Page Nav

HIDE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad


Breaking News:

latest

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ταξιδιωτικός οδηγός

Η Κωνσταντινούπολη είναι η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, αποτελώντας το οικονομικό, πολιτιστικό και ιστορικό κέντρο της χώρας. Η...

Η Κωνσταντινούπολη είναι η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, αποτελώντας το οικονομικό, πολιτιστικό και ιστορικό κέντρο της χώρας.

Η Κωνσταντινούπολη είναι διηπειρωτική πόλη στην Ευρασία, με το ιστορικό και εμπορικό κέντρο να βρίσκεται στην ευρωπαϊκή πλευρά και περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού να ζει στην ασιατική πλευρά της Ευρασίας. Με πληθυσμό 14,38 εκατομμύρια κατοίκους, η πόλη αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους αστικούς οικισμούς στην Ευρώπη και ο μεγαλύτερος στη Μέση Ανατολή καθώς και μία από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου.






Είναι κτισμένη στη θέση της αρχαίας ελληνικής πόλης Βυζάντιο ( ιδρύθηκε από Μεγαρείς αποίκους) , που ονομάστηκε έτσι από τον Βύζαντα των Μεγάρων, ο οποίος την ίδρυσε κατά το έτος 667 π.Χ..



Ο μυθικός ήρωας Βύζας θεωρείται πως ήταν γιος του βασιλιά Νίσου από τα Μέγαρα ή γιος του Ποσειδώνα και της Κερόεσσας κόρης της Ιούς και του Δία, την οποία η μητέρα της γέννησε στον Κεράτιο κόλπο. Άλλη εκδοχή εμφανίζει τον Βύζαντα ως γιο της νύμφης Σεμέστρας.Ο Βύζας αναφέρεται μαζί με τους Άντες στο χρονογράφημα Παραστάσεις σύντομοι χρονικαί (8ος-9ος αι.) και εικάζεται ότι πιθανός συνδυασμός των δύο ονομάτων οδήγησε στο τοπωνύμιο Βυζάντιον.

Από το 330, στα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας έγινε γνώστη και παρέμεινε ως Κωνσταντινούπολη (=πόλη του Κωνσταντίνου),απο τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Α΄,παρότι ο ίδιος στα εγκαίνιά της το 330, την μετονόμασε Nova Roma (ελλ. Νέα Ρώμη).Σήμερα η διεθνής ονομασία της πόλης είναι Ιστάνμπουλ (από τις ελληνικές λέξεις «εις την πόλη»), όπως μετονομάστηκε επίσημα από την Τουρκική Δημοκρατία στις 28 Μαρτίου του 1930. Ωστόσο διατήρησε την ονομασία της και μετά την κατάκτησή της από τους Τούρκους στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, μέχρι τα χρόνια της Τουρκικής Δημοκρατίας.



Στολισμένη με μεγαλοπρέπεια, η Κωνσταντινούπολη διέθετε όλα τα στοιχεία της αστικής ευημερίας, ευνοώντας σε πολιτισμικό επίπεδο τη συγχώνευση των εθίμων, της αρχιτεκτονικής και της τέχνης Δύσης και Ανατολής. Αποτέλεσε επίσης εκκλησιαστικό κέντρο, καθώς από το 381 αποτελούσε έδρα του πατριάρχη.

Είναι κτισμένη στις δύο πλευρές του Κερατίου Κόλπου (τουρκ. Haliç) στη νότια είσοδο του στενού πορθμού του Βοσπόρου, που με μήκος περίπου 35 χλμ. συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα (τουρκ. Karadeniz) στον βορρά με τη θάλασσα του Μαρμαρά στον νότο. Αποτελεί κατά αυτό τον τρόπο τη μοναδική πόλη στον κόσμο που βρίσκεται σε δύο ηπείρους, την Ευρώπη (Ανατολική Θράκη) και την Ασία.Περιτριγυρισμένη από επτά λόφους, η Κωνσταντινούπολη, όπως και η Ρώμη, διαιρέθηκε σε δεκατέσσερις συνοικίες.

Το κέντρο του παλαιού Βυζαντίου, το Τετράστωον, μαζί με τον κοντινό ιππόδρομο, επαναπροσδιορίστηκε αρχιτεκτονικά. Συνδυάστηκε με τον νέο φόρο (αγορά) του Κωνσταντίνου, κοντά στον οποίο διακλαδωνόταν η Μέση οδός, ο κύριος οδικός άξονας της πόλης που οδηγούσε μέχρι την πρώτη Χρυσή Πύλη. Στη δυτική πλευρά βρισκόταν ο ναός της Θείας Σοφίας, αφιερωμένος στην Αγία του θεού Σοφία, και στα ανατολικά ανεγέρθηκε το πρώτο μέγαρο της Συγκλήτου. Ανατολικά του ιπποδρόμου βρισκόταν το αυτοκρατορικό παλάτι, το οποίο μέχρι τον 6ο αιώνα δεν υπέστη σημαντικές αλλαγές και παρέμενε περιορισμένων σχετικά διαστάσεων.

Η Νέα Ρώμη του Κωνσταντίνου, μόλις από την ημέρα των εγκαινίων της, ήταν φαινομενικά και επισήμως μια χριστιανική πόλη, αν και τα ολιγάριθμα χριστιανικά κτίρια που ανεγέρθηκαν με την ίδρυσή της, μειοψηφούσαν σαφώς σε σχέση με τους ιερούς τόπους της ελληνορωμαϊκής θρησκείας.



Τον Απρίλιο του 1453 ξεκίνησε η πολιορκία της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς, με επικεφαλής τον σουλτάνο Μωάμεθ Β'.Η τελική επίθεση, κατά την οποία σκοτώθηκε ο τελευταίος βυζαντινός αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ΙΑ' Παλαιολόγος, πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαΐου, όταν, παρά την αντίσταση των αμυνόμενων, οι Οθωμανοί εισέβαλαν στην πόλη και την κατέλαβαν.

Ο σουλτάνου εκτός απο την αναγκαστική μετοίκηση των πληθυσμών (που εξυπηρετούσε πληθώρα κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές αναγκές, όπως την αποκατάσταση της ευημερίας σε μια προηγουμένως παρηκμασμένη πόλη, τη δημιουργία πλούτου και την αποτροπή εξεγέρσεων απομονωμένων κοινοτήτων),ήταν και η ανοικοδόμηση της πόλης, με χαρακτηριστικά έργα την αποκατάσταση των τειχών, τη δημιουργία μιας οχυρωμένης θέσης (Yedikule), καθώς και την ανέγερση παλατιού στο κέντρο της πόλης.

Για το έργο αυτό χρησιμοποίησε Έλληνες δούλους, έναντι σημαντικής αμοιβής με την οποία αργότερα ήταν σε θέση να κερδίσουν την ελευθερία τους και να εγκατασταθούν στην πόλη. Εκτός από το παλάτι, το σημαντικότερο ίσως κτίριο που ανεγέρθηκε από τους Οθωμανούς κατακτητές ήταν το τζαμί του σουλτάνου, που κτίστηκε την περίοδο 1462-70 αλλά καταστράφηκε από σεισμό το 1766.

Η σύγχρονη πόλη χωρίζεται σε τρεις κύριες ζώνες που περιλαμβάνουν την παλαιά Κωνσταντινούπολη (τουρκ. Eminönü και Fatih), την περιοχή του Μπέηογλου (τουρκ. Beyoğlu) με τη συνοικία του Γαλατά και τον ομώνυμο πύργο, καθώς και το Σκούταρι (τουρκ. Üsküdar) μαζί με άλλα προάστια που βρίσκονται στην απέναντι ασιατική πλευρά του Βοσπόρου.



Η πόλη της Κωνσταντινούπολης εξυπηρετείται από Δύο Αεροδρόμια:

Το Διεθνές Αεροδρόμιο Ατατούρκ (TAV) το οποίο εξυπηρετεί την ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Βρίσκεται 28 χλμ. δυτικά της Κωνσταντινούπολης.

Το Διεθνές Αεροδρόμιο Σαμπιχά Γκιοκτσέν(ISG) το οποίο εξυπηρετεί την ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης



Διεθνές Αεροδρόμιο Atatürk (Τούρκικα: İstanbul Atatürk Havalimanı)

Βασικός διεθνής αερολιμένας που εξυπηρετεί την Κωνσταντινούπολη, την Τουρκία, Λειτουργεί από το 1924 και βρίσκεται στο Yeşilköy, στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης, είναι 24 χλμ δυτικά του κέντρου της πόλης. Το 1980, ο αερολιμένας μετονομάστηκε σε διεθνή αερολιμένα Ατατούρκ προς τιμήν του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, τον ιδρυτή και πρώτου Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Το 2012 εξυπηρέτησε 45 εκατομμύρια επιβάτες, 20ό στην κατάταξη των αερολιμένων με τις περισσότερες μεταφορές επιβατών στον κόσμο.Το τουρκικό Επιμελητήριο των Πολιτικών Μηχανικών παρουσιάζει το διεθνή αερολιμένα Ατατούρκ ως έναν από τους πενήντα άθλους αρχιτεκτονικών έργων στην Τουρκία, Το 2013 στα βραβεία της Air Transport News απονέμεται στον αερολιμένα της Κωνσταντινούπολης Ατατούρκ ο τίτλος του "αεροδρομίου της χρονιάς". Διαθέτει 2 Terminal που συνδέονται μεταξύ τους μέσω πεζοδιαδρόμου με κυλιόμενες σκάλες και κυλιόμενους διαδρόμους.

Οδικώς

Η λεωφόρος Kennedy Caddesi εκτείνεται κατά μήκος της ακτογραμμής και οδηγεί απευθείας από το κέντρο της Κωνσταντινούπολης στο αεροδρόμιο.

    Στις εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων που δραστηριοποιούνται στο Διεθνές Αεροδρόμιο Atatürk της Κωνσταντινούπολης περιλαμβάνονται οι: Airport VIP, Alamo, Avis, Budget, Dollar, Europcar, Hertz, National, Sixt και Thrifty, καθώς και μια σειρά από τοπικές εταιρείες. Τα γκισέ βρίσκονται στον χώρο αφίξεων και των δύο τερματικών αεροσταθμών, αμέσως μετά τον χώρο παραλαβής αποσκευών.

Λεωφορείο

Υπάρχουν λεωφορεία από το αεροδρόμιο προς το κέντρο της πόλης. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τον ιστότοπο IETT .  Η διαδρομή προς το κέντρο της πόλης διαρκεί 40-50 λεπτά και οι τιμές των εισιτηρίων ξεκινούν από τις 10TL λίρες Τουρκίας.



Ταξί

Υπάρχουν διαθέσιμα ταξί, ή και τα λεγόμενα dolmuş(ταξί συνεπιβίβασης), έξω από τους τερματικούς αεροσταθμούς. Το κόμιστρο για προορισμούς στην πόλη είναι 40 λίρες Τουρκίας περίπου και η διαδρομή διαρκεί περίπου 30 λεπτά.



Μετρό

Η γραμμή M1 του μετρό συνδέει το Διεθνές Αεροδρόμιο Atatürk της Κωνσταντινούπολης με διάφορους προορισμούς στο κέντρο της πόλης και στα προάστια. Οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται από 1-3 λίρες Τουρκίας ανάλογα με τον προορισμό.


travelsif2














Αν θέλεις κάνε μια κοινοποίηση της σελίδας να ρίξουν μια ματιά και οι φίλοι σου, γιατί ίσως να ενδιαφέρεται και κάποιος άλλος να κάνει τις διακοπές του και έτσι να μεγαλώσει η παρέα.



Απίστευτες προσφορές σε δωμάτια...κάντε κράτηση από εδώ και κερδίστε το 10% !


Εσύ έκανες εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube ;

Αν όχι ,κάνε εγγραφή εδώ για να ενημερωθείς αμέσως για όλα τα καινούργια ταξιδιωτικά βιντεάκια που ετοιμάζουμε από τα ταξίδια μας !!


















Δεν υπάρχουν σχόλια