Page Nav

HIDE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad


Breaking News:

latest

Κωνσταντινούπολη: Όλα όσα χρειάζεσαι για αυτό το ταξίδι…

Ενημερωθείτε για κάθε χρήσιμη πληροφορία και λύστε κάθε σας απορία για το ταξίδι σας στην ονειρική Βασιλεύουσα! ΧΡΗΣΙΜΑ ...

Ενημερωθείτε για κάθε χρήσιμη πληροφορία και λύστε κάθε σας απορία για το ταξίδι σας στην ονειρική Βασιλεύουσα!


ΧΡΗΣΙΜΑ

ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Για την είσοδό σας στην Τουρκία δεν χρειάζεστε visa. Αρκεί ταυτότητα ή διαβατήριο νέου τύπου με λατινικά γράμματα.Κλείστε ξενοδοχείο από εδώ  και κερδίστε 10% επιστροφή !!!ΝΟΜΙΣΜΑ

Το νόμισμα της Τουρκίας είναι η τουρκική λίρα (TL). Μία τουρκική λίρα ισοδυναμεί περίπου με €0,40 (πρακτικά μπορείτε να βρείτε την αντιστοιχία σε €, διαιρώντας το ποσό των λιρών με το 2 και υπολογίζοντας λίγο λιγότερο από το αποτέλεσμα). Συνάλλαγμα μπορείτε να κάνετε σε ανταλλακτήρια συναλλάγματος (Doviz Burosu) αλλά και σε τράπεζες.

ΩΡΑ

Ίδια με την Ελλάδα.ΚΩΔΙΚΟΣ ΚΛΗΣΗΣ


+90. Συγκεκριμένα για Κωνσταντινούπολη προσθέτετε το 212 για την ευρωπαϊκή ακτή και το 216 για την ασιατική ακτή.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. 09:00-12.00 & 14:00-16:00
Turnacibaci Sokak 32, Beyoglu, tel. +90 212 393 8290-2
Τουριστική Αστυνομία: +90 212 527 4503
Αστυνομία: 155
Πρώτες βοήθειες: 112
Πυροσβεστική: 110
Τροχαία: 154
ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Πληθώρα μεταφορικών μέσων βρίσκονται στη διάθεσή σας για τις μετακινήσεις σας στην Κωνσταντινούπολη. Από Μετρό, τρένο, τραμ και λεωφορεία μέχρι θαλάσσια λεωφορεία και ferry. Σημειώστε ότι το Μετρό πραγματοποιεί δρομολόγια για πολύ συγκεκριμένες αποστάσεις, ενώ πιο διαδεδομένα μέσα είναι τα λεωφορεία και τα τραμ.

Τιμή εισιτηρίου: λεωφορείο-Μετρό-τραμ: TL1,75=€0,70 (με Akbil και Istanbul Kart TL1,65=0,65), ferryboat-προαστιακός: TL 1,75 =€0,70, tunel-nostalgic tram: TL 1=€0,40 (παιδιά έως 6 χρόνων δωρεάν).

Για πιο οικονομικές μετακινήσεις προμηθευτείτε την Istanbul Kart, την προπληρωμένη κάρτα μεταφορών. Θα τη βρείτε σε κιόσκια δίπλα σε κεντρικούς σταθμούς όπως Eminonu, Sultanahmet, Taksim Square, Beyazit/ Kapali Carsi (Grand Bazaar) κ.α. -ο πιο εύκολος τρόπος για να τη βρείτε είναι στο Eminonu. Η αγορά της κοστίζει TL10=€4 και από εκεί και πέρα τη «φορτώνετε» με διαδρομές: TL10=€4 για περίπου 6 εισιτήρια και TL20=€8 για περίπου 12 εισιτήρια (συνιστάται για ζευγάρια).www.turkeytravelplanner.com

Τα ταξί στην Κωνσταντινούπολη είναι κίτρινα και η μικρή ταμπέλα στην οροφή τους αναγράφει Taksi. Όταν ο οδηγός «ρίξει» τη σημαία, το ταξίμετρο πρέπει να γράφει TL 2,50=€1, ενώ για κάθε χιλιόμετρο που διανύει χρεώνει TL1,40=€0,55. Η ταρίφα είναι η ίδια μέρα και βράδυ. Για τη διαδρομή από το Sultanahmet στην Πλατεία Taksim (15-20΄), το κόστος είναι από TL13-20=€5-8, από το Sultanahmet για το Αεροδρόμιο Ataturk TL32=€12 και από το αεροδρόμιο για την Πλατεία Taksim TL40=€15. Να είστε προετοιμασμένοι, βέβαια, καθώς οι εμπειρίες των τουριστών με τα ταξί στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι και τόσο ευχάριστες. Για παράδειγμα ο οδηγός μπορεί να μην σας δεχτεί, γιατί η απόσταση θα του φανεί κοντινή ή να σας κατευθύνει στον προορισμό σας, χωρίς να ανοίξει το ταξίμετρο, να σας οδηγήσει στο σημείο όπου κατευθύνεστε, κάνοντας κύκλους, για να σας χρεώσει περισσότερα κ.ά.

ΑΡΓΙΕΣ

Επίσημες αργίες είναι η Κυριακή, οι εθνικές γιορτές 23 Απριλίου, 19 Μαΐου, 30 και 31 Αυγούστου, 01 Σεπτεμβρίου, 29 Οκτωβρίου,06-09 Νοεμβρίου, η Πρωτοχρονιά.

ΜΟΥΣΕΙΑ

Πολλά από τα μουσεία παραμένουν κλειστά τη Δευτέρα. Εάν θελήσετε να βγάλετε φωτογραφίες σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, είναι πολύ πιθανόν να σας ζητηθεί η καταβολή πρόσθετου εισιτηρίου.

ΝΕΡΟ

Η κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού θεωρείται απαραίτητη, καθώς αυτό της βρύσης δεν είναι πόσιμο. Το μπουκάλι των 200-350ml κοστίζει από TL1,5-2=€0,60-0,80.

ΦΙΛΟΔΩΡΗΜΑΤΑ

Εστιατόρια: Στα πολυτελή εστιατόρια 10-15% και στα μικρότερα 5-10% επί του συνολικού λογαριασμού.
Ξενοδοχεία: Οι αχθοφόροι είναι ευχαριστημένοι με TL2-3=€0,80-1,20 για την κάθε αποσκευή.
Ταξί: Δεν χρειάζεται να αφήσετε tip, ωστόσο, μπορείτε να στρογγυλοποιήσετε το ποσό της κούρσας προς τα επάνω. Για παράδειγμα αν η διαδρομή σας κοστίζει TL9,70, εσείς αφήστε TL10.
Turkish bath (hammam): Αν μείνετε ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες που σας προσφέρουν οι υπάλληλοι του hammam (πάντα περιμένουν κάποιο tip), τότε αφήστε προαιρετικά το 15% του συνολικού ποσού.

ΚΑΙΡΟΣ

Η Κωνσταντινούπολη έχει μεσογειακό κλίμα. Τα καλοκαίρια είναι ζεστά, με υγρασία και οι χειμώνες ψυχροί , με βροχές, συχνά και με χιόνι. Η άνοιξη και το φθινόπωρο είναι ήπια, με δροσερά βράδια και απρόβλεπτες ,ωστόσο, ημέρες υγρασίας.

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

Θα τα αναγνωρίσετε από τη μεγάλη ταμπέλα «Ε» ή «Eczane» με κόκκινα και λευκά γράμματα. Είναι ανοιχτά από Δευτ.-Παρ. 09:00-19:00. Τα βράδια και τις Κυρ. λειτουργούν με εφημερίες, αναρτημένες στις βιτρίνες με την ένδειξη «nobetci eczane».

ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

Τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα παραμένουν ανοιχτά καθημερινά από τις 09:00-21:00. Το Σάβ. το απόγευμα κλείνουν, καθώς και την Κυριακή. Ωστόσο, στην Istiklal και τους άλλους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους ανοίγουν και την Κυριακή λόγω αυξημένης τουριστικής κίνησης.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ & ΑΤΜ

Οι περισσότερες τράπεζες προσφέρουν online υπηρεσίες στα αγγλικά. Το ωράριο λειτουργίας τους είναι Δευτ.-Παρ. από τις 09:00-17:00, κάποιες ωστόσο κλείνουν μεταξύ 12:00-13:00 για lunch break. Προσωπικό που μιλάει αγγλικά έχετε περισσότερες πιθανότητες να συναντήσετε σε τράπεζες γύρω από την Πλατεία Taksim και τη Λεωφόρο Istiklal (Beyoglu). Citibank και HSBC είναι κάποιες από τις διεθνείς Τράπεζες που μπορείτε να βρείτε στην Κωνσταντινούπολη.

ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ

Οι σημαντικότερες πιστωτικές κάρτες γίνονται αποδεκτές από τις περισσότερες επιχειρήσεις στηνΚωνσταντινούπολη. Πιο διαδεδομένες είναι η MasterCard και η Visa, ενώ η American Express και η Diners Club International γίνονται λιγότερο αποδεκτές λόγω του υψηλού επιτοκίου.

ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλους τους χώρους (μέσα μεταφοράς, cafés, εστιατόρια) με καθολική απαγόρευση. Επιτρέπεται μόνο στους δημόσιους πάρκα, γήπεδα κ.λπ.

DRESS CODE

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο dress code για τους τουρίστες. Το μόνο που θα χρειαστεί να προσέξετε κατά την επίσκεψή σας σε τζαμιά είναι να μην φορέσετε σορτς και αμάνικα μπλουζάκια (και τα 2 φύλα). Στα πιο δημοφιλή τζαμιά, μάλιστα, υπάρχει προσωπικό που προμηθεύει τους επισκέπτες με ρόμπες (χωρίς κόστος). Οι γυναίκες προτιμήστε φόρεμα ή μπλούζα με μανίκι και φούστα μέχρι το γόνατο (τουλάχιστον) και οι άνδρες μακρύ παντελόνι και μπλούζα με μανίκι επίσης.

TAX FREE

Ο φόρος προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α.) στην Τουρκία είναι γνωστός ως katma deger vergisi (KDV) και είναι ενσωματωμένος στην τιμή του κάθε προϊόντος. Σε καταστήματα που έχουν στη βιτρίνα τους το αυτοκόλλητο «Tax Free Shopping» (μπλε, γκρι και λευκό χρώμα) δικαιούστε να ψωνίσετε παίρνοντας πίσω τον Φ.Π.Α. Ζητήστε πριν τη συναλλαγή να πληρώσετε με tax free, προκειμένου να πάρετε την ειδική απόδειξη επιστροφής φόρου (KDV iade ozel fatura). Στο αεροδρόμιο κατευθυνθείτε προς το γραφείο «Global Refund: Tax Free Shopping», για να σφραγιστεί η απόδειξή σας, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι φεύγετε από τη χώρα. Τα χρήματα που σας αντιστοιχούν θα μπουν σε τούρκικες λίρες στον τραπεζικό λογαριασμό σας.

ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Στην Κωνσταντινούπολη υπάρχουν τρία δίκτυα GSM: Turkcell, Telsim και Avea. Αν έχετε κάνει roaming στο κινητό τηλέφωνό σας, δεν θα έχετε πρόβλημα να το χρησιμοποιήσετε. Ωστόσο, οικονομικότερη λύση είναι αυτή της αγοράς μιας τοπικής κάρτας SIM, διαθέσιμης σε όλα τα δίκτυα. Βρείτε έναν εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο (το Turkcell είναι το πιο δημοφιλές), παρουσιάστε μια φωτοτυπία του διαβατηρίου σας και μπορείτε να αγοράσετε κάρτα 100 μονάδων (25΄ομιλίας) με TL30-40=€12-15, 250 (TL28=€11), 500 (TL53=€21), 1.000 (TL98=€39).

ΡΕΥΜΑ

Το ρεύμα είναι στα 220V.

SIGHTSEEING

Ζήστε μια μοναδική εμπειρία Hop on-Hop Off (open air διώροφο λεωφορείο) και γνωρίστε τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης μέσα από τρεις διαφορετικές διαδρομές -η τρίτη μάλιστα είναι νυχτερινή! Οι ξεναγήσεις ξεκινούν στις 09:15, με τελευταία αναχώρηση στις 18:00 (συχνότητα δρομολογίων ανά 45΄, διάρκεια 2 ώρες και 30΄), εκτός από τη βραδινή που αναχωρεί στις 19:00 ανά 30΄ μέχρι τις 21:00, όλα με αφετηρία την Αγία Σοφία. Προμηθευτείτε τα εισιτήρια από τα κιόσκια μπροστά στο Μουσείο της Αγίας Σοφίας, το παλάτι Τοπ Καπί, τον Ιππόδρομο, το πάρκο Sultanahmet, την Πλατεία Taksim αλλά και μέσα στο λεωφορείο. Η τιμή για τους ενήλικες είναι στα €19,90 και για τα παιδιά €14,90 για 24ωρη διάρκεια και για τις 3 διαδρομές. (www.bosphorussightseeing.com)


ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ

Αεροπορικώς: Με απευθείας πτήσεις της Aegean (www.aegeanair.com) μέσα σε 1 ώρα και 20΄ προσεγγίζετε το αεροδρόμιο Ataturk (tel. +90 212 463 3000, www.ataturkairport.com). Με Turkish Airlines (www.turkishairlines.com) βρίσκεστε στην Κωνσταντινούπολη σε 1 ώρα και 15΄.

Το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης βρίσκεται 23 χλμ. δυτικά της Πλατείας Sultanahmet. Για το κέντρο της πόλης θα μετακινηθείτε είτε με Μετρό και τραμ (ακολουθήστε ταμπέλες με την ένδειξη Hafif Metro/Light rail system), μέσα σε μία ώρα και τιμή εισιτηρίου TL4=€1,60 (θα χρειαστείτε δύο των TL2=€0,80), είτε με ταξί. Για την Πλατεία Taksim η διαδρομή κοστίζει TL40=€15 και διαρκεί 35΄-75΄ αναλόγως την κίνηση. Με το λεωφορείο του αεροδρομίου Havas (HAH-vahsh)(TL10=€4) για την Πλατεία Taksim στην ευρωπαϊκή πλευρά και το Kozyatagı Business Center in Kadıkoy στην ασιατική πλευρά. Υπάρχουν και τα shuttle vans (TL37=€15/άτομο για την Πλατεία Taksim), τα μικρά λεωφορεία που «ανταγωνίζονται» τα ταξί. Καλό είναι να τα αποφύγετε, καθώς περνούν από όλα τα ξενοδοχεία των ανθρώπων με τους οποίους το έχετε μοιραστεί.Εναλλακτικά, στην Κωνσταντινούπολη μπορείτε να φτάσετε οδικώς με το δικό σας αυτοκίνητο μέσωΑλεξανδρούπολης και διάρκεια ταξιδιού13-14 ώρες. Μέχρι την Αλεξανδρούπολη το ταξίδι διαρκεί 10 ώρες και από τα σύνορα μέχρι την Κωνσταντινούπολη η διαδρομή είναι λίγο περισσότερο από 3 ώρες από την είσοδο για Κήπους και πάντα ανάλογα με την κίνηση. Ο δρόμος από τα σύνορα μέχρι τον προορισμό σας είναι εύκολος, καθώς δεν έχει στροφές. Ο έλεγχος στα σύνορα (στην καλύτερη περίπτωση) διαρκεί περίπου 20΄. Τέλος, με λεωφορείο από Θεσσαλονίκη. Το Crazy Holidays (τηλ. 2310 237696, www.crazy-holidays.gr) έχει 2 αναχωρήσεις καθημερινά (πρωί & βράδυ) με τιμή εισιτηρίου €45 (απλό), €80 (με επιστροφή) και διάρκεια ταξιδιού 9-10 ώρες.travelstyle


Αν θέλεις κάνε μια κοινοποίηση της σελίδας να ρίξουν μια ματιά και οι φίλοι σου, γιατί ίσως να ενδιαφέρεται και κάποιος άλλος να κάνει τις διακοπές του και έτσι να μεγαλώσει η παρέα.Απίστευτες προσφορές σε δωμάτια...κάντε κράτηση από εδώ και κερδίστε το 10% !


Εσύ έκανες εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube ;

Αν όχι ,κάνε εγγραφή εδώ για να ενημερωθείς αμέσως για όλα τα καινούργια ταξιδιωτικά βιντεάκια που ετοιμάζουμε από τα ταξίδια μας !!

Δεν υπάρχουν σχόλια