Page Nav

HIDE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad


Breaking News:

latest

Φλωρεντία: Αναλλοίωτη ομορφιά στο πέρασμα των αιώνων!

      Η γοητεία της έχει παραμείνει αναλλοίωτη στο πέρασμα των αιώνων. Η Φλωρεντία συνεχίζει να μαγεύει τους επισκέπτες τη...

      Η γοητεία της έχει παραμείνει αναλλοίωτη στο πέρασμα των αιώνων.



Η Φλωρεντία συνεχίζει να μαγεύει τους επισκέπτες της χάρη στην αυθεντικότητά της και τους αναρίθμητους πολιτιστικούς θησαυρούς της. 

Η πρωτεύουσα της Τοσκάνης «ξεχειλίζει» από… Αναγέννηση, ιταλικό ταμπεραμέντο, μουσεία, ιστορία και μοναδικά αριστουργήματα τέχνης! Πότε είπαμε φεύγουμε για Φλωρεντία;

1. Η πόλη των τεχνών ή μια πόλη… σκέτο έργο τέχνης;


Το ιστορικό κέντρο της Φλωρεντίας συγκεντρώνει έναν τεράστιο πλούτο ιστορίας, πολιτισμού και τεχνών. Το 1982 η πρωτεύουσα της Τοσκάνης ανακηρύχθηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. Η πλούσια πολιτιστική κληρονομιάς αυτής της μικρής σχετικά πόλης της Ιταλίας είναι εμφανής σε κάθε γωνιά της. Πανέμορφες εκκλησίες, σπουδαία μουσεία, μοναδικές συλλογές από την εποχή της Αναγέννησης, γραφικές πλατείες, μεσαιωνικά σοκάκια, παλάτια, κήποι και η μεγαλύτερη συγκέντρωση αριστουργημάτων έργων τέχνης σε ένα δίκτυο 20 μουσείων είναι μόνο μερικά από τα κύρια χαρακτηριστικά της.

Αναμφισβήτητα η Φλωρεντία μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα «ανοιχτό» μουσείο! Τι λέτε; Είστε έτοιμοι για ξεχωριστό «Grand Tour» στα κρυμμένα μυστικά της; Αναζητήστε φθηνά αεροπορικά εισιτήρια από Ελλάδα για Φλωρεντία με ένα απλό κλικ στο παρακάτω κουμπί!

2. Η «καρδιά» της Φλωρεντίας


Duomo Φλωρεντία
Η «καρδιά» της Φλωρεντίας, όπως και στις περισσότερες πόλεις της Ιταλίας, «χτυπά» στην πλατεία του Καθεδρικού Ναού (Piazza del Duomo). Το μνημειακό συγκρότημα περιλαμβάνει τη βασιλική εκκλησία Basilica di Santa Maria del Fiore με τον πελώριο κι άκρως επιβλητικό τρούλο του Brunelleschi, το βαπτιστήριο San Giovanni και το καμπαναριό Giotto Campanile. Πίσω από τον καθεδρικό θα βρείτε και το μουσείο Museo dell’ Opera di Santa Maria del Fiore.

Ο τρούλος που κοσμεί τον Ντουόμο της Φλωρεντίας ήταν ο μεγαλύτερος που είχε κατασκευαστεί στον κόσμο μέχρι το 1881 και είναι το αποτέλεσμα 170 χρόνων σκληρής δουλειάς! Επιβάλλεται να τον δείτε από… κοντά, ανεβαίνοντας τα 476 σκαλοπάτια του! Την ανάβασή σας θα συνοδεύουν τα εξαιρετικά frescos από τον Giorgio Vasari ενώ στο τέλος της διαδρομής θα ανταμειφθείτε με την υπέροχη θέα στο ιστορικό κέντρο της πόλης από το υψηλότερο σημείο της!

Αν αντέχουν τα πόδια σας (ή εναλλακτικά) μπορείτε να σκαρφαλώσετε και στην πλατφόρμα παρατήρησης που βρίσκεται στο καμπαναριό Giotto. Εκτός από τη θέα στην πόλη θα έχετε «πιάτο» μπροστά σας μια άκρως εντυπωσιακή οπτική γωνία προς τον τρούλο του Καθεδρικού Ναού της Φλωρεντίας!

3. «Βουτιά» στην Αναγέννηση


Μην σπαταλήσετε πολλές ώρες πέφτοντας με τα μούτρα στο λαχταριστό μπουφέ του πρωινού στο ξενοδοχείο σας. Αν θέλετε να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να απολαύσετε χωρίς πολλά βλέμματα γύρω σας την Αφροδίτη του Μποτιτσέλι, τότε ξεκινήστε νωρίς για το μουσείο Uffizi (Galleria degli Uffizi), όπου φιλοξενούνται οι μεγαλύτεροι θησαυροί αναγεννησιακής τέχνης στον κόσμο! Εδώ θα δείτε έργα των Λεονάρντο ντα Βίντσι, Μιχαήλ Αγγέλου, Τιτσιάνο, Μποτιτσέλι, Καραβάτζιο και πολλών ακόμη σπουδαίων δημιουργών, που έχουν γράψει ιστορία στην καλλιτεχνική καινοτομία της ανθρωπότητας μέσα στους αιώνες!

Το κύριο μέρος των συλλογών που εκτίθενται στο μουσείο αποτελούν «κληρονομιά» από την οικογένεια του Οίκου των Μεδίκων (Medici). Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε χρόνο περισσότεροι από 1 εκατομμύριο επισκέπτες περνούν την είσοδο του μουσείου, κάνοντας το μαζί με το Βατικανό τα πιο επισκέψιμα μουσεία της Ιταλίας!

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή (08:15-18:50). Δευτέρες κλειστά. Τα εκδοτήρια εισιτηρίων κλείνουν στις 18:00.

Tip: Κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα η είσοδος στο μουσείο Uffizi είναι δωρεάν.

Δίπλα στην γκαλερί Ufizzi θα βρείτε την πλατεία Piazza della Signoria, ιστορικό κόμβο της αστικής και πολιτικής ζωής της πόλης. Εδώ βρίσκεται και η περίφημη Loggia dei Lanzi του 13ου αιώνα, που δεν είναι άλλο από μια υπαίθρια γκαλερί, στην οποία εκτίθενται γλυπτά αναγεννησιακής τέχνης. Η ταράτσα ακριβώς πάνω από τις αψίδες της Loggia είναι μια από τις ομορφότερες που θα συναντήσετε σήμερα στη Φλωρεντία. Ανεβείτε τα σκαλοπάτια περνώντας δίπλα από τα δύο λιοντάρια των Μεδίκων, σύμβολο της πόλης.

Tip: Περάστε μια βόλτα από τη Loggia dei Lanzi και τη νύχτα, όταν οι ορδές των τουριστών μειώνονται σημαντικά, για να απολαύσετε τη γαλήνια ομορφιά των φωτισμένων γλυπτών στο νυχτερινό ουρανό.

4. Πανοραμική Φλωρεντία


«Ρουφήξτε» με τα μάτια σας όλη την ομορφιά της Φλωρεντίας χάρη στην πανοραμική θέα που προσφέρει στην πόλη η περίφημη Piazzale Michelangelo. Μην σας ξεγελάσει όμως το όνομά της!
Πολλοί πιστεύουν λανθασμένα ότι η πλατεία αυτή υπήρχε από τη «γέννηση» της πόλης, ή ότι σχεδιάστηκε από τον Μικελάντζελο. Στην πραγματικότητα όμως είναι μια σχετικά «πρόσφατη» προσθήκη στη λίστα των αξιοθέατων της Φλωρεντίας, καθώς σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Giuseppe Poggi το 1869, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των τειχών της πόλης. Σκοπός του ήταν να δημιουργήσει ένα χώρο, όπου θα μπορούσε να εκθέσει έργα (ή καλύτερα αντίγραφα αυτών) του Μιχαήλ Αγγέλου, όπως ο περίφημος Δαβίδ και τα γλυπτά από το παρεκκλήσι Σαν Λορέντζο της οικογένειας Medici.

Ανεξάρτητα από ποια ώρα της ημέρας θα επιλέξετε να ανεβείτε στην Piazzale Michelangelo (γνωστή στους κατοίκους της Φλωρεντίας και ως Piazzale Michelangiolo), το μόνο σίγουρο είναι ότι η θέα δε θα σας απογοητεύσει!

Tip: Από το κέντρο της Φλωρεντίας μπορείτε να φτάσετε στην Piazzale Michelangelo με τα πόδια, με λεωφορείο ή με αυτοκίνητο. Στο Ristorante La Loggia μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ ή το φαγητό σας από τις 10 το πρωί ως τα μεσάνυχτα με τη Φλωρεντία να απλώνεται μπροστά στα μάτια σας!

5. Αναζωογονητική ανάπαυλα κοιτώντας τη θέα από τη Villa Bardini


Η Villa Bardini βρίσκεται σε ένα λόφο κοιτώντας τη Φλωρεντία και τον ποταμό Άρνο. Κατασκευάστηκε το 14ο αιώνα και ανακαινίστηκε το 1641. Σήμερα η πανέμορφη βίλα στεγάζει δύο μικρές γκαλερί, ενώ οι υπέροχοι κήποι της προσφέρουν ηρεμία και γαλήνη σε όποιον επιλέξει να περπατήσει στα καταπράσινα και ανθοστόλιστα μονοπάτια τους.

Περάστε μια βόλτα από τη Villa Bardini για να ξεκουραστείτε από τις τουριστο-βόλτες σας στα στενά της Φλωρεντίας. Αναζητήστε την ταράτσα Belvedere Terrace για μια διαφορετική οπτική στην πόλη. Από εδώ θα ξεχωρίσετε τον τρούλου του Brunelleschi, την Piazzale Michelangelo και τον πύργο στο Palazzo Vecchio.

6. Καφές με θέα


Απολαύστε τον καφέ σας, ένα απεριτίφ ή ένα ελαφρύ σνακ στην καφετέρια της βιβλιοθήκης Biblioteca delle Oblate, που βρίσκεται δίπλα στον καθεδρικό ναό. Η Caffeteria delle Oblate βρίσκεται στην ταράτσα της δημόσιας βιβλιοθήκης της Φλωρεντίας και προσφέρει… κοντινή θέα στον Duomo. Φοιτητές διαβάζουν με θέα τον τρούλο του καθεδρικού και τουρίστες πιάνουν τα τραπέζια δίπλα στα παράθυρα για να μπορέσουν να τραβήξουν φωτογραφίες.
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα 14:00-19:00, Τρίτη-Παρασκευή 09:00-00:00, Σάββατο 10:00-00:00

7. Γεύσεις από Τοσκάνη στην αγορά του San Lorenzo


Ιταλική κουζίνα
Εντοπίστε στο χάρτη σας τη συνοικία San Lorenzo στη Φλωρεντία και ετοιμαστείτε για μια γευστική βόλτα στην κεντρική αγορά της πόλης, όπου θα βρείτε όλων των ειδών τα καλούδια από τη γη της Τοσκάνης.

Ο παράδεισος των foodies «χτυπά» στο κτίριο του 19ου αιώνα, όπου στεγάζεται η αγορά Mercato Centrale. Στο ισόγειο θα βρείτε πάγκους πωλητών με φρέσκα φρούτα και λαχανικά, κρεατικά, ψάρια, τυριά, λάδια, κρασιά, ζυμαρικά, αλλαντικά, παγωτά, σοκολάτες και μπαχαρικά, ενώ στον επάνω όροφο μπορείτε να απολαύσετε το πρωινό και τον καφέ σας, σνακ και απεριτίφ, ανάλογα με την ώρα που θα επιλέξετε να επισκεφθείτε την αγορά.

Η σιδερένια και γυάλινη κατασκευή χτίστηκε το 1874 σε σχέδιο του αρχιτέκτονα Guiseppe Mengoni, οποίος είχε σχεδιάσει και την αγορά San Ambrogio και την περίφημη στοά Galleria Vittorio Emanuele στο Μιλάνο.

Ωράριο λειτουργίας: Από τις 10 το πρωί ως τα μεσάνυχτα.

Βγαίνοντας από τη σκεπαστή αγορά Mercato Centrale συνεχίστε τη βόλτα σας στα μικρά μαγαζάκια στους παρακείμενους δρόμους, όπου θα βρείτε ξεχωριστά σουβενίρ για τους αγαπημένους σας και φυσικά δερμάτινα είδη, για τα οποία φημίζεται η πόλη.

Tip: Αν το αντέχει το… στομάχι σας, δοκιμάστε την τοπική street food σπεσιαλιτέ της Φλωρεντίας: το γνωστό panino con il lampredotto. Κι αν θέλετε να ξέρετε από πριν… πού πάτε να μπλέξετε, έχετε υπόψη σας ότι το περίφημο lampredotto δεν είναι άλλο από σιγομαγειρεμένο… στομάχι αγελάδας με ντομάτα, κρεμμύδια, μαϊντανό και σέλινο!

8. Ραντεβού με τον Δαβίδ του Μικελάντζελο


Στο εσωτερικό της Galleria dell’Accademia θα βρείτε εκατοντάδες υπέροχα έργα τέχνης, όμως ένα από αυτά ξεχωρίζει και για ένα από αυτά σχηματίζονται τεράστιες ουρές στην είσοδο του μουσείου καθημερινά.

Ο Δαβίδ του Μικελάντζελο είναι ένα αριστούργημα αναγεννησιακής γλυπτικής και ένα από τα σημαντικότερα γλυπτά του δημιουργού του. Ακολουθήστε το πλήθος στην «Αίθουσα των Σκλάβων», όπου εκτίθενται οι ανολοκλήρωτοι «Σκλάβοι» του Μιχαήλ Αγγέλου και οδηγηθείτε στον κυκλικό χώρο, όπου έχει τοποθετηθεί το επιβλητικό άγαλμα ύψους 5 μέτρων του Δαβίδ.

Tip: Μην φύγετε από το μουσείο χωρίς να επισκεφθείτε τον επάνω όροφο της Ακαδημίας, όπου θα έχετε την ευκαιρία να δείτε ενδιαφέροντα ενημερωτικά βίντεο και πληροφορίες για τις αναγεννησιακές τεχνικές ζωγραφικής.

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 08:15-18:50. Δευτέρες, Πρωτοχρονιά, Πρωτομαγιά και 25 Δεκεμβρίου κλειστά.

9. Όταν γιορτάζει η Φλωρεντία


Η Φλωρεντία γιορτάζει τον προστάτη άγιό της στις 24 Ιουνίου. Αν το προγραμματίζετε το ταξίδι σας στη Φλωρεντία στα τέλη του Ιούνη, ετοιμαστείτε να ζήσετε την πόλη σε ρυθμούς… μεσαιωνικούς! Παρελάσεις με στολές από τα χρόνια του Μεσαίωνα, αγώνες, νυχτερινός μαραθώνιος, φωτιές και φυσικά μια μεγαλοπρεπέστατη παράσταση με πυροτεχνήματα στο νυχτερινό ουρανό πάνω από τον Άρνο είναι μερικά από τα στοιχεία των εορτασμών προς τιμήν του San Giovanni.

10. Ανάσα δροσιάς στους Κήπους Boboli


Είναι κάτι περισσότερο από ένας «πνεύμονας πρασίνου» για την πόλη της Φλωρεντίας. Οι Κήποι Boboli έχουν ιστορική σημασία και αποτελούν ένα από τα σπουδαιότερα open-air μουσεία της Φλωρεντίας. Εκτός από υπεραιωνόβιες βελανιδιές, εδώ θα βρείτε αγάλματα, σιντριβάνια και θα θαυμάσετε την «πράσινη αρχιτεκτονική» εμπνευσμένη από τους βασιλικούς κήπους της Ευρώπης και ιδιαίτερα αυτούς των Βερσαλλιών.

Η Κήποι Boboli ξεκίνησαν το 15ο αιώνα στην περιοχή Oltrarno από την οικογένεια Borgolo, απ’ όπου πιστεύεται ότι προέκυψε και το όνομά τους Boboli. Το 1549 αγοράστηκαν από τη σύζυγο του Cosimo I, Eleonora di Toledo, και επεκτάθηκαν έτσι ώστε να αποτελέσουν τη νέα κατοικία της οικογένειας των Medici (Palazzo Pitti). Το αρχικό σχέδιο δημιουργήθηκε από το Niccolo Tribolo, ωστόσο το έργο του ολοκληρώθηκε μετά το θάνατό του από άλλους αρχιτέκτονες. Οι Οίκοι των Medici και Lorraine συνέχισαν να «εμπλουτίζουν» και να επεκτείνουν τους Κήπους το 17ο, 18ο και 19ο αιώνα δημιουργώντας ένα ανοιχτό μουσείο με ρωμαϊκά και αναγεννησιακά αγάλματα.
Ανάμεσα στα highlights των Κήπων είναι το Αμφιθέατρο, οι Κήποι Giardino del Cavaliere, η «λεωφόρος» με τα κυπαρίσσια Viottolone, το Kaffehaus και η Grotta Grande.

Ώρες λειτουργίας: Νοέμβριος-Φεβρουάριος (08:15-16:30), Μάρτιος (08:15-17:30), Απρίλιος-Μάιος-Σεπτέμβριος και Οκτώβριος (08:15-18:30), Ιούνιος-Αύγουστος (08:15-19:30). Κλειστά την πρώτη και τελευταία Δευτέρα κάθε μήνα.

11. Το κρυφό πέρασμα του Δούκα


Φλωρεντία
Θέλοντας να αποφύγει να περνά μέσα από τους δρόμους της Φλωρεντίας το 16ο αιώνα, ο Δούκας Cosimo I των Μεδίκων αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την κατασκευή ενός σκεπαστού διαδρόμου μήκους 1 χιλιομέτρου: το γνωστό Vasari Corridor. Σήμερα το πέρασμα αυτό στεγάζει μια μοναδική συλλογή από περισσότερες από 1.000 αυτοπροσωπογραφίες και πίνακες καλλιτεχνών από διάφορους αιώνες. Συνδέει το Palazzo Vecchio στην Piazza della Signoria με το Palazzo Pitti στην άλλη πλευρά του ποταμού περνώντας πάνω από την περίφημη γέφυρα των χρυσοχόων Ponte Vecchio. Η θέα στον ποταμό Άρνο καθώς διασχίζετε το διάδρομο θα σας αφήσει με τις καλύτερες αναμνήσεις.

12. Η γέφυρα ορόσημο της Φλωρεντίας


Η Παλιά Γέφυρα (Ponte Vecchio) της Φλωρεντίας ήταν η μόνη γέφυρα που ένωνε τη μία όχθη του Άρνου με την άλλη στη Φλωρεντία του 1218. Η γέφυρα που στέκει μέχρι και σήμερα και αποτελεί ίσως το πιο τουριστικό αξιοθέατο της ιταλικής αυτής πόλης επανακατασκευάστηκε το 1345 μετά από μια πλημμύρα. Είναι επίσης η μοναδική γέφυρα που δεν καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου. Στην αρχή εδώ δρούσαν οι κρεοπώλες της Φλωρεντίας, όμως στη συνέχεια τα μαγαζάκια πέρασαν στα χέρια χρυσοχόων και κοσμηματοπωλών.

13. Το Παλιό Παλάτι της Φλωρεντίας


Ταξιδέψτε στο χρόνο με μια επίσκεψη στο Παλιό Παλάτι (Palazzo Vecchio) της Φλωρεντίας και γνωρίστε τρεις διαφορετικές εποχές μέσα από τα ρωμαϊκά ερείπια, το μεσαιωνικό φρούριο και τις εντυπωσιακές αναγεννησιακές αίθουσες και πίνακες που θα συναντήσετε εκεί. Οι τέχνες και η ιστορία στο πέρασμα των αιώνων συνυπάρχουν αρμονικά στο σύμβολο πολιτικής δύναμης της Φλωρεντίας.


Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1299 και σήμερα συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο εντυπωσιακά παλάτια-φρούρια της Τοσκάνης. «Βλέπει» στην Piazza della Signoria και βρίσκεται κοντά στη Loggia dei Lanzi.

gr.skyscanner.com



Αν θέλεις κάνε μια κοινοποίηση της σελίδας να ρίξουν μια ματιά και οι φίλοι σου, γιατί ίσως να ενδιαφέρεται και κάποιος άλλος να κάνει τις διακοπές του και έτσι να μεγαλώσει η παρέα.



Απίστευτες προσφορές σε δωμάτια...κάντε κράτηση από εδώ και κερδίστε το 10% !


Εσύ έκανες εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube ;

Αν όχι ,κάνε εγγραφή εδώ για να ενημερωθείς αμέσως για όλα τα καινούργια ταξιδιωτικά βιντεάκια που ετοιμάζουμε από τα ταξίδια μας !!

Δεν υπάρχουν σχόλια