Page Nav

HIDE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad


Breaking News:

latest

Χριστούγεννα στην Βουδαπέστη: Μαγευτείτε από την απαράμιλλη γοητεία των Μαγυάρων!

Γνωστή και ως το Παρίσι της Ανατολικής Ευρώπης , η γοητευτική Βουδαπέστη δεν είναι τυχαία διαχρονικά ανάμεσα στους top χριστουγεννιάτικο...

Γνωστή και ως το Παρίσι της Ανατολικής Ευρώπης, η γοητευτική Βουδαπέστη δεν είναι τυχαία διαχρονικά ανάμεσα στους top χριστουγεννιάτικους προορισμούς..


Κομμένη στα δύο από τον Δούναβη «ενώνει τα κομμάτια της» με εντυπωσιακές γέφυρες και «φοράει τα γιορτινά της» γνωρίζοντας ότι κανένας δε μπορεί να της αντισταθεί… Πάμε στοίχημα ότι και εσείς θα υποκύψετε στη γοητεία της;





ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ ταξιδιωτικός οδηγός







Ρεπορτάζ-κείμενο: Κωνσταντίνα Πλατανιά (kplatania@dousiscom.gr), Φωτο: Shutterstock, Αρχείο

Χριστούγεννα στην Βουδαπέστη… Δε μπορούμε να φανταστούμε πιο ταιριαστό συνδυασμό πόλης και εποχής! Παραμυθένια, οικονομική και σε τόσο κοντινή απόσταση από την Αθήνα (η πτήση διαρκεί μόλις 2 ώρες!), η πρωτεύουσα των Μαγυάρων κλέβει την παράσταση παρακινώντας σας να κάνετε 5 μόνο βήματα για να σας πείσει ότι φέτος τα Χριστούγεννα είναι ο ιδανικός προορισμός για εσάς.





Step 1: Θέαμα και γεύση στην Vörösmarty Square


Στην καρδιά της πόλης, στο τέλος της Váci Utca, ακριβώς μπροστά από το διάσημο Gerbeaud Coffee House βρίσκεται η πλατεία Vörösmarty στην οποία κάθε χρόνο στήνεται μία εντυπωσιακή χριστουγεννιάτικη αγορά με ξεχωριστά προϊόντα. Φέτος, το Budapest Christmas Fair and Winter Festival θα είναι ανοιχτό καθημερινά από το πρωί μέχρι το βράδυ (11:30 – 22:00) από τις 9 Νοεμβρίου έως και την Πρωτοχρονιά.

Τις καθημερινές θα διενεργούνται μουσικές παραστάσεις για κάθε αυτί… folk, jazz, blues, soul, crossover, dance house ήχοι θα πλημμυρίζουν την πλατεία δίνοντας διαφορετικό παλμό σε κάθε μέρα που κυλά προς τα Χριστούγεννα, ενώ τα Σ/Κ (10:00-22:00) είναι αφιερωμένα κυρίως σε οικογένειες και παιδιά με πολλές παραστάσεις κουκλοθέατρου. Για τα παιδιά επίσης λειτουργεί το Varázskert (μαγικός κήπος) στο κέντρο της πλατείας.

Όπως και να έχει, το σίγουρο είναι ότι στην πλατεία Vörösmarty θα κάνετε ένα υπέροχο γαστρονομικό ταξίδι, καθώς κάθε εβδομάδα το μενού επικεντρώνεται και σε ένα διαφορετικό θέμα που παρουσιάζεται από ταλαντούχους σεφ και οινοποιούς. Αξίζει να δοκιμάσετε κάποιο (ή γιατί όχι -αν είστε γερό ποτήρι – όλα!) από τα εύγευστα λευκά κρασιά tramini, juhfark και hárslevelű. Και φυσικά γευτείτε ουγγρικό χοιρινό, παραδοσιακό Gerbeaid cake και τα καταγώμενα από την Τρανσυλβανία kürtös kalác.

Τα τελευταία σερβίρονται με διάφορες επικαλύψεις, όπως ζάχαρη, καρύδια, καρύδα και σοκολάτα και μπορείτε να «κλέψετε τα μυστικά» παρασκευής τους, παρακολουθώντας τους chefs στις «ανοιχτές κουζίνες» γύρω από το άγαλμα Vörösmarty.

Secret tip: Ο Άγιος Βασίλης επισκέπτεται την πλατεία στις 6 Δεκεμβρίου (την ημέρα της γιορτής του Αγίου Νικολάου) μοιράζοντας δώρα στα παιδιά! Την Παραμονή των Χριστουγέννων το φεστιβάλ θα κλείσει στις 14:00 ενώ Ανήμερα και την επομένη θα παραμείνει κλειστό.





Step 2: Πατινάζ… στην ιστορία


Στο τέλος της λεωφόρου Andrássy θα συναντήσετε την πλατεία Ηρώων (Hősök Tere), ένα από τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουγγαρίας. Ακριβώς από πίσω από το Ηρώο βρίσκεται ένα από τα ομορφότερα ευρωπαϊκά πάρκα, το δημόσιο πάρκο Varosliget που το χειμώνα τυλίγεται με ένα σύννεφο ομίχλης δημιουργώντας μυστήρια και νοσταλγική ατμόσφαιρα.

Στο δημοφιλές πάρκο θα συναντήσετε μία λίμνη που όταν παγώνει μετατρέπεται σε παγοδρόμιο και μάλιστα πρόκειται για το μεγαλύτερο παγοδρόμιο εξωτερικού χώρου για πατινάζ στην Κεντρική Ευρώπη! Η ατμόσφαιρα στο Ice Rink είναι μαγευτική.

Με φόντο το Κάστρο Βαϊνταχουνιάντ (Vajdahunyad Castle) που χτίστηκε το 1896 κάντε ice skate θαυμάζοντας την αρχιτεκτονικό υπερθέαμα του κάστρου που συνδυάζει τέσσερα διαφορετικά στυλ που αντιπροσωπεύουν το μωσαϊκό των διαφορετικών αρχιτεκτονικών επιρροών των κτηρίων της Βουδαπέστης (ρομανικό, γοτθικό, αναγεννησιακό και μπαρόκ).

Η επιβλητική μορφή του κάστρου στηρίχτηκε κυρίως στο κάστρο του Κόμη Δράκουλα της Τρανσυλβανίας (πλέον Ρουμανία). Τα συναισθήματα που θα σας γεννήσει είναι μοναδικά…






Secret tip: Στο εσωτερικό του κάστρου στεγάζεται το Μουσείο με την Ιστορία της Ουγγρικής Γεωργίας, ένα από τα μεγαλύτερα γεωργικά μουσεία στην Ευρώπη.





Step 3: «Προσδεθείτε» πάνω από τον Δούναβη


Η Γέφυρα των Αλυσίδων είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό αξιοθέατο της Βουδαπέστης. Σύμβολο της ουγγρικής ελευθερίας, η γέφυρα κατασκευάστηκε το 1849 και ήταν η πρώτη που ένωσε τις δύο πλευρές της πόλης, την λοφώδη Βούδα στα ανατολικά και την πεδινή Πέστη στα δυτικά. Περπατήστε από τον έναν πύργο της γέφυρας μέχρι τον άλλον (απόσταση διάρκειας μόλις 5΄), μυρίστε τον χριστουγεννιάτικο αέρα και αφήστε το βλέμμα σας να χαθεί στη θέα και στην ιστορία.

Από την Γέφυρα των Αλυσίδων είναι διακριτό το επιβλητικό Κοινοβούλιο με τον αντικατοπτρισμό του στο ποτάμι να μαγεύει… Για τη διακόσμησή του έχουν χρησιμοποιηθεί 40 κιλά χρυσού και το υψηλότερο σημείο του αγγίζει τα 96 μέτρα.

Η εντυπωσιακή εκκλησία του Αγίου Στεφάνου – η μεγαλύτερη ρωμαιοκαθολική εκκλησία της χώρας – φαίνεται και αυτή από την ιστορική γέφυρα. Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά θρησκευτικά και τουριστικά αξιοθέατα της πόλης με το ύψος του θόλου της να αγγίζει 96 μέτρα (όσο ακριβώς και το ύψος του Κοινοβουλίου).

Φαίνεται ότι ο αριθμός 96 δεν είναι τυχαίος, αλλά αντίθετα αναφέρεται σκόπιμα στην χιλιετηρίδα του ουγγρικού έθνους. Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στον Άγιο Στέφανο, Στέφανο Α΄ της Ουγγαρίας (969-1038) τον πρώτο Χριστιανό Βασιλιά της Ουγγαρίας και ιδρυτή του Ουγγρικού κράτους.


Secret tip: Οι ερωτευμένοι συνηθίζουν να χαράσσουν σε λουκέτα τα ονόματά τους και τα κλειδώνουν στα κάγκελα της γέφυρας για να συμβολίσουν «το κλείδωμα της αγάπης τους». Έπειτα πετάνε το κλειδί στον Δούναβη… Αν ανήκετε στους ρομαντικούς… μιμηθείτε τους για απογειώστε την εμπειρία σας στην χριστουγεννιάτικη Βουδαπέστη.





Step 4: «Πριγκιπικές selfies»

Στην περιοχή του κάστρου, μία ανάσα από την εκκλησία του Αγίου Ματθαίου (Matthias Church), βρίσκεται ο Προμαχώνας των Ψαράδων (Fisherman’s Bastion), ένα μνημείο νεογοτθικού και νεορωμαϊκού ρυθμού που αποτελείται από 7 κωνικούς πύργους. Κάθε πύργος συμβολίζει και μία από τις 7 φυλές των Μαγυάρων που ήρθαν στην Ουγγαρία το 896, ενώ η ιδιαίτερη ονομασία του χρονολογείται από το Μεσαίωνα, όταν αυτή η περιοχή υπερασπίστηκε από τους αλιείς. Σήμερα αποτελεί ένα από τα κορυφαία τουριστικά αξιοθέατα της πόλης της Βουδαπέστης, από όπου μπορείτε να βγάλετε φανταστικές φωτογραφίες.

Όσοι έχουν επισκεφτεί τον προμαχώνα συνηθίζουν να λένε ότι μοιάζει σαν να βγήκε από παραμύθι του Disney, καθώς η κατασκευή του φέρνει στο μυαλό τα κάστρα των παραμυθιών της Σταχτοπούτας ή της Ωραίας Κοιμωμένης… Τα Χριστούγεννα, ο Προμαχώνας των Ψαράδων μπορεί να φαίνεται αρκετά ερημωμένος, ωστόσο γύρω στις 23:00 την Παραμονή των Χριστουγέννων, πλήθος ανθρώπων συγκεντρώνεται γύρω από την εκκλησία προκειμένου να παρακολουθήσει τη λειτουργία. Εκεί τραγουδούν κλασικά χριστουγεννιάτικα τραγούδια και στην ατμόσφαιρα κυριαρχεί η μυρωδιά του πεύκου.


Η υψηλή αισθητική του προμαχώνα και η πανοραμική θέα που προσφέρει προς τον Δούναβη και την Πέστη σκηνοθετούν το ιδανικό σκηνικό για τον εορτασμό των ημερών των Χριστουγέννων και ενώ η δομή του που φέρνει στο νου παραμύθι αποτελεί σίγουρα τέλειο φόντο στις selfies σας.

Secret tip: Τα μπαλκόνια του αξιοθέατου είναι ανοιχτά όλο το χρόνο από το πρωί μέχρι το βράδυ ανεξάρτητα από τις επίσημες αργίες ή άλλες ειδικές ημέρες της Ουγγαρίας. Τις βροχερές ή χιονισμένες μέρες μπορείτε να «κρυφτείτε» στις στοές του Προμαχώνα.





Step 5: «Τρενάρετε» την εμπειρία…

Από τις αρχές Δεκεμβρίου μέχρι τις αρχές του Ιανουαρίου, ορισμένα από τα τραμ φορούν τα γιορτινά τους και προσθέτουν μια ακόμη χριστουγεννιάτικη νότα στη Βουδαπέστη! Δεν είναι σαν το Polar Express… αλλά η διαδρομή με το τραμ σας δίνει τη δυνατότητα να γυρίσετε ακούραστα τη πόλη και να κάνετε μικρές στάσεις σε χριστουγεννιάτικες γωνιές της, γράφοντας έτσι το δικό σας χριστουγεννιάτικο παραμύθι.

Ντυμένα με φωτισμένα λαμπιόνια τα τραμ της Βουδαπέστης διασχίζουν τους δρόμους προσφέροντας στους επιβάτες μια μοναδική εμπειρία. Η παραλιακή διαδρομή κατά μήκος του Δούναβη από την πλευρά της Πέστης (τραμ νο 2) είναι υπέροχη.. Μπορείτε να κάνετε μία στάση στο Central Market Hall όπου βρίσκονται τα καλύτερα σουβενίρ της πόλης (στις πιο χαμηλές τιμές και σε μεγάλη ποικιλία!) τα οποία θα σας θυμίζουν την χριστουγεννιάτικη εμπειρία στην σαγηνευτική Βουδαπέστη. Αγοράστε δώρα για τους αγαπημένους σας και προμηθευτείτε τοπικά προϊόντα ώστε να κρατήσετε ζωντανή την ανάμνηση του ταξιδιού σας!


Secret Tip: Τα τραμ ξεκινούν στις 5 π.μ. και σταματούν γύρω στα μεσάνυχτα. Το εισιτήριο είναι το ίδιο, ενώ ισχύει και η Budapest card που περιλαμβάνει τις μετακινήσεις με ΜΜΜ και πολλές εκπτώσεις και δωρεάν εισόδους σε αξιοθέατα. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το www.bkv.hu


Όπως καταλάβατε, «το διαμάντι του Δούναβη» σας περιμένει για μία αξέχαστη χριστουγεννιάτικη εμπειρία. Carpe diem in Budapest!

travelstyle



Ταξιδέψτε με κέρδος !!! Περισσότερα από 700.000 ξενοδοχεία σε όλον τον κόσμο σε τιμές χονδρικής!


📌Σας αρέσουν τα Road Trip; ✅Ενοικίαση αυτοκίνητου χωρίς πιστωτική κάρτα, χωρίς εγγύηση, με πλήρη ασφάλεια και απεριόριστα χιλιόμετρα για τέλεια Road Trip 🚙



Κλείστε το δωμάτιό σας από εδώ στην Airbnb και κερδίστε μέχρι €34 έκπτωση για το πρώτο ταξίδι σας


Κλείστε από ΕΔΩ για τις διακοπές και τα ταξίδια σας ακτοπλοϊκά,αεροπορικά και ξενοδοχεία και κερδίστε επιστροφή χρημάτων !!!


Ψάχνεις φθηνά αεροπορικά εισιτήρια; Όλες οι επιλογές είναι εδώ!




Ζήστε, φέτος, τα πιο ειδυλλιακά Χριστούγεννα στην γραφική Δημητσάνα!











Ο Βόλος μαγεύει με 1 εκατ. λαμπιόνια και το ψηλότερο χριστουγεννιάτικο δέντρο






Αν θέλεις κάνε μια κοινοποίηση της σελίδας να ρίξουν μια ματιά και οι φίλοι σου, γιατί ίσως να ενδιαφέρεται και κάποιος άλλος να κάνει τις διακοπές του και έτσι να μεγαλώσει η παρέα.






Εσύ έκανες εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube ;

Αν όχι ,κάνε εγγραφή εδώ για να ενημερωθείς αμέσως για όλα τα καινούργια ταξιδιωτικά βιντεάκια που ετοιμάζουμε από τα ταξίδια μας !!



Δεν υπάρχουν σχόλια