Page Nav

HIDE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad


Breaking News:

latest

Tαξίδι στο Τελ Αβίβ: 10 must αξιοθέατα και προτάσεις

      Βουτιές στην αρχαία και σύγχρονη ιστορία, τη μουσική, τις ανατολίτικες γεύσεις - αλλά και τις χιλιομετρικές αμμουδιές σάς περιμέ...

      Βουτιές στην αρχαία και σύγχρονη ιστορία, τη μουσική, τις ανατολίτικες γεύσεις - αλλά και τις χιλιομετρικές αμμουδιές σάς περιμένουν σε μία απ’ τις πιο χιπ μητροπόλεις της Μεσογείου.



Το Τελ Αβίβ δεν σταματά να εκπλήσσει - ανακαλύψτε το μέσα από τις 10 καλύτερες προτάσεις της Skyscanner!



Αυτοκινητόδρομος φωτισμένος τη νύχτα στο Τελ Αβίβ, Ισραήλ
Το Τελ Αβίβ είναι μια μητρόπολη ολοζώντανη, όσο και χαλαρών ρυθμών στις ηλιοκαμμένες παραλίες και τα σκιερά σοκάκια των φιλόξενων γειτονιών του. Aν το θέμα της ασφάλειας σας δημιουργεί τις όποιες αμφιβολίες, χάρη στα μεμονωμένα επεισόδια που σημειώθηκαν την τελευταία δεκαετία, έχετε υπόψη σας ότι γενικά πρόκειται για μια πολύ ασφαλής πόλη για τις διακοπές σας. Θωρακιστείτε με άνετα παπούτσια και καπέλο και ακολουθήστε τον οδηγό μας με 10 ιδέες για να απολαύσετε ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η πόλη – απ’ τις multi-culti βόλτες για φαγητό και ψώνια στη χιλιοτραγουδισμένη νυχτερινή ζωή της!

Tι να δείτε και να κάνετε στο Τελ Αβίβ

1. Εξερευνήστε τη Γιάφα



Ζεστές αποχρώσεις καθώς το φως του ήλιου πέφτει πάνω στο λιμάνι της Γιάφας, Τελ Αβίβ
Ένα απ’ τα αρχαιότερα λιμάνια του κόσμου, απ’ το οποίο επεκτάθηκε σταδιακά το Τελ Αβίβ, η Γιάφα (γνωστή στους αρχαίους χρόνους και ως Ιόππη) αποτελεί σήμερα μία απ’ τις ατμοσφαιρικές γειτονιές του. Μια συνοικία που ανοίγει διάπλατα ένα παράθυρο στο παρελθόν, συναντά συνάμα το υπερκινητικό παρόν της πόλης. Μια σπουδαία προσπάθεια ανάπλασης τα τελευταία χρόνια έχει αντικαταστήσει κτίσματα φθαρμένα από τον χρόνο με φωτογενείς γκαλερί, μπουτίκ κι εστιατόρια όπου εβραίοι, χριστιανοί και μουσουλμάνοι συνυπάρχουν αρμονικά – και δημιουργικά. Εδώ φυσά άνεμος ανατολίτικος, που ευνοεί το σεργιάνι και το χάζι.


Πωλητής σ' ένα κατάστημα με παλαιά ήδη στην αγορά της Γιάφας, Τελ Αβίβ
Σημειώστε σίγουρα την αγορά της Γιάφας για τα ψώνια σας σε γραφικά, λαβυρινθώδη σοκάκια (Κυρ-Πέμ. 10 π.μ.-6 μ.μ., Παρ. έως 2 μ.μ.). Η αγορά είναι ιδανική για ν’ αγοράσετε φθηνά αλλά ιδιότυπα σουβενίρ, όπως ασημένια κοσμήματα, κομπολόγια, βίντατζ λάμπες, περσικά πλακάκια και παλιά δερμάτινα. Καταλήξτε στο ιστορικό λιμάνι της Γιάφας το σούρουπο για καλαμαράκια και άλλα φρέσκα θαλασσινά, με φόντο τις ψαρόβαρκες και τα ιστιοφόρα!

Αξίζει να δείτε: Την υπέροχη ταράτσα με τα γλυπτά του μουσείου της καλλιτέχνιδος Ilana Goor. Τέχνη με πολύχρωμο φόντο την παλιά πόλη της Γιάφας και το μπλε της Μεσογείου!

2. Φωτογραφίστε τη Λευκή Πόλη



Λευκή Πόλη (Ha-Ir ha-Levana) ονομάζεται ποιητικά το σύνολο από πάνω από 4000 κτίσματα – αρκετά αναπαλαιωμένα – μοντερνιστικά μνημεία αρχιτεκτονικής Bauhaus. To 2003 η περιοχή ανακυρήχθηκε μάλιστα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ως ένα απ’ τα σπουδαία αρχιτεκτονικά δείγματα του 20ού αιώνα. Η κολεξιόν στους δρόμους του Τελ Αβίβ οφείλει την ύπαρξή της σε μια γενιά από εβραίους Γερμανούς αρχιτέκτονες που μετακόμισαν εδώ τις δεκαετίες του ‘20 και του ‘30, μεταμορφώνοντας ριζικά το αστικό τοπίο.


Ουρανοξύστες στην παραλία του Τελ Αβίβ
Επίκεντρο της Λευκής Πόλης δεν είναι άλλη απ’ τη Λεωφόρο Rothchild. Ανεβείτε την για να φωτογραφίσετε τα σπουδαιότερα δείγματα αυτής της ιδιότυπης ανοιχτής έκθεσης κάνοντας στάση στα χαρακτηριστικά κιόσκια στο κέντρο της για εσπρεσάκι ή σούσι. Εναλλακτικά, ποδηλατήστε με διαλείμματα για να ξαποστάσετε στους κήπους της και να εξερευνήσετε επιμέρους δρόμους-αξιοθέατα για φαγητό και ψώνια, όπως η οδός Sheinkin.


Αξίζει να πάτε: Στη μεγαλύτερη αίθουσα συναυλιών του Τελ Αβίβ, το Θέατρο Charles Bronfman. Η κλασάτη του αίθουσα φιλοξενεί παραστάσεις της Φιλαρμονικής του Ισραήλ, αλλά και διεθνή μιούζικαλ όπως το Σικάγο. Θα τη συναντήσετε δίπλα στο Εθνικό Θέατρο στην πλατεία Χαμπίμα, στο βόρειο άκρο της λεωφόρου.

3. Για χάζι και ψώνια στη Nεβέ Τζεντέκ



Μοντέρνο καφέ με ανοιχτές τζαμαρίες στη συνοικία Νεβέ Τζεντέκ, Τελ Αβίβ
Καθώς ο εβραϊκός πληθυσμός άφηνε πίσω του την πολυπληθή γειτονιά της Γιάφας, ένα νέο προάστιο αναδύθηκε στα βόρεια του ιστορικού λιμανιού. Η γραφικότατη συνοικία της Νεβέ Τζεντέκ δημιουργήθηκε το 1887, πριν καν υπάρξει επισήμως η πόλη του Τελ Αβίβ. Μια μεγάλη προσπάθεια αναπαλαίωσης κατά τη δεκαετία του ‘80 αναδεικνύει περίτρανα, πλέον, τα διατηρητέα κτήρια της.
Η Νεβέ Τζεντέκ είναι ιδανικός προορισμός για τα ψώνια σας στο Τελ Αβίβ, πλαισιωμένη με ανεξάρτητες μπουτίκ τόσο στην κεντρική οδό Shabazi, όσο και στα γεμάτα εκπλήξεις σοκάκια της. Δοκιμάστε το μαγαζί της ντόπιας σχεδιάστριας Ayala Bar για πρωτότυπα χειροποίητα κοσμήματα και το Chomer Tov για πολύχρωμα κεραμικά. Mην ξεχνάτε, μόνο, ότι τα μαγαζιά στο Τελ Αβίβ είναι κλειστά το Σάββατο!


Ηλιοβασίλεμα στη γειτονιά Νεβέ Τζεντέκ, Τελ Αβίβ
Aκόμα κι αν ταξιδεύετε με μπάτζετ, αξίζει να επιλέξετε την περιοχή και για διαμονή. Άνετα χόστελ, όπως το Roger’s House Hostel Tel Aviv κοστίζουν από 18€ το άτομο.

Αξίζει να περάσετε: Απ’ την αυλή του Kiosk Est 1920 για καφέ ή πρωινό. Οι ιδιοκτήτες διέσωσαν ένα απ’ τα τελευταία κιόσκια του 1920 στη Λευκή Πόλη, που τώρα χρησιμεύει για να σερβίρουν φανταστικά ροφήματα, κρουασάν και σάντουιτς!

4. Πάμε παραλία



O ήλιος χαρίζει χρυσαφιές αποχρώσεις στα κτίρια στην παραλία του Τελ Αβίβ
Με τις θερμοκρασίες ν’ αγγίζουν – και να ξεπερνούν – τους 20°C απ’ τον Μάρτη ως τον Νοέμβρη, το Τελ Αβίβ συνδυάζει υπέροχο μεσογειακό κλίμα με 14 χλμ. παραλίας. Το μόνο που μένει τώρα είναι να επιλέξετε τη δική σας αγαπημένη γωνιά στη δυτική ακτή της πόλης.


Δύο σέρφερς μπαίνουν μέσα στη θάλασσα με τις σανίδες τους, Ισραήλ
Η δημοφιλής κεντρική παραλία Γκόρντον έχει μια καλή επιλογή από εστιατόρια και το δικό της υπαίθριο γυμναστήριο, αλλά και ναυαγοσώστες για οικογένειες με παιδιά. Η παραλία δίπλα στο ξενοδοχείο Χίλτον είναι η πιο gay-friendly (λέγεται ότι εμπνεύστηκε απ’ τη Super Paradise της Μυκόνου!) και αγαπημένη των σέρφερς. Στις παραλίες Frishman και Bograshov, στο κέντρο της εσπλανάδας, θα βρείτε καφέ στο κύμα για ποτό το ηλιοβασίλεμα. Η παραλία Alma, τέλος, είναι απ’ τις πιο ήσυχες για να ξεφύγετε λίγο απ’ το μεθυστικό αλαλούμ του κέντρου.


Παραλία μπροστά απ' τους ουρανοξύστες του Τελ Αβίβ, Ισραήλ
Αξίζει να βρείτε: Τη φορητή δημόσια βιβλιοθήκη της πόλης, απ’ όπου μπορείτε να δανειστείτε βιβλία σε γλώσσες όπως αγγλικά και γαλλικά. Η χαλαρότητα του σέρβις είναι θέμα εμπιστοσύνης – και είναι εντελώς δωρεάν!



5. Τα τοπ μουσεία του Τελ Αβίβ – Απ’ την εβραϊκή ιστορία στο ντιζάιν



Με τον καιρό του Τελ Αβίβ να κάνει πάρτι, δύσκολο να κλειστείς σε τέσσερις τοίχους. Αξίζει όμως ν’ αφιερώσετε λίγο χρόνο για να επισκεπτείτε μερικά απ’ τα πιο ξεχωριστά μουσεία της πόλης. Αρκετά απ’ αυτά αποτελούν, παράλληλα, ινσταγκραμικά αξιοθέατα χάρη στην προχωρημένη αισθητική τους.


Ουρανοξύστες στο Τελ Αβίβ
Τσεκάρετε το κυβιστικό Μουσείο Τέχνης του Τελ Αβίβ, που συγκεντρώνει σπουδαίους Ισραηλινούς καλλιτέχνες ανάμεσα σε διεθνή αριστουργήματα – απ’ τον Πικάσο στους σουρρεαλιστές. Εμπλουτίστε τις γνώσεις σας πάνω στον αρχαίο και νέο εβραΪκό πολιτισμό, καθώς 2500 χρόνια ιστορίας ξετυλίγονται στο Μουσείο της Εβραϊκής Διασποράς. Εδώ θα πετύχετε παράλληλα και εκθέσεις-έκπληξη για καλλιτέχνες όπως ο Μπομπ Ντίλαν και ο Λέοναρντ Κοέν. Χιλιάδες ανεκτίμητα εθνογραφικά, καλλιτεχνικά και ιστορικά εκθέματα φιλοξενεί επίσης το Μουσείο του Ισραήλ Εretz. Την παράσταση κλέβει όμως και το πλανητάριο του χώρου, που προβάλλει εντυπωσιακά διαγαλαξιακά σόου στα αγγλικά!


Πανοραμική θέα στη Γιάφα, Τελ Αβίβ
Tέλος, στο Κέντρο Μπάουχαους θα πάρετε μια πιο γερή γεύση απ’ το πρωτοποριακό αρχιτεκτονικό ρεύμα που κατέλαβε τον 20ό αιώνα την πόλη. Το κέντρο διοργανώνει και δίωρες οργανωμένες ξεναγήσεις στη συνοικία στα αγγλικά (Παρασκευές 10 π.μ., €18).


Ουρανοξύστες στο Τελ Αβίβ φωτισμένοι τη νύχτα
Αξίζει να επισκεφτείτε: Το μουσείο ντιζάιν του Holon, το πρώτο του είδους στη χώρα, που άνοιξε στη γειτονική πόλη το 2010. Το συναρπαστικό βιομηχανικό κτίσμα συν-σχεδιάστηκε απ’ τον διάσημο Βρετανό-Ισραηλινό ντιζάινερ Ron Arad.

6. Απόδραση στον πράσινο πνεύμονα του Τελ Αβίβ



Μια όαση στο βόρειο κομμάτι της πόλης, το πάρκο HaYarkon (ή Ganei Yehoshua) εκτείνεται κατά μήκος του ποταμού Γιαρκόν. Αξιοθέατα εδώ περιλαμβανουν τον Τροπικό Κήπο, γεμάτο με φοίνικες και ορχιδέες, τον ποιητικό Κήπο των Βράχων, που περιλαμβάνει μια εντυπωσιακή έκταση γεμάτη κάκτους, και το καταφύγιο πουλιών. Στη λίμνη του πάρκου μπορείτε να κάνετε βαρκάδα, αλλά και να νοικιάσετε ποδήλατο. Μετά από τις πολυσύχναστες παραλίες, εδώ θα δείτε την άλλη, πιο γαλήνια όψη της ισραηλινής μεγαλούπολης.


Σφαιρικοί κάκτοι, σαν αυτούς που βρίσκονται στο Πάρκο HaYarkon, Τελ Αβίβ
Αξίζει να πάτε: Στις ενδιαφέρουσες οργανωμένες ξεναγήσεις σε δυο ρόδες που οργανώνονται από εδώ μέχρι το λιμάνι του Τελ Αβίβ (6 χλμ.). Θα εντρυφήσετε σε ενδιαφέρουσες περιβαλλοντογικές και άλλες πληροφορίες για τα αξιοθέατα της διαδρομής!


7. Βουτιές και στη γεύση



Υπαίθριο εστιατόριο τη νύχτα στο Τελ Αβίβ, Ισραήλ
Δεν αποτελεί μυστικό το ότι το Τελ Αβίβ ανεβαίνει συνεχώς γαστρονομικά. Το πολυπολιτισμικό χαρμάνι της πόλης ευθύνεται, κυρίως, για ένα ευφάνταστο μενού με ανατολίτικες αποχρώσεις.
Για να πάρετε μια πρώτη γεύση βάλτε πλώρη για τις γκουρμεδιάρικες αγορές της πόλης. Η πιο μεγάλη αγορά τροφίμων του Τελ Αβίβ είναι η ιστορική Carmel (Shuk Hacarmel). Το σουκ γεννήθηκε μόλις 11 χρόνια απ’ την επίσημη δημιουργία της πόλης, και πλέον είναι γεμάτο από ρόδια, μπαχαρικά, παραδοσιακό jachnun από την Υεμένη, σιροπιαστά και χαλβά σε ασυναγώνιστες γεύσεις.


Πίτα με φαλάφελ
Η πιο μοντέρνα Sarona, πάλι, είναι η μεγαλύτερη αγορά γαστρονομίας σε ολόκληρο το Ισραήλ (91 πάγκοι το σύνολο), όπου θ’ αγοράσετε από εκλεκτά τυριά μέχρι αφράτα μπισκότα σε κουβά (ω, ναι!). Σ’ ένα υπόστεγο του λιμανιού θα συναντήσετε και την αγορά της Γιάφας, όπου θα δοκιμάσετε ντόπια αρτοποιήματα, χούμους υψηλού επιπέδου και γκουρμεδιάρικα λουκάνικα.


Επισκεφτείτε ακόμα την ανερχόμενη χίπστερ συνοικία Florentin για τo σουκ Levinsky. Έλληνες εβραίοι που μετακόμισαν στη γειτονιά μάλλον δικαιολογούν τη δημοτικότητα του ούζου και άλλων βαλκανικών γεύσεων εδώ, που μπλέκονται ευωδιαστά με περσικές σπεσιαλιτέ.
Για πιο… καθιστές καταστάσεις κλείστε τραπέζι στην αυλή του Café Europa. Στη Λεωφόρο Rothschild, ξεχωρίζει γιατί σερβίρει λιγουρευτές, υβριδικές ντόπιες γεύσεις μετά μεσογειακών μουσικών.


Λόφοι με πολύχρωμα μπαχαρικά στην Αγορά Καρμέλ, Τελ Αβίβ
Αξίζει να φάτε: Το φθηνό, λιγουρευτό shakshuka στο Dr Shakshuka, στη Γιάφα. Το νοστιμότατο ντόπιο πιάτο με αυγό και καυτερή σάλτσα ντομάτας τρώγεται απευθείας απ’ το τηγάνι – και πάει τέλεια με πιτούλα!

8. Μεταμεσονύχτιες εξορμήσεις στη Μέκκα του κλάμπινγκ



Κλαμπ στο Τελ Αβίβ γεμάτο από κόσμο
Είτε προτιμάτε λιλιπούτεια μπαράκια της γειτονιάς, είτε αγαπάτε τα μεγάλα πάρτι με διάσημους DJs, το Τελ Αβίβ είναι η πόλη σας. Πάρτε έναν υπνάκο αφού γυρίσετε τα αξιοθέατα της ημέρας και ετοιμαστείτε για το επικό nightlife της πόλης.

Για χορό βάλτε στο πρόγραμμα κλαμπ όπως το μπιτάτο Haoman 17 στο Florentin. Για mojitos και κουβεντούλα δοκιμάστε αντίθετα το πολύ ατμοσφαιρικό Kuli Alma, που φιλοξενεί εκθέσεις και live μουσικές. Μαζεμένα κλαμπ και μπαράκια θα βρείτε στην ευρύτερη γειτονιά νότια της Rothchild και γύρω απ’ την αγορά της Γιάφας.


Μια κοπέλα πίνει το ποτό της με φίλους, Τελ Αβίβ, Ισραήλ
Αξίζει να πιείτε: Την ώρα του happy hour στο Imperial Craft Cocktail Bar, εντός του ξενοδοχείου Imperial (6-8 μ.μ.). Με τόσο αριστοτεχνικά κοκτέιλ και ταξιδιάρικο αμπιάνς, ευκαιρία να δοκιμάσετε όσο το δυνατόν περισσότερα – μισοτιμής!


9. Μπείτε στον χορό του Purim



Καρναβαλιστής με πολύχρωμη μεταμφίεση διασκεδάζει
Tο Ισραήλ γιορτάζει κάθε χρόνο το Purim, την κινητή εθνική εορτή για τη σωτηρία από την τυραννία έπειτα από μάχη με τους Πέρσες. Πώς; Ανάμεσα σ’ άλλα, με άφθονα πάρτι μεταμφιεσμένων απ’ άκρη σ’ άκρη της πόλης.


Νεαροί ντυμένοι ζόμπι
Η έμπνευση για τις φετινές μεταμφιέσεις ξεκινά από την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων μέχρι το αινιγματικό Μάτια Ερμητικά Κλειστά (απ’ την ομώνυμη ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ) και τις τηβέννους της Αρχαίας Ρώμης. Αναμενόμενα, η λίστα με τα πάρτι για το φετινό Purim (επισήμως απ’ το βράδυ της Τετάρτης 20 Μαρτίου μέχρι το βράδυ της Πέμπτης 21 Μαρτίου 2019) είναι μεγάλη. Οι εορτασμοί στους δρόμους της πόλης είναι δωρεάν, με το γλέντι να συνεχίζεται δεόντως με events μέχρι και το Σάββατο!

Αξίζει να παρτάρετε: Στο ετήσιο Zombie Walk του Purim (23/3/19), όπου χιλιάδες οπαδοί ταινιών τρόμου μεταμορφώνονται σε απέθαντους και κόβουν βόλτες στους δρόμους της πόλης. Ραντεβού στη γωνία King George και Shderot Ben Tzion!


Δρόμος με γκράφιτι στο Τελ Αβίβ, Ισραήλ

10. Εκδρομή από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ



H Iερουσαλήμ φωτισμένη το σούρουπο
Αν κλείσετε πτήση για Τελ Αβίβ δεν γίνεται να μην οργανώσετε μια εκδρομή στα Ιεροσόλυμα. Η απόσταση Τελ Αβίβ-Ιερουσαλήμ είναι μόνο 54 χλμ. και μπορείτε να βρίσκεστε εκεί μέσα σε μία ώρα με το αυτοκίνητο. 

Μια πόλη ιερή για χριστιανούς, μουσουλμάνους και εβραίους, η Ιερουσαλήμ βυθίζει τον επισκέπτη σε μια μαγευτική ατμόσφαιρα. Αξιοθέατα που πρέπει να δείτε εδώ είναι το Τείχος των Δακρύων, ή Δυτικό Τείχος (η είσοδος για τις γυναίκες όμως επιτρέπεται σε ένα μόνο τμήμα του), η Via Dolorosa (ο δρόμος που περπάτησε ο Χριστός προς τον Γολγοθά) και ο Ναός του Παναγίου Τάφου.


Via Dolorosa στα Ιεροσόλυμα, Ισραήλ
Σημειώστε πως μια νέα εξπρές γραμμή τρένου ανάμεσα στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ ξεκίνησε να λειτουργεί στο τέλος του 2018. Η διαδρομή Διεθνές Αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν-Ιεροσόλυμα (σταθμός Yitzhak Navon) διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Έτσι, μπορείτε να πετάξετε απευθείας προς Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, χωρίς να χρειαστεί να επιστρέψετε πίσω στο Τελ Αβίβ.

Αξίζει να επισκεφτείτε: Το Μουσείο του Ισραήλ. Απ’ την αρχαιολογία στη μοντέρνα τέχνη, ανακαλύψτε τους ανεκτίμητους θησαυρούς του σημαντικότερου πολιτιστικού ιδρύματος της χώρας.


Πανοραμική άποψη της Ιερουσαλήμ, Ισραήλ


gr.skyscanner.com


Αν θέλεις κάνε μια κοινοποίηση της σελίδας να ρίξουν μια ματιά και οι φίλοι σου, γιατί ίσως να ενδιαφέρεται και κάποιος άλλος να κάνει τις διακοπές του και έτσι να μεγαλώσει η παρέα.



Απίστευτες προσφορές σε δωμάτια...κάντε κράτηση από εδώ και κερδίστε το 10% !


Εσύ έκανες εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube ;

Αν όχι ,κάνε εγγραφή εδώ για να ενημερωθείς αμέσως για όλα τα καινούργια ταξιδιωτικά βιντεάκια που ετοιμάζουμε από τα ταξίδια μας !!

Δεν υπάρχουν σχόλια