Page Nav

HIDE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad


Breaking News:

latest

Ένα… αλλιώτικο (και υπέροχα στολισμένο) Λονδίνο

 Μοναδικές εικόνες από την πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου , ό,τι πρέπει για όλους εμάς που φέτος «μένουμε σπίτι» Αν το Λονδίνο αξ...


 Μοναδικές εικόνες από την πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου, ό,τι πρέπει για όλους εμάς που φέτος «μένουμε σπίτι»


Αν το Λονδίνο αξίζει μία φορά να το επισκεφτείς κάποια στιγμή μέσα στη χρονιά, τα Χριστούγεννα ο δείκτης ανεβαίνει χωρίς δεύτερη σκέψη στο 10.

Πρόκειται για μία από τις πρωτεύουσες που ζουν τη μαγεία των Χριστουγέννων στο έπακρο και που επιλέγουν να το γιορτάσουν με στολισμούς που αγγίζουν τα όρια της υπερβολής και γενναίες εκπτώσεις που οδηγούν τον κόσμο σε αμέριστες σπατάλες. Τι να κάνουμε, όμως; Αυτό ακριβώς απαιτεί αυτή η εποχή του χρόνου.

Φέτος τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Αν και η πόλη είναι ονειρικά στολισμένη και οι βιτρίνες των Regent και Oxford Streets έτοιμες να εντυπωσιάσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς, το lockdown δεν επέτρεψε σε Βρετανούς και τουρίστες να χαρούν τις ημέρες του Νοεμβρίου.


Από σήμερα, τα πράγματα αλλάζουν καθώς ξεκινά επίσημα η «επιστροφή στην κανονικότητα» με το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων -εκ των οποίων ορισμένα θα μείνουν ανοιχτά 24 ώρες!- και τις ελεύθερες μετακινήσεις που έδωσαν ζωή στην πόλη ήδη από τις πολύ πρωινές ώρες.


Credits: Τζίλα Ζυλυφτάρι για το Ethnos.gr


Έναν μήνα διήρκεσε το δεύτερο lockdown στο Ηνωμένο Βασίλειο, τίποτα όμως δεν ήταν ίδιο με το πρώτο. Η λήξη του, από την άλλη, δεν σηματοδοτεί την απόλυτη ελευθερία κινήσεων, κυρίως στον χώρο της εστίασης.


Η δημοσιογράφος Τζίλα Ζυλυφτάρι, η οποία τους τελευταίους μήνες ζει και εργάζεται στο Λονδίνο,  μας χαρίζει τις πρώτες αντιδράσεις του κόσμου στην «επιστροφή στην κανονικότητα», μεταφέροντας μας παράλληλα το κλίμα που επικρατεί εκεί τις τελευταίες εβδομάδες. Η σύγκριση με την Ελλάδα ήταν αναπόφευκτη, με την ίδια να τονίζει πως στη χώρα μας οι περιορισμοί είναι σαφώς πιο αυστηροί, την ώρα που στο Λονδίνο «επικρατεί μια χαλαρότητα».


Το Λονδίνο στο lockdown

«Επικρατεί μια χαλαρότητα. Καμία σχέση με την Ελλάδα. Εκεί τα πράγματα είναι πιο αυστηρά. Το μήνυμα σε εμάς εδώ δεν υπήρξε ποτέ. Ούτε οι έλεγχοι της Αστυνομίας ήταν ιδιαίτεροι. Εδώ, αυτή τη φορά, από την αρχή τα πράγματα ήταν πολύ πιο χαλαρά. Στο πρώτο lockdown που ο κόσμος είχε θορυβηθεί λίγο παραπάνω βρισκόσουν στο κέντρο του Λονδίνου και έβλεπες πραγματικά μια πόλη – φάντασμα. Στη δεύτερη φάση, δε νιώσαμε καθόλου lockdown.

Credits: Τζίλα Ζυλυφτάρι για το Ethnos.gr


Οι περισσότερες επιχειρήσεις, με εξαίρεση τα εμπορικά καταστήματα, έμειναν ανοιχτές. Στην εστίαση, λειτούργησε το take away κι εκεί όμως τα πράγματα δεν ήταν τόσο αυστηρά. Έβλεπες κόσμο να μαζεύεται έξω από τα café, με τα πλαστικά ποτήρια στο χέρι. Η μάσκα ήταν για το θεαθήναι. Μία την κατέβαζαν, μία τη φορούσαν. Πάντα θα δεις κάποιον να μη φορά ακόμα και στα μέσα μεταφοράς», λέει χαρακτηριστικά.


Ωστόσο, παρά τις δύσκολες συνθήκες και τις συνεχείς παραβάσεις των πολιτών δεν θα μπορούσε κανείς να μην παραδεχτεί πως η πόλη τέτοια εποχή είναι στα καλύτερά της.

Selfridges / Τζίλα Ζυλυφτάρι για το Ethnos.gr


«Είναι πανέμορφο το κέντρο. Έχουν στολίσει… στην υπερβολή, όπως κάθε χρόνο. Οι βιτρίνες είναι όνειρο. Του Selfridges είναι ονειρικές. Ο κόσμος ακόμα και στο lockdown έβγαινε να χαζέψει, να περπατήσει στους δρόμους, να φωτογραφηθεί. Σε συγκεκριμένες γωνιές της πόλης θα έβλεπες ακόμα και στο lockdown μικρές ομάδες για φωτογραφίσεις. Μοντέλα, influencers, καλλιτέχνες από άλλες χώρες πραγματοποιούσαν φωτογραφίσεις μέσα στο κρύο καθ’ όλη τη διάρκεια της καραντίνας. Μόνο με τον φωτογράφο, φυσικά, όχι πολλά άτομα. Όπως ακριβώς το είπα: Δεν ήταν το ίδιο αυτή τη φορά…».


Lockdown τέλος με 24ωρη (!) λειτουργία πολυκαταστημάτων

Ήδη από τις 08:30 το πρωί στους κεντρικούς δρόμους του Λονδίνου επικρατεί… χάος. Και δικαιολογημένα -οφείλουμε να παραδεχτούμε- μετά από έναν μήνα χωρίς επιδρομή στα καταστήματα για τις χριστουγεννιάτικες αγορές.


Ο κόσμος μοιάζει να περίμενε με μεγαλύτερη ανυπομονησία το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων παρά της εστίασης.

Credits: Τζίλα Ζυλυφτάρι για το Ethnos.gr


«Περίμεναν όλοι να ανοίξουν τα εμπορικά. Σήμερα ανοίγουν τα μαγαζιά και κάποια θα μείνουν σε λειτουργία 24 ώρες! Το Primark λόγου χάρη που δεν έχει e-shop ανακοίνωσε πως θα λειτουργήσει 24ωρο για να εξυπηρετηθεί ο κόσμος. Μετά τη συγκεκριμένη ανακοίνωση, είπαν πως θα αφήσουν όλη μέρα ανοιχτά και κάποια Mall. Έχουν και εκπτώσεις αυτή την εποχή οπότε… τα δίνουν όλα στο κομμάτι ψώνια. Σήμερα θα συμβεί κάτι παρόμοιο με αυτό που συνέβη την τελευταία ημέρα πριν το lockdown. Όλος ο κόσμος είχε βγει για ψώνια», μας μεταφέρει η Τζίλα από το Λονδίνο.


«Σήμερα, στην ουσία, τα μαγαζιά επιστρέφουν στην κανονικότητα. Ο κόσμος μόνο εκεί θα καταλάβει διαφορά. Πλέον βρισκόμαστε στο Επίπεδο 2, το οποίο πρακτικά σημαίνει πως δεν μας επιτρέπεται να βγαίνουμε μόνο για τα είδη πρώτης ανάγκης ή για άθληση όπως συνέβαινε στην καραντίνα που ήμασταν στο Επίπεδο 3. Μπορούμε να πηγαίνουμε στα εμπορικά καταστήματα, ωστόσο περιορισμοί θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν στην εστίαση.


Για παράδειγμα μπορείς να πας για φαγητό αλλά μόνο με ένα άτομο της οικογένειάς σου. Δεν επιτρέπονται μίξεις οικογενειών. Ακόμα, δεν μπορείς να πας κάπου μόνο για να πιείς ένα ποτό. Θα πρέπει να φας κιόλας. Κι όταν τελειώσεις με το γεύμα σου δεν επιτρέπεται να παραγγείλεις ακόμα ένα ποτό. Θα πρέπει να φύγεις», καταλήγει.

London Eye / Τζίλα Ζυλυφτάρι για το Ethnos.gr


Αυτό που επικρατεί σήμερα στη βρετανική πρωτεύουσα δεν είναι κάτι που δεν περιμέναμε. Σίγουρα, όμως, οι εικόνες που θα έχουν φτάσει στη χώρα μας μέχρι το βράδυ θα είναι πρωτοφανείς.


Οφείλουμε να ομολογήσουμε, ωστόσο, πως το πραγματικά «ξένο» στα μάτια μας είναι οι εικόνες από την πόλη εν μέσω lockdown, καθώς μπορεί ο κόσμος να κυκλοφορούσε να περισσότερη άνεση σε σχέση με την Ελλάδα, αλλά σε καμία περίπτωση οι δρόμοι δεν θύμιζαν τη βρετανική πρωτεύουσα όπως είθισται να είναι το δίμηνο Νοέμβριος – Δεκέμβριος…


ethnos.gr


Αν θέλεις κάνε μια κοινοποίηση της σελίδας να ρίξουν μια ματιά και οι φίλοι σου, γιατί ίσως να ενδιαφέρεται και κάποιος άλλος να κάνει τις διακοπές του και έτσι να μεγαλώσει η παρέα.





Ακολουθήστε μας και στο instagram


Εσύ έκανες εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube ;

Αν όχι ,κάνε εγγραφή εδώ για να ενημερωθείς αμέσως για όλα τα καινούργια ταξιδιωτικά βιντεάκια που ετοιμάζουμε από τα ταξίδια μας !!


Κάντε like στις σελίδες μας και ταξιδέψτε !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια