Page Nav

HIDE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad


Breaking News:

latest

Μπρατισλάβα: Ανακαλύψτε την!

Δίπλα σε έναν απο τους τουριστικότερους προορισμούς της Ευρώπης, την Πράγα, η πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα περιμένει υπομονετικά...

Δίπλα σε έναν απο τους τουριστικότερους προορισμούς της Ευρώπης, την Πράγα, η πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα περιμένει υπομονετικά να ανταμείψει εκείνους που θα την ανακαλύψουν.
Η παλιά πόλη θα σας οδηγήσει σε άλλες εποχές, ενώ ευχάριστη αντίθεση με τα συναισθήματα νοσταλγίας θα σας προκαλέσει η νυχτερινή της ζωή που αν μη τι άλλο, έχει... τσαγανό.



της Ηρώς Κουνάδη

Την πρώτη φορά που βρέθηκα στην Μπρατισλάβα, όχι από επιλογή αλλά από μια σειρά απίστευτων συγκυριών που πλαισίωσαν το πρώτο μου ταξίδι στη γειτονική Πράγα, προσπαθούσα να θυμηθώ πού την είχα ξανακούσει. Όπως, φαντάζομαι, και η πλειοψηφία των αναγνωστών αυτού του άρθρου.

Μόλις 324 χιλιόμετρα από την Πράγα, η Μπρατισλάβα έχει τη διπλή ”ατυχία” όχι μόνο να είναι μόλις 13 χρόνια πρωτεύουσα κράτους αλλά και να επισκιάζεται από το δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό της κεντρικής Ευρώπης, την πρωτεύουσα του κράτους από το οποίο αρκετά χρόνια πάλευε για να αποσχιστεί. Έτσι, παρ’ όλο που σε γενικότερο πλαίσιο αναπτύσσεται ραγδαία, η τουριστική της ανάπτυξη βρίσκεται ακόμα σε εμβρυακό στάδιο, αν τη συγκρίνουμε με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ο δημοφιλής εκδοτικός οίκος ταξιδιωτικών οδηγών Lonely Planet έχει υιοθετήσει τη φράση ”off the beaten track” ως ένα από τα μότο του και διατείνεται ότι οι προορισμοί που δεν έχουν ακόμη ”ανακαλυφθεί” από τους τουρίστες είναι και οι πιο συναρπαστικοί –αυτοί που αξίζει να επισκεφθούν οι ”ταξιδευτές”.

Η πρωτεύουσα της Σλοβακίας είναι από τα μέρη εκείνα που δε σε κατακτούν αμέσως. Με την πρώτη ματιά μοιάζει ουδέτερη, συνηθισμένη, ακόμη ίσως και βαρετή. Η κρυμμένη ομορφιά της αποκαλύπτεται στα μάτια του προσεκτικού παρατηρητή, εκείνου που διαθέτει αρκετό χρόνο για να την ανακαλύψει.

Το πρώτο πράγμα που τραβάει την προσοχή είναι, σίγουρα, η παλιά πόλη και το κάστρο που υψώνεται επάνω από αυτή. Χτισμένο το 10ο αιώνα μ.Χ., κατεστραμμένο από μία φωτιά το 1811 και ανακαινισμένο το 1953, το κάστρο είναι σίγουρα το πλέον δημοφιλές αξιοθέατο της πόλης –η μαγευτική του θέα που, όταν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, φτάνει μέχρι τη Βιέννη, η οποία απέχει μόλις μία ώρα, αποτελεί κύριο πόλο έλξης επισκεπτών. Στο κάστρο σήμερα φιλοξενούνται κυρίως πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Εκπληκτική πανοραμική θέα της πόλης προσφέρει και το καφέ - εστιατόριο που βρίσκεται πάνω από τη νέα γέφυρα του Δούναβη -γνωστό και ως UFO Tower, λόγω του σχήματός του, που μοιάζει με ιπτάμενο δίσκο- σε ύψος 80 μέτρων πάνω από το ποτάμι. Τα σκαλοπάτια που χρειάζεται να ανέβετε για να το επισκεφθείτε είναι 430 το σύνολο –για τους λιγότερο… ανθεκτικούς στις κακουχίες υπάρχει και ανελκυστήρας, στο απέναντι ”πόδι” του ιδιόμορφου αυτού πύργου.

Οι πλακόστρωτοι δρόμοι της παλιάς πόλης προσφέρονται για ατελείωτες βόλτες, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και τη νύχτα. Έργα τέχνης μπορείτε να συναντήσετε και έξω από τα μουσεία, τα οποία βέβαια δεν είναι λίγα, σε κάθε γωνιά της. Μάλιστα καθένα από αυτά αποτελεί μια μικρή έκπληξη –όπως ο Ναπολέοντας που σκύβει σε ένα παγκάκι για να ξεκουραστεί, ο παπαράτσι που σας φωτογραφίζει, κρυμμένος πίσω από τη γωνία του δρόμου, ή ο εργάτης που ξεπροβάλλει χαμογελαστός από τον υπόνομο, σε ένα διάλειμμα από τη δουλειά του.

Στην παλιά πόλη, επίσης, κάτω από τον πύργο του Αγίου Μιχαήλ, που είναι και η παλαιότερη από τις εισόδους της πόλης που σώζονται, βρίσκεται το ”σημείο μηδέν” της πόλης, απ’ όπου μετριούνται οι χιλιομετρικές αποστάσεις με τις υπόλοιπες πρωτεύουσες του κόσμου. Κοιτώντας στη νότια πλευρά της περίτεχνης πυξίδας που είναι σχεδιασμένη στο έδαφος, ανακαλύπτουμε ότι η Αθήνα απέχει 1886 χιλιόμετρα.

Στην κεντρική πλατεία της παλιάς πόλης βρίσκεται το άγαλμα του Maximilian του δεύτερου, γνωστού και ως Sir Roland, ο οποίος, σύμφωνα με το θρύλο, μία φορά το χρόνο, τα μεσάνυχτα, γυρίζει γύρω από τον άξονά του –το φαινόμενο, όμως, μπορούν να δουν μόνο οι παρθένες.

Μία επίσκεψη αξίζει και το εντυπωσιακό Εθνικό Θέατρο, στα όρια της παλιάς πόλης, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε το 1886, ενώ σήμερα φιλοξενεί παραστάσεις όπερας και μπαλέτου. Τέλος, εντύπωση προκαλεί το Προεδρικό Μέγαρο, με τους εκπληκτικούς κήπους που ο περιστοιχίζουν, ο καθεδρικός του Αγίου Martin, που χρονολογείται από το 14ο αιώνα, και το μνημείο Slavin, που υψώνεται σε ύψος 39,5 μέτρων πάνω από το νεκροταφείο 6845 στρατιωτών του Σοβιετικού στρατού, που σκοτώθηκαν κατά την απελευθέρωση της Μπρατισλάβα από τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Παρ’ όλο που εκ πρώτης όψεως φαίνεται ήσυχη, η Μπρατισλάβα διαθέτει πλούσια νυχτερινή ζωή. Τα καλύτερα μέρη είναι κρυμμένα στα περίχωρα της παλιάς πόλης και θα χρειαστεί λίγη βοήθεια από τους ντόπιους για να τα ανακαλύψετε. Τα περισσότερα club είναι υπόγεια, ενώ δημοφιλέστερες είναι οι pub –επισκεφθείτε οπωσδήποτε τη Slovak Pub, στον αριθμό 62 της οδού Obchodna, για παραδοσιακό σλοβάκικο φαγητό, τοπική μπύρα και όλη τη νεολαία της πόλης (και προσπαθήστε, μέσα στη φασαρία που δημιουργείται από την απίστευτα κεφάτη ατμόσφαιρα, να καταλάβετε ποιο είναι το τραγούδι που ακούγεται από τα μεγάφωνα).

Για παραδοσιακές γεύσεις

Η σλοβάκικη κουζίνα μπορεί να μην είναι φημισμένη, είναι, όμως, εκπληκτική, ιδιαίτερα αν έχετε αδυναμία στο καπνιστό κρέας και τα ”βαριά” εν γένει φαγητά. Αν κάνετε μια στάση εδώ αφού έχετε ήδη επισκεφθεί την Πράγα (όπως οι περισσότεροι επισκέπτες της Σλοβακίας) δε θα διαπιστώσετε σημαντικές διαφορές με την τσέχικη κουζίνα. Η σλοβάκικη παραλλαγή των τσέχικων knedlicky (ή dumplings, αγγλιστί) ονομάζεται haluski και συνιστάται ανεπιφύλακτα.

Μερικά από τα καλύτερα μέρη για να αποκτήσετε την πρώτη σας επαφή με την τοπική κουζίνα είναι τα εστιατόρια Traja musketieri (Sladkovicova 7) και Staroslovenska krcma (Michalska 14 – 16) στην παλιά πόλη –και, φυσικά, η Slovak Pub που ήδη αναφέραμε.

Αν τελικά διαπιστώσετε πως η σλοβάκικη κουζίνα είναι πολύ βαριά για τα γούστα σας, στην Μπρατισλάβα θα βρείτε μία ευρεία γκάμα εστιατορίων διεθνής κουζίνας –από τσέχικα και ούγγρικα μέχρι κινέζικα, ιταλικά και… ελληνικά (Delfin, Ruzova dolina 18).

Για τη διαμονή σας

Ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία της πόλης είναι το πέντε αστέρων Radisson SAS Carlton, δίπλα στο Εθνικό Θέατρο (Hviezdoslavovo namestie 3, τηλ.: +421 2 5939 0000), το οποίο, μεταξύ άλλων, διαθέτει 8 σουίτες, γυμναστήριο, σάουνα και συνεδριακό κέντρο. Οι τιμές για το δίκλινο δωμάτιο ξεκινούν από 140 ευρώ, ενώ για τη σουίτα από 369 ευρώ.

Εξαιρετική επιλογή αποτελεί και το deluxe ξενοδοχείο Crowne Plaza, περίπου 10 λεπτά με τα πόδια από το ιστορικό κέντρο (Hodzovo namestie 2, τηλ.: +421 2 5934 8111). Οι παρεχόμενες υπηρεσίες περιλαμβάνουν sauna, solarium, γυμναστήριο, κομμωτήριο, διεθνή τύπο, καφέ και εστιατόρια. Οι τιμές για το δίκλινο δωμάτιο ξεκινούν από 130 ευρώ, ενώ για τη σουίτα από 270 ευρώ.

Τέλος, το τεσσάρων αστέρων Hotel Danube βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην όχθη του Δούναβη (Rybne namestie 1, τηλ.: +421 2 5934 0000) και προσφέρει, εκτός από εκπληκτική θέα στο ποτάμι, και μία σειρά υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, όπως γυμναστήριο, κομμωτήριο, εστιατόρια και μπαρ, γκαλερί και ανθοπωλείο. Οι τιμές για το δίκλινο δωμάτιο ξεκινούν από 209 ευρώ, ενώ για τη σουίτα από 390 ευρώ.














in2life


Αν θέλεις κάνε μια κοινοποίηση της σελίδας να ρίξουν μια ματιά και οι φίλοι σου, γιατί ίσως να ενδιαφέρεται και κάποιος άλλος να κάνει τις διακοπές του και έτσι να μεγαλώσει η παρέα.



Απίστευτες προσφορές σε δωμάτια...κάντε κράτηση από εδώ και κερδίστε το 10% !


Εσύ έκανες εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube ;

Αν όχι ,κάνε εγγραφή εδώ για να ενημερωθείς αμέσως για όλα τα καινούργια ταξιδιωτικά βιντεάκια που ετοιμάζουμε από τα ταξίδια μας !!

Δεν υπάρχουν σχόλια