Page Nav

HIDE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad


Breaking News:

latest

Ταξίδι στην “ατίθαση” Αστυπάλαια: Τι να δείτε και να κάνετε!

Η Αστυπάλαια ακροβατεί ανάμεσα στα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες , ανήκοντας επισήμως στα πρώτα, αλλά αγκαλιάζοντας γνώριμα κυκλαδίτικ...

Η Αστυπάλαια ακροβατεί ανάμεσα στα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες, ανήκοντας επισήμως στα πρώτα, αλλά αγκαλιάζοντας γνώριμα κυκλαδίτικα στοιχεία και ομορφιές.



 Αγναντέψτε το Αιγαίο απ’ το βενετσιάνικο κάστρο, βουτήξτε σε νερά σκέτο κρύσταλο, δοκιμάστε πουγκί αστυπαλίτικο και πιείτε κοκτέιλ σε μπαλκόνια με θέα που κόβουν την ανάσα.

Η Αστροπαλιά ανοίγεται μπροστά σας για νέες περιπέτειες!


Κλείστε από ΕΔΩ για τις διακοπές και τα ταξίδια σας ακτοπλοϊκά,αεροπορικά και ξενοδοχεία και κερδίστε επιστροφή χρημάτων !!!


1. Σκαρφαλώστε στο Κάστρο της Αστυπάλαιας




H Xώρα της Αστυπάλαιας με το ενετικό κάστρο στην κορυφή


Απίστευτες προσφορές σε δωμάτια...κάντε κράτηση από εδώ !!!



Το βενετσιάνικο κάστρο Γκουερίνι είναι συνώνυμο με την Αστυπάλαια, γραπωμένο όπως κάθεται πεισματικά στον λόφο.

Το χαζεύεις καθώς γυρίζεις τα λιθόκτιστα σοκάκια της Χώρας, καθώς τσιμπάς ουζομεζέδες στο Λιβάδι ή λιάζεσαι στον Άγιο Κωνσταντίνο. Εδώ θα θαυμάσετε το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα στο νησί, με όλη την Αστυπάλαια και τα γύρω νησιά στο πιάτο. Χτισμένο εκεί που κάποτε στεκόταν η αρχαία ακρόπολη του νησιού, το ενετικό κάστρο ξεκίνησε να μεταμορφώνεται στο επιβλητικό κτίσμα που βλέπετε σήμερα τον 14ο αιώνα απ’ την οικογένεια Querini.

Κάποτε όλη η Χώρα στριμωχνόταν μέσα στα τείχη του για να προστατευτεί απ’ τους πειρατές, τώρα όμως στέκεται ερημωμένο καθώς ο οικισμός σταδιακά εξαπλώθηκε γύρω απ’ το κάστρο. Υλικά από το ιστορικό κτίσμα, μάλιστα, χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή των νέων σπιτιών.

Πάνω απ’ τα ενετικά τείχη ξεπετάγεται απρόσμενα ο γαλανός τρούλος της Παναγιάς του Κάστρου, που χτίστηκε το 1853, ενώ πιο πέρα θα δείτε και το δεύτερο εκκλησάκι εντός των τειχών, τον ακόμα παλιότερο ναό του Αγίου Γεωργίου, που χρονολογείται απ’ το 1790. Αν είστε τυχεροί θα τα πετύχετε και ανοιχτά για να τα επισκεφτείτε.


 Η ασφάλεια αυτοκινήτου που χρειάζεσαι, στην τιμή που θες !!!

2. Στην εκκλησία της Παναγιάς της Πορταΐτισσας



Σκαρφαλωμένη πάνω στον βράχο, κάτω απ’ το βενετσιάνικο κάστρο και με αξιοζήλευτη θέα στο Αιγαίο, η εκκλησία της Παναγιάς της Πορταΐτισσας αποτελεί ένα από τα ομορφότερα στολίδια της Χώρας. Βρίσκεται εδώ απ’ το 1762, χτισμένη από τον μοναχό Όσιο Άνθιμο, που έφερε και το αντίγραφο της εικόνας της Παναγιάς της Πορταΐτισσας απ’ το Άγιο Όρος. Στο εσωτερικό της θα θαυμάσετε και το περίτεχνο ξυλόγλυπτο εικονοστάσι. Στην πίσω πλευρά της εκκλησίας θα βρείτε το μικρό σε μέγεθος, σπουδαίο σε αξία Εκκλησιαστικό Μουσείο Αστυπάλαιας, με μια συλλογή που περιλαμβάνει πολύτιμα κειμήλια που φτάνουν πίσω μέχρι και τον 15ο αιώνα.

