν ελεύθερα άλογα. Κάποια από αυτά έχουν εξηµερωθεί και ο επισκέπτης µπορεί να κάνει βόλτα µαζί τους.



Λίμνη Βιστωνίδα






Φλαμέγκο στη Λίμνη Βιστωνίδα
Γνωστή αλλιώς και ως λίµνη Μπουρού (παλαιότερη ονοµασία που χρησιµοποιείται και σήµερα) ή Μπουρού Γκιόλ (ονοµασία στα Τουρκικά την οποία έφερε επί οθωµανικής περιόδου) είναι στα σύνορα µεταξύ των νοµών Ξάνθης και Ροδόπης στη µέση µιας µεγάλης, γόνιµης πεδιάδας και ο υγροβιότοπός της που είναι από τους οµορφότερους της Ελλάδας, προστατεύεται από τη σύµβαση Ραµσάρ.

Η ονοµασία της προέρχεται από την αρχαία ονοµασία της περιοχής, αλλά και πόλης της Βιστονίας, ή Βιστωνίας, που ίδρυσε ο µυθικός Βίστων, όπου διέµεναν οι Βίστονες. Είναι η τέταρτη µεγαλύτερη λίµνη της Ελλάδας, στην οποία εκβάλουν τρεις µικροί ποταµοί που την «τροφοδοτούν» µε νερό.
Η λίµνη συνδέεται µε την θάλασσα, τον Βιστωνικό Κόλπο, (ή Πόρτο Λάγους), µέσω στενών καναλιών και λόγω του θαλασσινού νερού που εισέρχεται στην λίµνη το νερό της παρουσιάζει µεταβολές αλατότητας.

Συνέπεια αυτής της επικοινωνίας είναι το µοναδικό για την Ελλάδα, φαινόµενο στο βόρειο τµήµα της να έχει γλυκό νερό, καθώς δέχεται εισροές από τα ποτάµια ενώ στο νότιο αλµυρό ή υφάλµυρο ανάλογα µε τις µετακινήσεις του νερού της θάλασσας από και προς αυτή.

Τα αβαθή ύδατά της (µέχρι 4 µέτρα) προσφέρονται για ιχθυοτροφικές δραστηριότητες, µε την εκµετάλλευση των µετακινήσεων των ψαριών από και προς το εσωτερικό της κυρίως για πολλαπλασιασµό. Έτσι πέριξ των καναλιών σύνδεσης της λίµνης µε τη θάλασσα έχουν αναπτυχθεί σπουδαίες παραλίµνιες ιχθυοτροφικές δραστηριότητες µε ιστορικές καταβολές, από τους κατοίκους της περιοχής. Ο υδροβιότοπος από την άλλη, είναι ένας ορνιθολογικός παράδεισος για ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς εδώ έχουν παρατηρηθεί µέχρι σήµερα περίπου 260 είδη πουλιών, ένας κατάλογος που εµπλουτίζεται συνεχώς οπότε, εκτός των άλλων εξασφαλίζει και την µοναδική εµπειρία του bird watching!



Λίμνη Κρεμαστών






Λίμνη Κρεμαστών: μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας
Η Λίμνη Κρεμαστών, είναι η µεγαλύτερη τεχνητή λίµνη της Ελλάδος και ίσως η πιο όµορφη. Δηµιουργήθηκε µετά την κατασκευή του φράγµατος των Κρεµαστών το 1965 από τη συσσώρευση υδάτινων όγκων των ποταµών Αχελώου, Αγραφιώτη, Ταυρωπού και Τρικεριώτη. Bρίσκεται ανάµεσα στους νοµούς Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας οι οποίοι ενώνονται µέσω της Γέφυρας της Επισκοπής.

Σε άλλο σηµείο υπάρχει και η Γέφυρα της Τατάρνας κοντά στο οµώνυµο µοναστήρι. Η απαράµιλλη οµορφιά της λίµνης µε τα γαλαζοπράσινα νερά, τα φιόρδ που δηµιουργούνται αλλά και τα πολυάριθµα µικρά νησάκια που στέκουν διάσπαρτα µαγεύουν πραγµατικά τον επισκέπτη κάνοντας τον να νοµίζει ότι βρίσκετε σε κάποιο εξωτικό προορισµό… Οι λάτρεις των σπορ και της δράσης δεν θα µείνουν ανικανοποίητοι καθώς στην περιοχή µπορεί να δοκιµάσει κανείς την τύχη του στο canoe kayak αλλά και στο rafting. Συνδυάστε την επίσκεψη στη λίµνη µε εκπληκτικές διαδροµές, και αδράξτε την ευκαιρία για µια βόλτα στο ξακουστό «Γεφύρι του Μανώλη» αλλά και το µοναστήρι της Τατάρνας.



Λίμνη Πλαστήρα






Λίμνη Πλαστήρα, Καρδίτσα
Η διάσηµη Λίµνη Πλαστήρα, είναι ένας τεχνητός παράδεισος για κάθε εποχή του χρόνου και  βρίσκεται στο οροπέδιο της Νεβρόπολης στο Νοµό Καρδίτσας. Είναι τεχνητή λίµνη και το επίσηµό της όνοµα είναι λίµνη Ταυρωπού γιατί δηµιουργήθηκε στην τοποθεσία όπου κατά την αρχαιότητα κυλούσε ο ποταµός Ταυρωπός για να συναντήσει στα νότια τον Αχελώο, το 1959 µε την ολοκλήρωση του φράγµατος στο νότιο άκρο της επί της αρχής του ποταµού.

Ιδέα δε για την κατασκευή της αποδόθηκε στον στρατιωτικό και πολιτικό Νικόλαο Πλαστήρα, όταν το 1935 που επισκέφθηκε την γενέτειρά του, και είχαν σηµειωθεί καταστροφικές πληµµύρες στη περιοχή και την Μακεδονία από συνεχείς βροχοπτώσεις, βλέποντας τον χώρο λέγεται πως είπε πως «εδώ µια µέρα θα γίνει λίµνη», απ’ όπου και το πιο γνωστό της όνοµα.

Την περιβάλλει ένα ειδυλλιακό τοπίο ασύγκριτης φυσικής οµορφιάς που κερδίζει αµέσως τις εντυπώσεις, άλλωστε δεν είναι τυχαίο και το προσωνύµιο της ως «Μικρή Ελβετία». Αλπικές βουνοκορφές, πότε χιονισµένες και πότε καταπράσινες, ορµητικοί χείµαρροι φλερτάρουν µε τις δαντελωτές της όχθες, πολυσχιδή φιόρδ και ένα κατάφυτο νησάκι καθρεφτίζουν τον ελατίσιο µανδύα τους στα γαλαζοπράσινα νερά. Γύρω γύρω λίγα χωριά, άλλα παραλίµνια και άλλα ορεινά, µε ειδυλλιακή θέα προς την λίµνη, συµπληρώνουν ένα σκηνικό κινηµατογραφικό!



Λίμνη Κερκίνη






Πελεκάνοι στη Λίμνη Κερκίνη
Η Κερκίνη είναι τεχνητή λίµνη που σχηµατίστηκε το 1932 µε την δηµιουργία φράγµατος στον ποταµό Στρυµόνα και απέχει 80 χλµ. από Θεσσαλονίκη και 35 χλµ. από Σέρρες. Αποτελεί ιδιαίτερα προστατευµένο υδροβιότοπο και τοπίο σπάνιας οµορφιάς µε θέα το βουνό Μπέλες και την κοιλάδα Σερρών. Θαυµασµό προκαλούν τα παραποτάµια δάση, τα νούφαρα, και η ποικιλία των ψαριών που αποτελούν και πηγή εισοδήµατος για πολλούς κατοίκους της περιοχής.

Άγρια πουλιά, νεροβούβαλοι, νούφαρα και άλογα στις όχθες, ήσυχα χωριουδάκια και υπέροχα παραλίµνια δάση, η λίµνη και το περιβάλλον της είναι ένας παράδεισος εναλλακτικού τουρισµού και σε µια όαση για επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, είτε τους αρέσουν οι δραστηριότητες στη λίµνη, είτε το καλό παραδοσιακό φαγητό, είτε απλώς η απόλυτη, σχεδόν βουκολική ηρεµία. Συγκαταλέγεται στους 10 υγρότοπους Διεθνούς Σηµασίας της Ελλάδας και έχει ανακηρυχθεί Εθνικό Πάρκο.

Χωριουδάκια από την µια πλευρά, και από την άλλη το σηµείο όπου βρίσκει καταφύγιο η σπάνια πανίδα της. Με µια βαρκάδα –µε τις ειδικές «µπλάβες» που πλέουν ήσυχα πάνω στα νερά της – θα θαυµάσετε τα νούφαρα, τους νεροβούβαλους που… πλατσουρίζουν στις όχθες, τις ιτιές και τα δεκάδες εντυπωσιακά πουλιά που κατακλύζουν την λίµνη, από πελαργούς και αργυροποελεκάνους, µέχρι ερωδιούς, ιδιαίτερα τις εποχές µετανάστευσης. Το παρόχθιο δάσος αποτελεί ένα απίστευτης φυσικής γοητείας παραλίµνιο σύµπλεγµα άγριων ιτιών και υδρόβιων δέντρων.

Το σκηνικό εδώ περιλαµβάνει βουβάλια που κολυµπούν – πρόκειται µάλιστα για τον µεγαλύτερο πληθυσµό τους στην Ελλάδα, νούφαρα που δηµιουργούν «χαλί» πάνω στο νερό, θέα προς τα απέναντι βουνά και «λιβάδια» στα οποία λαµβάνουν χώρα πολλές εναλλακτικές δραστηριότητες, όπως το birdwatching – η Κερκίνη θεωρείται ένα από τα αγαπηµένα ετήσια ραντεβού παρατηρητών και φωτογράφων από όλη την Ευρώπη.



Λίμνη Τριχωνίδα






Τριχωνίδα: Μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας
Η Τριχωνίδα είναι η µεγαλύτερη λίµνη της Ελλάδας! Βρίσκεται στον νοµό Αιτωλοακαρνανίας, µεταξύ των επαρχιών Μεσολογγίου και Τριχωνίδας, µε επιφάνεια 95,8 τετραγωνικά χλµ., µέγιστο µήκος 21,5 χλµ. και µέγιστο βάθος 58 µ. ενώ θερµοκρασία του νερού ποικίλλει ανάλογα µε την εποχή από 4° – 25° βαθµούς Κελσίου (είναι θερµή λίµνη).

Σύµφωνα µε την παράδοση, στα αρχαία χρόνια υπήρχε µέσα στη λίµνη µια πόλη που βυθίστηκε. Η πόλη αυτή είχε τρεις κώνους και ίσως από εκεί πήρε το όνοµά της η λίµνη: Τρεις κώνοι – Τριχωνίδα. Μια άλλη εκδοχή, µάλλον η επικρατέστερη, είναι ότι πήρε το όνοµα της από την αρχαία πόλη Τριχώνιο, που βρίσκεται δίπλα στη λίµνη, κοντά στο χωριό της Γαβαλούς. Η λίµνη συνδέεται µε την αντίστοιχη της Λυσιµαχίας µε διώρυγα.

Η παραλίµνια βλάστηση στην Τριχωνίδα αποτελείται από αιωνόβια πλατάνια, ιτιές, φράξους, λεύκες, καβάκια, λυγαριές, κυπαρίσσια, δάφνες, πικροδάφνες, ευκαλύπτους, καλαµιές, βούρλα, ψαθιά, βαλτώδεις εκτάσεις και εσπεριδοειδή ενώ στα νερά της ζουν πολλών ειδών ψάρια, όπως επίσης σπόγγοι, οστρακώδη και µαλάκια. Η ορνιθοπανίδα της, είναι εξίσου πολύ ενδιαφέρουσα καθώς έχουν χουν παρατηρηθεί πάνω από 200 είδη πτηνών, από τα οποία τουλάχιστον τα 30 υπάγονται στα απειλούµενα και στα αυστηρά προστατευόµενα από την κοινοτική νοµοθεσία.

Λίμνη Παμβώτιδα






Η λίμνη Ιωαννίνων το φθινόπωρο
Γνωστή και ως λίµνη των Ιωαννίνων, η Παµβώτιδα στα Ιωάννινα έχει υψόµετρο 483 µ., µήκος 7,9 περίπου χλµ., µέσο βάθος 4 – 5 µ. και µέγιστο βάθος 11 µ. Η λίµνη έχει συνδεθεί µε τους θρύλους της Κυρά – Φροσύνης και του Ντουραχάν. Η όµορφη, θρυλική λοιπόν και ιστορική Παµβώτιδα, που το όνοµά της («Παµβώτις») σηµαίνει «αυτή που βόσκει τα πάντα», κάτι που υποδεικνύει την διαχρονική αξία της λίµνης σαν πηγή τροφής για την κτηνοτροφία και τα άγρια ζώα.

Εξακολουθεί να αποτελεί έναν µοναδικό οικότοπο που ακόµα προσφέρει τροφή και προστασία σε πολλά είδη της πανίδας. Η βλάστηση της Παµβώτιδας αποτελείται κυρίως από ελόβια και λιγότερο από υδρόβια είδη και περιλαµβάνει υδροχαρή δάση ιτιάς, λεύκες, οστρυές, πλατάνια, χρυσοξυλιές κ.α., καθώς και περιορισµένα λιβάδια που αποτελούν ιδιαίτερα σηµαντικές περιοχές για πολλά είδη πουλιών. Οι όχθες της και οι ακτές του νησιού καλύπτονται  από πυκνούς καλαµιώνες.

Λίγο µετά τη λίµνη προς το Μιτσικέλι απαντώνται κέδρα, δάση πρίνου και φρύγανα µε θάµνους, ενώ στο Νησί της λίµνης έχει γίνει αναδάσωση µε µαύρη πεύκη. Σηµαντική είναι η παρουσία στα νερά της λίµνης του σπάνιου στην Ευρώπη χαρόφυτου Chara kokeilii το οποίο έχει αναφερθεί µόνο στη λίµνη Παµβώτιδα και σε λίγες βαλκανικές χώρες! Η επιπλέουσα βλάστηση περιλαµβάνει υδροχαρή φυτά, όπως φακές του νερού και ποταµογείτονες και νούφαρα κ.α.

Η ορνιθοπανίδα της περιοχής περιλαµβάνει περισσότερα από 170 είδη. Από τα αρπακτικά πάνω και γύρω από τη λίµνη µέχρι πελαργούς µπεκατσίνια, και τσιχλοποταµίδες. Στη λίµνη ζούνε 9 είδη αµφιβίων και 24 είδη ερπετών και 24 είδη ψαριών από τα οποία πολλά είναι εισηγµένα και δυστυχώς έχουν εκτοπίσει τα αυτόχθονα είδη της Παµβώτιδας ! Στο λεκανοπέδιο της, επίσης έχουν καταγραφεί και πολλά είδη θηλαστικών από αλεπούδες και κουνάβια µέχρι ασβούς και σκαντζόχοιρους.
Η Παµβώτιδα έχει υποστεί πλήθος παρεµβάσεων, που υποβάθµισαν µε τα χρόνια την οικολογική της αξία, παρόλα αυτά καταφέρνει να εξακολουθεί να είναι ένας µοναδικός οικότοπος.

Πρέσπες






Οι Πρέσπες το φθινόπωρο
Οι Πρέσπες είναι µια διάσηµη για το φυσικό της κάλλος τριεθνή ορεινή λιµναία περιοχή στα βορειοδυτικά σύνορα της Ελλάδας µε την Αλβανία και τα Σκόπια. Η Μεγάλη Πρέσπα χωρίζεται ανάµεσα στην Ελλάδα, τα Σκόπια και την Αλβανία και η Μικρή Πρέσπα η οποία ανήκει κυρίως στην Ελλάδα, ενώ ένα πολύ µικρό τµήµα της, δυτικά, ανήκει στην Αλβανία (σηµ. Λόγω της καθόδου της στάθµης του νερού στη Μικρή Πρέσπα, το µέρος που ανήκει στην Αλβανία, έχει σχεδόν εξαφανιστεί).

Πρόκειται πραγµατικά για ένα υδάτινο παράδεισο… Το εκπληκτικό φυσικό τοπίο, ο ήλιος στις χιονισµένες κορυφές των βουνών, τα δάση οξιάς, οι καλαµιώνες, τα εκατοντάδες είδη πουλιών, τα πολλά είδη ψαριών και τα πολλά περισσότερα από 1000 είδη φυτών, οι πελεκάνοι, τα ιστορικά µνηµεία, τα βοσκοτόπια, οι καλλιέργειες και το µωσαϊκό πολιτισµών καθιστούν την ακριτική περιοχή της Πρέσπας έναν υγροβιότοπο διεθνούς ενδιαφέροντος.

Εδώ ο χρόνος έχει άλλο ρυθµό µακριά από την πίεση της καθηµερινότητας ακολουθώντας ήρεµους ρυθµούς στην απόλυτη ησυχία την οποία διακόπτουν µόνο οι φωνές των ζώων. Νοτισµένα χωριά, τζάκια που καπνίζουν, πέτρινα σπίτια, ερηµωµένοι οικισµοί, εξαιρετικές γεύσεις και µυρωδιές ενώ όλες οι εποχές του χρόνου µε ένα µαγικό τρόπο εναλλάσσονται παράλληλα.

Λίμνη Μελισσάνης (Σπήλαιο)






λιμνοσπήλαιο Μελισσάνης, Κεφαλονιά
Μπορεί να µην είναι η λίµνη µε τη χαρακτηριστική έννοια του όρου καθώς ουσιαστικά πρόκειται για λιµνοσπήλαιο αλλά συµπεριλαµβάνεται στις 5 πιο εντυπωσιακές λιµνες του κόσµου!

Περιτριγυρισµένο από πυκνό δάσος, το βαραθρώδες λιµνοσπήλαιο της Μελισσάνης µε τη µεθυστική αίσθηση που το περιβάλλει  βρίσκεται σε απόσταση 2 χλµ. βορειοδυτικά της Σάµης στην Κεφαλονιά.
Στις ανασκαφές του 1962, ανακαλύφθηκαν αρκετές λάµπες λαδιού, πιάτα και φιγούρες που απεικόνιζαν το θεό Πάνα και πολλές νύµφες.

Ο µύθος λέει ότι το σπήλαιο της Μελισσάνης ήταν το ακριβές σηµείο όπου µία από αυτές τις Νύµφες, η Μελισσάνθη (ή Μελισσάνη), πνίγηκε αφού απορρίφθηκε από το θεό Πάνα. Η φυσική είσοδος του σπηλαίου είναι κατακόρυφη και δηµιουργήθηκε από την πτώση ενός τµήµατος της οροφής. ενώ υπάρχει και τεχνητή είσοδος µε σκαλοπάτια και ένα µακρύ υπόγειο διάδροµο που επιτρέπει την επίσκεψη στο σπήλαιο. Η λίµνη βρίσκεται 20 µ. κάτω από το έδαφος και το βάθος των νερών της κυµαίνεται από 10 µ. έως 30 µ. 

Σταλακτίτες µε περίεργα σχήµατα στολίζουν το µεγαλύτερο τµήµα του σπηλαίου των Νυµφών µε τα όµορφα νερά που έχουν µεταβαλλόµενες αποχρώσεις του µπλε, καθώς ο ήλιος δύει, µελί τοιχώµατα και αµέτρητους σταλακτίτες που θα σας κόψουν την ανάσα και θα σας ταξιδέψουν σε έναν άλλο, µυθικό και µαγικό κόσµο. Οι δύο θάλαµοί του, ένας ηλιοφώτιστος και ο άλλος σκοτεινός και δυσοίωνος καλυµµένος µε σταλαγµίτες, φύκια και βρύα, δηµιουργούν µια µοναδική και αξέχαστη εικόνα.

Λίμνη Πετρών






Εντυπωσιακή εικόνα από τη Λίμνη Πετρών
Είναι λίµνη της βόρειας Ελλάδας που βρίσκεται στα νότια του νοµού Φλώρινας στους πρόποδες του όρους Βόρας. Είναι µία από τις λίµνες της υδρολογικής λεκάνης της Εορδαίας που σχηµατίζεται ανάµεσα στα όρη Βέρνο, Βόρας, Άσκιο και Βέρµιο και που περιλαµβάνει ακόµα τις λίµνες Βεγορίτιδα, Χειµαδίτιδα και Ζάζαρη. Η λίµνη έχει έκταση 12,6 χλµ. και βρίσκεται σε υψόµετρο 560 µέτρων. Τροφοδοτείται µε κανάλι από την λίµνη Χειµαδίτιδα και αυτή µε την σειρά της τροφοδοτεί την γειτονική της Βεγορίτιδα.

Κοντά στην λίµνη βρίσκεται η κωµόπολη Αµύνταιο. Η λίµνη Πετρών αποτελεί σηµαντικό οικοσύστηµα παρά την υποβάθµισή της από την παρουσία ατµοηλεκτρικού σταθµού της ΔΕΗ σε µικρή απόσταση από την λίµνη. Σ’ αυτήν αναπαράγονται πολλά είδη πουλιών µεταξύ των οποίων και ορισµένα σπάνια όπως η λαγγόνα. Η λίµνη Πετρών µαζί µε την γειτονική της Βεγορίτιδα ανήκει στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόµενων περιοχών Natura 2000.

Λίμνη Ζηρού






Λίμνη Ζηρού, Ήπειρος
Υπάρχει µία πολύ µικρή λίµνη και σχετικά άγνωστη, που µαζί µε το περιβάλλοντα τοπίο δηµιουργεί µια µαγευτική εικόνα, η Λίµνη Ζηρού. Βρίσκεται 2 χλµ. δυτικά της επαρχιακής οδού Άρτας – Φιλιππιάδας – Ιωαννίνων απέναντι από την κοινότητα Παντάνασσας Άρτας.

 Την «µυστική» όµως αυτή λίµνη τη συνοδεύουν… τροµακτικοί θρύλοι καθώς υπάρχει ένας λαϊκός µύθος που εξιστορεί την αντιδικία 2 αδερφών και την τραγική κατάληξη τους, σχετικά µε τη δηµιουργία της λίµνης.

Παρόλο αυτά, πρόκειται για ένα τοπίο απαράµιλλης οµορφιάς, έναν µικρό παράδεισο που περιµετρικά του, θα δείτε πλατάνια, βελανιδιές και λεύκες. Τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειµώνα, η περιοχή είναι µοναδική. Αν είστε λάτρεις της πεζοπορίας, θα σας µαγέψουν οι φυσικές οµορφιές που θα δείτε µπροστά σας…

Μάλιστα εκτός της λίµνης και των δραστηριότητων µεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα κοντινά σε αυτήν αξιοθέατα όπως οι πηγές του Λούρου µε το µοναδικό γαλαζοπράσινο χρώµα και τη σπάνια διαύγειά των νερών τους, και το Αρχαίο Ρωµαϊκό Υδραγωγείο, ένα θαυµαστό έργο αρχαίας τεχνολογίας.



Πηγή: Icons Travellers



Αν θέλεις κάνε μια κοινοποίηση της σελίδας να ρίξουν μια ματιά και οι φίλοι σου, γιατί ίσως να ενδιαφέρεται και κάποιος άλλος να κάνει τις διακοπές του και έτσι να μεγαλώσει η παρέα.






Εσύ έκανες εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube ;

Αν όχι ,κάνε εγγραφή εδώ για να ενημερωθείς αμέσως για όλα τα καινούργια ταξιδιωτικά βιντεάκια που ετοιμάζουμε από τα ταξίδια μας !!


Κάντε like στις σελίδες μας και ταξιδέψτε !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια