Page Nav

HIDE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad


Breaking News:

latest

Ταξίδι στα ατμοσφαιρικά Χανιά: Τι αξίζει να δείτε και να κάνετε!

Μια Παλιά Πόλη που σφύζει από ζωή, με επίκεντρο ένα από τα ωραιότερα λιμάνια της Μεσογείου. Τα πολυπολιτισμικά Χανιά είνα...

Μια Παλιά Πόλη που σφύζει από ζωή, με επίκεντρο ένα από τα ωραιότερα λιμάνια της Μεσογείου.



Τα πολυπολιτισμικά Χανιά είναι απλά μεθυστικά - και αξίζει να τα αφήσετε μόνο για τις θεαματικές διαδρομές που θα σας φέρουν στον Μπάλο, ή το φαράγγι της Σαμαριάς.


Κλείστε από ΕΔΩ για τις διακοπές και τα ταξίδια σας ακτοπλοϊκά,αεροπορικά και ξενοδοχεία και κερδίστε επιστροφή χρημάτων !!!


Μια λίστα με 10 προτάσεις εγγυώνται μαγευτικές διακοπές στα Χανιά!


Η ελληνική «Γαλάζια Λίμνη»: Το ακατοίκητο νησί με τις φυσικές πισίνες που «βουλιάζει» από κόσμο (Pics)


Πάρτε πρώτα μια πανοραμική γεύση απ’ το ενετικό λιμάνι και την Παλιά Πόλη των Χανίων στο παρακάτω βίντεο!



Ακολουθήστε μας και στο instagram


1. Βολτάρετε στο ενετικό λιμάνι







Χωρίς αμφιβολία στο λιμάνι των Χανίων, που έφτιαξαν οι Ενετοί απ’ το 1320-1356, θα “παιχτούν” μερικές απ’ τις ομορφότερες σκηνές των διακοπών σας. Εδώ θα πάρετε μια πρώτη γεύση απ’ την πλούσια ιστορία της πόλης και τους πολιτισμούς που “έπλασαν” τον πολυσύνθετο χαρακτήρα της – Βυζαντινοί, Ενετοί και Τούρκοι, για αρχή. Δίπλα στα αξιοθέατα περασμένων αιώνων αναδύεται ο σύγχρονος, κοσμοπολίτικος χαρακτήρας των Χανίων, με άφθονα καφέ και μπαράκια να γεμίζουν τις βόλτες σας με πολύχρωμες εικόνες, αρώματα και μουσικές.


Καταργεί τη λογική: Το ελληνικό νησί-όνειρο που κάθε Ιούλιο ρίχνει τις τιμές του !!!





Ένα ιστιοπλοϊκό περνά μπροστά απ' τον Αιγυπτιακό Φάρο στο παλιό λιμάνι των Χανίων

Κάντε στάση για να φωτογραφίσετε τον σήμα-κατατεθέν Αιγυπτιακό Φάρο του λιμανιού, που χτίστηκε μεν απ’ τους Ενετούς, αλλά πήρε τη σημερινή του μορφή από τους Αιγυπτίους τον 19ο αιώνα. Επιβάλλεται, φυσικά, να περπατήσετε μέχρι τη βάση του μόνο και μόνο για την απίστευτη θέα! Το Τέμενος Κιουτσούκ ΧασάνΓιαλί Τζαμισί) του 17ου αιώνα, με τους χαρακτηριστικούς τρούλους του, αποτελεί χαρακτηρικό μνημείο του οθωμανικού παρελθόντος, ενώ αν γυρίστε στα ανατολικά θα δείτε τον λόφο Καστέλλι, εκεί όπου πρωτοδημιουργήθηκε η πόλη της Κυδωνίας κατά τους μινωικούς χρόνους και τα βυζαντινά τείχη αργότερα.



Σούπερ «μυστικές» παραλίες στην Πελοπόννησο !!!





To Γιαλί Τζαμισί στο ενετικό λιμάνι των Χανίων

Καλύτερος τρόπος, όμως, για ν’ απορροφήσετε τη μοναδική ατμόσφαιρα του ενετικού λιμανιού είναι, φυσικά, να πιάσετε τραπεζάκι έξω σε στέκια όπως το bar-restaurant Παλλάς, που σερβίρει κοκτέιλ και μεσογειακές γεύσεις σ’ ένα κτίριο που χτίστηκε στο 1830 και αποτελούσε κάποτε στέγη του Αλή Πασά.



 Η ασφάλεια αυτοκινήτου που χρειάζεσαι, στην τιμή που θες !!!

2. Διαδοχικά κεφάλαια ιστορίας στο Φρούριο Φιρκά

Το ενετικό Φρούριο Φιρκά στέκεται επιβλητικό απέναντι απ’τον Φάρο, στην Ακτή Κουντουριώτη, απ’ τον 17ο αιώνα. Οι Ενετοί αρχικά κατασκεύασαν το οχύρωμα Revellino del Porto για να ενισχύσουν την προστασία του λιμανιού, υπερίσχυσε, όμως, το όνομα που χρησιμοποιήθηκε κατά την Τουρκοκρατία για τους στρατώνες (Firka στα τούρκικα). Στη βάση του τείχους στη βόρεια πλευρά, που φιλοξένησε και τις τουρκικές φυλακές, υπήρχαν ανοίγματα για τα κανόνια που στόχευαν τα πυρά τους προς τα εχθρικά πλοία. Το φρούριο απέκτησε ιδιαίτερη σημασία για τους ντόπιους το 1913, όταν γιορτάστηκε εδώ η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Για να μάθετε περισσότερα για τη ναυτική παράδοση της Κρήτης αξίζει επίσης μια επίσκεψη και στο Ναυτικό Μουσείο Χανίων, που είναι χτισμένο πάνω στα τείχη του φρουρίου. Θα το αναγνωρίσετε από μακριά με το κεραμιδί χρώμα του και τη μεγάλη άγκυρα που στολίζει την είσοδό του.


 

3. Βυθιστείτε στην ατμόσφαιρα της Παλιάς Πόλης






Γραφική γωνιά στην Παλιά Πόλη Χανίων

Αν το πανόραμα του ενετικού λιμανιού κλέβει την παράσταση, τα πίσω στενάκια της Παλιάς Πόλης ασκούν τη μυστηριώδη γοητεία της ανακάλυψης. Αφήστε τα γνωστά μνημεία για να γυρίστε τις πίσω γειτονιές, όπως τη συνοικία του Τοπανά, στην πλευρά του Φιρκά, όπου έμεναν κατά την Τουρκοκρατία οι αριστοκρατικές οικογένειες των χριστιανών. Βενετσιάνικα αρχοντικά, οθωμανικά λουτρά, αλλά και ευρωπαϊκά στοιχεία που προστέθηκαν τους επόμενους αιώνες δίνουν μοναδικό χρώμα στον Τοπανά, με αποκορύφωμα το πιο ατμοσφαιρικό πέρασμα όλων, την οδό Αγγέλου. Δώστε ραντεβού για κοκτέιλ στο Νο16, στο Fagotto Jazz Bar, που στεγάζεται σ’ ένα υπέροχο ενετικό κτίριο απ’ το 1978.




Κλείστε από ΕΔΩ για τις διακοπές και τα ταξίδια σας ακτοπλοϊκά,αεροπορικά και ξενοδοχεία και κερδίστε επιστροφή χρημάτων !!!





Ιστορικό κτίριο στην Παλιά Πόλη Χανίων

Στην οδό Κονδυλάκη της Εβραϊκής συνοικίας κάποτε περνούσαν τα βενετσιάνικα κάρα με τα πολεμοφόδια, ενώ εκεί κοντά θα βρείτε και τη μόνη εναπομείνουσα συναγωγή των Χανίων Ετζ Χαγίμ, που χρονολογείται απ’ τους μεσαιωνικούς χρόνους. Στην Σπλάντζια, τον πρώην τουρκικό μαχαλά πίσω απ’ το Καστέλλι, θα περιηγηθείτε στην κεντρική πλατεία όπου βρίσκεται και ο Ναός του Αγίου Νικολάου, με τον ιδιότυπο συνδυασμό καμπαναριού και μιναρέ – αλλά με βενετσιάνικες αποχρώσεις! Ντόπιοι και περαστικοί συγκεντρώνονται στον πεζόδρομο της Χατζημιχάλη Νταλιάνη, τα μεζεδοπωλεία και τα μπαράκια του οποίου αποτελούν χαρακτηριστικό τόπο συνάντησης με φόντο πάντα τον τουρκικό μιναρέ. Δοκιμάστε στέκια όπως το 63ο Μεζεδοσχολείον για νόστιμα μεζεδάκια που κλείνουν με λαχταριστό παγωτό.




Απίστευτες προσφορές σε δωμάτια...κάντε κράτηση από εδώ !!!






Γραφικό στενάκι στην Παλιά Πόλη Χανίων

Tip: Αν αναρωτιέστε πού να μείνετε στα Χανιά, ένα απ’ τα ομορφότερα ξενοδοχεία της Παλιάς Πόλης είναι το Alcanea Boutique Hotel, στεγασμένο σ’ ένα απ’ τα ιστορικά κτίρια της οδού Αγγέλου. Εδώ θ’ απολαύσετε μαγευτική θέα στον Φάρο και το ενετικό λιμάνι απ’ το δωμάτιό σας!



 

Απίστευτες προσφορές σε δωμάτια...κάντε κράτηση από εδώ !!!


4. Φωτογενείς περιπλανήσεις στα Νεώρια

Προχωρώντας δυτικά απ’ τον Φάρο, μπροστά απ’ τα αραγμένα καϊκάκια και τα ιστιοπλοϊκά, θα συναντήσετε 7 πανέμορφα πέτρινα κτίρια με χαρακτηριστική θολωτή πρόσοψη: Είναι τα Νεώρια (arsenalli), εκεί όπου, πριν χτιστεί η προκυμαία των Χανίων, τα ενετικά πλοία “γλιστρούσαν” ανενόχλητα για επισκευές. Επί Τουρκοκρατίας μετατράπηκαν σε στρατιωτικές αποθήκες. Τα πρώτα χτίστηκαν το 1526, σήμερα όμως έχουν κατεδαφιστεί τα εννιά απ’ τα 17 που χτίστηκαν συνολικά. Το τελευταίο απ’ τα εναπομείναντα κτίσματα, το Μεγάλο Αρσενάλι, βρίσκεται λίγο πιο δυτικά και πλέον φιλοξενεί το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου. Είναι αρκετά πιθανόν, μάλιστα, να επισκεφτείτε το εντυπωσιακό εσωτερικό του για να παρακολουθήσετε κάποια έκθεση, ή άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται συχνά εκεί.


 

5. Εμπρός για Κουμ Καπί

Η μόνη πύλη των τειχών που σώζεται σήμερα είναι αυτή ανατολικά, η λεγόμενη Πύλη της Άμμου – Porta Sabbionara όταν την έχτισαν οι Ενετοί και Κουμ Καπί (Πόρτα της Άμμου, για να είμαστε ακριβείς) επί Τουρκοκρατίας. Λίγο πιο βόρεια βρίσκεται και ο ομώνυμος προμαχώνας, χτισμένος σε μια τεχνητή χερσόνησο μέσα στη θάλασσα. Περπατήστε προς τα εκεί για να γνωρίσετε την περιοχή του Κουμ Καπί, εκεί όπου αμέτρητα καφέ, εστιατόρια και μπαράκια, αλλά και η ομώνυμη αμμουδιά, προσελκύουν πλήθος ντόπιων και επισκεπτών. Τα στέκια εδώ είναι τα πιο δημοφιλή εκτός των τειχών και αξίζουν μια βόλτα για την ολοζώντανη, κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα της περιοχής – και, φυσικά, για περισσότερη απίστευτη θέα στο Κρητικό Πέλαγος.


 

6. Ξεκλέψτε λίγο χρόνο για τα μουσεία των Χανίων



Δύσκολα μάλλον θα πείτε αντίο στην Παλιά Πόλη μια υπέροχη μέρα με λιακάδα, αλλά βάλτε στη λίστα των διακοπών κάποια απ’ τα πιο αξιόλογα χανιώτικα μουσεία: Το Αρχαιολογικο Μουσείο – στη θέση του παλιού βενετσιάνικου μοναστηριού του Αγίου Φραγκίσκου – το Λαογραφικό Μουσείο και τη Δημοτική Πινακοθήκη, τρεις ενδιαφέρουσες στάσεις στην οδό Χάληδων. Στην ίδια οδό θα βρεθείτε και την πλατεία Αθηναγόρα όπου βρίσκεται η Μητρόπολη Χανίων, ή Παναγία Τριμάρτυρη, που αν και δεν είναι μουσείο αυτό καθεαυτό το εσωτερικό της στολίζεται από περίφημες αγιογραφίες.



Απίστευτες προσφορές σε δωμάτια...κάντε κράτηση από εδώ !!!







Εμπλουτίστε ακόμα το πρόγραμμά σας με τη Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Συλλογή στο καθολικό της μονής San Salvatore του 15ου αιώνα (οδός Θεοτοκοπούλου, Τοπανάς), το μοναδικό στον ελλαδικό χώρο Μουσείο Τυπογραφίας Χανίων στο Βιοτεχνικό Πάρκο Σούδας, αλλά και την Οικεία-Μουσείο του Ελευθέριου Βενιζέλου στη Χαλέπα. Τρία μόλις χιλιόμετρα μακριά, στον λόφο του Προφήτη Ηλία, βρίσκονται και οι Τάφοι Βενιζέλων, που προσφέρουν εξαιρετική θέα στην πόλη.

7. Απ’ τα βυρσοδεψεία των Ταμπακαριών στα αρχοντικά της Χαλέπας






Ταβέρνα απέναντι απ' τα βυρσοδεψεία των Ταμπακαριών

Για όσους αναζητούν εναλλακτικές εικόνες των Χανίων αξίζει μια εκδρομή ανατολικά, στα Ταμπακαριά, τη βιομηχανικη περιοχή των βυρσοδεψείων. Τα δεκάδες εγκαταλελειμμένα πέτρινα κτίρια του 19ου αιώνα με τις χαρακτηριστικές κεραμοσκεπές προσφέρουν απίστευτα ατμοσφαιρικές – και ενίοτε γλυκόπικρες – εικόνες δίπλα στη θάλασσα. Η περιοχή βρισκόταν σε μεγάλη ακμή μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ‘70, ελάχιστες επιχειρήσεις, όμως, λειτουργούν ακόμα, και παρότι αρκετά απ’ τα κτήρια έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα, λίγα είναι αυτά που έχουν ανακαινιστεί και παρουσιάζουν την όψη που τους αξίζει. Η ψαροταβέρνα Θαλασσινό Αγέρι (οδός Βιβιλάκη) πάντως, βγάζει τραπεζάκια στα βράχια δίπλα στο κύμα, προσφέροντας απίστευτες εικόνες σ’ ένα δυναμικό παρελθόν που αξίζει, το δίχως άλλο, τον θαυμασμό μας.

Συνεχίστε τις περιηγήσεις στα χανιώτικα προάστια με τα νεοκλασικά αρχοντόσπιτα του 19ου και 20ού αιώνα που δίνουν μοναδική ατμόσφαιρα στη Χαλέπα. Εδώ θα εξερευνήσετε τη νεότερη ιστορία του τόπου, μια και στην περιοχή κατοικούσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, αλλά και ο Ύπατος Αρμοστής της Κρητικής Πολιτείας Πρίγκιπας Γεώργιος. Το φθαρμένο απ’ τον χρόνο Παλάτι του Πρίγκιπα Γεωργίου, ο εκλεκτικός, ρωσικού στυλ Ιερός Ναός της Αγίας Μαγδαληνής και η νεοκλασική Γαλλική Σχολή είναι μερικά από τα κτίσματα που δίνουν στην περιοχή ξεχωριστή ατμόσφαιρα.

8. Εξωτικά Χανιά στα Φαλάσαρνα και τον Μπάλο






Το εξωτικό τοπίο στη λιμνοθάλασσα του Μπάλου

Σε λιγότερο από μία ώρα απ’ τα Χανιά, στη δυτική ακτή, θα συναντήσετε τα Φαλάσαρνα, σίγουρα μια απ’ τις ομορφότερες παραλίες της Κρήτης. Εδώ το σκηνικό περιλαμβάνει άγρια και παρθένα τοπία – παρά τις ομπρέλες, τα καφέ και beach bars που στολίζουν τη χιλιομετρική παραλία. Όταν φυσούν βόρειοι και δυτικοί άνεμοι θα συναντήσετε αρκετό κύμα, γι’ αυτό καλύτερα να τσεκάρετε εκ των προτέρων τον καιρό. Εδώ διοργανώνονται, παραδοσιακά, beach parties τον Αύγουστο, ενώ αν σας ενδιαφέρει περισσότερο η ιστορία αξίζει μια μικρή εκδρομή στο βόρειο κομμάτι των Φαλασάρνων, όπου βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος με τους τάφους του 6ου π.Χ. αιώνα.





Κρουαζιέρα στη Λιμνοθάλασσα του Μπάλου

Μια μεγαλύτερη ακόμα περιπέτεια (παρά τα μόλις 52 χλμ. χιλιόμετρα απ’ τα Χανιά) προσφέρει και ο αλλόκοσμος Μπάλος, ένα απ’ τα πιο πολυφωτογραφημένα σκηνικά του Νομού Χανίων. Θα έρθετε εδώ με αυτοκίνητο, συνδυάζοντας χωματόδρομο και περπάτημα – αλλά μόλις αντικρίσετε το ονειρικό τοπίο της λιμνοθάλασσας κάθε κόπος σας θα ανταμειφθεί. Μπορείτε ακόμα να επιλέξετε την κρουαζιέρα απ’ το λιμάνι της Κισσάμου, που σας δίνει μια μοναδική ευκαιρία να επισκεφτείτε το Κάστρο της Γραμβούσας, που στέκεται στην κορυφή της Ήμερης Γραμβούσας, όπως λέγεται το νησάκι απέναντι.



9. Κάθοδος στο Ελαφονήσι και το Κεδρόδασος






Βράχοι και τιρκουάζ νερά στο Ελαφονήσι

Αν φτάσετε μέχρι τα Χανιά δεν γίνεται να μην επισκεφτείτε το Ελαφονήσι, που αν το έχει πάρει το μάτι σας σε μία απ’ τις αμέτρητες φωτογραφίες με τα σχεδόν διάφανα τιρκουάζ νερά και την… ροζ άμμο δύσκολα να μην έχετε λαχταρίσει να βρίσκεστε εκεί. Πολύ πιθανόν, όμως, λεγεώνες τουριστών να έχουν σκεφτεί να το επισκεφτούν την ίδια ημέρα ακριβώς με εσάς, και δύσκολα θα απολαύσετε αυτόν τον επίγειο παράδεισο με τεράστια πούλμαν να αράζουν κάθε τόσο στο πάρκινγκ και δεκάδες επισκέπτες να κόβουν βόλτες μπροστά σας στα ρηχά νερά.

Το μυστικό για να ευχαριστηθείτε το Ελαφονήσι πραγματικά είναι να νοικιάσετε αμάξι, ή να κλείσετε διαμονή σ’ ένα κατάλυμα της περιοχής και να φτάσετε εδώ νωρίς (για να καταλάβετε, 11 π.μ. είναι ήδη πολύ αργά). Αν δεν σας εμπνέει το πρωινό ξύπνημα, πιστέψτε μας, τίποτα δεν συγκρίνεται με την απόλαυση του να έχετε λίγες ώρες γαλήνης στον μαγευτικό αυτό τόπο!


Εξωτικά νερά σε πιο βραχώδες τοπίο, καλυμμένο απ’ άκρη σ’ άκρη με κέδρους, προσφέρει και το κοντινό Κεδρόδασος (περίπου 2 χλμ. μακριά απ’ το Ελαφονήσι), που είναι και το αγαπημένο των γυμνιστών. Πέρα απ’ τις θεϊκές βουτιές εκεί θα θαυμάσετε τη θέα στο Λιβυκό Πέλαγος απ’ τους αμμόλοφους με τη λευκή άμμο.





Τα διάφανα ρηχά νερά στο Ελαφονήσι

10. Διασχίστε το Φαράγγι της Σαμαριάς






Πέρασμα απ' τις Πόρτες στο Φαράγγι της Σαμαριάς

Ένα απ’ τα μεγαλύτερα και διασημότερα φαράγγια της Ευρώπης, και μοναδική εμπειρία για όσους το έχουν ήδη διασχίσει, το Φαράγγι της Σαμαριάς βρίσκεται στα Λευκά Όρη, περίπου 40 χλμ. απ’ τα Χανιά. Η πραγματική περιπέτεια ξεκινά μόλις αντικρίσετε τον άγριο καμβά του φαραγγιού, που θα σας πάρει 6-8 ώρες να το διασχίσετε με κανονικό ρυθμό. Πρόκειται για μια αξέχαστη διαδρομή ανάμεσα σε πεύκα, κυπαρίσσια, πάνω από ξύλινα γεφυράκια και με παρεούλα, αν είστε τυχεροί, τα αγριοκάτσικα που ζουν εκεί ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλα είδη της πλούσιας πανίδας.

Από το φυλάκιο στο Ξυλόσκαλο, στο Οροπέδιο του Ομαλού, θα φτάσετε στην παραθαλάσσια Αγία Ρούμελη περνώντας από αξιοθέατα όπως το ερημωμένο χωριό της Σαμαριάς – με αποκορύφωμα το πέρασμα απ’ τις στενές Σιδερόπορτες, όπου το ύψος των βράχων φτάνει αρκετές εκατοντάδες μέτρα ψηλά. Αν σχεδιάζετε να το επισκεφτείτε τους καλοκαιρινούς μήνες φροντίστε να βρίσκετε εδώ πριν τις 7.30 π.μ. για να προλάβετε τα πρώτα πούλμαν!


gr.skyscanner.com





Βγάλτε Bitcoin ενώ σερφάρετε !!!



Αν θέλεις κάνε μια κοινοποίηση της σελίδας να ρίξουν μια ματιά και οι φίλοι σου, γιατί ίσως να ενδιαφέρεται και κάποιος άλλος να κάνει τις διακοπές του και έτσι να μεγαλώσει η παρέα.





Ακολουθήστε μας και στο instagram

Εσύ έκανες εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube ;

Αν όχι ,κάνε εγγραφή εδώ για να ενημερωθείς αμέσως για όλα τα καινούργια ταξιδιωτικά βιντεάκια που ετοιμάζουμε από τα ταξίδια μας !!


Κάντε like στις σελίδες μας και ταξιδέψτε !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια