Page Nav

HIDE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad


Breaking News:

latest

Έλληνες εγκλωβισμένοι στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης

Τους 44 έφτασαν οι νεκροί από τον κορωνοϊό στην Τουρκία με τα κρούσματα να ανέρχονται σε 1.872, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση των Αρχών...

Τους 44 έφτασαν οι νεκροί από τον κορωνοϊό στην Τουρκία με τα κρούσματα να ανέρχονται σε 1.872, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση των Αρχών.


Ο αριθμός των νεκρών από την επιδημία του νέου κορωνοϊού στην Τουρκία αυξήθηκε κατά 7 και ανέρχεται πλέον σε 44, την ώρα που ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κατέγραψε αύξηση 343 κρουσμάτων και ανέρχεται πλέον σε 1.872, έγινε γνωστό από τον υπουργό Υγείας Φαχρετίν Κότζα. Ο Τούρκος υπουργός ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ότι 3.952 διαγνωστικά τεστ έχουν διενεργηθεί τις τελευταίες 24 ώρες, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των διαγνωστικών τεστ που έχει πραγματοποιηθεί στην Τουρκία να ανέρχεται σε περίπου 28.000.

Νέοι περιορισμοί σε καταστήματα και ΜΜΜ 

Σημειώνεται ότι η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα περιορισμούς στις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων αλλά στον αριθμό των πελατών που μπορούν να δέχονται ταυτόχρονα, όπως και στον αριθμό των επιβατών στα λεωφορεία, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού. Η κυβέρνηση έχει ήδη κλείσει σχολεία, καφέ και μπαρ, έχει απαγορεύσει τις μαζικές προσευχές και έχει ακυρώσει επ' αόριστον τους ποδοσφαιρικούς αγώνες, ενώ έχει αναστείλει τις πτήσεις προς πολλές χώρες. Από την πλευρά του το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι τα καταστήματα τροφίμων και τα σούπερ μάρκετ θα ανοίγουν από τις 09:00 (τοπική ώρα, 08:00 ώρα Ελλάδας) ως τις 21:00 το βράδυ με έναν πελάτη ανά 10 τετραγωνικά μέτρα. Τα λεωφορεία που πραγματοποιούν αστικά ή υπεραστικά δρομολόγια θα επιτρέπεται να είναι γεμάτα έως κατά το ήμισυ, με κενά μεταξύ των επιβατών.

Τέσσερις Έλληνες εγκλωβισμένοι στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης 

Τέσσερις Έλληνες που έφθασαν με τράνζιτ από ΗΠΑ και Αργεντινή στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης με σκοπό να επαναπατριστούν, εγκλωβίστηκαν στο αεροδρόμιο καθώς δεν υπήρχε διαθέσιμη πτήση για την Ελλάδα. Ως γνωστόν από χθες η Ελλάδα σταμάτησε όλε τις πτήσεις από Τουρκία και Βρετανία. Κατόπιν τούτου αναμένεται από το ελληνικό προξενείο να προχωρήσει στις απαραίτητες διαδικασίες για των επαναπατρισμό των τεσσάρων Ελλήνων, πιθανότατα μαζί με άλλους Έλληνες οι οποίοι διαμένουν στην Τουρκία και έχουν εκφράσει την επιθυμία να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Οι εν λόγω Έλληνες είναι σε συνεχή επικοινωνία με το ελληνικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

Αγωνία για την εξάπλωση του κορωνοϊού σε φυλακές 

Κραυγή αγωνίας και έκκληση για κινητοποίηση ώστε να μην υπάρξει μεγάλο πρόβλημα με τη διασπορά του κορονοϊού στις τουρκικές φυλακές απευθύνει η σύζυγος του προφυλακισμένου πρώην συμπροέδρου του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς, η Μπασάκ Ντεμιρτάς, με προσωπικό βίντεο που έχει αναρτήσει στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος παραμένει προφυλακισμένος στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη από τις 4 Νοεμβρίου 2016 για σειρά κατηγοριών, όπως «διασπορά προπαγάνδας υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης», για τις οποίες οι εισαγγελικές αρχές έχουν ζητήσει ποινή κάθειρξης 142 ετών. Η Μπασάκ Ντεμιρτάς αναφέρει ότι λόγω του υπερπληθυσμού των τουρκικών φυλακών και των ανθυγιεινών συνθηκών στις οποίες ζουν οι κρατούμενοι, πολλοί έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η σύζυγος του Σελαχατίν Ντεμιρτάς προειδοποιεί επίσης για τον κίνδυνο που διατρέχουν και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Στο μεταξύ το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) έχει ετοιμάσει νομοσχέδιο για την μείωση της ποινής κρατουμένων ορισμένων κατηγοριών ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση των τουρκικών φυλακών, όπου κρατούνται περίπου 300.000 άτομα. Από σήμερα εκπρόσωποι του ΑΚΡ θα έχουν σειρά συναντήσεων με τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχετικά με το προτεινόμενο νομοσχέδιο που, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, πιθανόν να οδηγήσει και σε μείωση του πληθυσμού των φυλακών κατά 40%.

Μετά τη φάση της διαβούλευσης με τα άλλα κόμματα η πρόταση πρέπει να περάσει από την διακοινοβουλευτική επιτροπή Δικαιοσύνης και μετά να έρθει προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος νόμος θα εξαιρεί κρατουμένους για αδικήματα που σχετίζονται με τρομοκρατία, ναρκωτικά, βία εναντίον γυναικών και παιδιών, σεξουαλική κακοποίηση. Ωστόσο με την κατηγορία της τρομοκρατίας βρίσκονται είτε με απόφαση δικαστηρίου είτε εν αναμονή της δίκης τους εκατοντάδες κρατούμενοι πολιτικοί, διανοούμενοι, πανεπιστημιακοί ή δημοσιογράφοι όπως ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο συγγραφέας Αχμέτ Αλτάν και ο επιχειρηματίας, φιλάνθρωπος και ακτιβιστής, Οσμάν Καβάλα.

Πάντως ο υπουργός Δικαιοσύνης Αμπτουλχαμίτ Γκιουλ είχε δηλώσει στις 20 Μαρτίου ότι δεν υπήρχε κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στις φυλακές της χώρας. «Όλα τα προληπτικά μέτρα έχουν ληφθεί. Στους κρατούμενους έχουν δοθεί δωρεάν αντισηπτικά», υποστήριξε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια