Page Nav

HIDE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad


Breaking News:

latest

Σάμος: 10 λόγοι για να πας φέτος το καλοκαίρι!

Αν µέχρι τώρα δεν ήταν στις άµεσες προτεραιότητές σας ένα ταξίδι στο νησί της Σάµου , τότε οι 10 λόγοι που σας δίνουµε θα σας πείσουν ε...

Αν µέχρι τώρα δεν ήταν στις άµεσες προτεραιότητές σας ένα ταξίδι στο νησί της Σάµου, τότε οι 10 λόγοι που σας δίνουµε θα σας πείσουν επιτέλους να τη γνωρίσετε!

Ιόνιο, Κυκλάδες, Αιγαίο… το αιώνιο ερώτημα «πού να πάμε φέτος;» προκύπτει κάθε τέτοια περίοδο που πλησιάζει η ώρα των καλοκαιρινών εξορμήσεων, και όσο περισσότερο αναπτύσσεται η συζήτηση τόσο πιο πολύ αυξάνονται και τα διλήμματα.




Σάμος



Κλείστε από ΕΔΩ για τις διακοπές και τα ταξίδια σας ακτοπλοϊκά,αεροπορικά και ξενοδοχεία και κερδίστε επιστροφή χρημάτων !!!



Άλλοι δηλώνουν αμετανόητοι fans της «ξεραΐλας» που χαρακτηρίζει τα Κυκλαδονήσια, άλλοι δεν μπορούν να αντισταθούν στα Δωδεκάνησα, άλλοι πάλι επιμένουν να ταξιδεύουν ξανά και ξανά στις ανεξάντλητες ομορφιές του Αιγαίου. Και, στρέφοντας την πυξίδα στα ανατολικά, ο δείκτης θα μας δείξει μια καλλονή, τη Σάμο.





Το νησί που γέννησε τον μαθηματικό Πυθαγόρα, τον αστροφυσικό Αρίσταρχο, τον φιλόσοφο Μέλισσο, και ταυτίστηκε με τον μύθο της θεάς Ήρας αλλά και το παρατσούκλι «ζούγκλα» (λόγω του ότι βρίθει από τρεχούμενα νερά και υγρασία), έχει να επιδείξει πραγματικά τα πάντα, από καταπράσινες (και δυστυχώς πολύπαθες εξαιτίας των πυρκαγιών) εκτάσεις πνιγμένες στα πευκοδάση, τους εύφορους κάμπους και τις περιπατητικές διαδρομές, μέχρι κοσμοπολίτικες ή απόμερες παραλίες, γραφικούς όρμους, κουκλίστικους οικισμούς, πλούσια ιστορία, καθώς και μια αξιοζήλευτη οινική κουλτούρα!

Οπότε, όπως καταλάβατε, εδώ χρειάζεστε απαραιτήτως αυτοκίνητο αλλά και τουλάχιστον μια εβδομάδα διαμονής ώστε να την ανακαλύψετε απ’ άκρη σ’ άκρη. Ναι, η Σάμος ξέρει να ικανοποιεί κάθε στυλ ταξιδιώτη και, αν πάτε μια φορά, να ξέρετε ότι θα σας τραβά κοντά της για πάντα. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνουν και οι δέκα λόγοι που ακολουθούν!




ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ

Σάμος

Η ποικιλία (λέγεται ότι µετρά 70 παραλίες!) και ο κυρίαρχος συνδυασµός του πράσινου µε το γαλάζιο, είναι ένα από τα δυνατά χαρτιά του νησιού. Η κύρια ακτογραµµή της απλώνεται από το Πυθαγόρειο µέχρι το Ηραίο µε δηµοφιλή beach bars, που υπόσχονται χαλαρές στιγµές κάτω από τον ήλιο αλλά και δράση µε θαλάσσια sports.

Αν είστε φαν των κοσµοπολίτικων παραλιών, τότε εννοείται ότι θα κολυµπήσετε στα Βοτσαλάκια, αν έχετε µικρά παιδιά θα το ευχαριστηθούν στην οργανωµένη βοτσαλωτή Μυκάλη και τα ρηχά νερά της Ψιλής Άµµου, ενώ αν αναζητάτε αµµουδιά µε κρυστάλλινα νερά στρώστε ψάθα στον Λιµιώνα και τη Χρυσή Άµµο, στην περιοχή του Μαραθόκαµπου.

Για όσους επιθυµείτε απόλυτη ηρεµία και παρθένες παραλίες, η θέση σας… είναι δυτικά του νησιού, αρκεί να υποµείνετε τις διαδροµές µέσα από τους χωµατόδροµους (ιδανικό ένα 4Χ4) για να φτάσετε στο Μικρό και Μεγάλο Σεϊτάνι ή τον κολπίσκο στο ακρωτήρι του Αγίου Ιωάννη, την Πλάκα, το Φαγκρί και τον Άγιο Ισίδωρο.

Και για εκείνους που θέλουν να τα βάλουν µε τα κύµατα… στο βόρειο τµήµα σάς περιµένει για ατέλειωτο windsurfing το Κοκκάρι, ενώ στον πειρασµό θα σας βάλουν και οι παραλίες Τσάµπου (ιδανική και για γυµνισµό), Τσαµαδού, Λεµονάκι και Ποτάµι.






ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΡΑΙΩΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ

Σάμος

Είναι εντυπωσιακό το ότι ένα νησί µπορεί να έχει τόσα µουσεία όσα θα µπορούσε να έχει και µια µικρή πόλη. Όχι τυχαία αν αναλογιστεί κάποιος τη µακραίωνη ιστορία της Σάµου και την κοµβική τοποθεσία της (αποτέλεσε σταυροδρόµι για την Ελλάδα, την Ανατολή, τον Εύξεινο Πόντο, την Αίγυπτο και την Ανατολική Μεσόγειο), την οποία έµελλε να διεκδικήσουν πολλοί πολιτισµοί από Ρωµαίους και Ενετούς, µέχρι Γενουάτες και Οθωµανούς.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο στεγάζεται σε δύο κτήρια. Στο παλιό, χρονολογηµένο το 1912 (Πασχάλειο Αρχαιοφυλάκειον), θα θαυµάσετε µια συλλογή από δείγµατα κεραµικής, νοµισµάτων, µικροτεχνίας από τους αρχαϊκούς χρόνους έως την ύστερη αρχαιότητα και στο νέο (Γλυπτοθήκη) τον κολοσσιαίο Κούρο της Σάµου (580 π.Χ.), από τα σηµαντικότερα έργα της αρχαϊκής πλαστικής (πλατεία Δηµαρχείου, Βαθύ, τηλ. 22730 27469, ανοιχτά καθηµερινά εκτός Δευτέρας, εισ. €4).
Οι λάτρεις της λαογραφικής παράδοσης σπεύστε στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Καρλοβάσου µε εκθέµατα της περιόδου 1870-1955 όπως υφαντά, πολύτιµα αντικείµενα, σκαλιστούς καθρέφτες, καναπέδες και εκπληκτικά ενδύµατα των πλουσίων κυριών της πόλης (τηλ. 22730 78198) και στο Λαογραφικό Μουσείο του Πνευµατικού Ιδρύµατος Νικολάου Δηµητρίου, το οποίο ξεδιπλώνει τον καθηµερινό τρόπο ζωής των κατοίκων του νησιού πριν από τον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο (Πυθαγόρειο Σάµου, τηλ. 22730 88383).

Ακόµα, από τα πιο γνωστά µουσεία της είναι και το Εκκλησιαστικό Βυζαντινό Μουσείο µε αντικείµενα όπως ο Ιερός Μανδύας του Πατριάρχου Κων/πόλεως Γρηγορίου Ε’, η «Σταύρωσις του Χριστού» του Θεόδ. Πουλάκου του 16ου αιώνα και σπάνια συγγράµµατα (Βαθύ, τηλ. 22730 80802).




ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΕΙΡΕΥΤΗ ΖΩΝΤΑΝΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ

Σάμος

Η πρωτεύουσα της Σάµου, το Βαθύ, δικαιούται να υπερηφανεύεται για την αµφιθεατρική τοποθεσία της απλωµένη στις όχθες ενός µεγάλου κόλπου στο βορειοανατολικό τµήµα του νησιού µε φόντο τον καταπράσινο λόφο που σχηµατίζουν τα βουνά Θείος και Μπαϊρακτάρης. Ακόµα ένας άσος στο µανίκι της η ζωντάνια της, που µας κρατά σε εγρήγορση χάρη στο λιµάνι το οποίο θεωρείται και το κύριο του νησιού (συνδέεται ακτοπλοϊκά µε τον Πειραιά).

Το Κάτω Βαθύ ξεχωρίζει µε την πολυσύχναστη προκυµαία και τα νεοκλασικά κτήρια, ενώ δίπλα στη θάλασσα βρίσκεται και η πλατεία Πυθαγόρα µε το µαρµάρινο λιοντάρι και τον Δηµοτικό κήπο. Αφού χαθείτε στον πεζόδροµο της αγοράς µε τους γεµάτους πάγκους από σαµιώτικα προϊόντα όπως κρασιά, βότανα, πευκόµελα και ελαιόλαδα, θα πάρετε τον δρόµο για το Άνω Βαθύ, έναν υπέροχο οικισµό µε όµορφα σπιτάκια µε κεραµοσκεπές, φεγγίτες και ξυλόγλυπτες πόρτες που θυµίζουν µικρά έργα τέχνης. Και, φυσικά, εδώ θα βρείτε και πληθώρα από αξιόλογες προτάσεις για φαγητό και διασκέδαση.




ΓΙΑ ΤΟ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟ



Χτισµένο στα ερείπια της αρχαίας Σάµου και µε το σηµερινό του λιµάνι να ταυτίζεται µε το αρχαιότερο τεχνητό της Μεσογείου και, σύµφωνα µε τον Ηρόδοτο, ένα εκ των «θαυµαστών έργων», το Πυθαγόρειο είναι από τα πιο δυνατά χαρτιά του νησιού. Στα αριστερά του λιµανιού θα δείτε το άγαλµα του Πυθαγόρα µαζί µε το περίφηµο θεώρηµα, ενώ τη µατιά σας θα κλέψει και η µαρίνα µε τα πολυτελή σκάφη, ενώ από εδώ αναχωρούν και τα καΐκια που πραγµατοποιούν εκδροµές στις αποµονωµένες παραλίες της νήσου Σαµιοπούλας, στα ερηµικά Τσόπελα και στον Άσπρο Κάβο.

Μετά την περαντζάδα σας στην πλακόστρωτη προκυµαία, χαθείτε στα σοκάκια του και νιώστε τον παλµό του να χτυπά δυνατά στα παραδοσιακά καφενεία και τα µεζεδοπωλεία που σκορπούν νοσταλγικά αρώµατα Μικράς Ασίας. Μέσα στην πόλη (στο νοτιοδυτικό άκρο) το ενδιαφέρον των επσκεπτών προσελκύουν τα ερείπια του Πολυκράτειου τείχους της αρχαιότητας, ο πύργος του οπλαρχηγού Λυκούργου Λογοθέτη (χτισµένος το 1824) και ο Ναός της Μεταµορφώσεως του Σωτήρος.




ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΕΙΤΕ ΤΟ ΣΑΜΙΩΤΙΚΟ ΚΡΑΣΙ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ



Άλλη γλύκα έχει να γευτείτε τη φηµισµένη σαµιώτικη οινική παράδοση εντός των τειχών… Άλλωστε έλκει την ιστορία της από την αρχαιότητα, ενώ είναι από τις πρώτες περιοχές που απέσπασαν πιστοποίηση ονοµασίας προέλευσης, και καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι η καθολική εκκλησία προµηθευόταν οίνο για τη Θεία Ευχαριστία από τη Σάµο.

Γλυκά και ξηρά και από φέτος 2 ηµίξηρα (το Αγέρι του Αιγαίου και το Selana του Ενιαίου Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισµού Σάµου) θεωρούνται κορυφαία σε ποιότητα και γευστικές ιδιαιτερότητες, που οφείλονται στις υψοµετρικές αναβαθµίδες όπου καλλιεργούνται τα αµπέλια. Πρωταγωνιστές βέβαια παραµένουν τα γλυκά. Το Samos Anthemis, το Vin Doux και το Νέκταρ είναι µια πρόκληση στο ποτήρι…

Φυσικά µην ξεχάσετε να επισκεφθείτε την Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισµών Σάµου (ΕΟΣΣ), που έχει να επιδείξει δύο οινοποιεία, ένα στο Βαθύ –το οποίο στεγάζει και το Μουσείο Οίνου (εισ. €2 µαζί µε οινογευσία)– και ένα στο Καρλόβασι, διεθνώς βραβευµένα κρασιά και συνεργασία µε τουλάχιστον 25 τοπικούς συνεταιρισµούς (Βαθύ, τηλ. 22730 87510, καθηµερινά εκτός Κυρ. 09:00-17:00, Καρλοβάσου, τηλ. 22730 32815, ανοιχτά καθηµερινά εκτός Κυρ. 07:00-15:00).




ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΦΗΜΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ



Είναι σχεδόν αδιανόητο να φύγετε χωρίς να επισκεφθείτε τα διεθνούς ακτινοβολίας µνηµεία της. Το πρώτο είναι το Ευπαλίνειο Όρυγµα στην περιοχή του Πυθαγορείου και αεροδροµίου, ένα υδραγωγείο του 6ου αιώνα π.Χ. που θεωρείται λαµπρή κατασκευή για τα δεδοµένα της εποχής µε χαρακτηριστικό τη µήκους 1.036 µ. σήραγγα, διανοιγµένη µε αξιοθαύµαστη ακρίβεια και από τις δύο πλευρές του βουνού.

Το άλλο γνωστό αξιοθέατο είναι ο αρχαιολογικός χώρος του Ηραίου σε µια πεδιάδα στη νότια Σάµο (στην ευρύτερη περιοχή του Πυθαγορείου), όπου µπορείτε να δείτε τα σωζόµενα ερείπια από τις θέρµες και τον Ναό της θεάς Ήρας µε την πολυφωτογραφηµένη όρθια κολόνα.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΟΥ ΠΥΘΑΓΟΡΑ

Σάμος

Στους πρόποδες του όρους Κέρκη οι φωτογραφικές µηχανές των επισκεπτών βρίσκονται στο on για να απαθανατίσουν κάτι από το σπήλαιο-δίδυµο µε τη Σαραντασκαλιώτισσα, όπου υποστηρίζεται ότι κατέφυγε ο φιλόσοφος Πυθαγόρας όταν τον καταδίωκε ο τύραννος Πολυκράτης, αν και επίσης αναφέρεται ότι χρησιµοποιούσε τη σπηλιά ως ησυχαστήριο προκειµένου να αφοσιώνεται στα φιλοσοφικά του ζητήµατα.

Οπλιστείτε µε υποµονή και ετοιµαστείτε να κατεβείτε προσεκτικά τα απότοµα σκαλοπάτια που οδηγούν στην είσοδο του σπηλαίου. Η θέα που σας περιµένει από εκεί θα σας αποζηµιώσει µε το παραπάνω!

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΜΠΕΛΟ

Σάμος

Για ένα zen διάλειµµα στην αγκαλιά της φύσης υπό τους ήχους τρεχούµενων νερών, οι δρόµοι οδηγούν στους καταρράκτες στο Ποτάµι (3 χλµ. από το Καρλόβασι) και στην Άµπελο. Στο πρώτο ξεχωρίζουν δύο, στον µικρότερο θα φτάσετε εύκολα ακολουθώντας ένα µονοπάτι, ενώ στον δεύτερο θα βάλετε τα δυνατά σας για να σκαρφαλώσετε 50-60 σκαλοπάτια και έπειτα να κολυµπήσετε. Ωστόσο, να είστε σίγουροι ότι η θέα θα σας εκπλήξει, ενώ µπορείτε κάλλιστα να απολαύσετε και µια δροσερή βουτιά.

Στα βόρεια της Σάµου, στην Άµπελο, αφήσετε το αυτοκίνητό σας στο πάρκινγκ στην είσοδο του χωριού, κάντε για µισή ώρα την πεζοπορία στο στενό µονοπάτι, θαυµάστε το δάσος µε τα πεύκα και τις ελιές και αφήστε τους ήχους από τους καταρράκτες να σας οδηγήσουν στη σπηλιά, γιατί λίγα µέτρα από την έξοδό της θα τους αντικρίσετε!

ΓΙΑΤΙ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ

Σάμος

Η Σάµος ξέρει να το γλεντάει µε κάθε αφορµή είτε αυτή αφορά σε µια οικογενειακή χαρά όπως τους γάµους είτε στη θρησκευτική παράδοση µε τις γιορτές των Αγίων. Πραγµατικά θα είστε τυχεροί αν βρεθείτε στα γνωστά της πανηγύρια, όπως της Κοιµήσεως της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου στη Χώρα και στο πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στις 26 Ιουλίου, στη γιορτή της Αγίας Μαρίνας στους Βουρλιώτες στις 17 Ιουλίου και στις 8 Σεπτεµβρίου στο πανηγύρι στο Μοναστήρι της Παναγίας της Βροντιανής.

Εξίσου δηµοφιλής είναι και η γιορτή Κρασιού (Ιούλιο-Αύγουστο), όπου ρέει άφθονο κρασί και γίνονται γλέντια σε διάφορα µέρη του νησιού, ενώ η αυλαία πέφτει στο Βαθύ µε µουσικές εκδηλώσεις µε χορό, φαγητό και κρασί που διαρκούν 5 ηµέρες.

ΓΙΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ

Σάμος

Καρλόβασι, Μαραθόκαµπος, Βουρλιώτες, Κοσµαδαίοι, Κοκκάρι, Μυτιληνιοί, Κουµέικα, Μανωλάτες, Υδρούσα και η λίστα δεν τελειώνει εδώ µε τους πανέµορφους οικισµούς που την κοσµούν σε όλη της την έκταση. Μερικά µόνο από αυτά που δεν πρέπει να λείψουν από την ατζέντα σας είναι το Καρλόβασι, η δεύτερη πόλη και λιµάνι του νησιού και πάλαι ποτέ βιοµηχανικό και εµπορικό κέντρο του, απλωµένο σε 3 συνοικίες στα βορειοδυτικά παράλια και γεµάτο αρχοντικά, παλιά εργοστάσια, σηµαντικές εκκλησίες, ενώ εδώ εδρεύει και το Πανεπιστήµιο Σάµου.

Νοτιοδυτικά τις αισθήσεις σαγηνεύει ο Μαραθόκαµπος στις πλαγιές του ηφαιστειακού όρους Κέρκη, φηµισµένος για την ακτογραµµή του (τον όρµο Μαραθόκαµπου και τα Βοτσαλάκια) αλλά και για το πασχαλινό έθιµο των οβίδων, που συγκεντρώνει πλήθος κόσµου κάθε Κυριακή του Πάσχα. Από τα οµορφότερα χωριά και οι Μανωλάτες µε τα παλιά πετρόκτιστα σπίτια και την εκπληκτική θέα προς τους αµπελώνες της βόρειας πλευράς και τα µικρασιατικά παράλια.



Από τα πιο δηµοφιλή χωριά είναι το Κοκκάρι (βορειοανατολικά), που µάλιστα το 2016 κατατάχθηκε 3ο στη λίστα µε τα «διαµάντια της Ευρώπης» από το πρακτορείο Best European Destinations. Γνωστοί για την αγγειοπλαστική τέχνη και για τα σαµιώτικα µοναστήρια της Μεγάλης Παναγιάς και του Τιµίου ή Μεγάλου Σταυρού είναι οι Κουµαραδαίοι. Χρόνου επιτρέποντος περάστε και από τους Μυτιληνιούς.

Πώς να πάτε: Τώρα µπορείτε να φτάσετε στη Σάµο σε µόλις 6 ώρες & 45΄ µε το νέο δροµολόγιο της Blue Star Ferries, που συνδέει το νησί µε το λιµάνι του Πειραιά 3 φορές την εβδοµάδα. Η γραµµή εξυπηρετείται από το Blue Star 2, το οποίο προσεγγίζει εναλλάξ το Καρλόβασι και το Βαθύ. Η Blue Star Ferries συνδέει επίσης τη Σάµο µε την Κω, τη Ρόδο και την Κάρπαθο καθιστώντας το ταξίδι µια µοναδική εµπειρία!

Blue Star Ferries

To υπερσύγχρονο και άνετο πλοίο (χωρητικότητας 1.854 επιβατών), προσφέρει στο επιβατικό κοινό υπηρεσίες υψηλού επιπέδου όπως εστιατόριο a la carte, εστιατόριο self-service, Goody’s burger house, Flocafe bars, κατάστηµα δώρων, πολυτελείς καµπίνες, σαλόνια, καθίσµατα αεροπορικού τύπου και όλες τις ανέσεις για ένα απολαυστικό ταξίδι!

Blue Star Ferries

Από €20/ άτοµο & €80 Ι.Χ. Μπορείτε επίσης να ενηµερώνεστε για τις προσφορές της Blue Star Ferries µέσω της επίσηµης ιστοσελίδας www.bluestarferries.com.
Κάντε κράτηση τώρα στον ταξιδιωτικό σας πράκτορα, στο
www.bluestarferries.com ή στο 210 8919800.



Πηγή: Icons Travellers 






Τι παθαίνει το ανθρώπινο σώμα όταν βουτάμε σε κρύα νερά 


Φοβερός Ελληνικός Χορός σε ταβέρνα στο νησί της Κέρκυρας! (ΒΙΝΤΕΟ)


Αυτό θα το δείτε ΜΟΝΟ στην Κρήτη !!! (ΒΙΝΤΕΟ)


Τι παθαίνει το ανθρώπινο σώμα όταν βουτάμε σε κρύα νερά!!!


Sold out κάθε μέρα: Η παραλία-όνειρο που δίνεις μάχη για μια ξαπλώστρα !!!



Αν θέλεις κάνε μια κοινοποίηση της σελίδας να ρίξουν μια ματιά και οι φίλοι σου, γιατί ίσως να ενδιαφέρεται και κάποιος άλλος να κάνει τις διακοπές του και έτσι να μεγαλώσει η παρέα.





Ακολουθήστε μας και στο instagram

Εσύ έκανες εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube ;

Αν όχι ,κάνε εγγραφή εδώ για να ενημερωθείς αμέσως για όλα τα καινούργια ταξιδιωτικά βιντεάκια που ετοιμάζουμε από τα ταξίδια μας !!


Κάντε like στις σελίδες μας και ταξιδέψτε !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια