Page Nav

HIDE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad


Breaking News:

latest

Γερμανία: Κάντε φορολογική δήλωση ως φοιτητές και κερδίστε χρήματα από την εφορία

Οι σπουδές κοστίζουν! Τα έξοδα μετακίνησης, τα υλικά και τα τέλη σπουδών καθώς και άλλα έξοδα, κάτω από προϋποθέσεις, αφαιρούνται μέχρι ε...

Οι σπουδές κοστίζουν! Τα έξοδα μετακίνησης, τα υλικά και τα τέλη σπουδών καθώς και άλλα έξοδα, κάτω από προϋποθέσεις, αφαιρούνται μέχρι ενός ποσού από την φορολογία.


Παρόλο που οι σπουδαστές δεν υποχρεούνται να καταθέσουν φορολογική δήλωση, το ερώτημα που γεννάται είναι μήπως τελικά αξίζει να το κάνουν. Δείτε τι ισχύει


Κλείστε από ΕΔΩ για τις διακοπές και τα ταξίδια σας ακτοπλοϊκά,αεροπορικά και ξενοδοχεία και κερδίστε επιστροφή χρημάτων !!!


Το ποσό που εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα, εξαρτάται από τα έξοδα σπουδών ανάλογα στο πρώτο ή δεύτερο πτυχίο. Κατά την διάρκεια των σπουδών, τα έξοδα για τους φοιτητές είναι συνήθως υψηλότερα από τα έσοδα. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε έτος σπουδών ο φοιτητής μπορεί να παρουσιάσει στην φορολογική του δήλωση ΖΗΜΙΕΣ, τις οποίες μπορεί να τις αφαιρέσει αργότερα απο το εισόδημα που απέκτησε και πρέπει να φορολογήση όταν ξεκινήσει να δουλεύει.


Απίστευτες προσφορές σε δωμάτια...κάντε κράτηση από εδώ και κερδίστε το 10% !


Δηλαδή εάν ο φοιτητής κάνει για τα τέσσερα χρόνια σπουδών φορολογική δήλωση και έχει για κάθε χρόνο ζημία 5.000€. Τότε τον πέμπτο για παράδειγμα χρόνο που θα έχει πιάσει δουλειά και θα έχει ένα φορολογητέο εισόδημα π.χ 30.000€, θα φορολογηθεί για τα 30.000- 20.000 = 10.000€.


Ακολουθήστε μας και στο instagram


Υπάρχει μια σημαντική διαφορά μεταξύ των Werbungskosten (επαγγελματικών εξόδων) και των Sonderausgaben (ειδικών εξόδων έκτακτων αναγκών), η οποία θα πρέπει αρχικά πρέπει να κατανοηθεί.




Τα Werbungskosten είναι απεριόριστα, εκπίπτουν από την φορολογία και μπορούν αργότερα με την είσοδο στην αγορά εργασίας να αντισταθμιστούν, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω. Σε αυτά ανήκουν τα έξοδα μετακίνησης του φοιτητή, η αγορά βιβλίων, τα τέλη για τη σχολή κλπ.

Στα Sonderausgaben ανήκουν οι δαπάνες διαβίωσης. Εδώ, σύμφωνα με τον νόμο, ανήκουν και τα έξοδα που προκύπτουν από τις σπουδές του πρώτου πτυχίου και αναγνωρίζονται έως το ποσό των 6.000€ και δεν επιστρέφονται ως δαπάνες από την εφορία.

Ποια η διαφορά μεταξύ του χρόνου σπουδών για το πρώτο και για το δεύτερο πτυχίο?

Προσπαθώντας οι νομικοί σύμβουλοι να οριοθετήσουν πότε η εκπαιδευτική κατάρτιση χαρακτηρίζεται ως χρόνος σπουδών δεύτερου πτυχίου αναφέρουν: Η προκαταρκτική εκπαίδευση διαρκεί σύμφωνα με τον νόμο 12 μήνες και ο ενδιαφερόμενος αποκτά πτυχίο έπειτα από εξετάσεις. Αν κάποιος παρακολουθήσει μια τρίμηνη εκπαίδευση ως τραυματιοφορέας δεν μπορεί να εντάξει τα μετέπειτα έξοδα κατά τις σπουδές του στις ιατρικές επιστήμες στην κατηγορία των Werbungskosten. Όμως, αν ο ίδιος παρακολουθήσει τρία χρόνια σπουδές ως νοσηλευτής δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Επίσης όταν κάποιος μετά την απόκτηση προπτυχιακού τίτλου σπουδών θελήσει να παρακολουθήσει μεταπτυχιακές ή διδακτορικές σπουδές πρέπει να γνωρίζει ότι και ο αυτός ο χρόνος σπουδών προσφέρει δυνατότητα φορολογικών απαλλαγών. Ακόμη και οι σπουδές που πραγματοποιούνται παράλληλα με κάποια επαγγελματική δραστηριότητα μπορούν να δώσουν φορολογικές απαλλαγές.

Επομένως, όταν κατά την διάρκεια των σπουδών, το εισόδημα είναι από ελάχιστο έως και ανύπαρκτο, τότε γίνεται επιστροφή των εξόδων των σπουδών, αφού όμως κατατεθεί φορολογική. Το χρονικό διάστημα στο οποίο μπορεί να συμβαίνει αυτή η ελάφρυνση είναι 7 χρόνια, αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μειωθεί στα 4.

Επίσης η επιστροφή γίνεται από το δημόσιο ταμείο μόνο όταν εκ μέρος του φορολογούμενου έχει πληρωθεί ο φόρος που του αναλογεί. Η επιστροφή των επαγγελματικών εξόδων αντισταθμίζονται με τους πρώτους φόρους στο επάγγελμα.

Επιστροφή φόρου κατά τη διάρκεια σπουδών του πρώτου πτυχίου

Για τους φοιτητές του πρώτου πτυχίου, είναι δύσκολο να αφαιρεθούν τα έξοδα για σπουδές από την φορολογία. Γιατί εάν το προπτυχιακό δίπλωμα δεν έχει ολοκληρωθεί, τα έξοδα σπουδών αντιμετωπίζονται ως Sonderausgaben. Εκεί, ο νόμος δεν προβλέπει τη δυνατότητα επιστροφής . Ωστόσο, το Ομοσπονδιακό Γερμανικό Δικαστήριο (Bundesfinanzhof BFH) θεωρεί τον κανονισμό αυτόν αντισυνταγματικό.

Όμως δεν υπάρχει απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου( Bundesverfassungsgericht) χωρίς προκαταρκτική εκπαίδευση να δίδεται η δυνατότητα επιστροφής των εξόδων σπουδών για αυτό το διάστημα στους φοιτητές.

Αξίζει η συλλογή αποδείξεων; 

Τυπικά έξοδα που μπορεί να λογιστούν ως “Werbungskosten” για τους φοιτητές είναι τα τέλη για τη σχολή, εισιτήρια, βιβλία κ.α. σχετικά. Επιπλέον, για τους φοιτητές του δεύτερου πτυχίου μπορούν να συνυπολογιστούν και τα έξοδα δεύτερης οικογενειακής εστίας, σεμινάρια και μετακινήσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η εφορία δεν απαιτεί την κατάθεση αποδείξεων, αλλά σίγουρα θα πρέπει να υποβληθούν κατόπιν ελέγχου. Όποιος βέβαια δεν θέλει να ασχοληθεί με λεπτομερείς υπολογισμούς μπορεί να καταθέσει κατ’ αποκοπή έξοδα. Έτσι, για παράδειγμα, το ποσό που γίνεται αποδεκτό από την εφορία για έξοδα αγοράς εργασιακών μέσων έχει οριστεί κατ’ αποκοπή (εφ άπαξ) στα 110€!


allesgr.de



Θέλετε να μάθετε ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ; Δοκιμάστε κάτι νέο και ΔΩΡΕΑΝ!


Αναβολή από το στρατό λόγω σπουδών στη Γερμανία ή διπλής υπηκοότητας 


Αλλαγές και νέοι νόμοι στη Γερμανία από 1η Ιουλίου!


Πώς να βρείτε ευκολότερα σπίτι στη Γερμανία


Γερμανία: Οι Έλληνες αντιμετωπίζουν διαφορετική συμπεριφορά από τους εργοδότες τους;


Γερμανία: Μεγαλώνετε μόνοι σας το παιδί σας; Δείτε τι σας παρέχει το κράτος 


Αν θέλεις κάνε μια κοινοποίηση της σελίδας να ρίξουν μια ματιά και οι φίλοι σου, γιατί ίσως να ενδιαφέρεται και κάποιος άλλος να κάνει τις διακοπές του και έτσι να μεγαλώσει η παρέα.



Απίστευτες προσφορές σε δωμάτια...κάντε κράτηση από εδώ και κερδίστε το 10% !


Εσύ έκανες εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube ;

Αν όχι ,κάνε εγγραφή εδώ για να ενημερωθείς αμέσως για όλα τα καινούργια ταξιδιωτικά βιντεάκια που ετοιμάζουμε από τα ταξίδια μας !!

Δεν υπάρχουν σχόλια