Η εκκλησία, όμως, ακόμα πιο έντονα συνδέει το όνομά της με το μεγάλο πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου, όταν εδώ μαζεύεται σύσσωμος ο πληθυσμός του νησιού για να γιορτάσει με χορούς και μουσικές. Απ’ όλα τα πανηγύρια της Αστροπαλιάς, αυτό είναι και το πιο μεγαλειώδες!


 

Εσύ έκανες εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube ;

Αν όχι ,κάνε εγγραφή εδώ για να ενημερωθείς αμέσως για όλα τα καινούργια ταξιδιωτικά βιντεάκια που ετοιμάζουμε από τα ταξίδια μας !!



3. Νιώστε τον παλμό του νησιού στους Ανεμόμυλους



Ο παραδοσιακός οικισμός της Χώρας μαγεύει με τα ανηφορικά στενοσόκακα και τα λευκοστόλιστα σπίτια με τις βουκαμβίλιες – πουθενά, όμως, το πνεύμα του νησιού δεν είναι πιο ζωντανό απ’ ότι γύρω απ’ τους 8 παραδοσιακούς ανεμόμυλους με τις κόκκινες σκεπές στην κεντρική πλατεία. Καταρχήν, η θέα είναι συναρπαστική όπου κι αν κοιτάξεις:

Απ’ τη μια το ενετικό κάστρο, απ’ την άλλη το λιμανάκι του Πλατύ Γιαλού και το Αιγαίο προσφέρονται για αμέτρητα φωτογραφικά κλικ. Στους μύλους λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη και διοργανώνονται εκδηλώσεις και εκθέσεις – το νησί της Αστυπάλαιας, εξάλλου, παρά το μέγεθός του, δίνει ιδιαίτερο βάρος στον πολιτισμό.

Θα επιστρέφετε συνέχεια εδώ όμως και για τα απίστευτα γύρω στέκια. Πιάστε τραπεζάκι διαγώνια απέναντι στην Άγονη Γραμμή για αστυπαλίτικες μακαρούνες και καλό κρασί – και μη χάσετε το Καφενείο “του Μουγγού”, για τις cult ιστορίες που αφηγούνται οι φωτογραφίες στους τοίχους και τα ιστορικά γλέντια που εκτυλίσσονται στο εσωτερικό του!


 

Εσύ έκανες εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube ;

Αν όχι ,κάνε εγγραφή εδώ για να ενημερωθείς αμέσως για όλα τα καινούργια ταξιδιωτικά βιντεάκια που ετοιμάζουμε από τα ταξίδια μας !!




4. Κατεβείτε απ’ τη Χώρα στον Πέρα Γιαλό



Εδώ είναι αυτό που λέμε “Σημασία έχει το ταξίδι. Όχι ο προορισμός”. Βέβαια ο προορισμός – ο Πέρα Γιαλός στη συγκεκριμένη περίπτωση – είναι εξαιρετικός, αλλά η μισή χαρά είναι η μεθυστική σε εικόνες και αρώματα διαδρομή που σας βγάζει στο γραφικό λιμανάκι. Μόλις φτάσετε στον Πέρα Γιαλό μπορείτε να κολυμπήσετε στον πεντακάθαρο κόλπο, να αγναντέψετε τον γαλάζιο ορίζοντα κάτω απ’ τα αλμυρίκια, ή να καθίσετε για μεζέδες σε παραδοσιακά ταβερνάκια που βγάζουν τραπέζια στο βότσαλο, όπως το Ακρογιάλι.

Ο οικισμός αποτελεί και μια έξυπνη εναλλακτική για διαμονή πέρα από τη Χώρα μια και, μαζί με τα υπόλοιπα κομφόρ, από δω φεύγουν τα σκαφάκια για τις παραλίες και τις εξωτικές γύρω νησίδες. Οι αποχρώσεις που παίρνει το λιμανάκι μετά τη δύση του ηλίου και η παραμυθένια θέα προς το φωτισμένο κάστρο δίνουν στις βόλτες – και τους χταποδοκεφτέδες – άλλη διάσταση!



 

Απίστευτες προσφορές σε δωμάτια...κάντε κράτηση από εδώ !!!


5. Επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο

Τα ουζάκια μπορούν να περιμένουν στον Πέρα Γιαλό, μια και αξίζει να βάλετε στο πρόγραμμα και μια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αστυπάλαιας. Η συλλογή σας ξεναγεί στην ιστορία του νησιού μέσα από προϊστορικά κοσμήματα, λίθινα εργαλεία από τάφους της μυκηναϊκής εποχής, επιτύμβιους βωμούς, πήλινα αγγεία από τις νεκροπόλεις, κιονόκρανα από παλαιοχριστιανικές βασιλικές, αλλά κι ένα μαρμάρινο οικόσημο της οικογένειας Κουερίνι απ’ το βενετσιάνικο κάστρο. Eν ολίγοις, θα σας δώσει μια γενικότερη εικόνα της σπουδαίας κληρονομιάς της Αστροπαλιάς στα βάθη του χρόνου.

Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Σάβ. 8 π.μ.-8 μ.μ. Κυρ. & Δευτ. 9 π.μ.-3 μ.μ.
Τιμή: Είσ. ελεύθερη.


 


6. Αντιμέτωποι με τη βρεφική νεκρόπολη

Το Βρεφικό Νεκροταφείο της Χώρας αποτελεί ένα σημαντικό μνημείο – αν και δεν του έχει δοθεί το βάρος που θα έπρεπε. Στην πλαγιά Κυλίνδρα ανακαλύφθηκαν σταδιακά από το 1995 πάνω από 2.700 τάφοι βρεφών – έμβρυα και οστά μωρών έως και 2 ετών θαμμένα μέσα σε πήλινα αγγεία, σύμφωνα με την παράδοση της εποχής, που ονομάζεται εγχυτρισμός.

Πίσω από τον φράχτη – μόνο, δυστυχώς – σήμερα μπορείτε να έχετε γενική άποψη του χώρου, που θεωρείται ότι πιθανώς εξελίχθηκε σε ιερό με φήμη που ξεπερνούσε τα όρια του νησιού, μια και πολλά ευρήματα είχαν προέλευση από το Βόρειο Αιγαίο μέχρι και την Παλαιστίνη. Οι ειδικοί θεωρούν ότι κρύβονται ακόμα εκατοντάδες αγγεία κάτω από το έδαφος της Χώρας, τα ευρήματα έχουν όμως πλέον μεταφερθεί και το νεκροταφείο φαίνεται παρατημένο – ενώ παρατηρήθηκε μέχρι και ανέγερση οικοδομής σε κομμάτι του οικοπέδου!



 

Απίστευτες προσφορές σε δωμάτια...κάντε κράτηση από εδώ !!!



7. Βουτήξτε στην περιπέτεια



Συχνά το να φτάσετε σε μια παραλία στην Αστυπάλαια θυμίζει επικίνδυνες αποστολές, με έναν συνδυασμό πεζοπορίας, κολυμπιού και αναρρίχησης!

Οι κοτρόνες που πρέπει ν’ αποφύγετε με τ’ αμάξι στον δρόμο για τα ειδυλλιακά Καμινάκια, το ψάξιμο για το πάλλευκο βυζαντινό εκκλησάκι και τα ερείπια του κάστρου του Αγίου Ιωάννη στον δρόμο προς την ομώνυμη παραλία, ο ιδρώτας στην πεζοπορία προς την Παχιά Άμμο. Με ή χωρίς παραλία να σας περιμένει στο τέλος, σαν ζαχαρωτό που θα γλυκάνει την υπερ-προσπάθεια, το νησί διαθέτει μονοπάτια με σήμανση για αφοσιωμένους πεζοπόρους και ταξιδιώτες που θέλουν ν’ ανακαλύψουν περισσότερα για την ιστορία του νησιού.

Το μνημείο Bisson και τα Λουτρά του Ταλαρά στην Μαλτεζάνα (Ανάληψη), ο ελληνιστικός πύργος στα Καμινάκια και η παλαιοχριστιανική βασιλική στον Άγιο Γεώργιο είναι μόνο μερικά από τα αξιοθέατα που μπορείτε να τικάρετε στον χάρτη ακολουθώντας γνωστές και άγνωστες διαδρομές στο νησί.



Eκδρομές με σκάφος

Για τους φαν των σπορ πέρα απ’ την πεζοπορία, απότομοι βράχοι πάνω απ’ το Αιγαίο σας προσκαλούν για ορειβασία, άγρια τοπία διαφορετικής δυσκολίας προσφέρονται για mountain biking, ενώ στο πεδίο Φτερά θα βρείτε και 20 διαφορετικές αναρριχητικές διαδρομές.


 


8. Βρείτε καταφύγιο απ’ τον ήλιο στα σπήλαια

Περιπετειών συνέχεια στα σπήλαια της Αστυπάλαιας, ένα ευχάριστο διάλειμμα μετά από το περπάτημα στα κατσάβραχα κάτω απ’ τον καυτό ήλιο.

Κατευθυνθείτε προς το ανατολικό φτερό της “πεταλούδας” στο Μέσα Νησί για να επισκεφτείτε το Σπήλαιο του Δράκου, κοντά στο Βαθύ. Μπορείτε να φτάσετε εδώ με καραβάκι, αν και οι ταγμένοι πεζοπόροι θα προτιμήσουν τη δύσβατη διαδρομή που συνδυάζει τη Δρακοσπηλιά με την Παναγία του Θωμά και τη Σπηλιά του Κρασσά, πάνω από τον όρμο.

Συνέχεια με το Σπήλαιο του Νέγρου, άλλοτε λημέρι των πειρατών του Αιγαίου, που θα συνδυάσετε με βουτιές στις πανέμορφες Βάτσες. Το σπήλαιο βρίσκεται 45 λεπτά απ’ την παραλία αν φτάσετε με σκάφος απ’ τον Πέρα Γιαλό, αλλιώς ακολουθείτε τον χωματόδρομο από τη Χώρα με αυτοκίνητο και περπατάτε το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής μέχρι τη στενή είσοδο του σπηλαίου στον βράχο.


 


9. Μια δίαιτα από αστακομακαρονάδα και ξεροτήγανα




Χταπόδια κρέμονται στον ήλιο

Φρέσκο ψάρι απευθείας απ’ τα δίχτυα των ψαράδων στη Μαλτεζάνα, μέλι από θυμάρι και αγριολούλουδα – που καταλήγει στη συνέχεια στα ντόπια ξεροτήγανα και το παστέλι. Απ’ τις αστυπαλίτικες συνταγές που θ’ αγαπήσετε και θα βρείτε παντού είναι οι μακαρούνες, ενώ θα σας κάνει εντύπωση το πόσο χρησιμοποιείται εδώ το σαφράν (κρόκος Αστυπάλαιας), που δίνει γεύση σε συνταγές όπως τα αστυπαλίτικα καλτσούνια. Οι κρεατοφάγοι δεν πρέπει να χάσουν και το γεμιστό κατσικάκι, το λεγόμενο λαμπριανό.

Πού να φάτε λοιπόν στην Αστυπάλαια για να το απολαύσετε πραγματικά; Δοκιμάστε τη Λίντα στα Καμινάκια για χταπόδι λεμονάτο και τυρί ντόπιο, ή την Αστυφαγιά στον Σχοινώντα για σαλάτα φωλιά και αστακομακαρονάδα. Το καλό με την Αστροπαλιά, όμως, είναι ότι δεν χρειάζεται να ψάξετε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της για να φάτε καλά και φτηνά. Συνήθως ένα ήσυχο ταβερνάκι δίπλα στο κύμα (ή και σ’ ένα πολύ θεαματικό μπαλκόνι), φτάνει!



Tα δίχτυα του ψαρά


 


10. Μεταμεσονύχτια τουρνέ στα μπαράκια της Χώρας



Αστυπάλαια η γαλήνια, η αναλλοίωτη απ’ τον μαζικό τουρισμό… Να που όμως, παρά την έλλειψη σωρίας πολύβουων μπαρ και κλαμπ, το νησί κοιμάται αργά κι έχει μια φανταστική συλλογή από στέκια. Αράξτε από νωρίς στο Archipelago Cafe & Bar (κάτω απ’ τους μύλους, στον δρόμο για Λιβάδι) για γλυκάκι με θέα που απογειώνει τη γεύση – και αργότερα το βράδυ για ποτάκι συνοδεία τζαζ και άλλων μουσικών. Το classic Castro Bar, που απλώνεται σε διαφορετικά επίπεδα κάτω απ’ το ενετικό κάστρο κι έχει θέα στο Αιγαίο, παίζει μουσική που πραγματικά στέκεται στο ύψος της. Ο Μύλος στην κεντρική πλατεία σερβίρει καλά κοκτέιλ και παίζει δυνατές μουσικές μέχρι το πρωί – ενώ το Καφενείο “του Μουγγού”, που προαναφέραμε, κάποια βράδια το καλοκαίρι απλά δεν κλείνει καθόλου!




gr.skyscanner.com





Βγάλτε Bitcoin ενώ σερφάρετε !!!



Αν θέλεις κάνε μια κοινοποίηση της σελίδας να ρίξουν μια ματιά και οι φίλοι σου, γιατί ίσως να ενδιαφέρεται και κάποιος άλλος να κάνει τις διακοπές του και έτσι να μεγαλώσει η παρέα.





Ακολουθήστε μας και στο instagram


Εσύ έκανες εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube ;

Αν όχι ,κάνε εγγραφή εδώ για να ενημερωθείς αμέσως για όλα τα καινούργια ταξιδιωτικά βιντεάκια που ετοιμάζουμε από τα ταξίδια μας !!


Κάντε like στις σελίδες μας και ταξιδέψτε !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια