Page Nav

HIDE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad


Breaking News:

latest

Βερολίνο - Ταξιδιωτικός Οδηγός

Τα πάντα που πρέπει να γνωρίζετε για ένα ταξίδι στο Βερολίνο . Πώς θα πάτε, πού θα φάτε, ποιά αξιοθέατα πρέπει να δείτε, τι να προσέξ...

Τα πάντα που πρέπει να γνωρίζετε για ένα ταξίδι στο Βερολίνο. Πώς θα πάτε, πού θα φάτε, ποιά αξιοθέατα πρέπει να δείτε, τι να προσέξετε και άλλες πολλές χρήσιμες πληροφορίες!


Γιατί να επιλέξετε το Βερολίνο;





ΛΟΝΔΙΝΟ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ








Το Βερολίνο δεν είναι μία τυπική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα καθώς η σύγχρονη ιστορία του το έχει διαμορφώσει με ένα μοναδικό τρόπο έχοντας επιβιώσει από δύο χαμένους παγκόσμιους πολέμους και μία χρόνια διαίρεση στα δύο ως μεγάλο θύμα του ψυχρού πολέμου. Σήμερα είναι μία πολυεθνική μεγαλούπολη που διαθέτει αξιοπρόσεκτα μεγάλες εκτάσεις πρασίνου καθώς και μουσεία, γκαλερί, πινακοθήκες και αξιοθέατα παγκοσμίου φήμης, ενώ επίσης φημίζεται για τη νυχτερινή ζωή και τα μπαρ του.

Η πιο κατάλληλη εποχή για να το επισκεφτείτε είναι την άνοιξη και το καλοκαίρι που το κλίμα και η ατμόσφαιρα είναι ιδανικά, η πόλη πάντως είναι διάσημη και για τις χριστουγεννιάτικες αγορές της που γεμίζουν κάθε της πλατεία αλλά και τον έντονο εορτασμό της Πρωτοχρονιάς γύρω από τη διάσημη πύλη του Βρανδεμβούργου.

Η Ιστορία της πόλης

Πρόκειται για μία από τις πιο νέες πρωτεύουσες της Γηραιάς Ηπείρου καθώς οι πρώτες αναφορές στα τότε άσημα χωριά Βερολίνο και Κελν (αργότερα ενώθηκαν) ανάγονται στο 13ο αιώνα. Στην κατακερματισμένη Γερμανία της Αναγέννησης το Βερολίνο αποτέλεσε πρωτεύουσα του κρατιδίου του Βρανδεμβούργου κι έδρα του τοπικού εκλέκτορα και γιγαντώθηκε μετά το 1640, όταν γνώρισε μεγάλη οικονομική ανάπτυξη και υποδέχτηκε πλήθος Γάλλων Ουγενότων και Εβραίων, κατατρεγμένων λόγω των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων.

Ως έδρα του Βασιλείου της Πρωσίας τον 18ο αιώνα ξεκίνησε να εξελίσσεται σαν κορυφαίο αστικό και πολιτικό κέντρο της Ευρώπης υπό τον Μεγάλο Φρειδερίκο σε μία χρυσή εποχή των Καλών Τεχνών και του Μπαρόκ. Η πρωσική ήττα (1806) από τα στρατεύματα του Ναπολέοντα έφεραν το ξήλωμα και τη μεταφορά του Τέθριππου της Νίκης από την Πύλη του Βρανδεμβούργου στο Παρίσι, όμως 8 χρόνια αργότερα οι Γάλλοι ηττήθηκαν και το καμάρι της πόλης επέστρεψε. Το 1871, υπό την εμπνευσμένη ηγεσία του Μπίσμαρκ, ιδρύθηκε η Γερμανική Αυτοκρατορία με έδρα το Βερολίνο και ακολούθησε ραγδαία οικονομική και βιομηχανική ανάπτυξη.

Η στρατιωτική ήττα στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και οι ταπεινωτικοί όροι της συνθήκης των Βερσαλλιών έφεραν την κατάρρευση της Αυτοκρατορίας, τη φτωχοποίηση της πρωτεύουσας και οδήγησαν μακροπρόθεσμα στην κυριαρχία του Χίτλερ που ήρθε στην εξουσία το 1933. Και ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος όμως κατέληξε σε καταστροφή και το Βερολίνο ισοπεδώθηκε το 1945 κατά την είσοδο των Συμμάχων, οι τελευταίοι μάλιστα ήρθαν γρήγορα σε σύγκρουση και η πόλη μοιράστηκε στα δύο, με το Τείχος να τη διαιρεί στο δυτικό καπιταλιστικό κομμάτι και το ανατολικό σοσιαλιστικό για 30 χρόνια. Η πτώση του Τείχους το 1989 έφερε την ενοποίηση της Γερμανίας και η πόλη γρήγορα ανοικοδομήθηκε ως πρωτεύουσα του κράτους επουλώνοντας πλήρως τις πληγές της.

Η Ελλάδα στο Βερολίνο

Η γερμανική πρωτεύουσα φιλοξενεί χιλιάδες Έλληνες μετανάστες, τα τελευταία μάλιστα χρόνια η ροή έχει αυξηθεί σημαντικά καθώς ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας καταφεύγουν σε αυτήν για εργασία. Θα συναντήσετε πολλές ελληνικές επιχειρήσεις στο δρόμο σας, ενώ καθ' όλη τη διάρκεια του έτους πολλοί είναι και οι Έλληνες επισκέπτες που συναντώνται σε όλα τα βασικά αξιοθέατα.

Στο προάστιο Steglitz και την οδό Mittelstrasse 32 βρίσκεται η κυριότερη ελληνορθόδοξη εκκλησία της περιοχής του Βερολίνου (στο διπλανό κτίριο η Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου), ενώ αντίστοιχα η πρεσβεία της Ελλάδας εδράζεται στην οδό Jaegerstrasse 54-55 (τηλέφωνο 2137033-34) και η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην οδό Wallstrasse 27 (τηλέφωνο 3086830).


Πως Θα Φτάσεις

Εισιτήρια & Μετακινήσεις στο Βερολίνο




Νόμισμα και ταξιδιωτικά έγγραφα

Η Γερμανία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ, συνεπώς δε θα έχετε τον πονοκέφαλο του συναλλάγματος. Οι ελληνικές πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες γίνονται παντού δεκτές, ενώ στο Βερολίνο οι τιμές στα σούπερ μάρκετ και τα βενζινάδικα είναι αρκετά χαμηλότερες σε σχέση με την Ελλάδα. Σε ίδια επίπεδα κινούνται ο καφές και το αλκοόλ, σαφώς πιο ακριβά είναι τα εστιατόρια ενώ τα τελευταία χρόνια η αγορά στα ρούχα και τα παπούτσια έχει εξελιχθεί πολύ με κομψά και ποιοτικά προϊόντα που κινούνται σε τιμές Ελλάδας κατά βάση.

Προκειμένου να εισέλθετε στη χώρα απαιτείται έγκυρο διαβατήριο ή δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, φροντίστε το τελευταίο να είναι σε καλή κατάσταση καθώς κατά καιρούς οι έλεγχοι είναι πιο έντονοι. Επιπλέον, σε περίπτωση που θέλετε να προβείτε στην ενοικίαση κάποιου οχήματος απαιτείται η προσκόμιση διπλώματος κυκλοφορίας νέου τύπου (κάρτα και όχι το κλασικό ροζ τρίπτυχο) και πιθανότατα να δώσετε τον αριθμό μίας πιστωτικής κάρτας σαν εγγύηση. Δε θεωρείται πάντως απαραίτητο να νοικιάσετε αυτοκίνητο εάν θέλετε να περιοριστείτε στο Βερολίνο καθώς η πόλη διαθέτει εξαιρετικό δίκτυο συγκοινωνιών.

Πώς θα φτάσετε στο Βερολίνο

Ο πιο διαδεδομένος τρόπος άφιξης στην πόλη είναι ο αεροπορικός μέσω των δύο αεροδρομίων, του Τέγκελ, που βρίσκεται βορειοδυτικά κι εξυπηρετεί τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρίες (Aegean, Lufthansa) και του Σόνενφελντ που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά κι εκεί καταφτάνουν οι πτήσεις των εταιριών low cost (Ryanair, Easyjet).

Aμφότερα εξυπηρετούνται από δίκτυο συγκοινωνίας προκειμένου να μεταφερθείτε άμεσα και εύκολα στο κέντρο της πόλης, ακριβώς απέναντι από το κτίριο των αφίξων του Σόνεφελντ βρίσκεται στάση του επίγειου σιδηρόδρομου (γραμμή S9 προς Spandau) που περνάει από όλο το κέντρο της πόλης, ενώ στο Τέγκελ θα χρειαστεί να πάρετε το express λεωφορείο (γραμμή TXL) ως τη στάση Hauptbahnof ή τη Zoo Station κι από εκεί να χρησιμοποιήσετε το S-Bahn ή το U-Bahn. Εναλλακτικά βέβαια, μπορείτε να πάρετε ένα ταξί που θα σας οδηγήσει απευθείας στο ξενοδοχείο ή το διαμέρισμα που θα μείνετε.

Πολύ λιγότεροι επισκέπτες επιλέγουν να φτάσουν στο Βερολίνο με τρένο, λεωφορείο ή αυτοκίνητο. Σε περίπτωση που επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε το πολύ καλό σιδηροδρομικό δίκτυο της Γερμανίας, ο κεντρικός σταθμός βρίσκεται στο Hauptbahnhof και εξυπηρετεί τόσο εγχώριες όσο και εξωτερικές συνδέσεις. Από αυτόν το σταθμό, μπορείτε εύκολα να μεταφερθείτε οπουδήποτε στο κεντρικό Βερολίνο.

Μετακινήσεις εντός πόλης

Το Βερολίνο περπατιέται ευχάριστα, όμως δεν παύει να είναι μία μεγάλη πόλη με διάσπαρτα αξιοθέατα και γειτονιές, συνεπώς αναπόφευκτα θα χρησιμοποιήσετε τα μέσα μεταφοράς αρκετές φορές. Η πόλη διαθέτει ένα εξαιρετικό δίκτυο αστικών συγκοινωνιών που περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα μέσων: λεωφορεία, τραμ, μετρό (U-Bahn), επίγειο σιδηρόδρομο (S-Bahn), όλα καλύπτονται από ένα ενιαίο εισιτήριο. To δίκτυο αυτό καλύπτει πλήρως τις ανάγκες ντόπιων κι επισκεπτών, για αυτό και σπάνια παρατηρείται κυκλοφοριακή συμφόρηση αυτοκινήτων. Προσοχή γιατί ο χάρτης του μετρό-σιδηροδρόμου είναι ενιαίος και θα πρέπει να διακρίνεται τις επίγειες από τις υπόγειες διαδρομές για να πηγαίνετε στον αντίστοιχο σταθμό.

Βασικό στοιχείο που πρέπει να λάβετε υπόψη σας είναι το ότι η πόλη χωρίζεται σε ζώνες A,B,C και τα προσφερόμενα εισιτήρια είτε καλύπτουν τις ΑΒ (2,80) ή τις BC (2,60) ή τις ABC (3,40) – επί της ουσίας η AB καλύπτει το κέντρο και τις γύρω συνοικίες και το ABC το προάστιο του Πότσνταμ και το αεροδρόμιο του Σόνενφελντ. Οι παραπάνω τιμές αφορούν το απλό εισιτήριο που επικυρώνεται πριν μπείτε στο μέσο και θεωρείται ακριβό, συνεπώς καλό θα ήταν να πάρετε κάποια κάρτα που να σας προσφέρει απεριόριστες διαδρομές για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Berlin City Card & Berlin Welcome Card



Με την άφιξη σας στην πόλη, θα συναντήσετε μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων καθώς και υπαλλήλους πρόθυμους να σας βοηθήσουν, ειδικά στο Σόνενφελντ. Το ημερήσιο εισιτήριο για τη γραμμή ABC που καλύπτει και τη διαδρομή του εισιτηρίου κοστίζει 7 ευρώ και το εβδομαδιαίο 35 ευρώ, το τελευταίο ενδείκνυται σε κάθε περίπτωση για όσους ταξιδεύουν για αρκετές μέρες στο Βερολίνο αφού καλύπτει όλα τα μέσα μεταφοράς και πρακτικά ξεμπερδεύουν με το θέμα της μετακίνησης.

Υπάρχουν κι άλλα εισιτήρια της Berlin City Card για 2,3,5 ημέρες και περιγράφονται αναλυτικά παρακάτω αλλά και στο σάιτ των μεταφορών του Βερολίνου (bvg.de), φροντίστε να είστε τυπικοί καθώς οι έλεγχοι είναι συχνοί και αυστηροί. H ισχύς των combo εισιτηρίων ξεκινάει με την επικύρωση τους και λήγει την έβδομη ημερολογιακή ημέρα τα μεσάνυχτα για το εβδομαδιαίο, την πέμπτη ημερολογιακή ημέρα τα μεσάνυχτα το 5ημερο κ.ο.κ.

Μία άλλη διαθέσιμη κάρτα είναι η Berlin Welcome Card, η οποία επίσης καλύπτει για ορισμένο αριθμό ημερών το σύνολο των μετακινήσεων σας στη γερμανική πρωτεύουσα αλλά παράλληλα σας εξασφαλίζει εκπτώσεις σε πολλά και σημαντικά αξιοθέατα. Eπιπλέον, μπορείτε να την αγοράσετε σε συνδυασμό με την 3ημερη κάρτα που σας παρέχει απεριόριστη πρόσβαση στα μουσεία της Νήσου των Μουσείων.

Όλα τα εισιτήρια και οι κάρτες πωλούνται στα μηχανήματα αυτόματης πώλησης στους σταθμούς και στα αεροδρόμια.

    Ημερήσιο εισιτήριο AB (6,50€), BC (6,80€), ABC (7,00€)
    Eβδομαδιαίο εισιτήριο ΑΒ (28,00€), ΒC (28,90€), ABC (35,00€)

    CityTourCard (48 ώρες) Βερολίνο AB – 16,90€
    CityTourCard (48 ώρες) Βερολίνο ABC – 18,90€
    CityTourCard (72 ώρες) Βερολίνο AB – 22,90€
    CityTourCard (72 ώρες) Βερολίνο ABC – 24,90€
    CityTourCard (Ημέρες 5) Βερολίνο AB – 29,90€
    CityTourCard (Ημέρες 5) Βερολίνο ABC – 34,90€

    Berlin Welcome Card (48 ώρες) Βερολίνο AB – 18,50€
    Berlin Welcome Card (48 ώρες) Βερολίνο ABC – 20,50€
    Berlin Welcome Card (72 ώρες) Βερολίνο AB – 24,50€
    Berlin Welcome Card (72 ώρες) Βερολίνο ABC – 26,50€
    Berlin Welcome Card (5 ημέρες) Βερολίνο AB – 30,90€
    Berlin Welcome Card (5 ημέρες) Βερολίνο ABC – 35,90€
    Berlin Welcome Card Νησί των Μουσείων (72 ώρες) Βερολίνο AB – 34,00€
    Berlin Welcome Card Νησί των Μουσείων (72 ώρες) Βερολίνο ABC – 36,00€

Τα Σημαντικότερα Αξιοθέατα στο Βερολίνο






ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ ταξιδιωτικός οδηγός






Μουσείο της Περγάμου


    Διεύθυνση: Bodestrasse 1-3
    Συγκοινωνία: στάση Hackescher Market ή Friedrichstrasse
    Eισιτήριο εισόδου: 12 ευρώ
    Ωράριο λειτουργίας: 10:00-18:00 (Πέμπτη 10:00-20:00)
    Προτεινόμενη διάρκεια επίσκεψης: 1-2 ώρες

Αναμφίβολα το πλέον ενδιαφέρον μουσείο της γερμανικής πρωτεύουσας που στεγάζει ορισμένες από τις πιο διάσημες εκθέσεις αρχαιοτήτων στον κόσμο, πήρε το όνομα του από το διάσημο Βωμό της Περγάμου που κοσμεί την κεντρική είσοδο (δυστυχώς λόγω ανακαίνισης δε θα είναι διαθέσιμος στο κοινό για τα επόμενα χρόνια). Φιλοξενεί τρεις σημαντικές συλλογές, τη συλλογή ελληνικών και ρωμαϊκών αρχαιοτήτων, τη συλλογή αρχαιοτήτων από την Εγγύς Ανατολή και τη συλλογή Ισλαμικής Τέχνης, όλες προϊόν γερμανικών ερευνών και ανασκαφών.

Πέραν του Βωμού της Περγάμου, έχουν μεταφερθεί και ξανακατασκευαστεί τόσο η ρωμαική Αγορά της Μιλήτου, όσο και η πύλη της Ιστάρ από τη Βαβυλώνα σε ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα. Με μεγάλο ενδιαφέρον θα δείτε επίσης τα εκθέματα από τα ασσυριακά ανάκτορα αλλά και το Μουσείο της Ισλαμικής Τέχνης που περιλαμβάνει υπέροχα χαλιά από την Ανατολή. Αξίζει να σημειωθεί πως διατίθεται δωρεάν audioguide στα ελληνικά, συνεπώς θα μπορείτε να απολαύσετε ολόκληρο το μουσείο μέσα από μία ομολογουμένως γλαφυρή περιγραφή.

Πύλη του Βρανδεμβούργου


    Διεύθυνση: Pariser Platz
    Συγκοινωνία: στάση μετρό Βrandemburger Tor

Πρόκειται για τη διάσημη Πύλη-σύμβολο του Βερολίνου που βρίσκεται στην κεντρική λεωφόρο Ούντερ Ντεν Λίντεν (μτφρ κάτω υπό τις φιλύρες) και βασίστηκε στα Προπύλαια της Ακρόπολης των Αθηνών. Οι λιτοί δωρικοί κίονες περιστοιχίζονται από παραστάσεις παρμένες από την ελληνική μυθολογία και στα πλάγια υπάρχουν δύο περίπτερα που κάποτε ήλεγχαν τη μετακίνηση από το Δυτικό προς το Ανατολικό Βερολίνο καθώς εκεί ακριβώς βρισκόταν το σύνορο της διαιρεμένης χώρας.

Πάνω στην πύλη δεσπόζει το Τέθριππο της Νίκης, το οποίο μετακίνησε ο Ναπολέων στο Παρίσι το 1806 μετά την υποταγή της Πρωσίας, όμως 8 χρόνια αργότερα επέστρεψε στην πόλη και διακοσμήθηκε περαιτέρω. Μη χάσετε την ευκαιρία να φωτογραφίσετε το διάσημο αξιοθέατο τόσο τη μέρα όσο και τη νύχτα, καθώς είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό σε κάθε περίσταση.

Παλαιό και Νέο Μουσείο (Altes & Neues Museum)



    Διεύθυνση: Βοdestrasse 1-3
    Συγκοινωνία: στάση μετρό Hackescher Markt ή Friedrichstrasse
    Εισιτήριο εισόδου: 10 & 12 ευρώ
    Ωράριο λειτουργίας: 10:00-18:00 (10:00-20:00 την Πέμπτη)
    Προτεινόμενη διάρκεια επίσκεψης: 1-2 ώρες

Πρόκειται για δύο διαφορετικά μουσεία, αμφότερα χτισμένα στη Νήσο των Μουσείων στις δεκαετίες 1830-1840. Το Παλαιό φιλοξενείται σε ένα υπέροχο νεοκλασικό μέγαρο και στηρίζεται πάνω σε λαμπρούς δωρικούς κίονες και φιλοξενεί μία διάσημη συλλογή αρχαίων ελληνικών κι αιγυπτιακών εκθεμάτων που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την προτομή του Περικλή, το ψηφιδωτό από την έπαυλη του Αδριανού και μία ροτόντα καθ’ ομοίωση του Πάνθεου της Ρώμης.

Το Νέο Μουσείο απέχει μόλις λίγες δεκάδες μέτρα μακριά, στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο με αυτό της Περγάμου και την Παλιά Πινακοθήκη. Καταστράφηκε ολοκληρωτικά στον Β’ Παγκόσμιο και ξανάνοιξε τις πύλες του μόλις το 2009, εκεί θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε μία λαμπρή συλλογή κυρίως από αιγυπτιακές αρχαιότητες που αξίζει να δείτε. Το διαμάντι του Μουσείου δεν είναι άλλο από την προτομή της Νεφερτίτης, η οποία είναι πραγματικά εντυπωσιακή – μολονότι απαγορεύεται να τη φωτογραφίσετε.

Πύργος της Τηλεόρασης (Φέρζεντουρμ)


    Διεύθυνση: Panoramastrasse
    Συγκοινωνία: στάση μετρό Alexanderplatz
    Ωράριο λειτουργίας: 09:00-00:00
    Εισιτήριο εισόδου: 13-19 ευρώ

Ο Πύργος της Τηλεόρασης (Φέρζεντουρμ) είναι ένα από τα ψηλότερα κτίρια της Ευρώπης και λόγω του σχήματος του λέγεται και ”οδοντογλυφίδα” από τους κατοίκους της πόλης.

Xτίστηκε το 1969 από μία ομάδα Γερμανών και Σουηδών μηχανικών με σκοπό την ανάδειξη της σοσιαλιστικής υπεροχής στη χώρα και τον κόσμο, σήμερα είναι ορατός σε ολόκληρο το Βερολίνο λόγω του εντυπωσιακού του ύψους (365 μέτρα). Απαιτείται να πληρώσετε ένα αντίτιμο για να ανεβείτε με ασανσέρ στον Πύργο και να θαυμάσετε την εντυπωσιακή θέα, ενώ για να χρησιμοποιήσετε το μπαρ ή το εστιατόριο θα χρειαστείτε επιπλέον χρήματα.

Συνήθως υπάρχουν μεγάλες ουρές από επισκέπτες που θέλουν να ανέβουν στον Πύργο, συνεπώς καλύτερα να έχετε προμηθευτεί τα εισιτήρια σας μέσω Διαδικτύου. Εναλλακτικά βέβαια, εάν επιθυμείτε να δείτε το Βερολίνο από ψηλά μπορείτε να ανεβείτε στον Καθεδρικό Ναό ή το θόλο του Κοινοβουλίου.

Τοπογραφία του Τρόμου


    Διεύθυνση: Niederkirchnerstrasse 8
    Συγκοινωνία: στάση μετρό Cochstrasse
    Ωράριο λειτουργίας: 10:00-20:00
    Προτεινόμενη διάρκεια επίσκεψης: 1-2 ώρες

Λίγα μέτρα μακριά από το Check Point Charlie βρίσκεται η Τοπογραφία του Τρόμου, ένα μοναδικό μουσείο που δεν απαιτεί εισιτήριο και σίγουρα θα σας συνταράξει. Μέσα από φωτογραφίες και ψηφιακά μέσα θα έχετε την ευκαιρία να δείτε μία γλαφυρή ιστορική αναδρομή από την ίδρυση του εθνοσοσιαλιστικού κόμματος και την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία το 1933 μέχρι την κατάρρευση των ναζί το 1945.

Το τμήμα που είναι αφιερωμένο στο Ολοκαύτωμα και τις διώξεις των πολιτικών αντιπάλων, των Εβραίων, των Ρομά και των ομοφυλόφιλων κόβει την ανάσα, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και η προπαγάνδα για τα πρότυπα της ”Αρείας Φυλής”. Ακριβώς δίπλα στο μουσείο αυτό διασώζεται ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι του τείχους του Βερολίνου.

Γερμανικό Κοινοβούλιο (Deutscher Bundestag)


    Διεύθυνση: Platz der Republik 1
    Συγκοινωνία: στάση μετρό Bundestag
    Ωράριο λειτουργίας: 08:00-22:00
    Προτεινόμενη διάρκεια επίσκεψης: 1 ώρα

Δίπλα στο νεοκλασικό κτίριο συνεδρίασης του Γερμανικού Κοινοβουλίου χτίστηκε στα τέλη του εικοστού αιώνα ένας γυάλινος ελλειπτικός τρούλος, ο οποίος είναι επισκέψιμος και μάλιστα δωρεάν. Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση για να τον επισκεφτείτε είναι να έχετε κάνει προηγουμένως κράτηση στο επίσημο σάιτ του Bundestag δηλώνοντας την ημερομηνία και την ώρα που θέλετε να το δείτε καθώς και τα ονόματα και τις ταυτότητες των ατόμων που θα σας συνοδεύσουν.

Θα χρειαστεί να φτάσετε στο χώρο υποδοχής ένα τέταρτο της ώρας νωρίτερα και να περάσετε τον απαραίτητο έλεγχο τύπου αεροδρομίου. Με τη συνοδεία μέλους του προσωπικού θα μεταφερθείτε με ασανσέρ στο χώρο του γυάλινου θόλου και θα ανεβείτε προς την κορυφή του μέσω των ανηφορικών διαδρόμων απολαμβάνοντας παράλληλα τη θέα προς κάθε πλευρά της γερμανικής πρωτεύουσας. Πρέπει να έχετε υπόψη σας πως η κορυφή του θόλου είναι ανοιχτή, συνεπώς τους χειμερινούς μήνες το κρύο είναι δεδομένο.

Πινακοθήκη (Gemaldegalerie)


    Διεύθυνση: Matthaikirchplatz 4-6
    Συγκοινωνία: στάση μετρό Potsdamer Platz
    Εισιτήριο εισόδου: 10 ευρώ
    Ωράριο λειτουργίας: 10:00-18:00 (11:00-18:00 Σαββατοκύριακο, 10:00-20:00 Πέμπτη)
    Προτεινόμενη διάρκεια επίσκεψης: 2-3 ώρες

Μερικές εκατοντάδες μέτρα από την επιβλητική Potsdamer Platz βρίσκεται μία από τις καλύτερες πινακοθήκες της Ευρώπης, η οποία περιλαμβάνει έργα από όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές σχολές ζωγραφικής. Είναι χωρισμένη σε τομείς ανάλογα με τη σχολή προέλευσης, δηλαδή σε Γερμανική, Ολλανδική-Φλαμανδική, Γαλλική και Ιταλική και απαιτεί αρκετή ώρα για να μπορέσετε να την απολαύσετε, γι’ αυτό και θα ήταν μία καλή ιδέα να κάνετε ένα διάλλειμα στο καφέ του μουσείου.

Τα πιο διάσημα έργα που εκτίθενται στην Πινακοθήκη Γκεμέλντεγκαλερι του Βερολίνου είναι ο Έρως Νικηφόρος του Καραβάτζιο, η Παρθένος με το Θείο Βρέφος του Σάντρο Μποτιτσέλι και το Ποτήρι του κρασιού του Γιαν Βερμέερ. Πολύ ενδιαφέρων πίνακας είναι και οι Ολλανδικές Παροιμίες του Πίτερ Μπρέγκελ, ο οποίος κατάφερε μέσα σε ένα μόλις έργο να απεικονίσει περισσότερες από 100 διάσημες παροιμίες. Μπροστά στον πίνακα, είναι τοποθετημένες περιγραφές στα αγγλικά προκειμένου να μελετήσετε διεξοδικά όλες τις παροιμίες.

Τοίχος του Βερολίνου – Πινακοθήκη της Ανατολικής Πλευράς (East Side Gallery)


    Διεύθυνση: Μuehlenstrasse
    Συγκοινωνία: στάσεις μετρό Warschauer ή Ostbahnhof
    Προτεινόμενη διάρκεια επίσκεψης: 1 ώρα

Το Τείχος που κάποτε χώριζε το Βερολίνο στο δυτικό καπιταλιστικό και στο ανατολικό σοσιαλιστικό έχει κατεδαφιστεί σχεδόν ολοκληρωτικά, όμως στο σημείο αυτό έχει διασωθεί ένα τμήμα μήκους 1300 μέτρων που από το 1990 αποτελεί τη διάσημη East Side Gallery.

Πάνω στο τείχος 118 καλλιτέχνες από 21 χώρες έχουν ζωγραφίσει ενδιαφέροντα γκράφιτι, το πιο διάσημο εκ των οποίων είναι το φιλί στο στόμα του Μπρέζνιεφ και του Χόνεκερ, ηγετών της Σοβιετικής Ένωσης και της Ανατολικής Γερμανίας. Σε κάθε περίπτωση αξίζει να κάνετε τον εθιμοτυπικό περίπατο κατά μήκος της Πινακοθήκης και του ποταμού Σπρεέ, φροντίστε όμως να χρησιμοποιήσετε τον επίγειο ή υπόγειο σιδηρόδρομο για να πάτε και να φύγετε καθώς η πλατεία Αλεξαντερπλατς απέχει περισσότερο από δύο χιλιόμετρα.

Mνημείο του Ολοκαυτώματος (Memorial to the murdered Jews of Europe)

    Διεύθυνση: Eberstrasse
    Συγκοινωνία: στάση μετρό Brandemburger Tor
    Προτεινόμενη διάρκεια επίσκεψης: 0,5 ώρα

Σε πολύ κοντινή απόσταση από την Πύλη τη Βρανδεμβούργου βρίσκεται αυτό το διάσημο μνημείο, το οποίο θα συναντήσετε αρκετές φορές κατά τη βόλτα σας στην πόλη. Είναι σχετικά νέο καθώς δημιουργήθηκε μόλις το 2003 από τον αμερικάνο μηχανικό Πίτερ Άιζενμαν και είναι αφιερωμένο στους εκατομμύρια Εβραίους της Γερμανίας και της υπόλοιπης Ευρώπης που εξοντώθηκαν από τους ναζί τη μαύρη δωδεκαετία του ναζισμού (1933-1945).

Καλύπτει μία μεγάλη έκταση και θυμίζει έντονα νεκροταφείο εκφράζοντας την ξεκάθαρη βούληση των δημιουργών του να δημιουργήσουν συγκίνηση αλλά και προβληματισμό στον επισκέπτη. Μάλιστα, το Μνημείο του Ολοκαυτώματος έχει δημιουργήσει μεγάλη συζήτηση στη Γερμανία καθώς πολλοί ντόπιοι αντιτίθενται στην ύπαρξη του.

Καθεδρικός Ναός του Βερολίνου (Berliner Dom)


    Διεύθυνση: Αm Lustgarten
    Συγκοινωνία: στάση μετρό Hackescher Market
    Ωράριο λειτουργίας: 09:00-22:00
    Εισιτήριο εισόδου: 7 ευρώ
    Προτεινόμενη διάρκεια επίσκεψης: 1 ώρα

Ο καθεδρικός ναός του Βερολίνου βρίσκεται στην καρδιά του Νησιού των Μουσείων και αποτελεί έναν τυπικό προτεσταντικό καθεδρικό, που χαρακτηρίζεται δηλαδή από λιτότητα και αυστηρότητα. Χτίστηκε στα μέσα του 18ου αιώνα σε μπαρόκ ρυθμό, υπέστη κάποιες μεταβολές στη διάρκεια των χρόνων και αφού ξεπέρασε τις ζημιές της μάχης του Βερολίνου κατά την είσοδο των Σοβιετικών (1945) έχει αναστηλωθεί σε νεομπαρόκ μεγαλοπρεπές στυλ.

Το εσωτερικό του, αν και απλό, είναι όμορφα διακοσμημένο κι επιβλητικό, ο ναός διαθέτει επίσης κάποια λεπτοδουλεμένα ψηφιδωτά με τους Τέσσερις Ευαγγελιστές καθώς κι εντυπωσιακά βιτρό παράθυρα με παραστάσεις από τη ζωή του Ιησού. Πρέπει να σημειωθεί πως εντός του ναού βρίσκονται και σαρκοφάγοι της βασιλικής οικογένειας πλούσια διακοσμημένοι, ανάμεσα τους και του βασιλιά Φρειδερίκου Α’ και της συζύγου του.

Φροντίστε να είστε ξεκούραστοι και να φοράτε άνετα παπούτσια καθώς αξίζει να ανεβείτε τα (πολλά) σκαλοπάτια ως τον τρούλο, από τον οποίο μπορείτε να απολαύσετε απρόσκοπτα τη θέα της γερμανικής πρωτεύουσας.

Μουσείο Γερμανικής Ιστορίας (Τσόιγκχαους)


    Διεύθυνση: Unter den Linden 2
    Συγκοινωνία: στάση μετρό Friedrichstrasse
    Ωράριο λειτουργίας: 10:00-18:00
    Εισιτήριο εισόδου: 8 ευρώ
    Προτεινόμενη διάρκεια επίσκεψης: 2-3 ώρες

Στο πρώην οπλοστάσιο (Τσόιγκχαους), που βρίσκεται δίπλα στο Νησί των Μουσείων, φιλοξενείται αυτό το πολύ ενδιαφέρον μουσείο που παρουσιάζει την ιστορία του γερμανικού έθνους από το Μεσαίωνα μέχρι σήμερα. Βέβαια ιδιαίτερα στην περίοδο της Αναγέννησης, τα εκθέματα επεκτείνονται σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πτέρυγα που είναι αφιερωμένη στο Ναπολέοντα και τους πολέμους της εποχής του.

Εκτίθενται χιλιάδες αντικείμενα, όπλα, πίνακες, εφημερίδες και αγάλματα σε ένα δαιδαλώδες κτίριο που περιλαμβάνει και μία θαυμάσια εσωτερική αυλή, δε λείπουν ούτε από εδώ τα αφιερώματα στην άνοδο των ναζί και τη Γερμανία του Χίτλερ. Σε κάθε περίπτωση οι λάτρεις της ιστορίας θα μείνουν ενθουσιασμένοι κατά την επίσκεψη τους στο συγκεκριμένο μουσείο αλλά θα χρειαστούν περίπου τρεις ώρες για να αφιερώσουν εύλογο χρονικό διάστημα σε κάθε πτέρυγα. Μάλιστα, κατά καιρούς φιλοξενούνται κι ενδιαφέρουσες περιοδικές εκθέσεις.

Ζωολογικός Κήπος (Berlin Zoological Garden)

    Διεύθυνση: Hardenbergplatz 8
    Συγκοινωνία: Ζοοlogischer Garten
    Ωράριο λειτουργίας: 09:00-19:00
    Εισιτήριο εισόδου: 15,50 ευρώ (21 ευρώ μαζί με το Ενυδρείο)
    Προτεινόμενη διάρκεια επίσκεψης: 3-4 ώρες

Ουσιαστικά φιλοξενείται σε ένα κομμάτι του τεράστιου πάρκου Τίργκαρτεν στο κέντρο της πόλης και άνοιξε τις πύλες του το 1844. Απλώνεται σε έναν τεράστιο εξωτερικό χώρο με ορισμένους κλειστούς που χρησιμοποιούνται για τα πτηνά, τις μαϊμούδες, τους γορίλες κλπ και πραγματικά αξίζει να ξοδέψετε πολλές ώρες (να υπολογίζετε γύρω στις 3-4 ώρες χωρίς το ενυδρείο) στο πάρκο αυτό.

Με επιπλέον αντίτιμο μπαίνετε στο ενυδρείο, όπου φιλοξενούνται καρχαρίες, σπάνια ψάρια, πιράνχας και πολλά άλλα σπάνια είδη, ενώ υπάρχει ακόμα και μία συμπαθητική ομάδα ελεφάντων. Οι ιπποπόταμοι και οι πιγκουίνοι διαβιούν σε χώρους με διαφανείς τείχους, συνεπώς θα μπορείτε να απολαύσετε και τα τερτίπια τους εντός νερού, ενώ τα πάντα αποτελούν τη βασική ατραξιόν στο κινέζικο περίπτερο.

Τα μικρά παιδιά θα ξετρελαθούν στο Ζωολογικό Κήπο αλλά και οι μεγαλύτεροι θα τον απολαύσουν σε κάθε περίπτωση, πρέπει να σημειωθεί πως λειτουργεί κάθε εποχή του χρόνου και διαθέτει καφέ και εστιατόρια προκειμένου να κάνετε και το διάλλειμα σας με ευχαρίστηση.

DDR Museum

    Διεύθυνση: Karl-Liebknecht-Str.1
    Συγκοινωνία: στάση μετρό Ηachescher Market
    Ωράριο λειτουργίας: 10:00-20:00 (10:00-22:00 το Σάββατο)
    Εισιτήριο εισόδου: 9,50 ευρώ (online από 5,5 ευρώ)
    Προτεινόμενη διάρκεια επίσκεψης: 1-2 ώρες

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον αυτό μουσείο είναι αφιερωμένο στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου και συγκεκριμένα στην Ανατολική Γερμανία, το κομμάτι δηλαδή της πρωτεύουσας και της χώρας που ανήκε στο σοσιαλιστικό μπλοκ. Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον Καθεδρικό Ναό και δίπλα στο ποτάμι, ενώ αποτελεί ένα νέο αξιοθέατο που περιλαμβάνει πολλές διαδραστικές λειτουργίες και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό ξεφεύγοντας κατά πολύ από την κλασική έννοια του μουσείου.

Κάθε ντουλάπι και κάθε δωμάτιο έχουν μία ιστορία να πουν παρουσιάζοντας γλαφυρά την καθημερινότητα στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, τα τρόφιμα, τις φωτογραφικές μηχανές, τα μέσα μεταφοράς που χρησιμοποιούσαν οι πολίτες καθώς και πώς χτίστηκαν τα τεράστια κτίρια που σήμερα βλέπουμε στο κομμάτι αυτό της πόλης.

“Highlight” είναι η οδήγηση μέσω προσομοιωτή του Τrabant-αμαξιού/συμβόλου της χώρας ως το 1989 αλλά και το δωμάτιο της φυλακής που μαρτυρά την κακή μεταχείριση όσων έπεφταν στα χέρια της Στάζι, της μυστικής αστυνομίας που παρακολουθούσε όλους τους πολίτες. Εάν είστε φαν των ταινιών ”Goodbye Lenin” και ”Οι ζωές των άλλων”, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το DDR.

Πλατεία Ζαντάρμενμαρκτ (Gendarmenmarkt)


    Toποθεσία: Markgrafenstrasse
    Συγκοινωνία: στάση μετρό Hausvogteiplatz

Πέραν πάσης αμφιβολίας, πρόκειται για την πιο όμορφη πλατεία του Βερολίνου που δημιουργήθηκε ήδη από τα τέλη του 17ου αιώνα νότια της κεντρικής λεωφόρου Ουντερ Ντεν Λίντεν. Στο κέντρο της δεσπόζει η εντυπωσιακή εξωτερικά Αίθουσα των Συναυλιών που στηρίζεται σε κλασικούς δωρικούς κίονες και μπροστά της βρίσκεται το μνημείο Σίλερ, αφιερωμένο στο διάσημο ποιητή.

Δεξιά και αριστερά στέκουν δύο εκκλησίες που φαίνονται όμοιες αλλά έχουν πολλές διαφορές, ο Γερμανικός και ο Γαλλικός Καθεδρικός, ο δεύτερος αποτέλεσε την έδρα των Ουγενότων, των Γάλλων προτεσταντών που βρήκαν καταφύγιο στο φιλελεύθερο Βερολίνο μετά την εκδίωξη τους από τη Γαλλία του Ρισελιέ.

Εδώ θα βρείτε την πιο ενδιαφέρουσα χριστουγεννιάτικη αγορά το Δεκέμβριο αλλά παράλληλα και τη μοναδική που απαιτεί ένα συμβολικό αντίτιμο της τάξης του 1 ευρώ για να μπείτε σε αυτήν. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται και η Γκαλερί Λαφαγιέτ, το διάσημο εμπορικό με τα πάμπολλα προϊόντα που λατρεύεται από το γυναικείο φύλο.

Ανάκτορο Σαρλότενμπουργκ (Sarlottenburg Palace)


    Διεύθυνση: Luisenplatz
    Συγκοινωνία: στάση μετρό Richard-Wagner-Platz
    Ωράριο λειτουργίας: Tρίτη-Κυριακή 10:00-17:00
    Εισιτήριο εισόδου: 10-12 ευρώ
    Προτεινόμενη διάρκεια επίσκεψης: 2 ώρες

Το ανάκτορο που βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της πόλης χτίστηκε γύρω στα 1700 προκειμένου να αποτελέσει τη θερινή κατοικία της Σοφίας Καρλότας, συζύγου του Φρειδερίκου Γ’. Αργότερα υπέστη κάποιες μετατροπές αλλά και μεγάλες καταστροφές στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με αποτέλεσμα να ανακατασκευαστεί σε αποφασιστικό βαθμό μεταπολεμικά.

Πρόκειται για ένα τυπικό ευρωπαϊκό παλάτι με έναν εντυπωσιακό μπαρόκ τρούλο και γύρω του δεσπόζει ένα υπέροχο πάρκο, το οποίο αξίζει να περπατήσετε την άνοιξη και το καλοκαίρι, καθώς και να δροσιστείτε στο αναψυκτήριο Κλάινε Ορανζερί. Το εσωτερικό του περιλαμβάνει πολλές πολυτελείς αίθουσες, οι πιο εντυπωσιακές είναι η Αίθουσα της Πορσελάνης που είναι γεμάτη πορσελάνες από την Ανατολή, το Παρεκκλήσι και η Χρυσή Αίθουσα του χορού σε αυθεντικό ροκοκό στυλ.

Διατίθεται δωρεάν audioguide στην αγγλική γλώσσα μαζί με το εισιτήριο της εισόδου προκειμένου να ενημερωθείτε επακριβώς για την ιστορία του ανακτόρου.

Φυλακή Gedenkstatte

    Διεύθυνση: Genslerstrasse 66
    Συγκοινωνία: τραμ Μ6 ή 16 από την Alexanderplatz έως τη στάση Genslerstrasse
    Ωράριο λειτουργίας: Aγγλικά τουρ: 10:30, 12:30, 14:30
    Εισιτήριο εισόδου: 6 ευρώ
    Διάρκεια επίσκεψης: 90 λεπτά

Πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο αξιοθέατο, καθώς πρόκειται για μία φυλακή που λειτούργησε τόσο από τον Κόκκινο Στρατό με αιχμαλώτους ναζί το 1947 όσο και αργότερα σαν κέντρο κράτησης αντιφρονούντων από τη Στάζι, τη φοβερή μυστική αστυνομία της Ανατολικής Γερμανίας.

Η επίσκεψη στο συγκεκριμένο χώρο βασανιστηρίων και κράτησης εκατοντάδων ανθρώπων γίνεται μόνο οργανωμένα, συνεπώς θα πρέπει να ελέγξετε στο σάιτ (http://www.stiftung-hsh.de/history/stasi-prison/) τις ακριβείς ώρες των ξεναγήσεων στα αγγλικά. Σίγουρα πρόκειται για μία εμπειρία που θα σας προκαλέσει συγκινήσεις καθώς η ξενάγηση λαμβάνει χώρα από πρώην φυλακισμένους που διηγούνται εξ ιδίας πείρας τα βιώματα τους.

Να έχετε υπόψη σας πως η φυλακή βρίσκεται εκτός Βερολίνου, συνεπώς θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τα κατάλληλα μέσα μεταφοράς.

Berlin Museum Pass

Η συγκεκριμένη κάρτα κοστίζει 29 ευρώ (14,5 ευρώ για τις ειδικές κατηγορίες) και δίνει τη δυνατότητα να επισκεφτείτε χωρίς επιπλέον χρέωση περίπου 30 μουσεία και αξιοθέατα της γερμανικής πρωτεύουσας εντός 3 ημερών από την έκδοση της.

Στις επιλογές της προσφοράς περιλαμβάνονται όλα τα μουσεία του Νησιού των Μουσείων (Μπόντε, Παλιό Μουσείο, Νέο Μουσείο, Μουσείο Περγάμου) καθώς και άλλα βασικά αξιοθέατα, όπως το Μουσείο Γερμανικής Ιστορίας, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Εβραϊκό Μουσείο, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και η Πινακοθήκη.

Η κάρτα εκδίδεται ηλεκτρονικά από το σπίτι σας αλλά και στα ταμεία όλων των μουσείων και θα πρέπει να υπολογίσετε πριν από το ταξίδι σας εάν σας συμφέρει να την αγοράσετε όταν διαμορφώνετε το πρόγραμμα σας, καθώς πρακτικά με την επίσκεψη σας σε τρία μουσεία κάνετε απόσβεση της.

Φαγητό & Ποτό στο Βερολίνο










ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ ταξιδιωτικός οδηγός






Μπορεί η γερμανική κουζίνα να μην είναι κι από τις πιο διάσημες κι εκλεπτυσμένες στον κόσμο, ωστόσο στο Βερολίνο είναι βέβαιο πως θα φάτε και θα πιείτε καλά, από τις απλές Berlin Imbiss (καντίνες) μέχρι τα πιο ακριβά εστιατόρια, βραβευμένα με αστέρι Μισελέν. Η πόλη βρίθει επιλογών που προσφέρουν τοπικές γεύσεις αλλά κι εστιατορίων που ειδικεύονται στην ιταλική, στην κινέζικη, στην τουρκική κουζίνα αλλά και γενικότερα θα βρείτε πιάτα από όλο τον κόσμο σε κάθε γειτονιά.

Διάσημοι είναι οι γερμανικοί φούρνοι που προσφέρουν λαχταριστό ψωμί και αρτοποιήματα ευωδιάζοντας τους δρόμους το πρωί, ενώ θα συναντήσετε πάμπολλες επιλογές για πρωινό (συνήθως σερβίρεται ως τις 15.00), ειδικά εάν είστε λάτρεις του αυγού. Ξεχωριστή θέση στην τοπική κουζίνα καταλαμβάνουν τα λουκάνικα, η πιο δημοφιλής εκδοχή τους είναι χοιρινά (Currywurst) σε συνοδεία με πικάντικη σάλτσα κάρι, ντομάτα και τσίλι μαζί με πατάτες. Παραδοσιακά πιάτα είναι τα χοιρινά ποδαράκια με ξινολάχανο, η γεμιστή (με μήλα, κρεμμύδια, μυρωδικά) πάπια που σερβίρεται με κόκκινο λάχανο, από ψάρια υπάρχει αφθονία σε πέρκες, πέστροφες, καβούρια που ψαρεύονται από τις γύρω λίμνες, ενώ ξακουστό προϊόν αποτελούν τα τοπικά μανιτάρια.

Όσο αφορά τα ποτά, ειδική μνεία πρέπει να γίνει στον καφέ καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν ανοίξει πολλά καταστήματα που προσφέρουν πολύ καλό καφέ. Το πιο διαδεδομένο αλκοολούχο ποτό στο Βερολίνο και σε ολόκληρη τη Γερμανία είναι φυσικά η μπύρα, μάλιστα η περιοχή παράγει δικές της μπύρες και διαθέτει ορισμένες κνάιπε, παραδοσιακές μπυραρίες. Η lager (ξανθιά μπύρα) έχει την τιμητική της, υπάρχουν όμως επιλογές και σε μαύρη ενώ το αλμυρό μπρέτσελ είναι το πλέον κατάλληλο συνοδευτικό. Το κρατίδιο του Βρανδεμβούργου δεν έχει κλίμα κατάλληλο για αμπέλια, ωστόσο θα έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε κρασί, κόκκινο ή λευκό, από τις νοτιότερες περιοχές της Γερμανίας.

Aκολουθούν ορισμένες δοκιμασμένες και καλές γαστρονομικές επιλογές:

Zeit fur Brot

Διεύθυνση: Alte Schoenhauser 4

Αυθεντικός βερολινέζικος φούρνος που βρίσκεται στο Mitte, βόρεια του κέντρου και αποτελεί δημοφιλή επιλογή για τους ντόπιους. Από νωρίς το πρωί τα τραπέζια μέσα κι έξω είναι κατειλημμένα, ωστόσο αξίζει έστω και σε πακέτο να δοκιμάσετε το ξακουστό του cinnamon roll ανάμεσα σε πλήθος άλλων αλμυρών και γλυκών επιλογών.

Με λιτό βιομηχανικό στυλ το κατάστημα αυτό, παρασκευάζει επίσης καλούς καφέδες ενώ προσφέρει ακόμα και ως πρωινό πιάτα με τοπικά τυριά και αλλαντικά σε συνοδεία με τα μοναδικά του ψωμιά, σταρένια, μαύρα, πολύσπορα και από καλαμπόκι.

Benedict

Διεύθυνση: Uhlandstrasse 49

Δημοφιλής και εξαιρετική επιλογή για πρωινό στο δυτικό κομμάτι της πρωτεύουσας, καταλαμβάνει το ισόγειο ενός ξενοδοχείου και διαθέτει ένα πολύ όμορφα διακοσμημένο χώρο. Aνοιχτό όλες τις μέρες του χρόνου έχοντας καθιερωθεί σαν χώρος παροχής πρωινού με πάμπολλες επιλογές που σχετίζονται με αυγά και pancakes, highlight αποτελούν τα αυγά benedict με σπανάκι και σολωμό και το avocado bagel.

Εκτός από καφέ, μπορείτε να συνοδεύσετε το πρωινό σας με μία εξαιρετική mimosa, ωστόσο πρέπει να σημειωθεί πως κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί να περιμένετε κάποια ώρα μέχρι να αδειάσει κάποιο τραπέζι λόγω της φήμης του μαγαζιού.

House of Small Wonder

Διεύθυνση: Johanisstrasse 20

Στα πλαίσια της παλιάς εβραϊκής συνοικίας και κοντά στην Uranienburger βρίσκεται αυτό το κουκλίστικο και ιδιαίτερο κατάστημα που ειδικεύεται στα πρωινά. Κατά πάσα πιθανότητα, πριν ανεβείτε τη στριφογυριστή σκάλα θα πρέπει να περιμένετε στο ισόγειο καθώς και εδώ η φήμη προηγείται του μαγαζιού με αποτέλεσμα να σχηματίζονται κάθε πρωί μικρές ουρές.

Άπαξ και καταφέρετε όμως να καταλάβετε ένα από τα τραπέζια του, θα απολαύσετε νόστιμα και υγιεινά πιάτα, από croque madame μέχρι σούπες και Taco ρύζι, καθώς οι ανατολικές επιρροές του είναι εμφανείς από τις γεύσεις μέχρι το ευγενέστατο προσωπικό του.

Distrikt Coffee

Διεύθυνση: Bergstrasse 68

Μέσα σε μία κλασσική εβραϊκή εσωτερική αυλή, το συγκεκριμένο κατάστημα προσφέρεται για καφέ, για πρωινό ή πρόχειρο μεσημεριανό γεύμα σε μία από τις πιο πολυσύχναστες κι εμπορικές περιοχές του Βερολίνου.

Η ποιότητα του καφέ του είναι εξαιρετική και μπορείτε ακόμα και να τον πάρετε στο χέρι προκειμένου να συνεχίσετε τη βόλτα ή τα ψώνια σας στη Hackescher Market, εάν ο καιρός είναι καλός το καλύτερο σενάριο είναι να καθίσετε σε ένα από τα τραπεζάκια της αυλής. Το σίγουρο είναι πως δεν πρέπει να φύγετε εάν δε δοκιμάσετε το μοναδικό σάντουιτς με παστράμι, το οποίο θα αναπολείτε μετά το ταξίδι σας!

Markthalle Neun Berlin Kreuzberg

Διεύθυνση: Berlin Eisenbahnstrasse 42

Εάν αναζητείτε μία αγορά φαγητού με πολλές επιλογές από διαφορετικές κουζίνες, εδώ είναι το μέρος που πρέπει να απευθυνθείτε. Σε μία σχετικά απομονωμένη περιοχή του Κρόιτσμπεργκ, αυτή η κλειστή αγορά είναι στην ουσία ένα σύνολο από καντίνες και μικρά καταστήματα πώλησης γερμανικών, ιταλικών, ανατολίτικων και άλλων φαγητών που θα ικανοποιήσουν όλα τα γούστα και μάλιστα σε πολύ καλές τιμές.

Ιδανικό σημείο για οικογένειες και για παρέες με διαφορετικά γούστα αφού άλλος μπορεί να φάει φρέσκα ναπολιτάνικα ζυμαρικά, άλλος μπέργκερ, άλλος ταιλανδέζικο! Τα τραπέζια είναι πολλά και κοινά για όλα τα καταστήματα, στο χώρο υπάρχει ακόμα και σούπερ μάρκετ.

Dicke Wirtin

Διεύθυνση: Carmerstrasse 9

Κλασική γερμανική κουζίνα σε ένα υπέροχο ξύλινο περιβάλλον που θυμίζει περισσότερο βαυαρική επαρχιακή ταβέρνα παρά πρωτευουσιάνικο εστιατόριο, καθώς διαθέτει τρεις διακριτούς χώρους και παραδοσιακή διακόσμηση.

Βρίσκεται στα δυτικά, κοντά στο Σαρλότενμπουργκ και σε αυτό θα απολαύσετε τεράστια σνίτσελ (θυμίζουν Βιέννη), πεντανόστιμα λουκάνικα, σούπες γκουλάς, συκώτι με καραμελωμένα κρεμμύδια και φυσικά μία πολύ μεγάλη ποικιλία σε μπύρες, draft και μπουκάλια. Στο εξαιρετικό φαγητό του συγκεκριμένου μαγαζιού πρέπει να υπογραμμιστεί και το ευγενικό κι εξυπηρετικό σέρβις.

Αugustiner am Gendarmermarkt

Διεύθυνση: Charlotenstrasse 55

Στην πιο όμορφη πλατεία της πόλης βρίσκεται αυτή η παραδοσιακή βερολινέζικη μπυραρία σε κλασικά γερμανικό στυλ αλλά με αυθεντικότητα και όχι για τέρψη των τουριστών. Σίγουρα θα απολαύσετε την ατμόσφαιρά ενώ το προσωπικό θα σας σερβίρει με παραδοσιακή βαυαρική αμφίεση και θα σας βοηθήσει πρόθυμα να επιλέξετε τη μπύρα που σας ταιριάζει από μία τεράστια διαθέσιμη γκάμα.

Το μενού του φαγητού είναι περιορισμένο αλλά άπαντες που το επισκέπτονται, τιμούν με τον δέοντα τρόπο την ποικιλία από λουκάνικα καθώς και το μεγάλο και λαχταριστό του κότσι, το οποίο σερβίρεται με τον δέοντα τρόπο, δηλαδή με ξινό λάχανο.

Hasir

Διεύθυνση: Αdalbertstrasse 10

Τα τελευταία χρόνια το Hasir έχει αναδειχτεί σε must επιλογή για ντόπιους κι επισκέπτες του Βερολίνου, αρκεί φυσικά να είναι λάτρεις της τουρκικής κουζίνας. Το πιο αυθεντικό του κατάστημα βρίσκεται στη συνοικία του Κρόιτσμπεργκ αλλά πλέον έχει επεκταθεί στο Μίτε, στο Σπαντάου και σε άλλα σημεία της ευρύτερης περιοχής της γερμανικής πρωτεύουσας.

Ειδικά στο πρώτο θα βρείτε πάρα πολύ κόσμο, για αυτό χρήσιμη θα ήταν μία κράτηση εάν δε θέλετε να χάσετε το μοναδικό του γιαουρτλού, το adana κεμπάπ, το κιουνεφέ και φυσικά το κλασικό τσάι με μήλο, όλα με έντονη γεύση από Κωνσταντινούπολη.

Villa Rodizio

Διεύθυνση: Μilastrasse 2

Βόρεια του κέντρου ένας συμπατριώτης μας έχει ανοίξει αυτό το καταπληκτικό εστιατόριο που προσφέρει κατά κύριο λόγο βραζιλιάνικες γεύσεις κι ενδείκνυται για πολύ πεινασμένους.

Το κατάστημα λειτουργεί κατά κύριο λόγο με τη λογική του μπουφέ, πληρώνοντας δηλαδή ένα συγκεκριμένο ποσό αποκτάτε απεριόριστη πρόσβαση σε ένα μπουφέ που περιλαμβάνει ρύζια, πατάτες, σαλάτες, σάλτσες κλπ, ενώ στη συνέχεια έρχεται ο σερβιτόρος στο τραπέζι σας και σας σερβίρει κομμάτια κρέας από 9 διαφορετικές σούβλες με χοιρινό, κοτόπουλο, μοσχάρι και αρνί.

Μάλιστα, όταν τελειώσει το σερβίρισμα θα ερωτηθείτε εάν θέλετε να επαναληφθεί, ωστόσο υπάρχουν πολλές αμφιβολίες εάν θα χωράει περισσότερο φαγητό στο στομάχι σας μετά από αυτή τη γαστρονομική εμπειρία!

Good Friends

Διεύθυνση: Κantstrasse 30

Υπέροχα τα γερμανικά λουκάνικα αλλά πόσα να αντέξει να φάει κανείς; Ό,τι πρέπει για αλλαγή γεύσεων το συγκεκριμένο κινέζικο εστιατόριο, το οποίο θεωρείται από πολλούς ως το καλύτερο του Βερολίνου. Στην Kantstrasse εδρεύουν διάφορα εστιατόρια με ξένες κουζίνες, σε αυτό θα συναντήσετε αρκετό κόσμο κι ενδεχομένως να έχετε ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο μέχρι να τελειώσετε το φαγητό σας, ωστόσο δεν υπάρχει περίπτωση να φύγετε ανικανοποίητοι. Το μενού είναι πραγματικά τεράστιο καταλαμβάνοντας ολόκληρη την γκάμα της κινέζικης κουζίνας (δεν έχει τη λογική του μπουφέ), ενώ και οι τιμές κυμαίνονται σε λογικά επίπεδα.

Cafe Cinema

Διεύθυνση: Rosentalerstrasse 39

Η Hackescher Market είναι μία πολύ ζωντανή και κεντρική γειτονιά του Ανατολικού Βερολίνου και δίπλα στις πολύχρωμες εβραϊκές στοές της διάσημης Hackescher Hefe βρίσκεται αυτό το ατμοσφαιρικό καφέ-μπαρ.

Κλασικό δείγμα underground βερολινέζικου μπαρ, σκοτεινό και δίχωρο (για τους καπνιστές) ενδείκνυται για τον καφέ, τη μπύρα ή το ζεστό κρασί τη μέρα ή το βράδυ, ενώ ενδιαφέρουσες είναι και οι σοκολάτες του με διάφορες επιλογές αλκοόλ. Το καλοκαίρι απ’ έξω στήνονται πάγκοι πλάι από ιδιαίτερα γκράφιτι, μάλιστα ένα από αυτό είναι αφιερωμένο με συγκινητικό ύφος στην Άννα Φρανκ.

Monkey Bar

Διεύθυνση: Budapesterstrasse 40

Εάν ψάχνετε ένα μοντέρνο μπαρ που να προσφέρει ωραία θέα, το Monkey Bar είναι ό,τι πρέπει για εσάς. Βρίσκεται στο δέκατο όροφο, είναι απλά αλλά και ωραία διακοσμημένο, ενώ μπορείτε να πιείτε ενδιαφέροντα κοκτέιλ βλέποντας από ψηλά το γνωστό ”Δόντι” (Ναός του Αυτοκράτορα Γουλιέλμου) και το κεντρικό Βερολίνο.


Εκτός από τα τραπέζια με καρέκλες, υπάρχουν και μαξιλάρες που μπορείτε να απολαύσετε πιο άνετα το ποτό σας, ωστόσο ένα τόσο ωραίο μαγαζί είναι λογικό να είναι πολυσύχναστο, συνεπώς πιθανότατα θα χρειαστεί να περιμένετε για να βρείτε χώρο να καθίσετε.





ΡΩΜΗ ταξιδιωτικός οδηγός

















toptraveller


Αν θέλεις κάνε μια κοινοποίηση της σελίδας να ρίξουν μια ματιά και οι φίλοι σου, γιατί ίσως να ενδιαφέρεται και κάποιος άλλος να κάνει τις διακοπές του και έτσι να μεγαλώσει η παρέα.





Ακολουθήστε μας και στο instagram

Εσύ έκανες εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube ;

Αν όχι ,κάνε εγγραφή εδώ για να ενημερωθείς αμέσως για όλα τα καινούργια ταξιδιωτικά βιντεάκια που ετοιμάζουμε από τα ταξίδια μας !!


Κάντε like στις σελίδες μας και ταξιδέψτε !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια