Page Nav

HIDE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad


Breaking News:

latest

Βαρσοβία: Η Πολωνία μας ξανασυστήνεται

Τα αξιοθέατα, η παλιά πόλη, οι καλλιτεχνικές γειτονιές, οι ουρανοξύστες, τα πάρκα και οι hip πιάτσες που θα κάνουν την πολωνική πρωτεύο...

Τα αξιοθέατα, η παλιά πόλη, οι καλλιτεχνικές γειτονιές, οι ουρανοξύστες, τα πάρκα και οι hip πιάτσες που θα κάνουν την πολωνική πρωτεύουσα τον επόμενο αγαπημένο σας προορισμό.


του Γιώργου Κόκουβα

Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε για Πολωνία; Φτωχή ανατολική Ευρώπη, άχρωμες πόλεις με σοβιετικό χρώμα και παρακμή; Ξανασκεφτείτε το, γιατί η πολωνική πρωτεύουσα θα σας εκπλήξει.





Με τους εντυπωσιακούς ουρανοξύστες και τα υπαίθρια μπαράκια στο κέντρο της. Με την γραφική παλιά πόλη που αναδύθηκε ξανά από τα συντρίμμια της. Με τα πλακόστρωτα της Νέας Πόλης, με τις συνοικίες των hipster, τα παλάτια και τα hi tech παγκάκια που παίζουν Σοπέν στον Βασιλικό της Δρόμο, με τα πελώρια πάρκα όπου τρέχουν σκιουράκια και παγώνια μέσα στα πόδια σας και με τις αρτιστίκ γειτονιές στην άλλη πλευρά του ποταμού Βιστούλα.

Κι όλα αυτά, με τον αέρα μιας πραγματικής πρωτεύουσας, μιας πόλης σύγχρονης, πεντακάθαρης και δημιουργικής. Από αυτές που αρπάζουν κάθε ευκαιρία να αξιοποιήσουν τα μνημεία και τους δημόσιους χώρους, διοργανώνοντας καθημερινά φεστιβάλ μουσικής σε αιωνόβιους καθεδρικούς, προβολές σε σταλινικούς πύργους, εκθέσεις τέχνης στους πεζοδρόμους και εκδηλώσεις για παιδιά σε αστικούς κήπους. Με θεόρατα πεζοδρόμια που θα ζήλευε η Αθήνα, με εργοτάξια που μαρτυρούν συνεχή ανάπτυξη και με μέγεθος τέτοιο που εγγυάται πολλά διαφορετικά «πρόσωπα», στα οποία στηρίζεται η γοητεία της. Γιατί μπορεί το έτερο τουριστικό δέος της χώρας, η Κρακοβία, να έχει τη μερίδα του λέοντος σε γραφικότητα, αλλά με μια ολιγοήμερη εξερεύνηση της Βαρσοβίας θα ανακαλύψετε μια σύγχρονη πρωτεύουσα που έχει εκτός από γραφικό ιστορικό κέντρο, μια δυναμική πολυσυλλεκτική προσωπικότητα.







Πρακτική, και καθόλου αμελητέα, η έκπληξη που επιφυλάσσει η Βαρσοβία και στην τσέπη σας: Με πολυτελή ξενοδοχεία από 40€ στην καρδιά της πόλης, με καφέ του 1€ ή κοκτέιλ στα 4€, με λουκούλλεια γεύματα από 10€, με ελεύθερη είσοδο σε όλα τα μουσεία κάθε Κυριακή και με καθημερινές αεροπορικές συνδέσεις με την Αθήνα από 65€ μετ’ επιστροφής, κάτι μας λέει πως δεν θα δυσκολευτούμε να σας πείσουμε να της δώσετε μια ευκαιρία.

Τι να δείτε στη Βαρσοβία



Ακολουθήστε μας και στο instagram



Την πολωνική πρωτεύουσα είναι βολικότερο να την εξερευνήσετε ανά περιοχή: Μια καλή αφετηρία είναι ο Βασιλικός Δρόμος, που ενώνει το Wilanow και το σύγχρονο κέντρο με την Παλιά Πόλη. Πίσω από την τελευταία βρίσκεται η συνοικία της Νέας Πόλης, ενώ στην άλλη πλευρά του ποταμού «φωλιάζουν» η Παλιά και Νέα Πράγα. Σημειώστε πως ολόκληρη η πόλη εξυπηρετείται από δεκάδες γραμμές μοντέρνου και αξιόπιστου τραμ, ενώ διαθέτει και δύο γραμμές μετρό στις αντίστοιχες πλευρές του Βιστούλα – το εισιτήριο στοιχίζει περί το 1€ (ή στο τοπικό νόμισμα, 4 ζλότι).

Ο Βασιλικός Δρόμος


Μια σειρά δρόμων και μεγάλων λεωφόρων με φαρδιά πεζοδρόμια παρατάσσονται, ξεκινώντας από το βασιλικό παλάτι του Wilanow, περνώντας από το σύγχρονο κέντρο της πόλης και φτάνοντας – ως πεζόδρομος πλέον – στην πλατεία του Κάστρου, εκεί που αρχίζει η Παλιά Πόλη. Πρόκειται για μια απολαυστική διαδρομή μισής περίπου ώρας, που θα σας φέρει μπροστά σε σπουδαία μνημεία και πανέμορφα κτίρια της Βαρσοβίας. Ξεχωρίζουν η εκκλησία της Αγίας Άννας, ο ναός των Καρμελιτών, το Προεδρικό Ανάκτορο, η εκκλησία του Σταυρού, το Παλάτι Kazimierz, το ιστορικό ξενοδοχείο Μπρίστολ, η Εθνική Βιβλιοθήκη, το εντυπωσιακό Πανεπιστήμιο της Πόλης και, στην άκρη της διαδρομής, το Κάστρο της Βαρσοβίας.


Εσύ έκανες εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube ;

Αν όχι ,κάνε εγγραφή εδώ για να ενημερωθείς αμέσως για όλα τα καινούργια ταξιδιωτικά βιντεάκια που ετοιμάζουμε από τα ταξίδια μας !!





Η Παλιά Πόλη


Η πρώτη επαφή με την Παλιά Πόλη (Stari Miasto) γίνεται στην πλατεία του Κάστρου, το οποίο μπορεί να μη σας γεμίσει το μάτι – δεν πρόκειται για κάστρο με την φαντασμαγορική εικόνα που έχουμε στο μυαλό, αλλά για ένα απλό, όμορφο κόκκινο Ανάκτορο, που ωστόσο διαθέτει φοβερή θέα από τον πίσω κήπο του προς το ποτάμι. Στο πλακόστρωτο γύρω του, οι πλανόδιοι καλλιτέχνες παίζουν από βιολιά μέχρι φλεγόμενες μπαγκέτες, ενώ τα μαγαζάκια απλώνουν ξαπλώστρες για να ξαποστάσετε. Από την πλατεία ξεκινούν τρία μικρά δρομάκια, τα οποία οδηγούν στην καρδιά της Παλιάς Πόλης, στην γραφική πλατεία της όπου βρίσκεται το άγαλμα της «Γοργόνας της Βαρσοβίας» και γύρω της χρωματιστά κτίρια, που χτίστηκαν από τους κατοίκους με βάση παλιές φωτογραφίες, μετά την ισοπέδωση ολόκληρης της πόλης από τους Ναζί. Στο καλντερίμι πλάι στην πλατεία βρίσκεται ο Καθεδρικός της Βαρσοβίας, ένα μπαρόκ κτίσμα από κόκκινα τούβλα που μοιάζει με πελώριο εκκλησιαστικό όργανο. Τα δρομάκια με τα μικρομάγαζα και τα χαριτωμένα παγωτατζίδικα οδηγούν στο Barbican, την είσοδο των τειχών που χωρίζουν την Παλιά από τη Νέα Πόλη.


Μια ξεχωριστή υπόγεια πολιτεία: 2.000 δωμάτια σκαλισμένα σε αλάτι, παρεκκλήσι, πολυέλαιοι και λίμνες κρυμμένες βαθιά κάτω από τη γη



Η Νέα Πόλη


Μη σας ξεγελά το όνομα: Η Νέα Πόλη (Nowe Miasto) της Βαρσοβίας είναι εξίσου γραφική και εξίσου… παλιά με την Παλιά Πόλη. Χτισμένη τον 15ο αιώνα ως ανεξάρτητη πολιτεία, αυτή η συνοικία διαθέτει μια πανέμορφη, ήσυχη πλατεία με δέντρα, εστιατόρια με κούνιες αντί τραπεζιών και τον πάλλευκο ναό του St Kazimierz με τον τιρκουάζ τρούλο να δεσπόζει στην άκρη της. Όπως συνέβη και με την «γειτόνισσά» της, η Νέα Πόλη ισοπεδώθηκε από τους Γερμανούς και ξαναχτίστηκε εκ του μηδενός την δεκαετία του 1950.

Η Πράγα


Περνάμε στην αντίπερα όχθη του Βιστούλα, εκεί όπου οι συνοικίες της Παλιάς και Νέας Πράγας αλλάζουν εμφανώς το σκηνικό: Παραμελημένα κτίρια, σοβιετική ατμόσφαιρα και σκοτεινές γωνιές χαρακτηρίζουν την περιοχή, που ωστόσο βρήκε τον δικό της τρόπο να ανατρέψει την ταμπέλα του επικίνδυνου γκέτο που της είχε δοθεί. Εδώ μετακόμισαν την τελευταία δεκαετία πολλοί καλλιτέχνες, στήνοντας χώρους τέχνης σε παλιά κτίρια, ανοίγοντας γκαλερί και μπαράκια σε εγκαταλελειμμένες αποθήκες και μετατρέποντας σε clubs, εστιατόρια, bazaars – ή όλα τα παραπάνω μαζί – πρώην εργοστάσια μαρμελάδας και βιοτεχνίες μπουκαλιών. Θα τα ανακαλύψετε αν «ξύσετε» την επιφάνεια της Πράγας και προχωρήσετε στα δρομάκια πίσω από τις όχθες, εκεί όπου κρύβονται μυστικοί κήποι και hip café (ακολουθούν διευθύνσεις παρακάτω). Αν μείνετε πάντως κοντά στο ποτάμι, μπορείτε να εξερευνήσετε τον Ζωολογικό Κήπο της πόλης ή απλώς να περπατήσετε στα μονοπάτια που οδηγούν χαμηλά στις παραποτάμιες περαντζάδες, όπου συγκεντρώνονται πλήθη κάθε απόγευμα για να λιαστούν.


Οδοιπορικό στο Άουσβιτς: Μια εκδρομή που δεν θες, αλλά πρέπει να κάνεις



Το Πάρκο Lazienki και το Wilanów


Είκοσι λεπτά περιπάτου προς τα νότια του κέντρου, θα σας φέρουν μπροστά στο μεγαλύτερο πάρκο της πόλης, τα λεγόμενα «Βασιλικά Λουτρά». Σχεδιασμένο τον 17ο αιώνα, το πάρκο έχει συνολική έκταση 760 στρέμματα, στα οποία βρίσκονται διάσπαρτοι θεματικοί κήποι, μνημεία αφιερωμένα σε θεούς και καλλιτέχνες (ξεχωρίζει το μνημείο του Σοπέν γύρω από το οποίο οργανώνονται εκδηλώσεις), σιντριβάνια και λίμνες, παλάτια, αμφιθέατρα, καφενεδάκια, μονοπάτια και γέφυρες, κάτω από τις οποίες σουλατσάρουν κύκνοι, σκιουράκια και παγόνια. Μην το χάσετε – είτε θέλετε να αράξετε και να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να μελετήσετε τον ταξιδιωτικό οδηγό σας, είτε θέλετε να αφήσετε τα παιδιά να εκτονωθούν σε ειδυλλιακό περιβάλλον, είτε απλώς θέλετε ένα διάλειμμα από τις αστικές σας περιηγήσεις. Σημειώστε ότι το τεράστιο πάρκο καταλήγει στην περιοχή του Wilanów, εκεί όπου θα βρείτε το ομώνυμο Βασιλικό Ανάκτορο του 17ου αιώνα, ένα μπαρόκ μεγαθήριο με αριστοκρατικούς κήπους που λειτουργεί ως μουσείο.

To Srodmiescie


Έτσι ονομάζεται το σύγχρονο κέντρο της Βαρσοβίας, που απλώνεται γύρω από τον σταθμό Centrum. Στο «σημείο μηδέν» του, ορθώνεται το «Παλάτι των Επιστημών και του Πολιτισμού», ένας ουρανοξύστης 231 μέτρων – το όγδοο ψηλότερο κτίριο στην Ευρώπη – με πολλούς ακόμη χαμηλότερους πυργίσκους γύρω του, σε μια κτιριακή σύνθεση που οι ντόπιοι αποκαλούν «τούρτα». Πρόκειται για κτίσμα-«δώρο» του Στάλιν στην πόλη, που χτίστηκε την δεκαετία του 1950 συνδυάζοντας τον σοβιετικό ρεαλισμό με αρτ ντεκό στοιχεία. Στους επιμέρους χώρους του παλατιού λειτουργούν εκθέσεις, κινηματογράφοι και οργανώνονται φεστιβάλ, ενώ ο 33ος όροφος, που έχει διαμορφωθεί ως viewing terrace, είναι επισκέψιμος για όσους αναζητούν κάποιο σημείο με συγκλονιστική θέα, ειδικά την ώρα του ηλιοβασιλέματος.

Γύρω από το Παλάτι των Επιστημών, θα βρείτε μεγάλα εμπορικά κέντρα με όλα τα γνωστά καταστήματα, ενώ πίσω από τις τεράστιες – αλά Βερολίνο – λεωφόρους, κρύβονται «εκπλήξεις»: Εδώ η Βαρσοβία στήνει μια «παράλληλη ζωή», σε καταπράσινους πεζοδρόμους και δίκτυα αυλών που επικοινωνούν, όπου παρατάσσονται café για brunch, hip μπεργκεράδικα, μπαράκια με ξαπλώστρες (είναι προφανώς η νέα τάση), πάμφθηνες επιλογές street food και υπαίθρια beer stalls όπου διοργανώνουν φοιτητικά πάρτι τα τοπικά hostels. Το ολοζώντανο τμήμα μεταξύ των λεωφόρων Marszalkowska, Widok και Nowy Swiat παίρνει τα πρωτεία της πιο ζωντανής πιάτσας του είδους, ενώ η πλατεία Zbawiciela προς τα νότια του Centrum διεκδικεί επάξια τον τίτλο της πιο hipster περιοχής (οι ντόπιοι την ονομάζουν απλώς “hipster square”). Στο κέντρο της δεσπόζει ένα έργο τέχνης από τεχνητά πολύχρωμα λουλούδια που σχηματίζουν ένα πελώριο ουράνιο τόξο, ενώ στις «όχθες» της παρατάσσονται gay friendly στέκια και indie μπαράκια με βιολογικά προϊόντα και arty περιβάλλον.

Τα Μουσεία


Αν σας μείνει χρόνος από τις εξερευνήσεις στην πόλη ή το παραδοσιακό sightseeing σε μουσεία είναι στις προτεραιότητές σας, αυτές είναι οι επιλογές που δεν πρέπει να χάσετε στην Βαρσοβία:

-Warsaw Uprising Museum: Το Μουσείο της Εξέγερσης είναι αφιερωμένο στην επανάσταση της Βαρσοβίας ενάντια στους ναζί το 1944, με εκατοντάδες εκθέματα και αφιερώματα, μαρτυρίες, ντοκουμέντα και διαδραστικές παρουσιάσεις.

-Μουσείο Ιστορίας των Πολωνών Εβραίων: Στην τοποθεσία του γκέτο της Βαρσοβίας, το “Polin” όπως αποκαλούν οι ντόπιοι το νέο μεταμοντέρνο μουσείο της πόλης, παρουσιάζει μία multimedia έκθεση που αφηγείται την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας που άνθισε στην Βαρσοβία μέχρι το Ολοκαύτωμα.

-Κέντρο Επιστημών Κοπέρνικος: Στις όχθες του Βιστούλα, το Μουσείο Επιστήμης του Κοπέρνικου έχει κάτι για κάθε ηλικία – εκθέσεις για το περιβάλλον και τον ανθρώπινο πολιτισμό, αφιερώματα για εφήβους, πλανητάριο και εργαστήρια που θα ενθουσιάσουν τα πιτσιρίκια.

-Εθνικό Μουσείο: Το μεγαλύτερο μουσείο της πόλης διαθέτει συλλογές αιγυπτιακής, ελληνικής και ρωμαϊκής τέχνης, εκθέματα ζωγραφικής από όλη την Ευρώπη αλλά και την Κίνα και μέρος της ιδιωτικής συλλογής πινάκων του Χίτλερ.

-Μουσείο Σοπέν: Το «καμάρι» της πολωνικής κλασικής μουσικής έχει το δικό του μουσείο, με δύο «παρακλάδια»: Ένα στην περιοχή Wola, όπου βρίσκεται το κτίριο στο οποίο γεννήθηκε ο Σοπέν, και ένα στον Βασιλικό Δρόμο, στην οικογενειακή κατοικία του συνθέτη. Στον καθεδρικό του Βασιλικού Δρόμου διατηρείται επίσης η καρδιά του Σοπέν.

-Maria Skłodowska-Curie Museum: Το μουσείο της Μαρί Κιουρί, της βραβευμένης με Νόμπελ επιστήμονος που ανακάλυψε τα χημικά στοιχεία πολώνιο και ράδιο βρίσκεται στον όμορφο πεζόδρομο της Νέας Πόλης και κοσμείται από ένα υπέροχο… χημικής θεματολογίας graffiti.

-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης: Λειτουργεί στο Κάστρο Ujazdowski στο ομώνυμο προάστιο της πόλης, και οργανώνει προσωρινές εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, workshops και συναυλίες.

Πού να φάτε


Στο Pasta Café, στον κήπο μιας μονοκατοικίας στο προάστιο της Πράγας, θα δοκιμάσετε εξαιρετικά πιάτα δημιουργικής κουζίνας, αλλά και ψητά από το σπιτικό barbecue της αυλής συνοδεία πολωνικής μπύρας – υπολογίστε περί τα 10€ κατ’ άτομο.

Στο Charlotte, το δημοφιλέστερο bistrot στην πλατεία των hipster, θα δοκιμάσετε χορταστικό πρωινό, ομελέτες, brunch με βιολογικές γεύσεις και υπέροχα σάντουιτς από το πρωί ως τα μεσάνυχτα. Συνοδεύστε με γαλλικό κρασί ή φρέσκους χυμούς και υπολογίστε λιγότερα από 10€ κατ’ άτομο.

Στο Zapiexy στο Centrum θα δοκιμάσετε το δημοφιλέστερο κρακοβιανό street food που έχει εδώ ένα μοντέρνο παράρτημα. Πρόκειται για τα zapiekanki, τις τεράστιες «ανοιχτες μπαγκέτες» με πολλά διαφορετικά toppings που ψήνονται μετά την παραγγελία σας στον φούρνο – περί τα 3-4€ ανά
zapiekanka.

Στο Między Bułkami θα απολαύσετε τα πιο «δημιουργικά» burgers της πόλης – υπέροχο αυτό με το blue cheese, τα καραμελωμένα κρεμμύδια και το σπανάκι, αλλά και το chicken burger με την σάλτσα αβοκάντο. Συνοδεύστε με country style πατάτες και υπολογίστε περί τα 10€ κατ’ άτομο.

Στο Centrum Zarządzania Światem στην Πράγα θα διασχίσετε τον arty βιομηχανικό εσωτερικό χώρο, θα σπρώξετε μια βιβλιοθήκη στον τούβλινο τοίχο και θα βρείτε ένα μυστικό πέρασμα για τον υπέροχο κήπο του μαγαζιού, όπου στα τραπεζάκια-παλέτες θα δοκιμάσετε πολωνικές λιχουδιές ημέρας, όπως την πάπια με το λαχανικά ή αλσατικά ταρτ φλαμπέ, μια γαλλική εκδοχή λεπτής πίτσας – περί τα 8-10€ κατ’ άτομο.

Πού θα μείνετε


Στα άνετα, μοντέρνα δωμάτια του πολυτελούς ουρανοξύστη του Novotel στην καρδιά της πόλης, από μόλις 40€ ανά διανυκτέρευση για το δίκλινο δωμάτιο –κάντε request για κάποιον από τους πάνω ορόφους, από τον 20ο ως τον 31ο για να απολαμβάνετε και συγκλονιστική θέα.

Στα κλασικά, άνετα δωμάτια του Ibis κοντά στην Παλιά Πόλη, σε βολικότατη τοποθεσία για να εξερευνήσετε τον Βασιλικό Δρόμο, το Παλάτι και τη Νέα Πόλη, από 30€ για το δίκλινο.

Στα τεράστια διαμερίσματα Oxygen, που διαθέτουν αίθριο και εξοπλισμένη κουζίνα στην περιοχή της Wola κοντά στο κέντρο, από 41€ ανά διανυκτέρευση.

Στα πολυτελέστατα δωμάτια του Sofitel στην περιοχή του Srodmiescie στην καρδιά της πόλης, από 66€ ανά διανυκτέρευση.

Στα οικονομικότατο Start Hotel Aramis στα προάστια της πόλης, με τα λιτά δωμάτια που στοιχίζουν από 25€ για το δίκλινο.

Πώς θα πάτε
Με τις πτήσεις της Aegean, από 125€ μετ’ επιστροφής αυτό το καλοκαίρι, και με τις πτήσεις της Ryanair, από 70€ μετ’ επιστροφής αυτό το καλοκαίρι. Η μεν Aegean πετά προς το κεντρικό αεροδρόμιο της πόλης, το Chopin, λίγα λεπτά από το κέντρο, η δε Ryanair στο Modlin, 45 λεπτά από την πόλη με συχνά δρομολόγια λεωφορείων.









in2life





Αν θέλεις κάνε μια κοινοποίηση της σελίδας να ρίξουν μια ματιά και οι φίλοι σου, γιατί ίσως να ενδιαφέρεται και κάποιος άλλος να κάνει τις διακοπές του και έτσι να μεγαλώσει η παρέα.





Ακολουθήστε μας και στο instagram

Εσύ έκανες εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube ;

Αν όχι ,κάνε εγγραφή εδώ για να ενημερωθείς αμέσως για όλα τα καινούργια ταξιδιωτικά βιντεάκια που ετοιμάζουμε από τα ταξίδια μας !!


Κάντε like στις σελίδες μας και ταξιδέψτε !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια