Page Nav

HIDE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad


Breaking News:

latest

Απόδραση στην Κύπρο: οι καλύτεροι προορισμοί της!

«Τ’ αηδόνια δε σ’ αφήνουν να κοιμηθείς στις Πλάτρες. Δακρυσμένο πουλί στην Κύπρο τη θαλασσοφίλητη που έταξαν για να μου θυμίζει τη...

«Τ’ αηδόνια δε σ’ αφήνουν να κοιμηθείς στις Πλάτρες. Δακρυσμένο πουλί στην Κύπρο τη θαλασσοφίλητη που έταξαν για να μου θυμίζει την πατρίδα…»



Γράφει ο Γ. Σεφέρης στην «Ελένη» του εμπνευσμένος από το πρώτο ταξίδι του στην Κύπρο το 1953!
Αν σχεδιάζετε μια απόδραση στην εσχατιά της Μεσογείου, την όμορφη Κύπρο, πάρτε ιδέες και λίγη έμπνευση από τις 10 ταξιδιωτικές μας προτάσεις:

1. Εξερευνήστε την παλιά πόλη της Λευκωσίας!

Εξερευνήστε την παλιά πόλη της Λευκωσίας

Περιπλανηθείτε στα όμορφα στενά της Παλιάς Πόλης της Λευκωσίας και ανακαλύψτε τις όμορφες γωνιές της!

Θαυμάστε τα Ενετικά Τείχη που σχεδίασε και έχτισε ο μηχανικός Giulio Savorgnan κατά τον 16ο αιώνα εκεί που άλλοτε στέκονταν τα Φράγκικα Τείχη του 14ου αιώνα. Μην αγνοήσετε την Πύλη Αμμοχώστου με την εντυπωσιακή πρόσοψη, την ωραιότερη από τις πύλες της Ενετικής Λευκωσίας. Μην μπερδεύεστε! Το όνομά της το οφείλει στο γεγονός ότι άνοιγε στον δρόμο που οδηγούσε στο σπουδαιότερο λιμάνι του νησιού, την Αμμόχωστο. Η Πύλη σήμερα είναι Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λευκωσίας.
Λευκωσία

Δώστε ραντεβού με την ιστορία και τον πολιτισμό στο Μουσείο της Κύπρου – όπου θα έχετε την ευκαιρία να δείτε εκθέματα από τη Νεολιθική έως και τη Ρωμαϊκή περίοδο- αλλά και την Παλιά Αρχιεπισκοπή, ένα υπέροχο κτίριο του 18ου αιώνα στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Λευκωσίας που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη σύγχρονη Κυπριακή ιστορία και που σήμερα φιλοξενεί το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Κύπρου και το Μουσείο Αγώνος, αφιερωμένο στον αγώνα της ΕΟΚΑ (1955 – 1959), που διαθέτει πλούσιο αυθεντικό υλικό.

Ακριβώς δίπλα θα βρείτε τη Νέα Αρχιεπισκοπή και Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, ένα εντυπωσιακό διώροφο κτίριο της Νεο-Βυζαντινής περιόδου που στεγάζει τα γραφεία της αρχιεπισκοπής και την κατοικία του Αρχιεπισκόπου. Εδώ στεγάζονται το Βυζαντινό Μουσείο, η Πινακοθήκη και η αξιόλογη Βιβλιοθήκη της Αρχιεπισκοπής.


Στην ίδια περιοχή θα βρείτε και το Παγκύπριο Γυμνάσιο με την επίσης αξιόλογη Σεβέρειο Βιβλιοθήκη, την αρχοντική Οικία του δραγουμάνου Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου (Εθνολογικό Μουσείο) -χαρακτηριστικό δείγμα αστικής αρχιτεκτονικής της περιόδου της τουρκοκρατίας στη Λευκωσία-, τη Δημοτική Πινακοθήκη του Ιδρύματος Πιερίδη, τον Ναό της Παναγίας των Αυγουστινιανών (το σημερινό τζαμί Ομεριέ), τα λουτρά και τον αρχαιολογικό χώρο με τα μεσαιωνικά λείψανα στην περιοχή του παλαιού Δημαρχείου.

2. Ραντεβού με το ένδοξο παρελθόν στην Πάφο!

Ραντεβού με το ένδοξο παρελθόν στην Πάφο!

Κάντε ένα ταξίδι στον χρόνο στη Νέα (Κάτω) Πάφο!

Το Αρχαιολογικό Πάρκο της Κάτω Πάφου περιλαμβάνει χώρους και μνημεία από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι και τον Μεσαίωνα. Θαυμάστε το Ασκληπιείο, το Ωδείο, την Αγορά, τα ερείπια του Κάστρου, τα ερείπια της Λιμενιώτισσας (μια Παλαιοχριστιανική Βασιλική) και τους περίφημους Τάφους των Βασιλέων. Στη Νέα Πάφο θα βρείτε και το ατμοσφαιρικό Κάστρο της Πάφου και τον Φάρο – δύο πολύ ρομαντικές τοποθεσίες για να τις σημειώσετε πάνω στον χάρτη της Κύπρου!

Tip: κοντά στην Πάφο θα βρείτε και την Πέτρα του Ρωμιού όπου κατά τον ομηρικό μύθο γεννήθηκε η θεά Αφροδίτη.
Πέτρα του Ρωμιού

Παρόν και παρελθόν, παλαιό και σύγχρονο, μπλέκονται μοναδικά στην Πάφο!

Γι’αυτό αφιερώστε χρόνο και στο Κέντρο της Πάφου (γνωστό ως Κτήμα ή Πάνω Πάφος) που είναι πολλά περισσότερα από απλώς το εμπορικό κέντρο της πόλης! Φορέστε άνετα παπούτσια για να εξερευνήσετε τις διαφορετικές περιοχές και να μάθετε τις ιστορίες τους: τον Μουσαλλά στα ανατολικά, την περιοχή του Δήμου, τα σχολικά συμπλέγματα, το Ταχυδρομείο μαζί με την περιοχή της Αγοράς, και τον Μούτταλο, την παλιά παραδοσιακή τουρκοκυπριακή συνοικία.
Tip: κάθε Πέμπτη προσφέρεται από τον Δήμο Πάφου δωρεάν περίπατος στην πόλη με ξεναγό! Απαραίτητη η κράτηση εκ των προτέρων!

3. Ανακαλύψτε τη νοτιότερη πόλη της Ευρώπης, τη Λεμεσό!

Ανακαλύψτε τη Λεμεσό!

Ανακαλύψτε κάθε όμορφη και χρωματιστή γωνιά του Ιστορικού Κέντρου της Λεμεσού!
Ξεκινήστε από τα γραφικά δρομάκια δίπλα από το Παλιό Λιμάνι με κατεύθυνση ανατολικά κατά μήκος της παραλίας. Εδώ δεσπόζει το επιβλητικό Κάστρο της Λεμεσού, ένα αξιόλογο μεσαιωνικό κτίσμα, στο παρεκκλήσι του οποίου λέγεται ότι παντρεύτηκε ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος την αγαπημένη του Βερεγγάρια! Σήμερα στο κάστρο στεγάζεται το Μεσαιωνικό Μουσείο Κύπρου.
Λεμεσός
© Sergey Galyonkin, CC BY-SA 2.0


Ετοιμαστείτε για περατζάδα στην πεζοδρομημένη περιοχή γύρω από το Κάστρο. Εδώ θα φάτε παραδοσιακές τοπικές λιχουδιές, θα ξαποστάσετε, θα πιείτε το καφεδάκι σας ή το ποτό σας και θα χαζέψετε στις γκαλερί και στα διάφορα μαγαζάκια.
Λεμεσός
© Sergey Galyonkin, CC BY-SA 2.0


Το απογευματάκι κάντε μια βόλτα στην τεράστια μαρίνα της Λεμεσού! Χαζέψτε την περατζάδα στον παραλιακό δρόμο (promenade). Τα λουλούδια και οι φοίνικες κατά μήκος του δρόμου φέρνουν στο μυαλό κάτι από Λος Άντζελες αλλά με υπέροχο μεσογειακό κλίμα! Ιδανικό μέρος για ποδηλατάδα! Εδώ χτυπά δυνατά η καρδιά της πόλης! Εδώ ο κόσμος κάνει τη βόλτα του, αθλείται, ψαρεύει, ατενίζει, κάνει ποδήλατο, ερωτεύεται!
Λεμεσός
© Sergey Galyonkin, CC BY-SA 2.0


Μην αγνοήσετε τον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Νάπας με το όμορφο εσωτερικό του, το επιβλητικό Μέγαρο Πιλαβάκη που τώρα φιλοξενεί τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, τον Δημοτικό Κήπο όπου κάθε Σεπτέμβριο λαμβάνει μέρος η Γιορτή του Κρασιού, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το μικρό Μουσείο Λαϊκής Τέχνης.

4. Ακολουθήστε τον Δρόμο του Κρασιού!

Ακολουθήστε τον Δρόμο του Κρασιού στην Κύπρο!

Ανακαλύψτε τα γραφικά Κρασοχώρια της επαρχίας της Λεμεσού!

Τα οινοπαραγωγικά χωριά της Λεμεσού βρίσκονται στις πλαγιές της οροσειράς του Τροόδους και φημίζονται για την αμπελοκαλλιέργεια, τον αγροτουρισμό, τη γραφικότητά τους και τη διατήρηση της παράδοσης! Τα χωριά αυτά μας προσφέρουν μεγάλη ποικιλία δυνατών κόκκινων ξηρών κρασιών αλλά και το γνωστό γλυκό κρασί Κουμανταρία (ή κουμανδαρία) που οφείλει το όνομά του στους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ, των οποίων το αρχηγείο τους (La Grande Commanderie) ήταν το κάστρο του Κολοσσιού, ένα μεσαιωνικό φρούριο λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Λεμεσού.
Ακολουθήστε τον Δρόμο του Κρασιού στην Κύπρο!

Αν ακολουθήσετε τη Διαδρομή του Κρασιού που περνά από τα Κρασοχώρια της Κύπρου θα γνωρίσετε 20 παραδοσιακά χωριά με λιθόστρωτα στενάκια και όμορφες πλατείες αλλά και 16 οινοποιεία! Αυτή η όμορφη διαδρομή περνά μέσα από: Λεμεσό, Κολόσσι, Ερήμη (Κυπριακό Οινομουσείο), Καντού, Σούνι-Ζανακιά, Πάνω Κυβίδες, Άγιος Αμβρόσιος, Λόφου, Βουνί, Κοιλάνι, Πέρα Πεδί, Μανδριά, Κάτω Πλάτρες, Όμοδος, Βάσα, Μάλια, Άρσος, Πάχνα, Ανώγυρα και Αυδήμου.
Δείτε το βίντεο που ακολουθεί από το χωριό Όμοδος για να πάρετε μια πρόγευση!


Αν δεν έχετε χρόνο για όλα τα παραπάνω, βάλτε στον χάρτη μόνο τον γραφικό Όμοδο, το πιο γνωστό παραδοσιακό ορεινό κρασοχώρι της Λεμεσού (περ. 42 χλμ.)!

Δοκιμάστε αυθεντικές τοπικές γεύσεις στις ταβέρνες του χωριού, θαυμάστε τη Μονή του Τίμιου Σταυρού, αγοράστε αυθεντικά σουβενίρ από τα μαγαζάκια υφαντών και ειδών λαϊκής τέχνης και οικοτεχνίας. Βάλτε στη βαλίτσα τις επιστροφής από την Κύπρο κροσιέδες, τραπεζομάντηλα και δαντέλες από τον Όμοδο!

Οι κάτοικοι του χωριού φημίζονται εκτός από την οινοπαραγωγή και για την παρασκευή σουτζιούκου, ππαλουζέ, κκιοφτερκών, κουλλουρκών και γλυκών του κουταλιού από φρούτα εποχής. Τα αρκατένα κουλλούρκα του Ομόδους είναι επίσης φημισμένα και περιζήτητα σε ολόκληρη την Κύπρο!
Γνωρίστε τα παραδοσιακά ορεινά χωριά της Κύπρου!

Tip: «Τ’ αηδόνια δε σ’ αφήνουν να κοιμηθείς στις Πλάτρες» (Γ. Σεφέρης). Οι Πλάτρες φημίζονται και για το πλούσιο φυσικό τοπίο, μην τις αγνοήσετε! Πολλά φυσικά μονοπάτια περνούν μεσα απο τις Πλάτρες. Τα πιο γνωστά είναι το μονοπάτι των Καληδονιών που οδηγεί στον ομώνυμο καταρράκτη), το μονοπάτι του Μιλλομέρη («μιλλός» σημαίνει υγρός στην κυπριακή διάλεκτο) που επίσης καταλήγει στον υπέροχο ομώνυμο καταρράκτη ύψους 15 μέτρων και το μονοπάτι του Γεφυριού της Μηλιάς!

info: Οι Διαδρομές του Κρασιού στην Κύπρο είναι πολλές (Διαδρομή Κρασοχωριών που αναφέρουμε παραπάνω, Κουμανταρίας, Πιτσιλιάς, Κοιλάδας Διαρίζου, Βουνί Παναγιάς – Αμπελίτης, Λαόνας – Ακάμα, Ορεινής Λάρνακας – Λευκωσίας). Όρεξη, χρόνο και αυτοκίνητο να έχετε για να τις ακολουθήσετε όλες!


Δείτε το παραπάνω βίντεο από τη Λάνια ένα γραφικό χωριουδάκι που θα το συναντήσετε πάνω στη διαδρομή Κουμανταρίας σε απόσταση μόλις 25 χλμ. από την πόλη της Λεμεσού! Στα highlights είναι το παλιό πατητήρι, το Μουσείο Αποθήκευσης Κουμανδαρίας και το παλιό ελαιοτριβείο, η εκκλησία της Παναγίας Βαλάνας στο κέντρο του χωριού και το παρεκκλήσι της Παναγίας της Βαλάνας κοντά σε έναν εκδρομικό χώρο και ένα πάρκο λίγο έξω από το χωριό.
Tip: Τυχεροί όσοι βρεθούν στη Λάνια τον Μάιο οπότε οι γυναίκες του χωριού ανοίγουν τις αυλές τους και τα σπίτια τους για να υποδεχθούν τους επισκέπτες στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Λάνες και αυλές της Λάνιας»!

5. Προσγειωθείτε στη Λάρνακα!

Η αλυκή της Λάρνακας

Αν ταξιδέψετε στην Κύπρο, πιθανότατά να προσγειωθείτε στο διεθνές αεροδρόμιο της Λάρνακας, το μεγαλύτερο της μεγαλονήσου. Πρώτη στάση λοιπόν, Λάρνακα!

Θαυμάστε την αλυκή της Λάρνακας με τα φλαμίνγκο και το Χαλά Σουλτάν Τεκκέ να στέκεται στις όχθες της. Ο υδροβιότοπος προστατεύεται από τα προγράμματα Ramsar και NATURA.
τα φλαμίνγκο και το Χαλά Σουλτάν Τεκκέ στην Λάρνακα της Κύπρου

Επισκεφτείτε τον ξεχωριστό Ιερό Ναό του Αγίου Λαζάρου του 9ου αιώνα που συνδυάζει μοναδικά νεογοτθικά και νεοκλασικά αρχιτεκτονικά στοιχεία. Κάντε βόλτα και χαζέψτε την περατζάδα στον παραλιακό πεζόδρομο, την κεντρική Λεωφόρο Αθηνών. Θα λατρέψετε το κομμάτι του δρόμου που ονομάζεται Φοινικούδες καθώς οι φοίνικες αριστερά και δεξιά κατά μήκος του δρόμου φτιάχνουν ατμόσφαιρα που έχει κάτι από Λος Άντζελες ή Μαϊάμι! Στην Πλατεία Δημαρχείου δεσπόζει η προτομή του Κίμωνα του Αθηναίου που φέρει την επιγραφή "Kαι νεκρός ενίκα".
Ο Ιερός Ναός του Αγίου Λαζάρου

Μην αγνοήσετε: το μεσαιωνικό φρούριο που σήμερα στεγάζει το Μεσαιωνικό Μουσείο, ενώ το καλοκαίρι φιλοξενεί διάφορα πολιτιστικά δρώμενα, την ιστορική Πλατεία "Ευρώπης" όπου θα θαυμάσετε εξαίρετα αρχιτεκτονικά δείγματα της περιόδου της αγγλοκρατίας του 1881. Αρκεί να αναφέρουμε πως οι παλιές αποικιακές αποθήκες του τελωνείου στην πλατεία πήραν το βραβείο Europa Nostra το 1996.

Εδώ εκτός από αποικιακά κτίσματα -που σήμερα στεγάζουν τη Δημοτική Πινακοθήκη, το Μουσείο του Ιστορικού Αρχείου της Λάρνακας και τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες της Λάρνακας- θα βρείτε και το άγαλμα του αρχαίου φιλόσοφου Ζήνωνα (ο ιδρυτής της Στωικής Σχολής γεννήθηκε στη Λάρνακα το 334 π.Χ.). Τέλος μην αγνοήσετε την Παναγιά τη Φανερωμένη, μια ξεχωριστή εκκλησία του 1872.

Ακολουθούν τα ερείπια του αρχαίου Κιτίου που χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα π.Χ. και το παλιό υδραγωγείο, γνωστό ως Καμάρες, που φωταγωγείται μοναδικά τις βραδινές ώρες!


6. Χαθείτε στις αμμουδιές της Αγίας Νάπας!

Χαθείτε στις αμμουδιές της Αγίας Νάπας!

45 περίπου χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο της Λάρνακας, βρίσκεται η διάσημη Αγία Νάπα. Η κωμόπολη αυτή της Κύπρου σφύζει από ζωή, τουρίστες και διασκέδαση τους καλοκαιρινούς μήνες!
Η Αγία Νάπα είναι ξακουστή για τις όμορφες παραλίες της και τα υπέροχα νερά τους. Πάρτε μαζί τα μαγιό σας και εξερευνήστε τις παραλίες: Αγία Θέκλα, Μακρόνησο, Λάντα, Νησί, Βαθιά Γωνιά, Περνέρα, Πανταχού, Κατσαρκά, Πανταχού, Γλυκό Νερό, Άμμος του Καμπούρη, Κέρμια, Κόννος. Το σίγουρο είναι πως δε θα ξεμείνετε από παραλίες!
Χαθείτε στις αμμουδιές της Αγίας Νάπας!

Η μικρή χερσόνησος και ακρωτήρι Κάβο Γκρέκο βρίσκεται μεταξύ της Αγίας Νάπας και του Παραλιμνίου, 10 περίπου λεπτά με το αυτοκίνητο από την Αγία Νάπα. Πρόκειται για μια προστατευμένη περιοχή μοναδικής φυσικής ομορφιάς που είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα NATURA 2000 και χάρη στις υποθαλάσσιες χαράδρες και στα σπήλαιά της αποτελεί δημοφιλέστατο προορισμό για κατάδυση.

Tip: δροσιστείτε απολαμβάνοντας μια μπύρα ΚΕΟ δίπλα στη θάλασσα σαν ντόπιος και τιμήστε την κυπριακή ζυθοποιία και τις μικρές απολαύσεις της ζωής ατενίζοντας το απέραντο γαλάζιο!
Οι λάτρεις του υγρού στοιχείου, μην παραλείψετε μια επίσκεψη στο Δημοτικό Μουσείο Αγίας Νάπας THALASSA υπό τη διεύθυνση του Ιδρύματος Πιερίδη. Πρόκειται για ένα μουσείο αφιερωμένο στη θάλασσα και στην κυπριακή ναυτική παράδοση.

7. Βουτιά στην παράδοση στα Λεύκαρα και στον Καλαβασό!

Βουτιά στην παράδοση στα Λεύκαρα

Δύο υπέροχα παραδοσιακά μέρη προς εξερεύνηση στην επαρχία της Λάρνακας! Τα Λεύκαρα και ο Καλαβασός!

Τα Λεύκαρα, μια κωμόπολη (περίπου 40 χλμ. από τη Λάρνακα) στις πλαγιές της οροσειράς του Τροόδους, φημίζονται για τα κεντήματα – τα λεγόμενα λευκαρίτικα – και για την αργυροχοΐα. Λέγεται μάλιστα πως το 1481, ο Leonardo Da Vinci, επισκέφθηκε τα Λεύκαρα και πήρε ένα από τα κεντήματα στον καθεδρικό ναό του Μιλάνου!
Λευκαρίτικα κεντήματα στα Λέυκαρα της Κύπρου
© Andrew Hurley, CC BY-SA 2.0


Το Τοπικό Εθνολογικό Μουσείο Παραδοσιακής Κεντητικής και Αργυροχοϊας, που στεγάζεται σε ένα χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής αρχοντικού των Λευκάρων, αξίζει την επίσκεψή σας! Εκτός από τη μεγάλη Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού (του 14ου αιώνα), τα Λεύκαρα είναι γεμάτα με παρεκκλήσια που βρίσκονται μέσα στη φύση. Όλα σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε!
Λεπτομέρεια από το χωριό Λέυκαρα της Κύπρου
© Andrew Hurley, CC BY-SA 2.0


Ραντεβού με την παράδοση θα δώσετε και στον Καλαβασό, ένα γραφικό χωριό κτισμένο στη δυτική όχθη του Βασιλικού ποταμού στην επαρχία της Λάρνακας. Πιείτε το καφεδάκι σας εδώ και απολαύστε τη ζεστή φιλοξενία των ντόπιων! Η όμορφη εκκλησιά του χωριού είναι αφιερωμένη στην Παναγία και δίπλα από αυτή θα βρείτε ένα αρχαίο νεκροταφείο. Στο χωριό υπάρχει επίσης και τούρκικο τζαμί.

Εδώ θα βρείτε και τον νεολιθικό οικισμό της Τέντας όπου μαζί με τη Χοιροκοιτία, αποτελεί παράδειγμα πρώιμης μόνιμης εγκατάστασης πληθυσμών στην Κύπρο, κατά την ακεραμική νεολιθική περίοδο!
Λεπτομέρεια από το χωριό Λέυκαρα της Κύπρου
© Mark Fischer, CC BY-SA 2.0

8. Ζήστε το κυπριακό καλοκαίρι στον Πρωταρά και στο Παραλίμνι!

Ζήστε το κυπριακό καλοκαίρι στον Πρωταρά και στο Παραλίμνι!

Η περιοχή γύρω από την Αγία Νάπα, το Παραλίμνι, η όμορφη κωμόπολη της επαρχίας Αμμοχώστου και το παραθαλάσσιο προάστιό του, ο Πρωταράς, αξίζουν μια θέση στην ταξιδιωτική σας ατζέντα!

Πηγαίνετε στο λιμανάκι του Αγίου Νικολάου, στην περιοχή της Περνέρας. Εδώ θα βρείτε ένα πολύ γραφικό αλιευτικό καταφύγιο κα το όμορφο λευκό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου με τις γαλάζιες λεπτομέρειες που δίνει νησιωτικό χρώμα στο τοπίο. Πιείτε τον καφέ σας χαζεύοντας την περατζάδα των ψαροκάικων και των σκαφών. Στην Αγία Τριάδα θα βρείτε ακόμα ένα γραφικό ψαρολίμανο και το ομώνυμο μικρό ξωκλήσι.
το λιμανάκι του Αγίου Νικολάου με το ομώνυμο εκκλησάκι
© Michael Thomas, CC BY-SA 2.0


Φορέστε κατάλληλα παπούτσια και επισκεφτείτε το φωλιασμένο μέσα στους βράχους, γραφικό εκκλησάκι των Αγίων Σαράντα. Οι λάτρεις της φύσης θα ενθουσιαστούν με το υπέροχο φυσικό τοπίο που το περιβάλλει.

Βουτήξτε στα κρυστάλλινα νερά των υπέροχων παραλιών που βρίσκονται κατά μήκος της δαντελωτής ανατολικής ακτής του Παραλιμνίου που απλώνεται σε 10χλμ. Η πιο γνωστή παραλία στην περιοχή είναι το Fig Tree Bay. Απολαύστε!

9. Ρομάντζο και φρέσκο ψάρι στο «φιόρδ» της Κύπρου!


Γιατί και η Κύπρος έχει το «φιόρδ» της!

Ο Ποταμός Λιοπετρίου είναι μια πολύ ρομαντική και γραφική τοποθεσία που αξίζει να την επισκεφτείτε ιδιαίτερα την ώρα του ηλιοβασιλέματος! Οι καλοφαγάδες εδώ θα απολαύσουν και φρέσκο ψάρι! Πρόκειται για μια φυσική λωρίδα νερού που κάνει έναν σχηματισμό, με τα νερά να μπαίνουν 500-600 μέτρα μέσα στη γη, δημιουργώντας έτσι ένα πολύ όμορφο αλιευτικό καταφύγιο. Τον Ποταμό θα τον βρείτε περίπου 5χλμ. έξω από το Λιοπέτρι, ένα όμορφο χωριό της επαρχίας της Αμμοχώστου.

10. Γίνετε ένα με τη φύση και το παρελθόν στον Πεδουλά και στην Κακοπετριά!

Το χωριό Πεδουλάς της Κύπρου

Στις βόρειες πλαγιές της οροσειράς του Τροόδους θα βρείτε ένα χωριό μέσα στη φύση, τον Πεδουλά!

Εδώ θα βρείτε πολλά φυσικά μονοπάτια -προς τη Μονή Κύκκου και προς τα γύρω χωριά του Μουτουλλά και Καλοπαναγιώτη- για να τα περπατήσετε, πολλές φυσικές πηγές για να πιείτε γάργαρο δροσερό νεράκι, τον εντυπωσιακό Ναό του Τιμίου Σταυρού -τύπου σταυροειδούς τρουλλαίου ναού- που ξεχωρίζει για τις ψηλές αναλογίες και τα δύο κωδωνοστάσιά του, το Λαογραφικό Μουσείο, ένα Βυζαντινό Μουσείο και τον πολύ ιδιαίτερο και ξεχωριστό ξυλόστεγο Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ (1472) που περιλαμβάνεται στον κατάλογο μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.


Η Κακοπετριά είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της επαρχίας Λευκωσίας και από τα πιο όμορφα!
Βάλτε στο «καλάθι» σας: τον Άγιο Νικόλαο της Στέγης που επίσης ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO -κυρίως για τις τοιχογραφίες οι οποίες αποτελούν εξαίρετα δείγματα βυζαντινής και μεταβυζαντινής μνημειακής ζωγραφικής-, τις πολυάριθμες αρχαίες βυζαντινές εκκλησίες, το καφεδάκι και τη δροσιά που θα απολαύσετε κάτω από τα πανύψηλα και δροσερά πλατάνια στην "Πλατεία" του χωριού, την περιοχή της Παλιάς Κακοπετριάς όπου θα συγκινηθείτε με την αρχαία λαϊκή κληρονομιά!



gr.skyscanner.com



Αν θέλεις κάνε μια κοινοποίηση της σελίδας να ρίξουν μια ματιά και οι φίλοι σου, γιατί ίσως να ενδιαφέρεται και κάποιος άλλος να κάνει τις διακοπές του και έτσι να μεγαλώσει η παρέα.



Απίστευτες προσφορές σε δωμάτια...κάντε κράτηση από εδώ και κερδίστε το 10% !


Εσύ έκανες εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube ;

Αν όχι ,κάνε εγγραφή εδώ για να ενημερωθείς αμέσως για όλα τα καινούργια ταξιδιωτικά βιντεάκια που ετοιμάζουμε από τα ταξίδια μας !!

Δεν υπάρχουν σχόλια