Page Nav

HIDE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad


Breaking News:

latest

Ο Αιγυπτιακός ναός της γυναίκας που έζησε σαν Φαραώ

Κάτω από τους απότομους, έντονους βράχους του Deir el Bahri , ο ναός της Χατσεψούτ αποκαλύπτει μια από τις πιο εξαιρετικές βασιλείες που...

Κάτω από τους απότομους, έντονους βράχους του Deir el Bahri, ο ναός της Χατσεψούτ αποκαλύπτει μια από τις πιο εξαιρετικές βασιλείες που πέρασαν στην αιγυπτιακή ιστορία.


Οι βυθισμένες πλατφόρμες, οι αψιδωτές στοές και τα ζωντανά ανάγλυφα που γεμίζουν το ερημικό σκηνικό καθιστούν ένα από τα πιο εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά αριστουργήματα του κόσμου, αλλά ίσως ακόμη πιο αξιοσημείωτο είναι η γυναίκα που ανέθεσε την κατασκευή.




Απίστευτες προσφορές σε δωμάτια... !



Η μεγαλύτερη κόρη του Βασιλιά Τούθμωσι Α, η Χατσεψούτ ανέλαβε για πρώτη φορά ρόλο στην αντιβασιλεία κατά τη διάρκεια της 18ης δυναστείας μετά το θάνατο του συζύγου της Τούθμωσι Β ‘. Παρόλο που ο θετός γιος της, Tόυθμωσις Γ, τελικά δικαιούταν τον τίτλο, εκείνη  έγινε Φαραώ και κυβέρνησε για περισσότερο από δύο δεκαετίες. Ήταν μία από τις πρώτες γυναίκες Φαραώ της αρχαίας Αιγύπτου.







Σήμερα, οι αποδείξεις για τα επιτεύγματα του Χατσεψούτ εξακολουθούν να φαίνονται από τη Nubia μέχρι το Beni Hasan. Στη Θήβα έστησε πανύψηλους οβελίσκους και έχτισε δρόμους προς τιμήν του Αμουν, βασιλιά των θεών και προστάτη των Φαραώ. Τα αγάλματα της άλλαξαν επίσης, απεικονίζοντάς την με ένα αρσενικό σώμα ως έναν άντρα Φαραώ, συμπεριλαμβανομένης της παραδοσιακής γενειάδας, του σκίπτρου  και του καλύμματος της κεφαλής, ως δήλωση εξουσίας.


Το Μοναστήρι Της Αγίας Αικατερίνης Που Βρίσκεται Στην Κορυφή Του Όρους Σινά




Αλλά το στέμμα ήταν στο ναό, στρατηγικά τοποθετημένο στη δυτική όχθη του Νείλου δίπλα σε αυτόν του Mentuhotep II για να ενισχύσει τη θέση της ανάμεσα στους βασιλιάδες. Γνωστή ως Djeser Djeseru, ή «άγια των αγίων», ο ναός της ήταν διακοσμημένος με σκηνές από τη βασιλεία της και στεγάστηκε ανάμεσα στα ιερά του Άνουβι, του θεού των νεκρών,  της Χαθώρ, θεά της γονιμότητας, του Αμουν και του Ρα, θεού του ήλιου.





Η Χατσεψούτ πέθανε το 1458 π.Χ. και θάφτηκε στην Κοιλάδα των Βασιλέων. Παρόλο που σε μεγάλο βαθμό άφησε κληρονομιά για να τη θυμούνται μετά τον θάνατο της, ο Tούθμωσις Γ πραγματοποίησε μια σαρωτική εκστρατεία για να καταστρέψει την κληρονομιά της 20 χρόνια αργότερα. Έσπασε τα αγάλματα της, κατέστρεψε τις εικόνες της και έσβησε τις σφραγίδες της . Κάποιοι λένε ότι ήταν μια πράξη εκδίκησης, άλλοι πιστεύουν ότι ήταν για να εξασφαλίσει μια ομαλή διαδοχή του γιου του στο θρόνο. Μια τρίτη θεωρία προτείνει ότι δεν ήθελε η δυναστεία να διακοπτόταν από μια γυναίκα. Μεταξύ του 1923 και του 1931, η Αιγυπτιακή αποστολή του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης βρήκε σε ανασκαφές,  θραύσματα των κατεστραμένων αγαλμάτων της, τα οποία βυθίστηκαν σε λάκκους μπροστά από το ναό. Όποιος κι αν ήταν ο λόγος, οι προσπάθειες του Τούθμωσι ήταν επιτυχείς και η πρωτοποριακή βασιλεία της Χατσεψούτ ξεχάστηκε. Όταν οι μελετητές αποκρυπτογράφησαν τα ιερογλυφικά στις αρχές του 19ου αιώνα, μπορούσαν επιτέλους να διαβάσουν τις επιγραφές στο ναό της και να συνθέσουν την ιστορία. Σήμερα, η κληρονομιά της ζει με τα πλέον ερειπωμένα αρχιτεκτονικά της επιτεύγματα σε ολόκληρη την Αίγυπτο.



Ο ναός είναι ανοιχτός όλο το χρόνο από τις 9 π.μ. έως τις 5 μ.μ. αν και κάποιες φορές ανοίγει και νωρίτερα το πρωί, ούτως ώστε να αποφευχθούν οι υψηλές θερμοκρασίες. Ο ναός της Χατσεψούτ είναι ένα από τα πολλά αρχαιολογικά θαύματα που αποτελούν την Αρχαία Θήβα με τη Νεκρόπολη της, ένα μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Μείνετε λίγες μέρες και κατεβείτε στους ζωγραφισμένους τάφους στην Κοιλάδα των Βασιλέων, περιπλανηθείτε στο απέραντο συγκρότημα του ναού του Καρνάκ και ζήστε το ηλιοβασίλεμα στο Ναό του Λούξορ.

Πηγή: nationalgeographic.com



Κλείστε το δωμάτιό σας από εδώ στην Airbnb και κερδίστε μέχρι €34 έκπτωση για το πρώτο ταξίδι σας



Αν θέλεις κάνε μια κοινοποίηση της σελίδας να ρίξουν μια ματιά και οι φίλοι σου, γιατί ίσως να ενδιαφέρεται και κάποιος άλλος να κάνει τις διακοπές του και έτσι να μεγαλώσει η παρέα.





Ακολουθήστε μας και στο instagram


Εσύ έκανες εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube ;

Αν όχι ,κάνε εγγραφή εδώ για να ενημερωθείς αμέσως για όλα τα καινούργια ταξιδιωτικά βιντεάκια που ετοιμάζουμε από τα ταξίδια μας !!


Κάντε like στις σελίδες μας και ταξιδέψτε !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια