Page Nav

HIDE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad


Breaking News:

latest

Δέκα πράγματα που σίγουρα δεν ξέρεις για την Μπρατισλάβα

Σλοβακία | Μπρατισλάβα : Αν και αποτελεί έναν από τους λιγότερο γνωστούς ταξιδιωτικούς προορισμούς – ιδίως για τους εκτός Ευρώπης ταξιδευ...

Σλοβακία | Μπρατισλάβα: Αν και αποτελεί έναν από τους λιγότερο γνωστούς ταξιδιωτικούς προορισμούς – ιδίως για τους εκτός Ευρώπης ταξιδευτές – η Μπρατισλάβα αποτελεί μια υπέροχη επιλογή για τουρισμό και αναψυχή.


Η πρωτεύουσα της Σλοβακίας βρίσκεται σε απόσταση «αναπνοής» από την Αυστρία και μπορεί κανείς πολύ εύκολα να την εξερευνήσει.

Η Μπρατισλάβα είναι η έδρα της Προεδρίας, του κοινοβουλίου και της σλοβακικής κυβέρνησης. Η πόλη φιλοξενεί πανεπιστήμια, ένα σχετικά μεγάλο αριθμό μουσείων, καθώς επίσης και θέατρα και άλλους πολιτιστικούς θεσμούς (για παράδειγμα τη φημισμένη Σλοβάκικη Φιλαρμονική Ορχήστρα).

Κλείστε από ΕΔΩ για τις διακοπές και τα ταξίδια σας ακτοπλοϊκά,αεροπορικά και ξενοδοχεία και κερδίστε επιστροφή χρημάτων !!!




Λίγη Ιστορία…

Ιστορικά το έτος ίδρυσής της αγνοείται. Τα πρώτα ίχνη κατοίκησης του λόφου του κάστρου χρονολογούνται από την χαλκολιθική περίοδο ενώ ύστερα στο λόφο υπάρχουν ίχνη οικισμού του πολιτισμού του Μπάντεν.

Υπάρχουν ίχνη κατοίκησης από την ύστερη εποχή του σιδήρου, περίπου το 600-500 π.Χ. Τους επόμενους αιώνες στην περιοχή εγκαταστάθηκε κελτικές φυλές. Στην περιοχή της Μπρατισλάβα εκείνη την περίοδο είχε δημιουργηθεί ένα σημαντικό οικονομικό κέντρο και κατασκευάστηκαν δύο κάστρα στο σημείο όπου ο Μοράβας συμβάλει με τον Δούναβη, το Μπράουνσμπεργκ στην αυστριακή πλευρά και το Ντεβίν στη σλοβακική. Ο ρωμαϊκός οικισμός στο λόφο του κάστρου χρονολογείται από τον 1ο αιώνα μ.Χ. Τον 9ο αιώνα κατασκευάστηκε το κάστρο της Μπρατισλάβα, το οποίο ήταν γνωστό Πρέσμπουργκ. Η πρώτη αναφορά στο όνομα αυτό γίνεται το 907 και στη μάχη του Πρέσμπουργκ.

Κατά το 1.000 μ.Χ. εμφανίζεται ως σημαντικό στρατηγικό κέντρο. Το 1552 η Ουγγρική κρατική διοίκηση μετακινήθηκε από τη Βούδα στη Μπρατισλάβα και η πόλη ανακηρύχθηκε επίσημος τόπος στέψης των Ούγγρων βασιλιάδων μέχρι το 1784. Η πόλη έχει δεχτεί την επίδραση αρκετών εθνών (μεταξύ άλλων της Αυστρίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας).

Λίγο πριν τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, λειτούργησε εν μέρει ως προορισμός αναψυχής για τους κατοίκους της Βιέννης, με την οποία συνδέθηκε ακόμα και με γρήγορο τραμ (από το 1914). Το 1918 αποτέλεσε τμήμα της Τσεχοσλοβακίας, ενώ ως πρωτεύουσα της Σλοβακίας ελεγχόταν μέχρι το 1939 από τους Γερμανούς όταν απελευθερώθηκε η Τσεχοσλοβακία (και που αποτελούσε κράτος μέχρι το 1945). Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η Μπρατισλάβα έγινε θέατρο πολλών δολιοφθορών των εργοστασίων της και των μέσων μεταφορών της, από τις οποίες και υπέστη μεγάλες καταστροφές.







Δέκα μικρά μυστικά


    «Περίεργα» σύνορα

Η Μπρατισλάβα είναι η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Κεντρικής Ευρώπης και η μοναδική πρωτεύουσα ευρωπαϊκού κράτους που βρίσκεται σχεδόν πάνω στα σύνορα με άλλο κράτος (Αυστρία). Η οροσειρά των Καρπαθίων ξεκινά εντός της περιοχής της πόλης με τα βουνά Μικρά Καρπάθια (Malé Karpaty).

    Κελτική καταγωγή

Όπως προαναφέρθηκε, οι Ιρλανδοί Κέλτες ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που κατοίκησαν την πόλη την περίοδο 600-500 π.Χ.

    Ακριβά ενοίκια, φθηνά ξενοδοχεία

Τα ενοίκια στην Μπρατισλάβα είναι μια… πονεμένη ιστορία: Υπολογίζεται πως για ένα σπίτι περίπου 80 τ.μ. ο ενοικιαστής πρέπει να καταβάλλει σε μηνιαία βάση περίπου 700 ευρώ, όταν για μία διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων κοστίζει περίπου 115 ευρώ.







    Ένα κάστρο με σημαντική ιστορία

Το περίφημο Κάστρο της Μπρατισλάβα χτίστηκε τον 9ο αιώνα μ.Χ. και έχει τρεις μεγάλες πύλες εισόδου. Χρησιμοποιήθηκε ως βασική γραμμή άμυνας της πόλης απέναντι σε κατακτητές που θέλησαν να την λεηλατήσουν.






    Και ένας και δύο και δέκα «γαλαζοαίματοι»

Υπολογίζεται ότι συνολικά 11 βασιλείς και βασίλισσες του Βασιλείου της Ουγγαρίας στέφθηκαν στην Εκκλησία του Αγίου Μαρτίνου της Μπρατισλάβα κατά την περίοδο 1563-1830, μεταξύ των οποίων και η Μαρία Θηρεσία των Αψβούργων.

    Κρασί να το πιεις από το… σιντριβάνι!

Κατά τη διάρκεια της στέψης αλλά και των γενεθλίων της Μαρίας Θηρεσίας, από όλα τα σιντριβάνια της Μπρατισλάβα έρεε άφθονο και δωρεάν κρασί για τους κατοίκους της πόλης.

Σε ανάμνηση αυτού του εθίμου, κάθε χρόνο στα τέλη Ιουνίου πραγματοποιείται ένα τριήμερο φεστιβάλ, οπότε τα σιντριβάνια γεμίζουν με κρασί.

    Η Μπλε Εκκλησία

Ένα πραγματικό κομψοτέχνημα της Art Nouveau τεχνικής και χτισμένη στα 1908, η Μπλε Εκκλησία είναι από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης.






    Περίεργα αγάλματα

Η Παλιά Πόλη της Μπρατισλάβα φιλοξενεί μια σειρά από αλλόκοτα αγάλματα, τα οποία χρονολογούνται από την μετά – κομμουνιστική εποχή της χώρας.

    Βοήθεια! Εξωγήινοι!

Ησυχάστε. Εδώ λόγος γίνεται για τη Γέφυρα UFO, η οποία χτίστηκε στα 1970 και αποτελεί ένα από τα κτήρια – ορόσημα της πόλης. Το κτίσμα φιλοξενεί ένα εστιατόριο με μοναδική θέα της πόλης από ψηλά.

    Βιέννη – Μπρατισλάβα ένα… τσιγάρο δρόμος!

Σε απόσταση μόλις μίας ώρας από την Μπρατισλάβα βρίσκεται η Βιέννη, οπότε μπορείτε να συνδυάσετε το ταξίδι σας για μια γρήγορη επίσκεψη και στην Αυστρία!

    Με καθαρό ουρανό βλέπεις… δύο χώρες

Δεν είναι ψέμα: Από το Κάστρο της Μπρατισλάβα, σε μέρα ηλιόλουστη και με καθαρό ορίζοντα, μπορείτε να δείτε το έδαφος τόσο της Αυστρίας όσο και της Ουγγαρίας.

newsbomb.gr





Αν θέλεις κάνε μια κοινοποίηση της σελίδας να ρίξουν μια ματιά και οι φίλοι σου, γιατί ίσως να ενδιαφέρεται και κάποιος άλλος να κάνει τις διακοπές του και έτσι να μεγαλώσει η παρέα.





Ακολουθήστε μας και στο instagram


Εσύ έκανες εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube ;

Αν όχι ,κάνε εγγραφή εδώ για να ενημερωθείς αμέσως για όλα τα καινούργια ταξιδιωτικά βιντεάκια που ετοιμάζουμε από τα ταξίδια μας !!




Κάντε like στις σελίδες μας και ταξιδέψτε !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια