Page Nav

HIDE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad


Breaking News:

latest

Διακοπές στο Μαρόκο: 10 ιδέες για σινεματικά ταξίδια και εκδρομές!

      Κομμάτι της ζωηρής μεσογειακής μας γειτονιάς, το Μαρόκο μοιάζει γνώριμο . Κι όμως… Απ’ τις δαιδαλώδεις μεντίνες του Μ...

      Κομμάτι της ζωηρής μεσογειακής μας γειτονιάς, το Μαρόκο μοιάζει γνώριμο.



Κι όμως… Απ’ τις δαιδαλώδεις μεντίνες του Μαρακές και της Φες στις κάσμπα του όρους Άτλαντα και τους αχανείς αμμόλοφους της Σαχάρας, αυτή η μυστηριώδης γωνιά της Βόρειας Αφρικής φανερώνει ένα-ένα τα μυστικά της


Η Skyscanner επλελεξε 10 ατμοσφαιρικές προτάσεις για νέες περιπλανήσεις - και γνωριμίες!

Μία κινηματογραφική πτήση πάνω απ’ τα επικά τοπία της χώρας προσφέρει το παρακάτω βίντεο.




1. Η πλατεία Jemaa elFnaa στο Μαρακές




Tίποτα δεν “φωνάζει” Μαρακές όσο η κεντρική πλατεία της μεντίνας του, Jemaa elFnaa. Εδώ που τον 12ο αιώνα λάμβαναν χώρα δημόσιες εκτελέσεις, σήμερα, όσο προχωρά η ημέρα, στον χορό μπαίνουν Βέρβεροι παραμυθάδες, γητευτές φιδιών, χειρομάντεις, χορευτές, ακροβάτες, μουσικοί και θεραπευτές. Θα ζωγραφίσετε τα χέρια σας με φυσική χένα και θα ψωνίσετε χούφτες από χουρμάδες και αποξηραμένα σύκα. Λίγη προσοχή θέλει μόνο στις τσέπες σας για τους επίδοξους «πορτοφολάδες»!



Το σούρουπο είναι η πιο μαγευτική ώρα για να περιπλανηθείτε στην πλατεία, με πάγκους γεμάτους από ακαταμάχητες γεύσεις και μυρωδιές που σας προσκαλούν από απόσταση. Σαν γαστριμαργικές σειρήνες!



Συνδυάστε την με: Τα χαοτικά, πολύβουα σουκ της μεντίνας, και αξιοθέατα όπως ο μεντρεσές Αλί Μπεν Γιουσέφ, το Τέμενος Κουτούμπια με τον 77μετρο μιναρέ, την Πύλη Bab Agnaou, το Παλάτι Ελ Μπαντί, τους Τάφους των Σααντί, το Παλάτι Μπαϊα και το Μουσείο του Μαρακές, που στεγάζεται εντός του κλασικής μαυριτανικής αρχιτεκτονικής Παλατιού Dar Menebhi. Aξίζει να περιπλανηθείτε έξω απ’ τα τείχη για να θαυμάσετε τον Κήπο Μαζορέλ, που αγόρασε ο διάσημος μόδιστρος Ιβ Σεν Λοράν, και σήμερα φιλοξενεί το Βερβέρικο Μουσείο. Δίπλα του, στον Rue Yves St Laurent, θα βρείτε και το ολοκαίνουργιο, υπέρ-στυλάτο Μουσείο Ιβ Σεν Λοράν.

Μαρακές, Μαρόκο



2. Η μεντίνα της Φεζ – απ’ άκρη σ’ άκρη!




Μία απ’ τις μεγαλύτερες και πιο εντυπωσιακές μεντίνες στον κόσμο είναι αυτή της Φεζ, της πολιτιστικής πρωτεύουσας του Μαρόκο. Σε βυθίζει σε μια παράλληλη πραγματικότητα απ’ το λεπτό που περνάς μία απ’ τις περίτεχνες πύλες της.



Μπορεί επιτήδιοι “οδηγοί” όλων των ηλικιών να ξεπετάγονται απ’ το πουθενά για να σας δείξουν με το “έτσι θέλω” τα μνημεία (για να είστε σίγουροι ότι θα γλιτώσετε, προσλάβετε απ’ την αρχή έναν επίσημο οδηγό), τίποτα δεν συγκρίνεται όμως με τη μεθυστική ατμόσφαιρα στα σουκ με τα μπαχαρικά, τα πασουμάκια και τις τοπικές ενδυμασίες.



Το μονάκριβο στολίδι της μεντίνας, το Πανεπιστήμιο Καραουίν (το παλαιότερο του κόσμου με συνεχή λειτουργία), διαδέχεται αξιοθέατα όπως ο Μεντρεσές Μπου Ινάνια, το πρώην Αραβο-Ανδαλουσιανό παλάτι απέναντι, που σήμερα φιλοξενεί το Μουσείο Dar Batha, τα σήμα-κατατεθέν βυρσοδεψεία Chouwara (με την αβάσταχτη μυρωδιά κουτσουλιάς!), πάγκους και μαγαζιά όπου Βερβέρες της ερήμου πουλούν αυθεντικό έλαιο αργκάν. Χωρίς GPS στο κινητό σχεδόν σίγουρα θα χαθείτε – κι αυτό ίσως είναι ό,τι πιο ωραίο μπορεί να σας συμβεί!



Συνδυάστε την με: Mια ανάβαση στον λόφο που φιλοξενεί τους Τάφους των Μαρινιδών, λίγα λεπτά με το ταξί απ’ τη μεντίνα. Αν και το μνημείο παραμένει αφρόντιστο, προσφέρει απίστευτη θέα απ’ τον λόφο. Επίσης, το Βασιλικό Παλάτι Dar al-Makhzen του 17ου αιώνα στη Νέα Φεζ (Fes Jdid). Δεν επιτρέπεται η είσοδος στο εσωτερικό του, αλλά η μνημειώδης πύλη του θαμπώνει!

3. Το Tέμενος του Χασάν Β’ στην Καζαμπλάνκα




Με το κύμα του Ατλαντικού να σκάει δίπλα του, το Τέμενος Χασάν Β’ στην Καζαμπλάνκα είναι το μεγαλύτερο του Μαρόκου – κι ένα απ’ τα πέντε μεγαλύτερα του κόσμου. Ο μιναρές σχίζει τον ουρανό στα 210 μέτρα ψηλά (όσο 60 όροφοι) και τόσο η αρχιτεκτονική του, όσο και τα περισσότερα υλικά από τα οποία χτίστηκε, είναι μαροκινά.

Αξίζει να κλείσετε μια οργανωμένη ξενάγηση στο εσωτερικό του για να θαυμάσετε τις μαρμάρινες αψίδες, τα ξυλόγλυπτα από κέδρο, τα περίτεχνα μωσαϊκά, και τους δεκάδες πολυελαίους που φωτίζουν τους διαδρόμους του. Στο σύνολό τους δούλεψαν 6 χιλ. τεχνίτες για πέντε ολόκληρα χρόνια συγκεντρώνοντας, ανάμεσα σ’ άλλα, 10 χιλ. τ.μ. zelij (παραδοσιακά χειροποίητα μαροκινά πλακάκια). Αν ο καιρός είναιζεστός, μπορεί να πετύχετε την κυλιόμενη οροφή ανοιχτή – ένα απ’ τα αρκετά μοντέρνα στοιχεία του χώρου (άλλο είναι τα θερμαινόμενα πατώματα!).

Συνδυάστε το με: Το καφέ-εστιατόριο Rick’s Café Casablanca, που φτιάχτηκε στο στυλ του θρυλικού καφέ (δηλ. Χολυγουντιανού στούντιο) όπου έπαιζε το δράμα του Μπόγκαρτ και της Χέπμπορν στην ταινία “Καζαμπλάνκα”. Η άλλη, πιο ντεκαντάντ πλευρά της πόλης!

4. Τα καφέ της Ταγγέρης




Ο διάσημος σκηνοθέτης Τζιμ Τζάρμους τοποθέτησε μερικές απ’ τις πιο δυνατές σκηνές της ταινίας του “Μόνο οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί” στα στέκια της Ταγγέρης. Και αυτό είναι ένα απ’ τα πιο πρόσφατα παραδείγματα καλλιτεχνικού σελέμπριτι, μια και τα καφέ της πόλης ανά τις δεκαετίες έχουν εμπνεύσει απ’ τους Rolling Stones στον Τενεσί Ουίλιαμς.



Το ιστορικό Café Hafa”, με υπέροχη θέα προς τον Κόλπο της Ταγγέρης και την Ευρώπη, έχει φιλοξενήσει κατά καιρούς διάσημους επισκέπτες όπως οι Beatles και ο Αμερικανός συγγραφέας Γουίλιαμ Μπάροουζ. Το φιλόξενο Café Baba” στην κάσμπα συνοδεύει το τσάι μέντα με έναν αέρα γοητευτικής νοσταλγίας απ’ το ‘40. Μέρος του El Morocco Club, το “Café Terrasse” προτείνεται για όμορφο πρωινό κάτω απ’ τον αιωνόβιο φίκο. Tέλος, η ρετρό γοητεία του “Gran Café de Paris” ενέπνευσε τους δημιουργούς του φιλμ “Το Τελεσίγραφο του Μπορν” και αποτελεί στρατηγικό σημείο για να χαζέψετε τον κόσμο να περνά.



Συνδυάστε τα με: Xάζι στα στενά της κάσμπα και αξιοθέατα όπως οι ιστορικές “Σπηλιές του Ηρακλή”, λίγα χιλιόμετρα έξω απ’ την πόλη. Αν το άνοιγμα στους βράχους με θέα τη θάλασσα σας θυμίζει κάτι, να σας πούμε ότι είναι ήδη γνωστό ως “Χάρτης της Αφρικής”!

5. Η Chefchaouen, το “Μπλε Μαργαριτάρι του Μαρόκο”




Μια ορεινή πόλη στις αποχρώσεις του μπλε, θυμίζοντας μάλλον νησιώτικο χωριό, κρύβεται στα όρη Rif, δύο περίπου ώρες απ’ την Ταγγέρη. Οι μετοχές της Chefchaouen ανεβαίνουν σταθερά στο εκδρομικό χρηματιστήριο του Μαρόκου, γι’ αυτό και θα βρείτε αρκετά εστιατόρια και καταλύματα αν επιλέξετε να μείνετε λίγες μέρες. Ο oικογενειακός ξενώνας Dar Besmellah, λίγα λεπτά περπάτημα απ’ την κάσμπα, αποτελεί μία απ’ τις πιο αυθεντικές επιλογές.



Η πόλη ιδρύθηκε το 1471 και συνδυάζει μαροκινά και ανδαλουσιανά στοιχεία. Σύμφωνα με μία απ’ τις θεωρίες, το χρώμα της έχει σκοπό να θυμίζει στους πιστούς τη δύναμη του Θεού. Στα γαλήνια σοκάκια της θα ψαχουλέψετε ανάμεσα σε σωρους από χειροποίητα κοσμήματα, τσαγερά, τσαντικά, σάλια και πασουμάκια. Αν και δεν θα σας κυνηγήσουν εδώ να ψωνίσετε, οι τιμές είναι λίγο πιο ανεβασμένες.



Συνδυάστε τη με: Περιπετειώδεις εξορμήσεις στα φαράγγια και τις κοιλάδες των Rif. Η πεζοπορία προς την υψηλότερη κορυφή τους, την Jebel El Kelaa στα 1616 μ., είναι απ’ τις πιο δημοφιλείς.

6. Η πύλη Bab al-Mansour στο Μεκνές




Στις πάνω από 20 πύλες του Μεκνές, η πιο διάσημη και φαντασμαγορική είναι η Bab al-Mansour. Ολοκληρώθηκε το 1732 και αποτελεί έναν φόρο τιμής στον σουλτάνο Moulay Ismail. Τα γεωμετρικά λευκά και πράσινα zelij συνθέτουν μια μεγαλειώδη έκρηξη χρώματος γύρω απ’ την 16μετρη ξύλινη πόρτα. Η επιγραφή στα αραβικά από πάνω της, μάλιστα, ξεκινά με το “Είμαι η πιο όμορφη πύλη στο Μαρόκο…”! Οι δύο ψηλότερες κορινθιακές κολώνες μεταφέρθηκαν απ’ το παλάτι Ελ Μπαντί του Μαρακές, ενώ δύο ακόμα απ’ τoν κοντινό αρχαιολογικό χώρο του Volubilis. Το σούρουπο η γειτονική πλατεία El-Hedime ζωντανεύει από εμπόρους και ακροβάτες – σα να βρίσκεστε σε μια εντελώς διαφορετική εποχή!



Συνδυάστε την με: Τα ρωμαϊκά ερείπια του Volubilis, 30 περίπου χλμ. βόρεια, σε μια όμορφη πεδιάδα στους πρόποδες του όρους Jebel Zerhoun. H άλλοτε μαυριτανική πρωτεύουσα ιδρύθηκε τον 3ο π.Χ. αιώνα και εντυπωσιάζει με τα καλοδιατηρημένα μωσαϊκά της. Πέρα απ’ τη ρωμαϊκή βασιλική, την προσοχή τραβάει και το εντυπωσιακό Σπίτι του Ορφέα.

7. Η απεραντοσύνη της Erg Chebbi




Δίπλα στη Μερζούγκα, στις παρυφές της Σαχάρα, μια θάλασσα από αμμόλοφους με το όνομα Erg Chebbi απλώνεται για 22 χλμ., μέχρι την Αλγερία.  Ο μεγαλύτερος απ’ τους αμμόλοφους φτάνει τα 150 μέτρα! Μπορείτε να τριγυρίσετε με τα πόδια – αν και τις πιο δημοφιλείς περιόδους θα χρειαστεί να περπατήσετε αρκετά μακριά για ν’ απομονωθείτε. Για πιο φευγάτες καταστάσεις επιλέξτε καλύτερα μία οργανωμένη εκδρομή με καμήλα. Θα διανυκτερεύσετε σε κάμπινγκ κάτω απ’ τα αστέρια (ποτέ δεν θα έχετε δει τόσο πολλά μαζεμένα!), μαζί με τους Βερβέρους γύρω απ’ τη φωτιά. Αφήστε το κινητό, φορέστε το τουρμπάνι σας όπως οι νομάδες Tuareg, κι ετοιμαστείτε για μια εμπειρία ζωής στα βάθη της μαροκινής ερήμου!



Συνδυάστε την με: Βουτιές σε πισίνα δίπλα στους αμμόλοφους, ή βερβέρικο μασάζ, που κλείνει με body art από φυσική χένα. Αλλά και εκδρομές για ν’ ανακαλύψετε την τοπική κουλτούρα σε κοντινά χωριά και πόλεις, όπως το Khamlia και η Rissani.

8. Το φεστιβάλ μουσικής Gnawa στην Εσαουίρα




Η μουσική Grawa αποτελεί μια μικρή τελετουργία με υπνωτικά, επαναλαμβανόμενα μάντρα αρχαίων αφρικανικών θρησκευτικών τραγουδιών και χορό. Το Gnaoua et Musiques du Monde, που λαμβάνει χώρα στην Εσαουίρα κάθε καλοκαίρι εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, φτιάχνει ατμόσφαιρα με μουσικές που αντηχούν απ’ τo Γαλλικό Ινστιτούτο (που στεγάζεται σ’ ένα ριάντ του 19ου αιώνα) ως την Bab Doukkala και την Place de l’Horloge. Νέοι μάστορες, ή «maâlems», παίρνουν κάθε χρόνο τη σκυτάλη απ’ τους παλιούς και καλούν τζαζ και μπλουζ καλλιτέχνες απ’ το εξωτερικό για να τζαμάρουν παρέα. Το εκλεκτικό σάουντρακ για μια αλλιώτικη περιήγηση στην πόλη!



Συνδυάστε το με: Σουλάτσο στους δικούς σας ρυθμούς στα γαλανόλευκα σουκ με τα χαλιά, τα μπαχαρικά και τις ψαγμένες γκαλερί. Φωτογραφίστε πρωί-πρωί τους ψαράδες που αδειάζουν τα δίχτυα τους, και τους παραδοσιακούς τεχνήτες που φτιάχνουν ξύλινες ψαρόβαρκες. Το ηλιοβασίλεμα, απλά ακολουθήστε τους γλάρους προς το φρούριο Skala du Port και αφήστε το αεράκι του Ατλαντικού – το alizee – να σας δροσίσει!

9. Το κσαρ του Ait-Ben-Haddou




H πιο διάσημη και κινηματογραφική απ’ τις κοκκινόχρωμες κάσμπα του Άτλαντα, το Αΐτ-Μπεν-Χαντού σας υποδέχεται στην κοιλάδα Ounila, στην επαρχία Ouarzazate. Από εδώ περνούσαν κάποτε τα καραβάνια της Σαχάρας στον δρόμο προς το Μαρακές, ενώ πιο πρόσφατα τα κινηματογραφικά συνεργεία του «Μονομάχου» και του Game of Thrones.

Το χωριό, μια οχυρωμένη κοινότητα με χωμάτινες κατοικίες, συμπεριλαμβάνεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ ως χαρακτηριστικό δείγμα ksar του νοτίου Μαρόκου. Παρότι οι περισσότεροι κάτοικοι ζουν στο δίπλα χωριό, παραμένουν εντός των τειχών μια χούφτα οικογένειες. Τα παλιότερα κτίσματα εδώ χρονολογούνται απ’ τον 17ο αιώνα.



Συνδυάστε το με: Μια εξωπραγματική διαδρομή απ’ το Telouet προς το Ouarzazate, ανάμεσα σε χιονισμένες κορφές, φοινικοδάση και αλληλουχία κσαρ. Συνεχίστε νότια προς τη Zagora για τις οάσεις και τις κάσμπα της κοιλάδας του ποταμού Draa.

10. Η πανοραμική κορυφή του Jebel Toubkal




Η ψηλότερη κορυφή της Βόρειας Αφρικής, το όρος Toubkal προσφέρεται για μια περιπετειώδη ανάβαση στα 4167 μέτρα. Μια ολιγοήμερη οργανωμένη εκδρομή ξεκινά απ’ το Μαρακές προς το Iμλίλ, κι από κει με ξεναγό (και μουλάρια) συνεχίζετε προς το βουνό.



Το διήμερο ταξίδι περιλαμβάνει διανυκτέρευση στο καταφύγιο Toubkal στα 3207 μ., πριν συνεχίσετε την ανάβαση το επόμενο ξημέρωμα μέχρι την κορυφή. Aπό το Jebel Toubkal θα ρουφήξετε την αποστομωτική θέα, απ’ την πεδιάδα του Μαρακές μέχρι τη Σαχάρα και τον Ατλαντικό. Δεν θα χρειαστείτε ορειβατική εμπειρία, αλλά σίγουρα μια καλή φυσική κατάσταση για τουλάχιστον 5ωρη ανάβαση – ενώ αρκετές δυσκολίες έρχονται κυρίως με το υψόμετρο. Έχετε επίσης στο νου σας ότι εδώ οι ντόπιοι μιλάνε κυρίως βερβέρικα και σπαστά αγγλικά, όχι τόσο γαλλικά. Ευκαιρία να «ξεσκονήσετε» τα βερβέρικά σας!



Συνδυάστε τη με: Αν και η συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών επιλέγει την ανάβαση με οδηγό, μια ανεξάρτητη εκδρομή είναι εξίσου δυνατή – με ατού τις στάσεις για νοστιμότατο φαγητό στα γύρω χωριά. Δυο ώρες βορειοανατολικά απ’ το Ιμλίλ θα βρείτε επίσης το χωριό Oukaïmeden, για σκι στο ομώνυμο χιονοδρομικό κέντρο τον χειμώνα, και λουλουδάτες περιηγήσεις στη φύση την άνοιξη!


10 σημεία-αφετηρία για νέες περιπέτειες στο Μαρόκο
1. Jemaa elFnaa, Μαρακές
2. Μεντίνα της Φεζ
3. Tέμενος του Χασάν Β’
4. Το αγαπημένο σας καφέ στην Ταγγέρη
5. Chefchaouen
6. Bab al-Mansour, Μεκνές
7. Erg Chebbi, Μερζούγκα
8. Gnaoua et Musiques du Monde,  Εσαουίρα
9. Αΐτ-Μπεν-Χαντού, Ουαρζαζάτε
10. Jebel Toubkal



gr.skyscanner.com



Αν θέλεις κάνε μια κοινοποίηση της σελίδας να ρίξουν μια ματιά και οι φίλοι σου, γιατί ίσως να ενδιαφέρεται και κάποιος άλλος να κάνει τις διακοπές του και έτσι να μεγαλώσει η παρέα.



Απίστευτες προσφορές σε δωμάτια...κάντε κράτηση από εδώ και κερδίστε το 10% !


Εσύ έκανες εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube ;

Αν όχι ,κάνε εγγραφή εδώ για να ενημερωθείς αμέσως για όλα τα καινούργια ταξιδιωτικά βιντεάκια που ετοιμάζουμε από τα ταξίδια μας !!

Δεν υπάρχουν σχόλια