Page Nav

HIDE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad


Breaking News:

latest

Ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη: Αξιοθέατα, εκδρομές και προτάσεις

      Mυστικιστική, πρωτοπόρα, παραδοσιακή, η Κωνσταντινούπολη δεν ξεδιπλώνει τα μυστικά της με την πρώτη ματιά. 10 τρόπους ...

      Mυστικιστική, πρωτοπόρα, παραδοσιακή, η Κωνσταντινούπολη δεν ξεδιπλώνει τα μυστικά της με την πρώτη ματιά.

10 τρόπους για να την γνωρίσετε καλύτερα, αλλά και μικρά μυστικά για να ξεφύγετε απ’ την πεπατημένη. Βάλτε στον ταξιδιωτικό χάρτη του 2019 ένα city break με αύρα ανατολίτικη στη γειτονική Πολη!


Κλείστε από ΕΔΩ για τις διακοπές και τα ταξίδια σας ακτοπλοϊκά,αεροπορικά και ξενοδοχεία και κερδίστε επιστροφή χρημάτων !!!



Η γέφυρα του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη φωτισμένη το σούρουπο
Ο πληθυσμός των άνω των 15 εκατομμυρίων της Κωνσταντινούπολης δύσκολα κρύβεται, καθώς ξεχύνεται στις δημοφιλείς περιοχές του κέντρου – απ’ το Beyoğlu στο Beşiktaş και το Sultanahmet – από νωρίς το ξημέρωμα μέχρι αργά το βράδυ. Πέρα από μια καθημερινότητα χαοτική και σπιντάτη, όμως, δεν υπάρχει πίκρα που δεν μπορεί να γλυκάνει με μια απόδραση με φέρι στον Βόσπορο!






Εστιατόριο στον Βόσπορο, Κωνσταντινούπολη
Ο ιδανικότερος τρόπος για να αποφύγετε τον – τουριστικό, τουλάχιστον – παροξυσμό είναι να σχεδιάστε το ταξίδι σας στην Τουρκία φθινόπωρο ή άνοιξη. Ο καιρός στην Κωνσταντινούπολη είναι τότε στα καλύτερά του, χωρίς την ανυπόφορη ζέστη του καλοκαιριού, ή τους τσουχτερούς ανέμους του χειμώνα.



 

Πού να πάτε και τι να δείτε στην Κωνσταντινούπολη

1. Κατηφορίστε την Ιστικλάλ



Το παλιομοδίτικο κόκκινο τραμ είναι σήμα-κατατεθέν της Ιστικλάλ, Κωνσταντινούπολη
Στην καρδιά της Πόλης, στην περιοχή Beyoğlu, βρίσκεται η Ιστικλάλ, η άλλοτε Μεγάλη Οδός του Πέραν, όπου θα πάρετε μια γερή πρώτη γεύση απ’ την τουρκική μεγαλούπολη. Στην πάνω πλευρά της βρίσκεται η Πλατεία Ταξίμ, επίκεντρο πολύχρωμων φεστιβάλ, αλλά και πολιτικών διαδηλώσεων όπως ίσως θυμάστε απ’ τα πρόσφατα γεγονότα στο γειτονικό Πάρκο Γκεζί.

Η Istiklal κλέβει επίσης τα βλέμματα με μερικές απ’ τις καλύτερες διευθύνσεις για ψώνια στην Κωνσταντινούπολη, στο πλευρό στιλάτων καφέ και γκαλερί μοντέρνας τέχνης. Τοπ αξιοθέατα της λεωφόρου, μαζί με τα κομψά αναπαλαιωμένα νεοκλασικά της, αποτελούν η Στοά των Λουλουδιών (Çiçek Pasji) και η καθολική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη με τις γοτθικές ενετικές επιρροές.


Τουρκικό τσάι και μπακλαβάς
Εισχωρήστε στα ενδότερα του Türk Alman Kitabevi (Τουρκικό-Γερμανικό Βιβλιοπωλείο) για τουρκικό καφεδάκι με θέα το φουριόζικο πέρα-δώθε του πεζόδρομου. Και περάστε οπωσδήποτε απ’ το ιστορικό ζαχαροπλαστείο Saray Muhallebicisi για λαχταριστό μπακλαβά, καζάν ντιπί και καταΐφι. Οι γλυκές μπουκιές κλείνουν με δωρεάν μοσχοβολιστό τουρκικό τσάι!
TIP Τα ξενοδοχεία γύρω απ’ την Ταξίμ είναι μια καλή επιλογή για διαμονή σε οικονομικές τιμές στο κέντρο της “δράσης”. Θα βρείτε άφθονα εστιατόρια με πολίτικες γεύσεις και μπαράκια για νυχτερινές εξόδους στα δυο βήματα.

2. Ανεβείτε στον Πύργο του Γαλατά



Ο κωνικός Πύργος του Γαλατά είναι σήμα-κατατεθέν στον ουρανό της Κωνσταντινούπολης
Aπολαύστε την Κωνσταντινούπολη με θέα 360 μοιρών απ’ το μπαλκόνι του μεσαιωνικού Πύργου του Γαλατά (Galata Kulesi). Θα δείτε την κωνική οροφή του να “σχίζει” τον ουρανό από χιλιόμετρα μακριά. Τον έχτισαν οι Γενοβέζοι το 1348 και υψώνεται 63 μέτρα πάνω απ’ την ιστορική ομώνυμη γειτονιά – στρατηγική θέση για να επιβλέπουν οι άλλοτε κατακτητές τις εμπορικές συναλλαγές στον Κεράτιο Κόλπο.


Γλάρος πετάει δίπλα απ' τον Πύργο του Γαλατά, Κωνσταντινούπολη
Τρεις πάντως απ’ τους εννιά ορόφους του θα πρέπει να τους ανεβείτε με τα πόδια (προετοιμαστείτε)! Αξίζει ακόμα να διαθέστε λίγο χρόνο για να πιείτε ένα τσάι στο καφέ της κορυφής, με τον Βόσπορο ν’ απλώνεται μεγαλοπρεπής κάτω απ’ τα πόδια σας (είσοδος 25 τουρκικές λίρες, περ. 4€).

3. Τα διαμάντια της Sultanahmet



To Μπλε Τζαμί της Κωνσταντινούπολης το ηλιοβασίλεμα
Η αχανής πλατεία Sultanahmet αποτελεί αφετηρία για να γυρίσετε τρία απ’ τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Πόλης. Δίπλα στο νυν πάρκο και πρώην Ιππόδρομο της Κωνσταντινούπολης – καρδιά της κοινωνικής ζωής των Βυζαντινών – βρίσκεται η περίφημη Αγια-Σοφιά. Ορθόδοξη εκκλησία (537-1453 μ.Χ.), τζαμί, μουσείο, αέναο μνημείο πρωτοποριακής βυζαντινής αρχιτεκτονικής, ξεχωρίζει για τον καθηλωτικό θόλο της που φτάνει τα 55.60 μέτρα ύψος και ξεπερνά τα 30 μέτρα σε διάμετρο.


To εσωτερικό της Αγίας Σοφίας με τις ισλαμικές επιγραφές
Στο απέναντι άκρο της πλατείας υψώνεται επιβλητικό το αριστουργηματικό Μπλε Τζαμί με τους έξι χαρακτηριστικούς μιναρέδες του. Χτίστηκε απ’ τον Σουλτάν Αχμέτ Ι – που έδωσε και το όνομά του στην πλατεία – και θαμπώνει τόσο με το μέγεθος, όσο και τον εσωτερικό του διάκοσμο που παίρνει χρώμα από 20,000 χειροποίητα πλακάκια ιζνίκ και 200 βιτρό.


Το Μπλε Τζαμί ή Σουλτάν Αχμέτ της Κωνσταντινούπολης
Δεν θα την πάρει το μάτι σας (φυσικά, είναι υπόγεια!), αλλά λίγα βήματα μακριά βρίσκεται και η άκρως ατμοσφαιρική Βασιλική Κινστέρνα (Υδραγωγείο του Ιουστινιανού), η μεγαλύτερη απ’ τις εκατοντάδες της Κωνσταντινούπολης. Χτισμένη το 532 μ.Χ., περιλαμβάνει 336 εννιάμετρους μαρμάρινους κίονες που συνθέτουν έναν απόκοσμο καμβά μεθυστικών αποχρώσεων.


Η Βασιλική Κινστέρνα ή Υδραγωγείο του Ιουστιανιανού στην Κωνσταντινούπολη

TIP To μουσείο της Αγίας Σοφίας περιλαμβάνεται στo πενθήμερo Museum Pass, που προσφέρει είσοδο με προνομιακές τιμές επίσης στο γειτονικό Μουσείο Τουρκικών και Ισλαμικών Τεχνών, το Παλάτι Τοπ Καπί και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης.

4. Τα παλάτια της Πόλης – Απ’ το Τοπ Καπί στο Ντολμα Μπαχτσέ



Το Παλάτι Τοπ Καπί φωτισμένο το ηλιοβασίλεμα
Λίγα βήματα βορειονατολικά του υδραγωγείου βρίσκεται το ξακουστό μουσείο-παλάτι του 15ου αιώνα Τοπ Καπί, περίφημη έδρα άλλοτε των Οθωμανών σουλτάνων. Ρουφήξτε για λίγα λεπτά την αίγλη περασμένων αιώνων απ’ τα γρασίδια δίπλα στην πύλη, παρέα με επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο, πριν εισχωρήσετε στα ενδότερα. Κάποτε, 10,000 άνθρωποι έμεναν στα εκατοντάδες δωμάτια του συγκροτήματος (ένα μέρος μόνο των οποίων είναι ανοιχτά στο κοινό). Κάπου 800-1000 μάγειρες χρειάζονταν μόνο για να τους ταΐσουν!


Το μεγαλοπρεπές Παλάτι Ντολμαμπαχτσέ στον Βόσπορο, Κωνσταντινούπολη
Παρά την προνομιακή θέα στον Κεράτιο Κόλπο και τον περίφημο εσωτερικό του διάκοσμο, το Τοπ Καπί, δύο αιώνες περίπου μετά, ήταν ήδη πασέ για τους πιο κοσμοπολίτες σουλτάνους. Τα παλάτια κατά μήκος του Βοσπόρου ήταν, πια, της μοδός όταν αποφασίστηκε τον 19ο αιώνα να μεταφερθεί το κέντρο της εξουσίας στο Παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ στο Beşiktaş. Ο σουλτάνος Abdulmecid φρόντισε να προσθέσει 285 δωμάτια, 68 τουαλέτες και 6 χαμάμ για την άνεση των αυλικών του. Ο πιο εκθαμβωτικός απ’ τους πολευλαίους του παλατιού ζυγίζει… μόλις 4.5 τόνους (9 π.μ.-4 μ.μ. καθημερινά)!

5. Κάντε δώρο στον εαυτό σας μια κρουαζιέρα στον Βόσπορο



Ρομαντική Κωνσταντινούπολη με τα φέρι του Βοσπόρου
Η μυθική σαγήνη της Κωνσταντινούπολης μοιράζεται στις δύο απέναντι όχθες του πορθμού του Βοσπόρου. Με την τουρκική μητρόπολη να “κόβεται” στα δυο, «διχασμένη» ανάμεσα σε Ευρώπη και Ασία, μια κρουαζιέρα χαρίζει την πρωτόγνωρη εμπειρία του να πλεύσετε ανάμεσά τους – απ’ τη Θάλασσα του Μαρμαρά στη Μαύρη Θάλασσα.

Υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές – κάποιες πιο τσιμπημένες απ’ τις άλλες. Τα best of της Κωνσταντινούπολης περιλαμβάνουν το μεσαιωνικό κάστρο Ρούμελι Χισάρ και το Παλάτι Küçüksu, ενώ το πιο τουριστίκ δείπνο μετά τουρκικού χορού και μουσικής συνδυάζει το ρομαντικό φόντο με ζωηρά ηχοχρώματα.


Κρουαζιέρα στο Βόσπορο, Κωνσταντινούπολη
Μοναδικής γοητείας είναι η βαρκάδα προς τον Πύργο του Λεάνδρου (Kız Kulesi) το ηλιοβασίλεμα. Αν, πάλι, ταξιδεύετε με μπάτζετ επιλέξτε ένα απ’ τα φέρι από σταθμούς όπως το Karaköy ή το Beşiktaş. Αφεθείτε στα δροσιστικά χάδια του ανέμου και τα παιχνιδιάρικα πετάγματα από γλάρους καθώς πλέετε για Üsküdar ή Kadıköy προς ένα ελάχιστο αντίτιμο!


Ο Πύργος του Λεάνδρου στο Βόσπορο

TIP Τα φέρι λειτουργούν μέχρι αργά. Μη διστάσετε να πεταχτείτε για μπαρότσαρκα στην ασιατική πλευρά, συμπληρώνοντας τα κοκτέιλ στα στέκια του Kadıköy με τα μεθυστικά ενσταντανέ του Βοσπόρου by night.


6. Γευτείτε την τελετουργία του kumpir στο Ortaköy



Το Τζαμί του Ortaköy στην Κωνσταντινούπολη το ηλιοβασίλεμα
Απ’ τα καλύτερα σποτ για νυχτερινή διασκέδαση στην Κωνσταντινούπολη είναι αυτή η πολυσυλλεκτική γωνιά του Beşiktaş, το Ortaköy. Άφθονα μπαράκια (όπου θα πάρει τ’ αυτί σας και ελληνικές μουσικές), εστιατόρια, τρέντι κλαμπ και στέκια με ναργιλέ παίρνουν σειρά καθώς η Γέφυρα του Βοσπόρου χαρίζει αποστομωτική θέα. Θα την δείτε να ορθώνεται επιβλητική πάνω απ’ το Τζαμί του Ortaköy (Büyük Mecidiye Camii).


H Γέφυρα του Βοσπόρου φωτισμένη από πυροτεχνήματα τη νύχτα
Πριν τα νυχτοπερπατήματα, πρέπει να περάσετε όμως για ένα kumpir (γεμιστή πατάτα) – must γεύση στο πολίτικο φαγητό του δρόμου. Μια ντουζίνα καντίνες, συγκεντρωμένες όλες σ’ έναν πεζόδρομο, σας προσκαλούν να γευτείτε τις σπεσιαλιτέ τους. Αντί να διχαστείτε με τη σωρία γεύσεων, απλά ζητήστε να προσθέσουν πάνω στη βάση από τριμμένο τυρί και βούτυρο ένα… βουναλάκι με λίγο απ’ όλα. Ελιές, κόκκινο λάχανο, μανιτάρια, καυτερές πιπεριές jalapeños και σως γιαούρτι με σκόρδο είναι μόνο μερικές απ’ τις γεύσεις που θα σας δελεάσουν!

7. Για ψώνια μέχρι τελικής πτώσεως στο Μεγάλο Παζάρι



Πολύχρωμα φαναράκια στο Μεγάλο Παζάρι της Κωνσταντινούπολης
Ακονίστε τα καταναλωτικά σας ένστικτα και ξεκινήστε τα παζαρέματα στο Μεγάλο Παζάρι (Kapali Carsi), ένα απ’ τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης, απ’ τον 15ο αιώνα μέχρι σήμερα. Οι πιστοί του shopping πηγαινοέρχονται αδιάκοπα στις πάνω από 60 σκεπαστές “οδούς”, με χιλιάδες μαγαζιά να ξεχειλίζουν από καλούδια στα πλευρά τους. Kεραμικά, χειροποίητα χαλιά, δερμάτινα, πασουμάκια και πιτσιλωτά γυάλινα φαναράκια σάς προσκαλούν για κλεφτές ματιές…


Ψώνια στο Μεγάλο Παζάρι της Κωνσταντινούπολης
Οι πωλητές συχνά θα σας κεράσουν τσάι και θα σας πιάσουν κουβεντούλα σε μια γωνιά του μαγαζιού. Το νου σας, όμως, μην «προδώσετε» τον ενθουσιασμό σας – και τα μάτια σας ανοιχτά για προϊόντα… μάλλον όχι αυθεντικά. Αν παζαρέψετε σωστά και πεισματικά οι τιμές ενδέχεται να πέσουν και πάνω από 35%!


Άφθονες γεύσεις από τουρκικά λουκούμια στην Κωνσταντινούπολη

TIP Συνεχίστε τις πολύχρωμες βόλτες στη γειτονική αγορά μπαχαρικών Mısır Çarşısı. Και, μόλις σουρουπώσει, στις ψαροταβέρνες γύρω απ’ την πλατεία του Κουμ Καπί, νότια του Μεγάλου Παζαριού προς τη Θάλασσα του Μαρμαρά.

8. Σεργιανίστε στα σοκάκια του Karaköy



To ιστορικό Karaköy όπως φαίνται απ' τον Βόσπορο
Μέχρι πρόσφατα η ντόπια νεολαία συγκεντρωνόταν στα στέκια γύρω απ’ την Ταξίμ για ημέρες γεμάτες φιλοσοφικές συζητήσεις και ροκ μουσικές. Ένα νέο ρεύμα δημιουργικότητας, όμως, ανθίζει πλέον στο ιστορικό Karaköy.

Η πιο εναλλακτική γειτονιά της Κωνσταντινούπολης απλώνεται στην ευρωπαϊκή πλευρά, πίσω απ’ τη γέφυρα του Γαλατά. Τα σοκάκια της σφύζουν από ζωή, γεμάτα από μπουτίκ, φούρνους, οινομαγειρεία, γκαλερί, μπαρ, καφέ, εκκλησίες, συναγωγές – και ευφάνταστο γκράφιτι. Πιάστε τραπεζάκι για ψαγμένες ποικιλίες καφέ στο Karabatak, σ’ ένα εγκαταλελειμμένο πρώην εργαστήρι μεταλλικών κατασκευών. Ή στο Unter, σ’ ένα ατμοσφαιρικό πέτρινο του ‘60, που σερβίρει κοκτέιλ και “κοσμο-πολίτικες” γεύσεις.


Πιάτα με τουρκικές γεύσεις


TIP Δώστε ραντεβού με την τέχνη στο πολιτιστικό ίδρυμα SALT Galata, στο πρώην κτήριο της Αυτοκρατορικής Οθωμανικής Τράπεζας (η περιοχή αποτέλεσε οικονομικό κέντρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τον 19ο αιώνα). Eναλλακτικά, σας περιμένει το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Κωνσταντινούπολης – το πρώτο στο είδος του στην Τουρκία.

9. Εκδρομή στα Πριγκηπόνησα



Γλάρος πετάει πάνω από κρουαζιερόπλοιο στην Κωνσταντινούπολη
Αν η κρουαζιέρα στον Βόσπορο απλά σας άνοιξε την όρεξη, πάρτε το φέρι και ακολουθήστε τους γλάρους προς τα πευκόφυτα Πριγκηπόνησα. Το αρχιπέλαγος των εννέα νησιών στη Θάλασσα του Μαρμαρά προσφέρει ένα μοναδικό αντίδοτο στο κυκλοφοριακό χάος της Πόλης.
Ξεχάστε τα βενζινοκίνητα. Εδώ θα καλπάσετε με παϊτόνι (αλογάμαξα) γύρω από κομψά αρχοντόσπιτα του 19ου αιώνα. Εναλλακτικά, καλύψτε τις αποστάσεις με ποδήλατο, βάρκα ή ποδαράτο.


Εκδρομή στα Πριγκηπόνησα της Κωνσταντινούπολης
Το ενδιαφέρον συγκεντρώνει η Πρίγκιπος (Büyükada), το μεγαλύτερο απ’ τα νησιά με την περίφημη Μονή του Αγίου Γεωργίου αλλά και το πενταώροφο ξύλινο Παλαιό Ορφανοτροφείο. Η Χάλκη (Heybeliada) είναι ξακουστή επίσης για τη Θεολογική της Σχολή, που λειτουργούσε μέχρι το 1971. Η σχολή προσφέρει και μια αξέχαστη πεζοπορική διαδρομή με ανεμπόδιστο πανόραμα προς τη θάλασσα απ’ τον λόφο.


To θέρετρο της Πρώτης, Πριγκηπόνησα Κωνσταντινούπολης
Για ακόμια πιο γαλήνιες διαδρομές δοκιμάστε τα μικρότερα νησιά του συμπλέγματος, όπως οι κατάφυτες Αντιγόνη (Burgazada) και Πρώτη (Kınalıada).
TIP Πληρώνετε ένα μόνο εισιτήριο για το ταξίδι απ’ την Κωνσταντινούπολη – οι μεταφορές ανάμεσα στα νησάκια είναι δωρεάν!

10. Χαλαρώστε μ’ ένα χαμάμ



Xαμάμ με πλακάκια ιζνίκ στην Κωνσταντινούπολη
Συγχωρούμε την Κωνσταντινούπολη για το χαοτικό αλαλούμ που συχνά την καταλαμβάνει, μια και μας το ξεπληρώνει με λυτρωτικά χαμάμ! Αφεθείτε σ’ ένα μασάζ στο Kilic Ali Pasa, ένα ανακαινισμένο χαμάμ του 16ου αιώνα στο Tophane με μεγαλειώδη 17μετρο θόλο. Aπ’ τον ίδιο κορυφαίο αρχιτέκτονα, τον Mimar Sinan, σχεδιάστηκε σε κλασικό οθωμανικό στιλ και το Ayasofya Hurrem Sultan Hamam του 1556, έπειτα από εντολή της γυναίκας του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή. Οι τιμές στο τελευταίο ξεκινούν από 55€ για 30 λεπτά, ενώ η περιποίηση κλείνει με δροσιστικό sherbet!

TIP Οργανώστε ένα bachelor ή bachelorette διαφορετικό απ’ τα άλλα. Το ατμοσφαιρικό Ayasofya Hurrem Sultan Hamam κάνει πάρτι εμπνευσμένα απ’ τις κλασικές οθωμανικές τελετουργίες!

gr.skyscanner.com



Αν θέλεις κάνε μια κοινοποίηση της σελίδας να ρίξουν μια ματιά και οι φίλοι σου, γιατί ίσως να ενδιαφέρεται και κάποιος άλλος να κάνει τις διακοπές του και έτσι να μεγαλώσει η παρέα.



Απίστευτες προσφορές σε δωμάτια...κάντε κράτηση από εδώ και κερδίστε το 10% !


Εσύ έκανες εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube ;

Αν όχι ,κάνε εγγραφή εδώ για να ενημερωθείς αμέσως για όλα τα καινούργια ταξιδιωτικά βιντεάκια που ετοιμάζουμε από τα ταξίδια μας !!

Δεν υπάρχουν σχόλια